Motokultivatori - opšta tema

Koliko si para potrosio na delove i jos nisi siguran da ce da proradi.. Bolje da si kineski motor kupio za 100-120e i koliko traje da traje ..Ja sam se zezao sam mojim g150 motorom i bolje da dinar nisam dao u njega ,vec odmah kupio ovog kineza ,koji za sada samo prede kako radi ,a dokle videcu..

Problem je sto na 506 nijedan drugi motor se nemoze nabudziti.Moj frezer isproban i zadovoljan sam.Malo je brza honda ali ima resenje i za to da je ralicom kocim iza frezera polako i taman je ali nebi bilo lose jos malo je ubrzati na frezeru a za to sam spremio vec manju remenicu

- - - - - - - - - -

Danasnja proba specene zemlje koja je proletos orana i samo drljacom zaravnata

- - - - - - - - - -

ide oko 20cm duboko sa zahvatom 80cm i motor to neoseca uopste

Dobar posao...jel ona nema reduktor u menjacu,da postojoce 3 brzohodne idu u sporohodne,secam se da je moja Honda imala ?

Koliko si para potrosio na delove i jos nisi siguran da ce da proradi.. Bolje da si kineski motor kupio za 100-120e i koliko traje da traje ..Ja sam se zezao sam mojim g150 motorom i bolje da dinar nisam dao u njega ,vec odmah kupio ovog kineza ,koji za sada samo prede kako radi ,a dokle videcu..

Pa da budem iskren samo 1000 din na novu bobinu za sad. Sutra mi stiže komplet od APN 6 koji će biti oko 2400 sa dostavom. Ako budem imao sreće na strugu će mi drejer skinuti srce magneta za siću (200 din). Ispada da sam do sad ili do sutrao dao 3600 din. U najgorem slučaju ako ni ovo sutra ne upali onda još 700 din bobina na 12V i akumulator od 7Ah za 2500 din i to će biti max 5800 značu 50EUR. Kako sam danas u gradu puko 12000 din jer mi je pauk odneo auto anda se ovaj trosak oko kutivatora računa kao ništa.:osmeh:::super::

Dobar posao...jel ona nema reduktor u menjacu,da postojoce 3 brzohodne idu u sporohodne,secam se da je moja Honda imala ?
Mislis na hondu sa kiporom ili menjac od G42 sto je vucni frezer.Honda je F600 i ima duple remenice koje se koriste za spore i brze. Kod mene je na kiporu veca ova remenica crna sto se vidi i od fabricke ali iza nje je radjena od 8cm precnikom mala ko na originalu.Ali kiporu je izvod sa radilice i daje duplo vise obrtaja nego originalni g200.Malo je u tome problem jer je fakticki duplo brza na tockovima. Vucni frezer menjac od G42 je sa 3 brzine napred i rikverc ko i na F600 samo nema duple remenice fabricki. Iako frezujem na frezeru 3 brzinom fali po meni jos malo obrtaja i to je vec reseno donekle jer imam remenicu manju da dogradim.Da bude po mojoj zelji u potpunosti . Inace projekat sam radio da motor honde oslobodim mucnog fabrikog frezera koji prilicno vuce bespotrebno snagu. Ako cete mi verovati ovaj frezer motor neoseca uopste ni na dubini od 25cm u jednom prohodu. Ali zato bez ralice za kocenje pozadi je misija nemoguca jer ako uhvati tvrdo propne celu hondu uvis sa sve tockovima lebdi u vazduhu.Treba jos da resim onu moticicu iza frezera sto ide u sredinu iza menjaca i steluje se dubina i kopa sto motike nemogu.

- - - - - - - - - -

Hondin menjac sa tim reduktorom sa strane je F700 stara sa G65 motorom. To je japanac original i samo jednu sam takvu video kod kolege

Mislis na hondu sa kiporom ili menjac od G42

- - - - - - - - - -

Hondin menjac sa tim reduktorom sa strane je F700 stara sa G65 motorom. To je japanac original i samo jednu sam takvu video kod kolege
Da,mislim na Hondu,ovu tvoju sa Kiporom,moja je imala reduktor sa strane,redukovanjem dobijalo se kontra raspored brzina,pa tako:
I brzohodna ostaje ista ,ali redukcijom postaje III
Ii brzohodna postaje II sporohodna
III brzohodna postaje I sprohodna
Nisam imao vucnu frezu za nju,tako da sam i retko koristio reduktor jer se toliko sporo kretala.

