Motorne testere

Postoji dosta kombinacija,ali mislim da si sustinu shvatio,zato je najbolje kod kupovine poneti bilo sta staro (lancanik,lanac ili mac) te prema tome odrediti parametre.Kada je novo,onda sve pise na macu,nekad su se podaci utiskivali i nije moglo doci do brisanja.

znaci, uzmemo subler, i ako izmerimo razdaljinu izmedju tri nitne 0.82-0.83cm (0.325*2.54) znacemo da je korak .325 a ako izmerimo izmedju tri nitne razdaljinu od 0.95cm (3/8 * 2,54) znacemo da je korak 3/8
Mislim da je ovo sto sam napisao najbitnije za nas ako nema oznaka. Ako mozemo sami premeriti nas stari lanac, onda odmah mozemo ustanoviti da li koristimo .325 ili 3/8. Takodje mozemo sami izmeriti da li je debljina clanka 1,3 ili 1,5 (0,05*2.54 = 1.3 ili 0.058*2.54 = 1.5) Drugim recima, kada citamo "hiroglife" na kutiji prilikom kupovine novog lanca, znacemo da ih rastumacimo.

p.s.: ovih 0,82-0,83 treba da pomnozimo sa 2 da bismo dobili u centimetrima razdaljinu izmedju tri nitne. Valjda je tako. Nemam lanac pored sebe sada.

Znaci 0.825*2 = 1.65cm = .325 korak
0.95 *2 = 1.9 cm = 3/8 korak

Poslednja izmena:
Ovako ide racun..korak.325 znaci 0,325 inca je isto sto i 0,825cm (0,325 x 2,54),ali to je samo pola duzine,jer korak lanca prestavlja duzinu izmedju 3 uzastopne zakovice pa podeljeno sa 2,dakle duzina u cm ide 0,825 x 2 i to je 1,651cm,to je bitan podatak kod koraka .325 iz ovog racuna mozes sam da izracunas koja je to duzina u cm kod koraka 3/8,a evo kako,prvo razlomak 3/8 pretvoris u decimalni broj (3 podeljeno sa 8 i to 0,375,pa taj broj pomnozis sa 2,54 (opet da bi video koliko sad cm ima) i dobijes 0,952, pa puta onih 2 i dobijamo 1,905cm,sto predstavlja duzinu koraka 3/8 u cm.

Upravo sam i ja to ispisao u postu iznad. Kada sam napisao post, odmah sam ga i izmenio to dodao ovo mnozenje sa 2. To treba imati u glavi tj zapamtiti napamet.

Izvini Marko,nisam video post iznad,da tako je...ajd' jos da napisem ljudima za korak.404,mada je on dosta redak i koriste ga bas velike masine,koje nisu bas cesta pojava,dakle 0,404 x 2,54 =1,026 x 2 = 2,052 cm korak .404

svaka čast! sve ste lepo izpreračunavali!!! meni nikad neće biti jasno zašto se korak .325 kod nas "čita" kao "tri dvadesetpet" ?! :haha:

Stigli su mi delovi za dolmar 115 tj stiglo je elektronsko paljenje, pogonski zupcanik, lanac i mac. Vide se oznake i na lancu, i na macu, pa ajd ja cu probati sam da ih rastumacim, a vi pomozite oko nekih stvari za koje nisam siguran. Koga zanimacu cene, evo i njih: elektrosko paljenje 2000 din, original made in Canada, Pogonski zupcanik u odlicnom stanju, oregon, 500 din, lanac i mac zajedno 500 din. Lanac je super, a mac cu da ispoliram i nista ni njemu ne fali.

Evo prvo slika, pa onda sledi provera..

Na lancu ova oznaka H1 bi trebalo da znaci semi skip, special tie strap i pojma nemam sta ovo znaci.
Lanac je marke Stihl, a ova oznaka broj 5 oznacava debljinu donjeg zuba tj 5 =.058 inca a to je = 1,5mm debljine sto znaci da je za Dolmar, Huqvarnu itd. (Stihl koristi 1,6mm)
Mala oznaka C na zubu nemam pojma sta oznacava
Razdaljina izmedju tri nitne je 1,9mm i to nam govori da je korak 3/8 ---- 3/8 * 2,54 = 0.95cm x 2 = 1,9mm
Mac nam govori da je broj clanaka 64, a to znaci da je za lanac od 32 zuba. Takodje, pise da je debljina vodjice 1,5mm sto smo gore dokazali.
Ovih 47mm pojma nemam sta znace.

Nemam sada moju testeru ovde, ali dolazim do zakljucka da ja bez ikakvih problema mogu da koristim ovaj mac i lanac na mojoj H266. Ukoliko se ispostavi da je kod mene debljina donjeg zuba 1,3mm, to znaci da ne bih mogao da koristim ovaj lanac na mom macu, vec bih morao da menjam seo set.
I treba mi jedan savet - sta biste vi uradili.. posto je kod mene mac 45cm sa 34 zuba u dobrom stanju, trebalo bi da je pametnije da dodam dva zuba na ovaj lanac od 32 zuba koji sam upravo kupio (ako je na mom macu vodjica 1,5mm), umesto da skratim moj lanac i da pocnem da koristim ovaj ovako ruzan mac, doduse sa 32 zuba (malo veca snaga).

