Motorne testere

Hvala bogu sve sto je ljudsko nije mi strano.::namigivanje:: Pitam za zub ne za korak.
Sta ima veze ako su sa neta, pitam coveka koji konfiguraciju zuba na lancima koristi i koji oblik rezne povrsine zuba tj cime ih ostri? Nista cudno? Cime namerava da radi secenje gradje to me interesuje. Za savet oko ostrenja nema potrebe jer koristim obicne nacine ostrenja koje sam nadam se dobro savladao.
Jesi li nekad koristio neki drugi lanac sem stihla i zbog cega koristis samo stihl? Ja ih trenutno ne koristim pa pitam?

Za rezanje gradje sam pripremio testeru stihl 066 flat top, mac od 75cm sa piko korakom, lanac piko sa cetvrtastim zubom, lancanik 9 zuba. Ostrenje je standardno: 10+5 stepeni.
Na ovim ostalim testerama, koristim stihl jer ih nabavljam direktno iz fabrike u Willu, znaci original. Oblik zuba RSC. Probao sa Husquarnu(Oregon) par puta, neki tvrde da su tvrdji, ali meni se vise svidja Stihl.
Ja to za svoje potrebe koristim malo, tako da i nemam neku potrosnju.
Ostrim propisno..

Ja bih pohvalio mirosti,trenutno imam problem sa stihl ms 180 i mirosti mi pomaže predlozima,krizno je vreme i prinudjeni smo često raditi nešto čemu smo više ili manje skloni tj nužda zakon menja ,ja se trudim da konkretno pomognem ako znam odgovor na neko pitanje to isto radi i većina dobronamernih poljoinfovaca,prepucavanja nas neće nigde odvesti a one koji pomognu pamtimo uvek po dobru

Nije los izbor, ubaci nam slike kako to izgleda da i mi vidimo. Mozda bi trebalo da razmislis o nekom drugom koraku i tehnici ostrenja lanca za struganje gradje, lanac je bez dodatnih razmaka ili ne?
Ostrenje 10-5stepeni ok ali kako, okruglom turpijom?
Dali pravis jacu mesavinu i kako stelujes karburator kad radis rezanje gradje?
Stihl vazi za naj meksi lanac tj materijal zuba je "meksi" i zna da se istegne vise od ostalih zato sam pitao.

Tako je, Stihl nije najmeksi, nego je meksi od Oregona, ali je zato 'pitomiji' materijal i lakse se ostri rucno, a u cistom drvetu traje, bar u mom slucaju, jako dugo.
10-5 ostrenje, okrugla turpija, nego kako?
Pa ti pre pola sata rece da se ovaj moj lanac ne koristi za rezanje gradje, a sad me nesto mnogo zapitkujes?
Mesavina je vazno pitanje. Koristim mineralni Stihl ulje, mesam 40:1, odkako se ovo ulje pocelo koristiti(video od Nemaca):cool:
Nikad mi se nijedan klip nije izderao, a na testerama od drugih sam se namenjao klipova(bilo i po milimetar saderanih).

- - - - - - - - - -

Ja bih pohvalio mirosti,trenutno imam problem sa stihl ms 180 i mirosti mi pomaže predlozima,krizno je vreme i prinudjeni smo često raditi nešto čemu smo više ili manje skloni tj nužda zakon menja ,ja se trudim da konkretno pomognem ako znam odgovor na neko pitanje to isto radi i većina dobronamernih poljoinfovaca,prepucavanja nas neće nigde odvesti a one koji pomognu pamtimo uvek po dobru

Na to tvoje testere, moze da se stavi mac od ove moje MS192, sa piko mikro lancem, i testera ce ti rezati 20% lakse i brze. Tanak rez, ide ko zmija kroz drvo.
Mac 30cm i lanac od 22 zuba.

Cudno mi jer obicno koriste 3/8 pa nekad i 404 ali piko nikad nisam cuo da ga koriste za to.
Pitam mozda koristis ostrenje na ugao isto turpijom ali ne okruglom?
Posto nameravas da koristis oko 70cm mac verovatno koristis i lanac standardni bez dodatnih razmaka izmedju zuba i drugih egzibicija.