Da tako je kod stare F700 bilo sa strane je imala reduktor ali tu seriju nikad japanci nisu dali licencu nikome.To je bilo jako dobro resenje..Kod F6xx i 700 novije je reseno sa duplim remenicama to za redukovanje brzina ali time se redukuju i obrtaji izlaznog vratila sto je nekad dobro a nekad ne.Meni upravo zbog toga fali jos oko 30% obrtaja na remenici vucnog frezera ali resicemo i to. I ovako je dobro ali bice jos bolje

Znam u blizini Bogatica u Ocagama dobrog servisera sa kojim saradjujem po pitanju delova koji radi 506-ice i sve ostale male motore. Ako ti pasuje mogu ti dati broj.Za blize stvarno neznam ko. Ja iskreno nemam vise zivaca za ta sokocala

Hvala vica022 to mi je baš daleko.Ja ustvari imam 506 iz 2010 godine maltene nov. Pali bez problema ,ali posle određenog vremena mi turira sam od sebe i ugasi se.Karburator očišćen, očišćeno sito u rezervoaru i opet turira, izgleda da pušta na nekom semeringu.Pa bih hteo da ga popravim i da ga prodam a da taj neko nema problema sa njime.

Rezervoar mi je uvek pun, ne štedim se po tom pitanju, a to za vazduh je sigurno tačno, ali ne znam odakle ga dobija.Jel postoji neki semering iza paljenja, pa da tu možda dobija?
Muči me majstor koga ne mogu da nađem da mi to sredi. Ako neko zna u okolini Beograda ili Barajeva bio bih vam jako zahvalan .

Pozdrav svim forumašima. Prošle godine sam kupio motokultivator IMT 509 sa prikolicom, frezom, plugom. Neregistrovan je. Vozio sam ga tako, dok mi nisu neki rekli da ne rizikujem da ga vozim neregistrovanog, kazne se kreću do 30 000 dinara + kazneni poeni. Kada sam hteo da ga registrujem, nisam mogao da verujem da je registracija za motokultivator komplikovana kao registracija svemirskog broda. Nosio sam saobraćajnu i ugovor u SUP da ga registrujem (bio registrovan, tablice vraćene), međutim traže mi saobraćajnu od prikolice. Prikolica je fabrička manja s onom krivom rudom. Nemam nikakve papire od nje. Neki me savetuju me da prebacim prikolicu na moje ime izjavom dva svedoka, medjutim službenik mi kaže danas "ja u ovom ugovoru vidim da si ti kupio ovo pre godinu dana, a treba 5 godina da je kod tebe". Toliko o novom zakonu koji ,,olakšava" registraciju polj.mašina. Ja ne mogu da čekam 5 godina da ga registrujem. Šta mi savetujete, da kupim prikolicu drugu istu original, ili da sve ovo prodam i da se manem poljoprivrede i mehanizacije ili nesto trece?

Pre svega, prijatelju, nebi bilo sportski da radi tako malog problema napustis casnu i nadasve profitabilnu oblast interesovanja-poljoprivredu.
Mozda bi ti najbolje resenje bilo da prodas tu malu prikolicu i kupis kardansku sa papirima i registrujes. Uzgred ces dobiti mnogo sposobniju masinu.
Imas i opciju da tu svoju sa krivom rudom prijavis kao da si je ti pravio, pa da posle atesta registrujes.
To ti je mozda najlakse..

