Motorne testere

ja glasam za MS180, lakše je za delove nego za husqvarnu, imaš ih original ali i ostale.
za MS 211 je drugačija svećica, pa filter za vazduh ...
Aj molim te objasni mi kako to da se teze nalaze delovi za huskvarnu,mozda je zbog retkih kvarova...

Ljudi koju testeru da kupim do 15 000 maximum ,imam staru hugswarnu 039 ocuvana prava zver za obaranje stabala i secu na panjeve,ali mi treba neka pouzdana manja sa krakove eventualno trupce do 20-25cm precnik maximum oleo-mac ,partner , villager ,uglavnom toga ima za tu cenu ??

za te pare najbolje uzmi ručnu testeru jel sve drugo što uzmmeš poslije te husqarne nećeš biti zadovoljan

znam da necu biti zadovoljan,ali meni treba nesto kao sto sam naveo za krakove i seckanje ,necu da budim azdaju zbog jednog misa ... ,neko mi je preporucio ole-mac bolje nego ta najeftinija hugswarna ,malo sam bio iznenadjen za preporuku,do sada sam imao hugwarne ali vreme je takvo i novac ne dozvoljava ponovo kupovinu prave testere ,zato sta kupiti za 15 000din. ?

Za sitnije potrebe i oko kucnih gradjevinskih radova ja sam kupio prosle godine MS 180. Polovnu (originalnu) koja je jako malo radila, kao nova za 100 eura. PREEZADOVOLJAN!

Aj molim te objasni mi kako to da se teze nalaze delovi za huskvarnu,mozda je zbog retkih kvarova...
da pojasnim: MS180 je stari model, za nju ima delova kao za golfa II, a za MS211 već dosta teže, kao i za Husqvarnu 135 :ppozdrav:
sad videh: najbolja je H340, u svakom pogledu, od svih koje smo pominjali!

Ljudi koju testeru da kupim do 15 000 maximum ,imam staru hugswarnu 039 ocuvana prava zver za obaranje stabala i secu na panjeve,ali mi treba neka pouzdana manja sa krakove eventualno trupce do 20-25cm precnik maximum oleo-mac ,partner , villager ,uglavnom toga ima za tu cenu ??

Neznam koja ti je to husqvarna 039 al aj dobro nije to ni bitno:osmeh: Za to sto tebi treba a za sta imas pare. jedino neka polovna manja testerica da se nadje na misice i to ms180 eventualno. mali budzet za bilo sta ozbiljnije. U drugu ruku kad bi dodao jos malo i uzeo novu 180-cu to bi vec bilo nesto.

Nikad cuo za hugswarnu 039...za 15 000 novu,pouzdanu to malo teze,najpribliznije je ovo sto kaze Tintooreti (ms 180),a kupovati polovni Villager je prava avantura koju ti ne bi savetovao

hugswarnu 359 je u pitanju pomesao sam od brata still ku i moja hugswarnu , hugswarna mi je isekla sto mislim da 20 novih nece za ceo zivot

ako nađeš neku očuvanu, nije ni malo loš Oleo mac, npr. starije 936 ili 940, malo mlađe su modeli 937 i 941. lagane, brze testerice.

Sve testere serije 9xx od oleo mac koje ti pominjes su pocele da se proizvode u istom periodu. To nisu brze testere oleo mac, zasnovane su na snazi a ne na brzini, kao recimo husqvarne. Daleko od toga da su lose, licno mislim da su najbolje ali svako ima svoje misljenje.
Ja recimo vise volim kad osetim da testera ima snage i drzi rez i ne umire kad je malo stisnem u drvo bez obzira sto ima 35-45cc ili slicno. Dok neko voli zujalicu koja ima brzinu ali lako umire cim malo vise zagrize....:ideja:

odluka je pala na oleo mac gs 350c ili sthill ms 170 , cena im je identicna sem sto je kod mene u pozarevcu oleo mac 50e skuplji nego bilo gde u srbiji :sjasi: ,iskreno sta vi mislite da bi bilo bolje i radilo posao za 10-20cm drveta i granje...

Izmedju te dve,naravno Oleo-Mac,ali kolika je cena...evo ti broj servisa is SD,ustvari iz Kolara pa pitaj,put ne moze vise da ti izadje od 15-ak evra 026/4711 - 271

- - - - - - - - - -

Pazite sad ovo,dokle prevaranti i lazovi idu,sad kao zena prodaje ovo kinesko smece,nista se ne razume,onaj "gajtan",misli na konopac a zna da ima dobru kompresiju,bruka i sramota,a sto je najgore jos ima ljudi koji u to veruju,jer clan ne krsi pravila,citajuci sta pise na "proizvodu" k a t a s t r o f a !!!

http://www.limundo.com/kupovina/Mas...at/Testere/STIHL-450-Motorna-testera/35403445

Da li neko zna koju duzinu maca nosi dolmar 115? Nalazim na netu da nosi duzinu maca 45cm, i 3/8 (1,5) korak lanca sto mi je bas mnogo za 3,7hp?

Pronasao sam delove za dolmar 115 koji fale mom prijatelju, i sutra mi stizu. Pored tih delova, spakovace mi prodavac i jedan lanac i mac od ove rasturene dolmarke, pa se pitam da li odgovara za moju husqvarnu 266 koja ima mac 45cm i 3/8 korak lanca? Zapravo, nadam se da ce mi stici kraci mac za H266.

