Motorne testere

Ja ti preporučujem da ti prva Stihl testera bude MS180.. To ti je 'must have'..8-)
Bićeš mi zahvalan za preporuku, jer ćeš je koristiti pet puta više od te velike Huske..

Stihl navodi 3 rezervoara a husqvarna 6-10...nije losa praksa cak i da nije nuzno u cilju prevencije eventualnih problema ili prosto za duzi\siguran vek testere,ja bih ostavio jedan ceo da potrosi u leru i mozda jos neki uz laganu upotrebu tj bez upotrebe punog gasa duze vreme...da radi samo u leru svo to vreme nije dobro jer nema sile potrebne da razradi\nalegne kako valja.Znaci jedan da odradi u leru i neki jos uz laganu upotrebu bez preko potrebnog forsiranja sa punim gasom.

Ma sta tu ima da naleze , nije motor od drveta pa treba da zabrekne, da li kad se kupe nova kola rade rade u mestu par dana pa se tek onda isteraju na put

Ako problem za jedan rezervoar ja cu da doniram....samo neka vlasnik ispece jagnje i malo rena\kupus salata;)

Čovek je u video klipu sve lepo objasnio, a i dobar mu je kanal, zbog toga sam okačio da pogledate.
Neću je razrađivati, ali ću pustiti da radi na leru, par minuta, da se zagreje. Posle toga ću, čisto da je probam, ispresecati nešto sitno, pa u februaru kreće turbo mode.
Od starih ljudi sam čuo da drva za ogrev treba pripremati u februaru, dok šuma ne olista, dok je sve još golo . Kao, tada žižak neće da napada drvo, plus je dovoljno vremena do oktobra-novembra ,da se drva dobro osuše.
Ne znam da li je to istina, ali se pridržavam tog pravila.

Stariji ljudi su mukotrpno radili drva za ogrijev i jako su pazili na to da ih dobro iskoriste. Možeš njihov stav smatrati ispravnim.
Doduše, rušiti se može u cijelom periodu nakon što prestane vegetacija (kad otpadne lišće). Sve zavisi o vremenu, ali obično u veljači već nije toliko hladno kao u prosincu i siječnju pa se lakše radi.
Dodao bih ono što sam ja čuo od čovjeka koji se bavi drvima. Bukvu treba nakon rušenja čim prije izrezati na mjeru i raskoliti. Zaboravio sam točan razlog, ali ako ostane u okruglim komadima gubi na kvaliteti.

Kod nas su stari ljudi savetovali spremanje građe za kuće/objekte od Svetog Nikole do Sretenja, i mislim da je to vreme kada vegetacija miruje.
Naravno, isto važi i za ogrev..

Stariji ljudi su mukotrpno radili drva za ogrijev i jako su pazili na to da ih dobro iskoriste. Možeš njihov stav smatrati ispravnim.
Doduše, rušiti se može u cijelom periodu nakon što prestane vegetacija (kad otpadne lišće). Sve zavisi o vremenu, ali obično u veljači već nije toliko hladno kao u prosincu i siječnju pa se lakše radi.
Dodao bih ono što sam ja čuo od čovjeka koji se bavi drvima. Bukvu treba nakon rušenja čim prije izrezati na mjeru i raskoliti. Zaboravio sam točan razlog, ali ako ostane u okruglim komadima gubi na kvaliteti.
Bukva se mnogo lako krivi zato mora brzo da se obraduje ako se koristi kao tehničko drvo.Koliko god da je stara bukova šuma je muka jer se ponaša kao juvenilno drvo.

Danas naostio lanac slobodnim stilom na testeri i odoka oborio rankere malo vise jer je pri kraju lanac ali ce da sece lepo:),imam i drzac turpije ali izbegavam da koristim ako od pocetka nije koriscen jer dok ne izvuce spric i gornja ploca zuba ne bude ravna sa turpijom treba vise da se skida a postoji sansa da previse skine `kuku` jer niko nije 100% tacan.

Nazad
Vrh