Oznaka H,znaci semi skip (polupreskoceni),a to su lanci gde rezni zub ide u paru (standardno),ali posle tog para dolaze 4 zakovice prazne pa novi par zuba,ovde to ne vidim i oznaka je H1.Stihl ima svoje oznake za debljinu pogonskog clanka i to si dobro primetio:
1 = 043" (1,1mm)
3 = 050" (1,3mm)
4 = 058" (1,5mm)
5 = 063" (1,6mm)
0 = 080" (2,0mm)
Husqvarna uglavnom koristi 1,3mm (korak .325) i 1,5mm (korak3/8,a ovaj lanac je 1,6mm,tako da ne vidim kako mozes njega da koristis.

Hvala na odgovoru.
Znaci, ako na ovom macu pise 058 (1,5mm) a na lancu pise oznaka 5 = 1,6mm ovo onda znaci da sam dobio rasparen lanac i mac? Obzirom da znam da ja koristim na mojoj husqvarni korak 3/8 i 1,5mm (45cm i 34 zuba), znaci da meni odgovara ovaj mac ali mi ne odgovara lanac u bilo kojoj opciji?

Nesto tu ne stima jer sam upravo sada namontirao lanac na ovaj mac i sve se savrseno uklapa i lepo klizi, a trebalo bi da glavi ako je 1,6mm lanac.

screen shots

Ma druze taj sto ti je prodao,on je tako koristio,jer vremenom se kanal na macu prosiri,a lanac istanji i to sljaka,ja sam ti napisao kod novih lanaca kako ide i kako je konkurencija jedna drugoj uletala u tockove,doduse Stihl i na koraku .325 koristi 1,6mm debele lance.Garantujem da taj lanac stavis na nov mac (1,5mm) i ako bi nekako i upasovao,podmazivanje nije kako treba,taj 0,1 ga kolje,jer to je ono sto keca nase koke a nije petao !

Ok, onda cu probati ovaj lanac da vidim da li glavi kroz moju vodjicu na macu na husqvarni. Ako ne glavi, znaci da su dovoljno pojedeni clanci na lancu (vidi se na slici da su izlizani i ovaj broj 5 se retko gde vidi) za tih 0,1mm i moci cu da ga koristim, a ako glavi, sacuvacu ceo ovaj set koji funkcionise tj ovaj potencijalno prosiren mac i ovaj lanac obzirom da sve lepo klizi i problem resen.

Nekoliko godina sigurno i vrlo moguce je da nece uopste da zaglavljuje ovaj 1,6 jer je sigurno malo pojeden moj mac, a sa ddruge strane, pojedeni su i clanci na ovom lancu, pa necu biti iznenadjen ukoliko bude lepo klizio kroz ovu 1,5 vodjicu.
A posto je jasno kao dan da je oznaka 5 = 1,6mm nema nikakve dileme kako god da ispadne. U slucaju da bude glavio lanac u mojoj vodjici, necu da forsiram i sirim dobru vodjicu tj nisam lud toliko, nego cu samo da menjam ceo set i gotovo.

Pazite sad ovo,dokle prevaranti i lazovi idu,sad kao zena prodaje ovo kinesko smece,nista se ne razume,onaj "gajtan",misli na konopac a zna da ima dobru kompresiju,bruka i sramota,a sto je najgore jos ima ljudi koji u to veruju,jer clan ne krsi pravila,citajuci sta pise na "proizvodu" k a t a s t r o f a !!!

http://www.limundo.com/kupovina/Mas...at/Testere/STIHL-450-Motorna-testera/35403445

A tek ovo ,ova je testera 250e u austriji okruglo sa rukavicama,torbom za testeru sve full full ,a kladim se da ce neki nas silibajzer da je plati preko 300e ,dovoljno da je crna i lepa na oko ,mislim mozda i vredi ,ali kada neko pocne nesto da pise stiglo iz inostranstva,neznam nista,tamo kosta 500e ,meni nije potrebna,na njoj to pise... itd...

http://www.limundo.com/kupovina/Mas...cCULLOCH-ORGINAL-DONESENA-IZ-NEMACKE/35321309

Jos se lomim ,cekam da se dogovorim sa caletom on je malo cudan,a u izbor je upala i jedna dolmar 1.9ks 35cm piko lanac i onda je borba izmedju

1. oleo mac 350 c - 21 000din
2. dolmar neznam koja 1.9ks -23 000din.
3. sthill 170 - 20 000din.
4. sthill 180 - 25 000din.

sve sam zagledao i dolmar je meni najbolje odradjena i ima jako lep izgled ,ali to je izgled ... ,e sad konstatacija raznih prodavaca ,svi pricaju razno ,ali mogu reci da dosta njih bezi od novih hugswarni i still-ki manje jacine jer je made in turkey i kina i kazu zabrljali su te nove serije ,mada me iznenadilo a to sam vec znao da oleo mac pogotovo 350 c , ne stara 350 ima pozitivnih iskustva cak i od prodavaca sthill-ki i hugswarni,oni nemaju tih testera ali kazu da su dobre masine ,a moj matori radio u italiji pa kaze sve propalo u italiji,sad ce oni dobre testere da prave :osmeh: ,nisu to neke cene ali ne kupujes motorku svaki dan ..

Poslednja izmena:
Zašto su Dolmar testere toliko manje procentualno zastupljene kod nas, u poređenju sa recimo Stihl ili Husqvarna testerama, da ne spominjem neke još manje poznate brendove ..?
Slabiji marketing, nekonkurentna cena, slabija servisna mreža, od svega navedenog po malo, ili nešto što uopšte nisam naveo ..?
U kvalitet lično ne sumnjam ...

Nazad
Vrh