I da preslisam sebe malo: korak lanca (rastojanje izmedju pogonskih zuba) mora da odgovara pogonskom lancaniku. Takodje, debljina tih pogonskih zuba mora da odgovara sirini vodjice na macu.
To znaci da, ako imamo lanac 3/8 debljine 1,5mm, znaci da moramo da imamo pogonski lancanik koji odgovara 3/8 i ne moze nikako da se pogresi ako se stavi drugi lanac ili lancanik, jer bi u tom slucaju odmah bila primetna nemoguca misija pokretanja lanca rukom?
Takodje, ako imamo pogonski lancanik za 3/8, teoretski a i prakticno on odgovara i za lanac 3/8 pico obzirom da je rastojanje izmedju pogonskih clanaka isti? Drugim recima, nije bitno da li imamo debljinu pogonskih lanaca od 1.3, 1.5, 1.6 sve dok imate mac koji odgovara tom lancu, obzirom da pogonski zupcanik sve to tolerise? Da li sam u pravu?

Takodje, ako znamo da mac za motorne testere stihl 3/8 ima sirinu vodjice od 1.6, to znaci da mi mozemo da nakacimo lanac 3/8 koji je 1,5 ali ce imati visak prostora i taj lanac ce da malo landara, ali ce moci da se koristi?

I meni je mnogo 45cm u 3/8 za 3,7hp,moze 45cm ali .325 korak.Korak i debljina pogonskog clanka odredjuje 3 stvari na testeri:
1.Lanac (njegov korak i debljina pogonskog clanka)
2.pogonski lancanik (njegov korak)
3.mac (njegov korak i sirina kanala)
Da bi lanac bio odgovarajuci radio kako treba MORA se ispostovati sve 3 tacke,,a tacno je da odsupanje moze biti SAMO kad se koristi uzi pogonski clanak od sirine zleba maca,ali to samo privremeno do kupovine odgovarajuceg.

Nije mi jasno zasto drugaciji korak (razdaljina zuba) deluje na snagu neke testere? Ako postoji pogonski zupcanik koji odgovara koraku lanca (to mora da se pogodi), kakve veze ima da li je korak tj razdaljina izmedju tih pogonskih zuba manja ili veca? Jedino sto mi pada na pamet da odredjeni korak uvek ima odredjenu debljinu reznog zuba, a samim tim je i drugacija debljina reza? Onda pretpostavljam da korak .325 ima tanji rezni zub, pa ovih 3,7hp lakse moze da se izbori sa stablom uz tako veliki mac od 45cm?

Kada kazes da mac ima svoj korak, na sta tacno mislis? Mozda na zvezdu koja se nalazi na vrhu maca pa ona takodje odredjuje koji korak lanca mora da bude?

Koje oznake stoje na pogonskim clancima tj zubima za razlicite korake? Ako se te oznake poznaju, onda drzeci neki lanac u ruci odmah mozes reci da li je korak 3/8 ili .325 i odmah mozes i da znas da li taj lanac odgovara tvojoj testeri. To bi bio moj slucaj kada mi sutra stigne ovaj polovan lanac, pa bih odmah znao na cemu sam.

Sto je korak veci,potrebno je vise snage,poluobim reznih zuba je veci.Dalje,sto je korak lanca veci to je broj reznih zuba manji na istoj duzini (pr.mac duzine 45cm ima 36 reznih zuba na koraku .325,a mac takodje duzine 45cm ima 34 reznih zuba na koraku 3/8.Sto se maca tice,njegov korak odredjuje zubcanik na vrhu.Kako ces prepoznati lanac,ako ne pise nista na macu,onda subler i meris udaljenost između bilo koje tri uzastopne zakovice podeljen sa dva.Treba znati da su oznake (.325,3/8,.404...) u incima,a 1 inc ima 2,54cm ili 1cm ima oko 0,4 inca

Moj mac ima 45cm i 34 zuba. Ako dobijem mac isto od 45cm i izbrojim 36 zuba, znacu da ne mogu da ga koristim jer ima drugaciji korak.

Nasao sam jedan dobar i koristan link upravo o ovome o cemu sada pricamo gde je i slikovito sve objasnjeno.
http://www.ereplacementparts.com/article/1507/Chainsaw_Chain_Measurements_Sizes_and_Types.html

Sve u svemu, sve je jasno ali opet i komplikovano u isto vreme zbog ovih inca jbg.. Ako obelezavaju korak sa 1/4", .325", 3/8" zasto samo nisu obelezili sa 0.25 , 0.325 , 0.375
When a pitch number can't be found on the tool or in the user manual, pitch can be measured, but because a high level of accuracy is needed to tell the difference between .325" and 3/8"
If you decide to measure the pitch yourself, just remember to measure between the middle points of 3 rivets on the chain, and then divide the number by 2.
So, for a 3/8" pitch chain, the measurement between three links would be 3/4" (.75"), which is 3/8" (.375") when divided by 2.

Na ovom sajtu sam nasao da Dolmar 115 koristi isljucivo 3/8" .050" a husqvarna koristi i 3/8" .050" i 3/8" .058"
http://www.planopower.com/reference_materials/saw_chain_info.shtml

Uh, svo vise "znam", sve me vise boli glava..

p.s. znaci, uzmemo subler, i ako izmerimo razdaljinu izmedju tri nitne 0.82-0.83cm (0.325*2.54) znacemo da je korak .325 a ako izmerimo izmedju tri nitne razdaljinu od 0.95cm (3/8 * 2,54) znacemo da je korak 3/8

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh