Ja imam husqvarnu 137 nekih 6-7 godina. Kupio sam je novu i koristim samo za sebe, nekih 10tak metara drva godišnje oborim i ispresecam za šporet. Sečem i poneko baš debelo ali ne pritiskam, znači sa osećajem po zvuku motora. Odlična je testera i lepo ima snage za svoju veličinu. Međutim pre tri godine sam u žurbi otišao u drva i nasuo čist benzin umesto mešavine a bila je vrućina a još sam sekao neko drvo keje je se osušilo uspravno u obali i bilo jako tvrdo. I dok sam osetio da se pregreva i ugasio već je bilo kasno. Setio sam se šta je i napravio mešavinu ali je teško palila i nije imala snage. Rasklopio sam je ono spekla se karika i malo ostrugan klip sa jedne strane. Cilindar jedva malo oparan sa jedne strane. Cilindar sam malo ručno u krug ošmirglao vodenom šmirglom a klip i karike kupio nov. Malo odradila u mestu i ajd ponovo u drva. Radila je lepo drva za tu zimu i opet sledeće leto za sledeću zimu i oseća se da opet da je izgubila snagu. Radi ali nije to to. Znači prošle jeseni je rasklopim celu i odem u jednu radionicu gde čovek privatno radi sve te male mašinice. Testere trimere freze pumpe i agregate. Ima svog dobavljača za delove, mislim iz Niša a važi za dobrog majstora. Inače je zaposlen i u ovlašćenom distributeru i servisu vilagera. Kod njega obradim cilindar, kupim klip karike lezajeve i semeninge radilice (55 evra) i on mi i sastavi mašinu a ja odnesem kući i nastavim dalje sklapanje, karburator palenje plastike. Malo je razradim u mestu i krenem polako da presecam ona drva što sam imao kod kuće. Testera ima snagu ekstra i zvuk je pravi onako rezak. I na leru lepo radi. Ali... kad presecam drvo oko 25 cm i treba joj lupam deset sekundi da prodje do kraja javlja se neko štucanje. Probam da je baš forsiram na deblje drvo i pun gas i pritiskam je da je baš opteretim tek da ne ugušim motor to štucanje je još izraženije. Pošto ona nema one zubce pored mača da se zabije u drvo jer nije predviđena za obaranje stabala moram da je držim na rukama i celog me ljulja dok štuca a dok je zadržavam da ne udara kućištem u drvo. Svratim kod njega, on skine karburator pregleda, ureže bonsekom sa čela ona dva šrafa za štelovanje da bi moglo da se šteluje šrafcigerom (fabrički su oni ravnog čela a po spoljnoj ivici nazubljeni tako da treba specijalan ključić za štelovanje). Nije ništa naplatio, već se poznajemo, kupio sam od njega pre toga motokultivator koji radi odlično i delove za testeru a kod njegovog rođenog brata (u istom dvorištu dvorištu delove za skuter, ovlašćen servis). Znači zavrne karburator upali testeru malo je zagreje i našteluje. Kući je probam i mnogo manje trza ali opet... Ajd da i ja malo štelujem (znam malo mehanike, uglavnom sam sebi odrzavam kola traktor i krševe od freza koje sam kupoprodavao dok nisam kupio dizelku kod ovog majstor) i naštelujem kao još bolje. Skoro ne trza uopšte može tako da ostane ali primetim malo veću potrošnju i drugi baš gadan problem. Ja je inače teram (oduvek) i po nekoliko rezervoara bez odmora, samo dopunim i seci dalje. Znači pored malo veće potrošnje radi dobro ali kad ispraznim rezervoar i napunim ga odmah i palim dok je vruća pali nema problema. Ako je ostavim 5-10 minuta da iskrešem ili isprebacujem drva posle neće da upali nikako dok se ne ohladi skroz (sat vremena). Znači skroz vruća i skroz hladna pali besprekorno, kao nova, a ako malo odmori i počne da se hladi neće da upali nikako dok se skroz ne ohladi! Nije pomogla nova svećica i kurblanje bez svećice da izluftiram cilindar. Ni sa sauhom ni bez, inače joj naravno treba samo kad je totalno hladna. Nosio sam je opet do njega i on je opet preštelovao i kaže možda je bobina oslabila, nosi probaj pa vidi kako se ponaša. I zeznula me dvaput da sam izgubio vreme kad nije htela da upali ali sam završio jesenas sa drvima i tako je ostala. Probao sam jesenas i da štelujem zazor između bobine i namotaja i tom prilikom sam zezno jedan navoj da prošlajfuje ali je ostalo da čvrsto stoji bobina i nije mi se pomerala. Da li da kupujem novu bobinu ili šta bih drugo mogao da probam i kako da rešim onaj navoj? Kad prvi put izvrnem onaj jedan šraf više neće držati nikako. Moraću da urezujem nov navoj za veći šraf i da proširim i rupu na bobini za toliko ili ima neko rešenje? Nisam baš nesto ni pri parama a ne volim da mi stoji tako nesigurna testera. Kasnije sam komšiji presecao malo drva i malo hoće i da trzuće a i nikad ne znam da li će upaliti posle gašenja. Da li da odem večeras sa posla do tog majstora ako je u radionici da se posavetujem i sa njim, ne znam pošto je palenje (bobina) a kratak sam sa parama ili da pokušavam nešto sam, nisam siguran imam li odgovarajuću ureznicu a i ne znam više šta bih uopšte radi na testeri. Karburator je vraćen kao dobar (bez zamene membrana) i sito u rezervoaru je čisto. A trebaće mi testera na proleće.