Motorne testere

Jedan video vezan za motorne testere (naravno za amatere ne profesionalce):

Зашто ланац и тестера вуку у једну страну шта је разлог?

Razlog može biti i lanac i mač...
Lanac: tupa jedna strana (ili oštećena usled udara o neki metal), takođe neravnomerno potrošena jedna strana zuba u odnosu na drugu, različiti uglovi jedne strane zuba u odnosu na drugu (najčešće nastaje ručnim turpijanjem bez preko potrebne prakse)
Mač: Neravnomerno potrošene ivice kanala mača, "pucne" nabori na jednoj od strani mača.( razlog: loš kvalitet, češći rad sa labavim lancem)
Pravilno naštriti lanac, ako je to još moguće, u protivnom, nov lanac.
Isturpijati obe ivice mača da bude jednake,kao i turpijanje neravnina na obodu kanala.

Poslednja izmena:
Мач је нов а и ланац је нов само је прво радио са мачем од 45 цм што је дошао са тестером па сам га скратио за мач од 33цм.Наоштрен је прво машински па после турпијом,вероватно је то узрок моје незнање.Примеђујем и да доњи део ланца што иде кроз водилицу некако се чеше и стварају се оштре ивице па запне и неће да иде пар пута сам и то турпијо да не запиње.
Хвала Дејане на детаљном излагању

Meni u neko skorije vreme ide to ostrenje `slobodnim stilom` tj da sam zadovoljan kako ide jedino sto nisam toliko brz kao jedan covek za koga smatram da stvarno zna rucno naostriti lanac-verovatno isto dobra praksa je ne cekati da se mnogo istupi lanac pa ostriti,jer sta ako jedan zub iz 3 poteza se naostri dobro a drugom treba vise radi primera,odrzavati isti broj prolaza radi iste duzine sa obe strane najvise pije vodu ako se cesce ostri po malo.Pored istih uglova treba upotrebiti i istu silu na obe strane sto je mozda jos teze nego uglove...

Примећујем да се и зуби не троше једнако,неки више неки мање мислим да је и то проблем. Приликом оштрења ја пратим угао оштрице зуба а они на мом ланцу нису сви исти. Како такав ланац оштрити да га извучем на правац

Opet kazem nisam strucnjak ali par stvari-naravno samo napred ostrenje nikako i nazad da se vuce,probaj stavi turpiju naspam crte cisto da dobijes pravac mozda probati blago tuplji pravac nego taj na crti-ne valja ni mnogo ostar pravac...drzati da se ne ukopava mnogo dole u zub i silu usmeriti i uz stranu zuba ne samo napred gurati,pri guranju napred dati manju rotaciju turpije da izbaci lom i povremeno je lupnuti da se nebi napunila,kad se zakaci zemlja ili nesto kad pogledas zub od dole vidi se da gornja ravna ploca tj spic na kraju se obicno iskrivi na dole i onda nece da `hvata`-treba da bude bockav vrh u tom slucaju pri guranju i blago uzdignuti na gore turpiju da smakne\ispravi taj vrh ili ponovo otvori zub.

Prvo, oštrenje turpijom i jeste preporučljivo "češće", ne čekati da lanac skroz otupi...tada ide sve teže i javljaju se pomenute grešeke.
Drugo, svaki tip lanca ima i svoj fi turpije...ne može se "peticom" guslati i po .325 i po 3/8 (npr.)

A svaki lanac ima svoju turpiju, 3/8 dok je nov i do pola potrošenosti ide turpija 5.5 mm, od pola 5.2 mm.
Za .325 koriste se turpije 4.8 i 4.5

Da to je vec pravo ili se ponese neki vise lanac...jer obicno ima ono gde sad da stajem za to malo da ostrim.Ja od pocetka do kraja teram 13\64 turpiju i povremeno prodjem 2-3 puta rankere ravnom turpijom.

+1

Stalno idem istom turpijom jer je tako i proizvođač predvidio da se ne mijenja geometrija oštrice. Turpija sa šablonom i opleti!

56057504328.jpg

Ja imam ovaj mali sablon tj za 3/8 pico lanac, i nikada ne mogu lepo da naostrim malu ms 180. Uvek mi zub izgleda tupo. Ne moze turpija da "sidje" nize i napravi ostricu koliko toliko.

Uzmi dva parčeta klingerita od 0.5mm, i postavi pod turpiju na obe strane gde se naslanja na metal šablona.
Tako će se malo podići iznad i trebalo bi da bude ok oštrenje.

Nije normalno da fabrika takvog imena gresi na necemu sto je bas napravljeno da bude precizno, al ajd sad..

Inace kad vam se pregreje testera, jel krece gubitak snage i kao da trazi novo stelovanje H dizne? Trazi da se zavije H dizna da dobije stabilan rad, ali onda izgubi snagu jer nema goriva? Filter vazduha je cist naravno.

Tesko bilo sta reci bez `dijagnostike`,necu u mehaniku da se mesam ali cisto bazirano na H ona treba da bude tacno gde treba,ako je malo vise zavijeno nego sto treba nece nikad bolje da sece jer izgubi snagu ili obrtni momenat u drvetu...imaces osecaj kao da `bije u prazno`.

Zar neće imati više obrtaja kad je više zavijena H dizna, samo je tad smesa siromašna i može oštetiti motor.?

Кад смо код тог штимунга карбуратора и смесе моја тестера Олео Мак је купљена нова и јел она наштелована фабрички или то мора да се уради ,да кажем да ради и реже нормално.

Nazad
Vrh