Motorne testere

@PKB
Ja sam u sumoopremi u Lominoj jesenas uzimao jednom prijatelju, i uzeo sam mu ovakav:

GGP-sablon-sa-turpijom2_zps5bfabbcc.jpg

Nije original stihl, ali je sasvim zadovoljavajuci za cini mi se 600 din, sa turpijom i drskom. Neznam dali imaju nekih sablona za cistace, ali to mora biti upola cene od ovog za ostrenje.
Tebi treba turpija 4.2 za piko lanac, ali nju verovatno imas.
Pretpostavljam da salju i brzom postom.

Postoje husqvarnini sabloni za sve .

http://www.husqvarna.com/rs/hq-accessories/oprema-za-testere/kombinovani-sabloni-za-ostrenje/

- - - - - - - - - -

ne bi da filozofiram ali, ovakav oblik sablona za ostrenje zuba cirkulara ima husqvarna , a za ostrenje zuba lanca sasvim drugacijii. Zub na cirkularu je drugaciji. Ako se koristi sablon kao na slici zar nece da se dobije zub kao na slici

http://cdn.husqvarna.com/fimage.axd/defaultJpeg/200x200/75691b39/jpg/files/husqvarna/wip/chainsawbook/p61_2.jpg

Previse visoko isturpijan zub?

Nema tu mnogo filozofiranja svi ste u pravu a i niste dakle sabloni uglavnom koriste pocetnici,kada kazem pocetnici to moze da potraje i godinama dakle ljudi koji su svakodnevno u kontaktu sa testerom lanac ostre rutinski i bez sablona,ali za to su potrebne godine i godine rada sa testerom,CISTAC LANCA treba da bude 0.50,8mm nizi od reznog zuba e to je tesko od oka i rutinski uraditi,bez ogromnog iskustva,naravno nije to od presudnog znacaja ali kada si precizan ima velike usdede u brzini secenja,naprimer ja mogu naostriti lanac i bez sablona i on sece ali nije to meni dobro posto vidim da kada koristim sablon isecem sa jednim reservoarom 4 kubika drva,dok kada to uradim onako od oka se smanji podosta.drugo ako se cistaci previse skinu imate posledicu da lanac reže preduboko, šta povećava rizik od povratnog udarca, previše vibracija i lošu tačnost.

tacno tako,pored ovoga sto si nabrojao,postoji jos jedna opasnost a to je pucanje reznog zuba,jer kada su cistaci previse skinuti rezni zub trpi jace udare,stvara se pojacana vibracija i moze doci do loma zuba (pogotovo kod lanaca sa neparnim brojem zuba jer uvek imaju jednu vecu prazninu) i samim tim i povreda

Poslednja izmena:
Upravo sam narucio husq komplet za ostrenje sablon,dve okrugle turpije,jedna flah i rucka.Tek sad sam video na sajtu da je original turpija 4,8mm,a ja sam ostrio 2-3 puta sa oregonovom 4,5 mm.Mala je nijansa ,ali me zanima da li bi duzom upotrebom upropastio zube.Meni laicki deluje da bi manja turpija dala ostriji zub i vecu brzinu rezanja :sta:

manja turpija ne zahvata ceo obim reznog zuba (najcesce gornji),ali 2-3 puta nije nista strasno,prodjisad sa 4,8 mm i sve dok se zub ne potrosi oko polovine,onda turpijaj sa 4,5mm,jer je rezni zub pod odredjenim uglom,tj.njegovim trosenjem smanjuje mu se i obim a samim tim i precnik potrebne turpije

Imam problem na stihl ms180 stara je jedno pet godina i do sada je isekla poprilicno,e sad kad je hladna upali odmah a kad se malo zagreje nema sansi e sada kupio sam novu original svecicu i nije to,neznam kakav bi trebao biti zazor na paljenju ali to niko nije dirao a i otpustilo se nije tako da je fabricki nadam se,zazor svecice 0,5 ocistio sam filter i skinuo auspuh tu se vidi klip karike nisu zapekle ali mi deluju potroseno bar tako izgleda,ne mrzi me dalje da rasklapam ali cekam da utvrdim dali zato ima potrebe,na kanapu kad se pusti ona ide dole relativno brzo dali je to dovoljno da tvrdimo losu kompresiju i ima li neko predstavu kolika je njena kompresija po fabrickim normama jer taj podatak nemogu naci kao ni podatak o zazoru paljenja,ako neko moze pomoci nekim predlogom hvala
eto danas sam je rasklopio i sledece je stanje,klip je sa poprilicnim risevima,narucio sam drugi original sa karikama i osovinicom,začudo cilindar i nije nesto ostecen jedino se sa klipa preneo aluminijum malo na cilindar ,video sam u prethodnim postovima da se neko pohvalio da ima caka da se to skine ,ja nemam iskustva sa motorkama ali sam radio neke slične stvari ,razmisljao sam o vodenoj smirgli ali ako neko ima bolji predlog rado ću primeniti.

