Motorne testere

Jeftinije rješenje je da pokuša sa običnim lakom za nokte, mi smo ga koristiili na muti da se ne odvrću matice na cigančici. Brzo se suši, a držalo je koliko treba između skidanja zbog oštrenja noža.
Tamo su daleko veće vibracije i mislim da bi to na testeri bilo poprilično dobro rješenje.
Ništa ne košta, a lako kasnije odvrnuti bez bilo kakvih oštećenja.

@PKB
Ja sam u sumoopremi u Lominoj jesenas uzimao jednom prijatelju, i uzeo sam mu ovakav:

GGP-sablon-sa-turpijom2_zps5bfabbcc.jpg

Nije original stihl, ali je sasvim zadovoljavajuci za cini mi se 600 din, sa turpijom i drskom. Neznam dali imaju nekih sablona za cistace, ali to mora biti upola cene od ovog za ostrenje.
Tebi treba turpija 4.2 za piko lanac, ali nju verovatno imas.
Pretpostavljam da salju i brzom postom.

d.vece svima,ja juce kupio ovakav sablon,trazio za moju segu 61ff,34 zuba,oni mi dali ima na njega 30% i 25%,rekli mi da pratim liniju od 30% kad ostrim,medjutim kad naostrim na,ugao od ostrenja se nepoklapa sa uglom,to jest sa onom linijom, na zubu,pa mi nije jasno zbog cega,nesto sam gledao ona linija na zubu mi se poklapa sa 25%,da nema ko kakav video

d.vece svima,ja juce kupio ovakav sablon,trazio za moju segu 61ff,34 zuba,oni mi dali ima na njega 30% i 25%,rekli mi da pratim liniju od 30% kad ostrim,medjutim kad naostrim na,ugao od ostrenja se nepoklapa sa uglom,to jest sa onom linijom, na zubu,pa mi nije jasno zbog cega,nesto sam gledao ona linija na zubu mi se poklapa sa 25%,da nema ko kakav video

- - - - - - - - - -

Ja sam u uputstvu za 61 pročitao da ide na 25 stepeni

Ugao ostrenja ima veze sa tvrdocom i vrstom drveta koje seces a ne sa testerom. Vecina se ostri na oko 30stepeni.

Ugao zavisi od tipa lanca,uglavnom lanci sa korakom.325 (koriste je masine srednje lake snage) se turpijaju na 30 stepeni,dok ove sa korakom 3/8 (u koju spada i H61,dakle jace masine) idu na 25 stepeni.

Ugao zavisi od tipa lanca,uglavnom lanci sa korakom.325 (koriste je masine srednje lake snage) se turpijaju na 30 stepeni,dok ove sa korakom 3/8 (u koju spada i H61,dakle jace masine) idu na 25 stepeni.

pa to sam i ja primijetio da na 25 stepeni su linije na zubu,e jos jedna mala sitnica,sega odmah upali ali nece odmah da primi gas nego se izgasi,i tako moram 2,3 puta da je upalim da bi proradila,a i kad se ugrije kad joj stisnem gas,zagusi je onaj prvi gas,ali je ne izgasi

@Tintoreti

Druže , ako fabrika napiše u uputstvu uređaja da je 25 stepeni ugao oštrenja onda je svaka dalja diskusija besmislena. Ja sam samo preneo ono što piše u uputstvu.

sve mi je jasno osim jedne stvari.da li se polovina sablona naslanja na zub a ova 2 polovina ostaje slobodna,ili se naslanja i na zub i na kaljak.

Danas po prvi put malo zesce zaposlio Stil 064!!! Sekli smo ja i cale drva za zimu... Utisci su odlicni,snage ima na pretek,sa macem od 50cm leti kroz drvo u kojeg zarijem ceo mac i to tvrdo drvo!!!

Samo koliko sam mogao da primetim voli da popije benzina!!! Mada smo sekli drva odmah za kotao na 30cm i to dosta debela ali je popila dva rezervoara vise od 038..

Ali doduse sva najdeblja drva sam ja isekao sa njom,moj cale hvatao krivine!!!! :osmeh:

064 i treba da bude uposlena (skoro ceo mac u drvetu) jer tada je namenski iskoristena,za manje poslove,manje masine i samim tim je ukupna potrosnja goriva srazmerna obavljenom poslu,tj,utrosku potrebne energije,jedna cuva drugu.

Pre par dana sastavljena i upaljena stara raga,sece kao zmaj.Ima jos neke sitnice da se srede i ako ne iskrsne neki problem verujem da cu ponovo da se vratim na nju.Malopre je isprobao otac u nekoj cerovini i ne moze da je ugusi,znaci ostar lanac i samo brise.Inace na njenoj plocici pise Tomos-Husqvarna 650.
imam istu...neunistive su...1981. godiste

Stigao klip sto sam narucio da coveku ugradim na Husqvarnu, tj Tomos 61. Cena 1050din. +postarina 250= 1300din. Klip Indijski, AIP. AIP-a sam ugradio i u moju Stihl 034 Super. Sama obrada klipa izgleda dobro, a posto imaju kvalitetne sirovine, trebalo bi da su im delovi kvalitetni. Testera puca od snage. I sa macem od 45cm tesko ju je zagusiti.

Poslednja izmena:
Znaci li to da onaj koji nije mekan treba da nosi ceo zivot dzak cementa na ledjima? Pa ne znaci, Glavna mana tih starijih testera je tezina i naravno delovi. To je sustina mog posta, a ne dali imam ledja ili ne. Sa 180 i 100kg ih sigurno imam da nosim po jednu ovakvu u svakoj ruci ali to nije poenta. Ledja se cuvaju dok ih imas a kad puknu nema vise sta da sacuvas:ppozdrav:

Nazad
Vrh