Motorne testere

@ BeZeleni
Pa i ti sebe ubroji u strucnjaka? Ok ti si cetvrti:osmeh:
Ja se nagledao suma na Svarcvaldu, i dole oko Salzburga, ali to su sve neke male sumice i kolicina drva se nemoze ni porediti sa tim sto si ti izrezao(sa starom 38-micom).

Ovako:
Da ne bude da nekog zezam i omalovazavam, javio sam se iz sledeceg razloga:
Pratim ovu temu na forumu zadnjih par nedelja, i uopste ne naidjoh ni na jednu iole korisnu informaciju koja bi nekom mogla posluziti.
Niko ne postavi sliku kako je promenio uljnu pumpu, amortizere, semeringe ili lezaje. Nesto sto stvarno nekom nesto moze pomoci.
O lancu se pocelo tupiti, a niko nije postavio sliku pravilno naostrenog lanca. Verujte, da vi sto mislite da nesto znate o ostrenju, neznate ni trecinu onog sto je potrebno.
Ljudi na zapadu jos uvek sa testerama rezu gradju za brvnare i vikend kuce, nemozete zamisliti kakva je majstorija ostriti piko lance koji idu na maceve od metar i dvaest za struganje gradje.
Jednostavno ne dopada mi se da ljudi pricaju potpuno praznu pricu, a forumi su mesto gde bi se nesto trebalo nauciti.
Moj predlog je da konacno pocne konstruktivna i smislena prica.

mirosti , zaboravljas da ovo nije Nemacka nego Srbija. Kvalitet lanca kupljen ovde i u Nemackoj nije isti ma sta ti kucao. Koliko imam pameti za rezanje gradje testeru moras na nesto da pricvrstis ni na hystory kanalu oni ludi amerikanci nisu presecali trupac testerom iz ruke nego je pricvrstili na postolje. A opet ovde kucaju ljudi o struganju i obaranju drva ne o struganju gradje. Cisto sumnjam da vise od 5 ljudi sa ovog foruma ima testere sa macem od metar i dvadeset . Licno nemam zelju da popravljam testere jer nemam para za bacanje ako nesto pokvarim. Pitao sam sta moze da bude lancu jer sam sumnjao da sam nesto propustio da uradim sto je trebalo i dobio odgovor.

Evo slike pravilno naostrenog zuba i dubine testerisanja ali cemu to kad ionako neces da ga zagledas posle ostrenja nego proveris prstom polako ?

http://www.husqvarna.com/files/Husqvarna/WIP/ChainsawBook/P61_4.jpg

http://www.husqvarna.com/files/Husqvarna/WIP/ChainsawBook/P64_3.jpg

Mi zivimo u Srbiji nismo na Svarcvaldu niti dole oko salzburga, nemamo nista bolje od stare 38-ce pa nam tako nije ni potrebno da znamo kako se ostri lanac koji ide na mac od metar i po koji uzgred ne koristi piko korak lanca kao sto ti tvrdis, ne secemo gradju testerama vec na strugari i to je druga oblast tako da bi to bile samo bezpotrebne informacije koje nebi sluzile nikome, nasuprot tvojoj tvrdnji da ce unaprediti temu informacije te vrste.
Znaci nasi ljudi koriste staru 38-cu i slicne testere i sa njima su zadovoljni jer im bolje i netreba, na njoj je mac od maksimalno 50ak cm i na njemu lanac sa najcesce standardnim zubima (square ili ti pravougaonim zubima koje ostrimo okruglom turpijom) jer su nam oni zadovoljavajuci (optimalni) za nase potrebe.
Sve sto je potrebno da zna prosecan korisnik testere ovde ce naci bez nepotrebnih informacija kako se radi negde tamo gde se sece gradja motornom testerom, u tome je glavna stvar.
Slazem se da se moze unaprediti tema slikama popravke i slicno ali za nepotrebnim informacijama stvarno netreba pretrpavati temu, koga interesuje moze naci mesto gde moze saznati i informacije te vrste ali vecini to ne treba u praksi nizasta jer gde bih ja mogao upotrebiti svoje znanje ostrenja lanca za secenje gradje testerom od metar i po? Nigde u Srbiji a i sire, a mislim ni u Svarcvaldu niti dole oko Salzburga tako nerade. Jedino Ameri zagrizeni rade tako vise iz hobija nego sto im je to stvarno potrebno.

