Motokultivatori - opšta tema

Kad sam kupovao kipora pitao sam bas za delove i manje su nego je kod kolege napisano. nemogu se sad tacno setiti i vremena je proslo dosta tako da ni te nisu vise sigurno.da nekazem da su bagatela ali jeftini su pojedini. u NS u prodavnici gde uzimam mislim da imaju sve za ove motore pa mogu proveriti. ali jednostavno cu ga teram dok neskapa skroz pa cu videti sta je bolje nov ili raditi.i novima pada cena sve po malo tako da ce to biti otprilike bolje resenje za par godina jer istok i radi na tome da se neremontuju generalno nego jeftinije nov. neke manje popravke su isplative ko zameniti diznu ,pumpu ,karike .posle toga mislim da nije isplativo za dalje. mislim da je cena klip karike bila 25eur,pumpa 40 a ulozak dizne ili dizna cela 15-25 eur. radilica dal 80 eur. tako nesto koliko me jos pamcenje sluzi ali moze se proveriti

Ma kolega znamo svi da se cene krecu od danas do sutra ,od radnje do radnje od drzave do drzave. I ja sam izneo otprilike po secanju kako sam rekao cene od pre 3 god kad sam kupio kipora.Pretpostavljam da posto cene novih motora padaju da su mozda i manje sad ,ali ima i opcija da kad ima vise prodatih motora cene i porastu ko sto je sad u mnogo slucajeva istocnjacke robe slucaj.Mogu i proveriti sta ima od delova i cene ako nekog zanima i dal imaju i sta. Znam za filtercic nafte sam pitao jer bih trebao da zamenem da je oko 500din

Proslog leta menjao sam na Kiporu ulje prvi put i uzeh da ocistim i uljni filter. Mogu vam reci da je u filteru bilo bas dosta opiljaka i da svakako nebi bilo dobro da to nisam uradio.
Moglo se desiti da vremenom zacepi potpuno, prekine tok ulja i na kraju bi zaribavanje bilo neminovno. Mozda nije bas tako drasticno, ali ono sto sam video nije mi se nimalo dopalo.
Mada u mom kraju se desilo nekoliko zaribavanja Kipora/Suntoma, jedni cene zbog rada u nagibu, neki zbog neceg drugog. Znam svakako da ti ljudi nisu ni znali da Kipor ima filter ulja.Tako da preporucujem pranje tog filtera u nafti bar svake druge zamene ulja.
Inace, sama konstrukcija tog motora a i sam motor je dosta bolje resen od LA300 Lombardinija, a taj me je posluzio celih 26 godina ili ti po mom racunu oko 2000 radnih sati.
Kipor bi po meni morao najmanje toliko odraditi, tako da me problemi rezervnih delova ne brinu uopste.

Vica jel znas mozda cenu novog kipora i dal je to pravi ili ona kopija. trebao bi mi jedan da nakacim na 507

Imas na oglasima telefona koliko hoces i prodavaca. mislim da je sad jos manja cena jer nesto sam pre jedno mesec dana gledao da je kipor oko 240-250 eur plus dostava zavisi od udaljenosti. I ja moram jos malo odraditi mali servis i ocistiti filter jer u razradi sigurno ce nakupiti svasta. Mada rad pod velikim nagibima nije dobar ni po jedan motor pogotovu dizel ovaj ima veliku kompresiju pa moze prebiti radilicu. Stepen 20-1 sto je skoro ko na autu sa dizelom. nije za igranje.Sad da me ubijes ako pronadjem broj od prodavca gde sam uzeo . Na ovom ima u odlivku bloka na dnu udareno KIPOR i broj

Ja sam moj i kupio u konsultaciji sa Vicom, takodje sa ulivenim oznakama Kipor. Imaju slike sto sam okacio tamo negde na davnoj 58 strani..