Pa piko je 3/8, znaci isti korak kao standardan 3/8, samo uzi zub, znaci 30% ide lakse kroz drvo.
Nema potrebe za proredjivanje zuba, 66-tica ga vuce samo peva. Jedino ima rizik od pucanja clanka na tako jakoj testeri, ali nema druge alternative ako hoces brzo da rezes.
To ravno ostrenje se radi na masini sa specijalnim tocilom, nemoze ravnom turpijom, i nemoze na svakom lancu vec samo fabricki predvidjenom za to.
Mac je 75 a ne 70 cm.

Da vam se pohvalim,pre nedelju dana sam napravio moj Jonsered 930...Zamislite sta ovaj ''majstor uradio,stavio naopako klip,okreuo membrane...ja to sve lepo okrenem,uzmem silikon za visoke temperature i svuda na karburatoru gde mi je sumnjivo da vuce fals vazduh namasem i namontiram,nastelujem karburator onako kako je po prospektu i testera posle dva-tri povlacenja upali.Jos malo sam kasnije dostelovao karburator i testera peva,prosto da ne verujes....

- - - - - - - - - -

Pre dve godine na gradilistu mi se desilo da donesu firminu testeru,i kako je niko ne pazi naravno skroz je utupili.Uzmem novu tirpiju,probam da je naostim a ono turpija ni ta pipne zub.Narucivao sam jos dve turpije,isti slucaj,i batalio sam je.Nisam zapamtio koji je lanac bio u pitanju.

evo jos jedna slika..
2h5msqt.jpg
[/IMG]

to ti je lanac za tvrdo drvo on je kod mene jedan i po puta skuplji od standardnog lanca, zub standardnog oregona je je 3,6 kn (~47 eurocenta) a ovog za tvrdo drvo je 8,88 kn ( ~ 1,16 eura ) . takav lanac ima u ponudi svaki kvalitetniji proizvođač ( stihl, oregon, windsor/carlton, gb, sarp itd )

Znam da je tvrdi lanac,jer se u metal dosta razumem jer radim sa metalom.Po meni ono se ne isplati da se uzima za u sumu jer nemozes rucno da ga naostris,samo masinski.

Vidim da ima u zadnje vreme dosta rasprave, mislim da ce ovo pomoci oko bar nekih.
Ovo je kanal na youtube-u od jednog majstora iz Kanade, ima dosta video klipova gde se moze dosta nauciti o testerama. http://www.youtube.com/user/donyboy73/videos?query=saw
Verujem da ce i ovo mnoge zanimati. http://www.youtube.com/user/radougan120955 . :ppozdrav:

Preselili smo se u nasu novu kucu u Kanadi ovde je tako ljepo......:haha:
Dony ima dosta o popravkama ranijih klipova a Radoudan samo predstavlja modele testera i po neka popravka.

Poslednja izmena:
Ne mogu da verujem da ce neko da se zamlacuje sa takvim stvarima, kao sto je pokusaj hilznovanja cilindra m. testere.
e sad si upravu to ga nece izaci jeftino to mogu da garantujem..da kazemo pola cilindra novog..i sluzice ga 2 godine i opet kupuje skidaj zezaj se..kod nas su relativno jeftini cilindri..tako da je najbolje uzeti nov i gotovo..bar ja tako mislim

Ma sigurno nece raditi kako treba, ako ce uopste da radi.
Sta je tu original kada se umesto nikasila stavi gus od kanalizacione cevi? Kunu se da je to najbolje za hilznovanje:haha:
Ajd' razumem da se ove neke vodom hladjene stubline koje je nemoguce kupiti nesto 'popravljaju' ali testera...

- - - - - - - - - -

e sad si upravu to ga nece izaci jeftino to mogu da garantujem..da kazemo pola cilindra novog..i sluzice ga 2 godine i opet kupuje skidaj zezaj se..kod nas su relativno jeftini cilindri..tako da je najbolje uzeti nov i gotovo..bar ja tako mislim

Samo sad sam u pravu?:osmeh:

Nazad
Vrh