Rezervoar mi je uvek pun, ne štedim se po tom pitanju, a to za vazduh je sigurno tačno, ali ne znam odakle ga dobija.Jel postoji neki semering iza paljenja, pa da tu možda dobija?
Muči me majstor koga ne mogu da nađem da mi to sredi. Ako neko zna u okolini Beograda ili Barajeva bio bih vam jako zahvalan .
Na radilici imas dva semeringa. Onaj unutrasnji cela je ceremonija za rasko[pati da se zameni. Ovaj spoljasnji je dosta lakse jer skines mehanizam paljenja, magnet i paljenje onu plocu. Plocu negde obelezi odvijacem da nebi posle nagadjao u kom je tacno polozaju bila zbog predpaljenja.kad to skines videces semering. Najverovatnije je taj jer ako nestaje ulja i mnogo dimi na auspuh moze biti i do unutrasnjeg. Obicno hoce ovaj do paljenja da zeza. Desavalo se nekoliko puta da zbog loseg paljenja dobije detonaciju u karteru pa cak i izbije van semering. Samo kvalitetan stavi silikonski i namazi malo uljem pre ubacivanja .Moze se desiti i da je nivo goriva malo manji u karbu pa hoce zezati.

Pre svega, prijatelju, nebi bilo sportski da radi tako malog problema napustis casnu i nadasve profitabilnu oblast interesovanja-poljoprivredu.
Mozda bi ti najbolje resenje bilo da prodas tu malu prikolicu i kupis kardansku sa papirima i registrujes. Uzgred ces dobiti mnogo sposobniju masinu.
Imas i opciju da tu svoju sa krivom rudom prijavis kao da si je ti pravio, pa da posle atesta registrujes.
To ti je mozda najlakse..

Knjaževačke je proizvodnje, nazad piše Knjaževac. Kako da je prijavim da sam je pravio? Vrše li još atest? Ja nemam papire za nju, kupljena je i dovežena zajedno sa mašinom. Za mašinu imam papire i saobraćajnu, a za prikolicu ne. Prvo bi trebao atest, ako se i dalje radi, pa onda izjavom dva svedoka da je prenesem na moje ime ili obrnuto?

Ljudi izludeh. Danas sam montirao ono komplet paljenje od APN6. Kad je došlo odneo kod strugara da proširi otvor za glavčinu i sad došao iz garaže, Naravno rezultat NEMA VARNICU. Čovek od kog sam uzeo se kune da je radilo kad je skinuo sa motor. E sad znam da je glupo ali jedino sto je drugacije od onog njegovog je to da ploča sa bobinom ne paše (uža je kod APN6 nego kod 506) pa sam sve sa ploče od čoveka preneo na staru ploču od mog 506. Ako se čovek kune da je kod njega radilo a kod mene neće onda je ploča. E sad ako neko misli da lupam, Pa i ja mislim da lupam ali nemam drugo objašnjenje. POMOĆ POMOĆ POMOĆ

Uhhh zato mrzim te budzevine. Koliko je sad rastojanje izmedju trafo limova bobine i magneta. Ako je vise od 1-1,5mm ima malu varnicu ili nikakvu. Polozaj magneta je bitan u odnosu na bobinu i mesto za platile dal nije pomereno u stranu spram ranije. Sve tomora biti uskladjeno da bi imalo dobru varnicu a to zahteva i znanje i zivce.Da smo blize pa da to resimo nekako .Sad napamet tesko da mogu reci sta moze od toga da zeza.Najpre ce biti ili udaljenost ili polozaj magneta spram bobine

Kolega proveri magnet, to je uglavnom problem na 506. Radio sam nekoliko 506 sa tim problemom (nema varnice) i uvek je magnet bio krivac. Fabricki magnet 6v10w oslabi i nema dovoljnu indukciju za varnicu.
Resenje je jednostavno, nadje se magnet od tomosa (6v iskra crno paljenje), na strugu se izvadi srce, stavi se nosac sa imta i teraj!
Kad uzmes metalni predmet (odvijac/safciger) i dodiruje magnet, kako 'lepi'? Predpostavljam da jedan magnet dobro 'hvata' a ostala tri dosta slabije, ako je tako menjaj magnet.
Sve sam uradio kako ste rekli i nema varnice

Nazad
Vrh