Poslednja izmena:
ja sebe nisam ubrao u strucnjaka ali to tvojim postovima vidim kolko si strucan i pametan oko motornih testera (bez uvrede)..ja jos nigde nisam video da tako rezu gradju u srbiji..jedino na yt...a za 038 nisi ti jos ni video 038-micu a kamoli radio...izvini ali je to moje misljene i opet izvinjavam se za off..pozdrav:ppozdrav:

@Tintoreti
Sto se tice rezanja gradje, moj deda je gradju rezao Stihl Contra testerom, otac sa 076 i 051, to je bio jedini nacin pored dubece testere pripremi gradja za kuce, stale i ostalo(pilana nije bilo tada a i danas ih ima jako malo). To je bilo u razdoblju od 1968-85. Ja sam ucio od njih i u osnovnoj skoli sam vec radio testerom i sam ostrio.
Takodje sam u Nemackoj smatrao da znam sve(pa i ja sam iz Srbije, a mi sve najbolje znamo, jelte), ali kada sam video kako ljudi rade, samo sam se poklonio i naucio ostatak znanja.
Na velikim macevima za rezanje gradje se koriste piko lanci(radi debljine reza), i to sto ih ti nisi video netreba da tvrdis da ne postoji. Naravno da se stavljaju na klizne nosace, ko je rekao drugacije. Deda i kompanija su nekada radili iz ruke, pola pragova pruge Beograd-Bar je izrezano u Crnoj Gori na taj nacin. Sekli su u milimetar precizno, a ostrili bez sablona kao masina. Ali takvih vise nema..
Nisam se podsmevao ljudima koji koriste 38-micu, vec coveku koji na nevidjeno tvrdi da ja nisam video drveta koliko je on izrezao. Dobro znam sta moze izrezati 38mica a sta 070 ili 051.
Uleteo sam u temu jer volim ovu materiju, radi porodicne tradicije sumarstva koju pokusavam cuvati.
Ako smatrate da ste sebi samodovoljni, prihvatam i povlacim se uz Lep Pozdrav. Nikom ne zameram i rado castim pivom(ako bude prilike) pa i ako se ne razumemo oko testerisanja.

@ BeZeleni
Pa i ti sebe ubroji u strucnjaka? Ok ti si cetvrti:osmeh:
Ja se nagledao suma na Svarcvaldu, i dole oko Salzburga, ali to su sve neke male sumice i kolicina drva se nemoze ni porediti sa tim sto si ti izrezao(sa starom 38-micom).

Ovako:
Da ne bude da nekog zezam i omalovazavam, javio sam se iz sledeceg razloga:
Pratim ovu temu na forumu zadnjih par nedelja, i uopste ne naidjoh ni na jednu iole korisnu informaciju koja bi nekom mogla posluziti.
Niko ne postavi sliku kako je promenio uljnu pumpu, amortizere, semeringe ili lezaje. Nesto sto stvarno nekom nesto moze pomoci.
O lancu se pocelo tupiti, a niko nije postavio sliku pravilno naostrenog lanca. Verujte, da vi sto mislite da nesto znate o ostrenju, neznate ni trecinu onog sto je potrebno.
Ljudi na zapadu jos uvek sa testerama rezu gradju za brvnare i vikend kuce, nemozete zamisliti kakva je majstorija ostriti piko lance koji idu na maceve od metar i dvaest za struganje gradje.
Jednostavno ne dopada mi se da ljudi pricaju potpuno praznu pricu, a forumi su mesto gde bi se nesto trebalo nauciti.
Moj predlog je da konacno pocne konstruktivna i smislena prica.

