Hvala kolegama na komentarima i mišljenjima, jer i moje razmišljanje je slično. Naime kada sam pre tačno 20 godina kupio Dolmar motornu testeru, bukvalno sam kod svih bio "izvikan" a kupovina nazvana greškom. Međutim, od tada pa do današnjeg dana mene testera služi perfektno. Zamenio sam jedino mač, svećicu i poklopac auspuha koji je bio izgoreo i verovali ili ne, ništa drugo (nekoliko lanaca kao potrošni materijal ne računam). Nisam ja drvoseča ali nisam ni neko kome testera služi tek da bi je imao. Bilo je godina kada je sekla drva za tri domaćinstva, od obaranja, iskraćivanja na metar, pa na kraju za šporet, plus korišćenje na redovnom održavanju imanja, neke građevinske radove i slično. Nikada se nije desilo da "presisa", da ne može da upali, dešavalo se da stoji duže od sedam-osam meseci i upali na "treći kanap". Ne znam kavog kvaliteta su ove koje se danas prizvode, isto tako pretpostavljam da je neko od kolega imao drugačije ili loše iskustvo, ali ovo je zaista moje lično koje sam sa vama hteo da podelim.
Znam da ću se sada malo udaljiti od teme, ali bih napisao nešto što je po mom mišljenju donekle slično. Pre 15 godina u Nemačkoj kupio sam Grundig televizor koji dan danas radi odlično, trenutno u sinovoj spavaćoj sobi i po nekad se ne isključuje danima, ali nikad do sada nije bio u servisu, zamenjen samo daljinski. Razgovarajući često sa prodavcima i serviserima i pitajući se zašto ih kod nas ima tako malo u prodaji, odgovori su bili gotovo identični. Kvalitet je neosporan, ali marketing i nekonkurentna, odnosno viša cena na našem tržištu glavni razlog. Tu sam eto negde pronašao neku paralelu, između ova dva po meni vrhunska Nemačka brenda.
Napomenuo bih da ovo nije nikakva reklama, ne bavim se ničim sličnim, već lično mišljenje ali i iskustvo ...