cito sma i po forumima jos na temu mesavine benzina i ulja u 4taktni motor i generalno svi kazu da ne bi trebalo da bude nekih problema...
problem je ako je gusca mesavina i ostavi se dugo da stoji u rezevoaru i karburatoru, pa to moze da zapekne u karburatoru ili filteru goriva na primer..
ako je gusca, isto tako dimi vise, ali osim dima ne bi trebalo da motor gubi snagu ili da se nesto pokvari...
s druge strane, gledo sma linkove ljudi koji su testirali rad dvotaktnog motora, sa mesavinom 1:20 ili tako nesto, i sa 1:50 (ko sto se danas preporucuje za novije dvotaktne motore) i navodno je motor topliji kad se vise ulja sipa i navodno nema nikakve prednosti praviti dosta "jacu" mesavinu, tj ne ocekuje se bolje podmazivanje ili sta vec... pricam za novije masine, moja stara Stihl 041AV po preporuci trazi, mislim da je 1:25 ili cak 1:20 odnos ulja i benzina, i za nju je ok imati "jacu" mesavinu..
kazu isto da su 4-taktni motori sa mnogo manjim tolerancama pa im vise smeta ulje, dok su dvotaktni, pogotovu stariji sa manjim, nisma siguran na sta su tacno mislili, na tolerance kog dela motora...
jedino sto svi navode kao najverovatniji problem, a to je ako se sipa u 4-taktni motor koji ima katalizatore i slicne naprave, njih brzo moze da unisti ako se stavi mesavina, pogotovu ako je jaca pa ne izgori potpuno ulje i ostane ga u dimu (a i u samom dimu se stvaraju materije kojih nema u gorivu, pa i one vise zacepljuju katalizator)..
takodje filter goriva ce najverovatnije da se brze zapusi ako se stavi jaca mesavina ulja i goriva u 4-taktni motor..
sve u svemu, 1:50 ili slabiji odnosi najvetrovatnije nece skoditi, cak mogu i da pomognu za motore koji duze stoje (ostace malo ulja u usisnoj grani)..
sto se podmazivanja klipa tice, tu nema efekta posto to ulje sagori, jedino moze da se podmazuje usisna grana sa ventilima, mada vecina motora ima podmazivanje tog dela vec odradjeno (bregasta se podmazuje i taj deo motora) pa opet i nema neke potrebe dodavati ulje u gorivo...
dvotaktni motor je druga prica, on podmazuje u prvom taktu usisavanja, posto mesavina prodje kroz deo gde je radilica, ispod klipa, ali kad sagori, i ulje sagori, tako da podmazivanja gornjeg dela klipa bas i nema...
sve u svemu, ako se "slucajno" sipa mesavina u cetvorotaktnu masinu, ne treba dramiti, nasuti jos malo cistog goriva ako je jaca mesavina i nece nista da se desi..
moj slucaj gore mislim da je bio da je sama kosilica imala problem, i da je lose radila sama po sebi, a da je mesavina smao to malo pogorsala, ali nije problem bio do dodavanja mesavine, nego neceg drugog (stara je, mozda je i karburator bio rastelovan, mozda su i klipovi i karike otisli, svasta moze da bude razlog loseg rada)...