- - - - - - - - - -

Meteor klipovi su solidni, i mogu se naci specijale(po 0.02 mm), ali je cena kao original.
Medjutim, ako je klip ostavio nalepljeni Al na stublini, to je neophodno skinuti(ima posebna tehnika), ali nesme smirgla.
nadam se da ćes reći tajnu

Naravno da cu reci, imas uputstvo na PP.
Cilindar iznutra bi morao izgledati ovako:

64_zps373f4e20.jpg

Ja spolja cilindre obavezno peskarim, jer je to jedini nacin da se ocisti ispravno. Bez toga nema propisnog hladjenja, sto znaci pregrejavanje a dalje opet zaribavanje.
Posto verovatno nemas peskaru, ti ces potrositi neko vreme i rucno smirglom, turpijama itd. ocistiti sto bolje mozes spolja.
Dihtung cilindra si takodje trebao naruciti, odnosno Loctite zaptivac. Pri sklapanju nemoj previse uljiti stublinu, nego normalno lakim uljem.
Vijke stegni normalno malo jace, oni su samoosiguravajuci, netreba kasnije dotezati kako neki ovde savetuju.
Ako bilo gde zapne, kukaj, tu sam za teh.podrsku.
Dacu ti uputstva da ti testera sledeci ciklus radi 10. god do revizije, a ne 4.

I na kraju: 90 posto ti je klip otisao od tupog lanca (mada neki kazu da ostrenje nije bitno i svi ga znaju uraditi i levom rukom(iako su desnjaci)).
Te male stilovke rezu kao zilet, ali lanac mora biti besprekoran, i to uvek.

Poslednja izmena:
E ovo mi se Mirosti,svidja da lanac MORAAAA biti ostar uvek ,ja uvek ostrim posle dva kubika drva samo malo proteram i uvek ga drzim da je kao zilet ostar

Da li se na nekim motorkama radio cilindar od celicnog gusa ili bar sa celicnom hilznom?Mislim sa stanovista trajnosti masine.Znam da je veca masa,ali razmisljam o tom trenju karike koja je po tvrdoci kao feder i aluminijumske stubline.Kako se pre pojede karika ,a ne cilindar?

Da li se na nekim motorkama radio cilindar od celicnog gusa ili bar sa celicnom hilznom?Mislim sa stanovista trajnosti masine.Znam da je veca masa,ali razmisljam o tom trenju karike koja je po tvrdoci kao feder i aluminijumske stubline.Kako se pre pojede karika ,a ne cilindar?

Imao je Solo jednu seriju testera sa gusanom hilznom. Nije se proslavila.
Sadasnji cilindri na testerama se prave tehnologijom duraluminijumski odlivak sa unutrasnjom honovanom prevlakom Nikasila. To je specijalna veoma tvrda legura koju su pre 30-tak godina patentirali u Mahle-u.
Dakle, ne ide aluminijumski klip po aluminijumskoj stublini, vec po tvrdoj povrsini koja uz pravilno odrzavanje moze izdrzati veoma dugo iako je debela svega 0.02 mm.

Znam druze otprilike 10 -11 kubika za pripremu ogreva kada secem ali sam uvideo da mi je ovako bolje samo proletim i uvek je kao zilet mislim sece ona i ako to neradim ali je sa svakim kubikom sve sporija
Ako ne rezes prljavo drvo, lanac bi trebao izmedju ostrenja izdrzati najmanje 8-10 metara drva.

- - - - - - - - - -

Mozes druze uraditi masinsku obradu i ubaciti hilznu radi ovde jedan kod mene u milosevu ZERAVICA

Ako ne rezes prljavo drvo, lanac bi trebao izmedju ostrenja izdrzati najmanje 8-10 metara drva.
da ne idemo opet u siroku polemiku,evo jednog podatka : nova testera (H 365) na njoj nov lanac Oregon 3/8,seca u ramovima na 3 seka,u pitanju je sirova bukva,vec posle 10-og rama,a to je oko 3 kubika, se oseca razlika u ostrini lanca.Posle samo 5 min. rada sa turpijom lanac je kao nov,ovo je dakle komletan podatak,tako da ne znam na sta bi licio lanac posle 10 kubika sece na 3 seka suvog i dvrdog drveta.

- - - - - - - - - -

(mada neki kazu da ostrenje nije bitno i svi ga znaju uraditi i levom rukom(iako su desnjaci)).
nigde ne procitah tako nesto za 185 stranica ove teme,ali ako je to samo Vas sarkazam,onda je to prihvatljivo

Radjene su ranije vise modela od raznih proizvodjaca sa takvim stublinama ali naici na takvu testeru sada je prava retkost, ako naidjes na takvu to je stvar za muzej.

Ostalo oko materijala nebih polemisao jer nema svrhu, daleko cemo otici. Pitajte gooogle ali samo ako znate engleski da dobro prevedete, u suptotnom cete dobiti sture i netacne informacije kao vecina. :ppozdrav:

Ma ne treba nista da radim.Pitam informativno jer stvarno nisam znao.Na agregatu,dvotaktna masina koji dosta radi,imam gusani cilindar.Znam da to nije isti rezim rada kao kod testere,a sto se tice budzenja ne verujem da bih rizikovao,sem ako bi to produzilo vek masine poprilicno.Jedno je projektantski tim renomiranih proizvodjaca ,a drugo majstor Kreka
Evo svih odgovora
http://en.wikipedia.org/wiki/Nikasil

Nazad
Vrh