Pratim temu dosta dugo ali se slabo javljam(jedino ako mi treba savet).mirosti je potpuno u pravu u smislu da nema slika o menjanju uljne pumpe i slicno.A to sto spominje ljude na zapadu kako rade,mislim da je figurativno receno.(nije reko da pisemo o njima)samo je naveo primer ostrenja lanca od 1200mm neznam sto ste se osetili prozvanima

Neka pise covek sta mu je volja ali za takvim informacijama nema potrebe jer nikome ne koriste, ako nekotrazi savet za ostrenje lanca za secenje gradje od 1200mm onda neka mu odgovori. Niko nije prozvan.
Piko lanac nisam rekao da ne postoji nego da se ne koristi u te svrhe u koje ga ti pominjes, pa iako tvrdis ga ga nisam video, ja cu ti reci da me ne zanima da ga vidim do kraja svog zivota jer mi jednostavno ne treba.
Nebih se slozio da pilana nema. Ima ih koliko god hoces. U mom kraju samo dve uz magistralu koje preradjuju dnevno ko zna koliko kubika sa 10ak zaposlenih, da ne pominjem manje koje imaju posla tu i tamo . Mogu da te povezem sa vlasnicima da ti iseku sve sto ti treba gradje za pola Zlatibora i uz to manje ce te kostati i muke i para nego spremati gradju sa motornom testerom.
To sto je radio tvoj deda i tvoj otac ne znaci da treba i ti da radis, ako ti to hoces da radis iz ljubavi to je druga stvar i tu imas moju moralnu podrsku, ako imas i materijalnu racunicu onda jos bolje, mada sumnjam. ipak ovim grdosijama na strugari retko koja testera moze da prismrdi. Drugar mi radi na takvoj jednoj strugari pa ako se setim kad budem isao kod njega snimicu ti da vidis kako se igra sa sa trupcicima

Aman covece,
Ti meni pokazujes ovde pilane, ja se nagledao robotizovanih pilana, koje rade sve automatski, jos dok se ovde rezalo bansecima od 500€.
Nemam vise stvarno sta da ti kazem, do tebe nista ne dopire.
Hoces ti da prevezes tu gradju od Zlatibora i Golije do tebe besplatno?

Ja takodje mislim da u temi ima premalo slika testera,a pogotovo radova na njima i sa njima.
Kod mene se i dan danas grede struzu testerama i ja sam pre par godina mojom 026 strugao pa sam je sje..o.Nekad su strugali pragove jer je to tad bilo isplativo i tako sve u svoje vreme.

Aman covece,
Ti meni pokazujes ovde pilane, ja se nagledao robotizovanih pilana, koje rade sve automatski, jos dok se ovde rezalo bansecima od 500€.
Nemam vise stvarno sta da ti kazem, do tebe nista ne dopire.
Hoces ti da prevezes tu gradju od Zlatibora i Golije do tebe besplatno?
Ako kazes da nema pilana blizu tebe a imas toliku potrebu za gradjom onda si promasio investiciju, ti treba da otvoris jednu savremenu pilanu a ne da radis testerom. Valjda si zaradio za toliko a znanje imas pa napred.:ppozdrav:To ti je moj savet da ti nebi pukla kicma sa tim testerama.

@AcaOpel
Veruj mi na rec da si testeru sj..bao nepravilno ostrenim lancom. Inace i ja imam 26 ticu i to mi je omiljena testera.
Cak sam je isfrizirao pa stavio lancanik od 8 zuba i mac od svega 28 zuba. Sada je testera koja najbrze reze drvo do precnika 30 cm. Cak je brza i od 070 iako je teska svega 4.5 kg. Stari drvari se cude i neveruju.

- - - - - - - - - -

@Tintoreti
Siguran sam da si OK lik, ali jednostavno se ne razumemo uopste..
Picemo pivu, bez diskusije o testerologiji:ppozdrav:

evo sad cemo da vam ispunimo zelju..:osmeh: ako hocete da svi makar okace po jednu sliku svoje testere na forum.Upravu su bice lepsi forum..:ppozdrav:Evo za pocetak moze 038-mice.
bjwc1.jpg
[/IMG]
2zhgj1s.jpg
[/IMG]

Moje su malo cistije, bas sam nasao identicne slike(nisam kuci pa nemogu trenutno snimiti svoje).
Testera ko testera.
Lance koristim iskljucivo Stihl, a i sta bih drugo za piko mikro na 192-jci.

Za ostrenje ste vi zaduzeni tako da vam moja edukacija ne treba.

Nazad
Vrh