Zavisi i ovde od koje ruke porucis motor a sve je to fakticki isto. Svi oni se dopremaju preko Kosova ilegalno pa su zato od tih prodavaca jeftiniji. sledeci koji od njih kupuju u unutrasnjosti vec prodaju za 300-320. Philibu dodjes do mene i dobijes jeftinije motor heheeee. Samo te put izadje vise. Jos jednog sam navratio iz Zagreba da stavi kipora samo sto je kod njih kopija kineska i covek uspeo da odvrne onaj vijak za izvod od pritiska ulja.Koliko ga razumeh manometar i prikljucak moze od ferge. Kako ga odvrnu kad on pametniji popusta.Popusta i kod mene ali ivice vijka pa sam odustao ali u brdu bi to vredelo dosta

pa ja taj filter za ulje cistim svaki put kad menjam ulje sta mije tesko adksam vec resio da mu posvetim vremena onda cistim i filter za vaduh,i taj za ulje i rezervar ocistim,i onda sam miran to uglavnom posle proleca i u jesen da cist udje u zimu.. i onda sam miran.
Ja mislim da je lakse i jeftinije da se kuoi nov motor,jer ako uradis generalnu,pogotovo ako placas majstora neisplati se za tih 200 kusur evraili 250 posto su vec,ti motori stvarno nisam gledao ovih dana kolka im je cena zato sam lupio, to je u svakom slucaju jeftinija varijanta,jer imas opet ceo glanc nov motor i nemas se briga dali ce i sta rakazati ...
Ja sam moj motor kupio 2009 godine tad su se tek probijali kinezi na nase trziste,i tad sam ga platio debelo 350 evra mada nezaim zaradio je on sebe vec barem 5 puta ,ako ne i vise ali sad kako sam resio ovaj problem sa tim paljenjem nemam nameru drugacije motore da stvaljam ako ovi moji zakazu tj crknu jer i na hondi imam kineski motor suntom,a na malom labincu kipora tako da sad veoma zadovoljan sa oba dva,jer rade vrhunski,i mogu reci da moji rade dosta tokom cele godine,pocevsi od feziranja,transporta,kosenja,oranja,ponekad prskanja i dosta transporta,sta labinac pokosi to sve honda donese,i pogotovo ako idem na kosenje onda labinca teram na hondu u prikolicu i vozi,evo slike o sejanju krompira u palstenik gde je bio timski rad u pitanju:

Ponosan na svoje masinke :osmeh:

Uuuuh da mi je malo te zemlje rastresite. Kad se lepo sredjuju i uvek kvalitetno urade rezultati su prelepi za oko a mora biti i dobro za dzep. Kod mene se nesme toliko sitno frizirati jer prvi zaliv i beton nastane. Zato ste i poznati povrtlari iz Debeljace jer cesto se susrecemo u NS na kvantasu

Pa znas kako kolega ovaj plastenik nije bio radjen 5 godina,i u oktobru sam ga obnovio skroz,unutra zemlja pukotine 2 prsta debelo,i zalivano bilo,te pukotine nestale,ionda je palo i oranje bogami,bilo je umri muski,honda je grebala samo zvoni,i posle 2 freziranja ispalo je vise nego dobro..eto slika :
prva brazda grebe li grebe

jos malo pa nestalo

gotovo

i posle 2 freziranja to ovako izgleda

Nebih to orao sa hondom nikad. Motike umesto tockova i mali gas i ide ko blesavo. Ja ovde mogu samo da placem sa plugom i zato ga nisam ni uzeo jer i razgrtac jedva vuce pa da je neznam kako dobro isfrezovano. Kod mene kad isprepuca 2cm zemlja motike vade gromade da nekazem ko televizor al bilo je skoro i tako jer brze da teram motike sve se raspada , a manjim gasom cupa sve po tim pukotinama i izbacuje pozadi. Belnjaca zemlja koja samo ako se potrefi idealno vreme je milina raditi.Ovo kad vidim ja bih pevao

Motokultivator inovacija

Iduci danas po gradu video sam zanimljiv motokultivator sa plugom... Pokusavam ubaciti fotografije ali nesto neide...

Bio je jedan kod lipe parkiran sa malo vecom prikolicom. Veliki mkt cini mi se svapski

- - - - - - - - - -

Nesto slicno Agiji ali vece mozda 16-20ks

Nazad
Vrh