Mobilni telefoni

Evo ljudi da napisem jedno negativno iskustvo sa HONOR MAGIC 7 LITE, mozda nekom pomogne.
Bio sam naivan da poverujem u one testove na YT gde ekranom krckaju orahe, zakivaju eksere i slicno. Gde ga bacaju na beton, prskaju vodom i tako to.
Naravno nisam hteo to da proveravam🤣
Nego mi danas ispade iz dzepa na beton i raspuce se ekran ko tikva🤣
Visina dzepa najvise neka je 1m i to vrlo lagano skliznu da nisam mogo da verujem da se onako pojave pukotine.
Tako da nije izdrzljiv kao sto ga predstavljaju.

To je obican telefon kao i svi drugi.Jedino od "rugged" telefona mozes ocekivati neku izdrzljivljost.A ova tanka sr... sto mozes rukama slomiti,je ,pa sr... obicno koje se mora cuvati.

Dobro, moze da se slomi, nikakav problem. Ali kad ga predstavljaju kao izdrzljiv telefon, a tako lagan pad i on ispuca, e to je meni problematicno.
Gledao sam testove bacaju ga na beton sa 2m visine i njemu nista, a ovamo sklizne iz dzepa i ostecenja.
Najzesce sto mi ispade samo 10cm od 25mm debele gumene mrezaste podloge pored struga. Reko kako ga ne vido da ga cusnem da padne na nju🤣

После 6 година рада пресудило му дрво.
8bf3e760496fc35bdbabb4d8db54e015.jpg

Послато са 2406APNFAG помоћу Тапатока

Rugged.. zaista. Verovatno jedini izbor kada se hoće veća izdržljivost.
Mada, ima i rugged cases. Ali, kada ga nešto udari ili pritisne (kao npr drvo iz prethodnog posta), teško da će stakleni telefon zaštiti takav case.

Ja za svoj prvi post na forumu odabrao ovu temu i krenuo od telefona. Ipak je to nešto, nekako lično, tj pogodno za opušteno upoznavanje, čini mi se.

CAT B26

.. uparen sa 335 dinara mesečno u Globaltel mobilnoj mreži - za moje potrebe sasvim dovoljno razgovora, SMS poruka i nebrige o izdržljivosti.
Da dotraje, pokvari, polomi ili šta god, novi dumb (i rugged) telefoni su svega nekoliko hiljada dinara.
I ok, svaka hiljada jeste hiljada, ali nije desetine hiljada. Koje mogu otići u trenu kada se uređaj slučajno ispusti i sl.

A u mom slučaju, nije samo to. Smart telefoni su dobri u mnogo čemu, ali nisu odlični u ničemu. Plus, proizvođači, koji su nekada bili inženjeri koji su stvarali uređaje za nas korisnike, sada su menadžeri koji proizvode uređaje i servise prvenstveno zarad svoje dobiti. Mi smo tu prvenstveno za njih. A mi ako umemo da iskoristimo benefite za nas - umemo. Ako ne - ne.
Ja jako volim tehnologiju. Pratim je i koristim još od početka osamdesetih i imao sam velika očekivanja. Međutim, mnoga od njih se nisu obistinila.
Odnosno, generalno jesu. I dalje se obistinjuju. Ali, nekako sporo.
Sve nam daju "na kašičicu". Prvo se svaki korak debelo iskoristi, naplati, pa se onda prelazi na sledeći.
I ja sam izgubio strpljenje.
Sada preskačem po nekoliko godina između, pre nego razmotrim kupovinu nečeg aktuelnog.
Ili u ovim slučaju - vraćam se nekoliko godina unazad, haha.

Kako živim bez smart telefona? Pa, gore pomenuti dumb je uvek samnom i u džepu.
Za sve ostalo koristim Android tablet računar. On je ili kod kuće ili u ruksaku samnom.
Veći ekran i baterija su komotniji za korišćenje i od najvećeg telefona. A praktično nikada nije izložen riziku od oštećenja.

Kamera? Kompaktni digitalni fotoaparat. I on je u džepu ili za pojasom kada iz kuće izlazim. A fotografiju jako volim i praktikujem.
I iako kamere na smart telefonima postaju sve bolje, još uvek nisu postigle nivo fotoaparata.

I ova dva uređaja slede princip vraćanja nekoliko godina unazad. Tablet je model iz 2022. a fotoaparat iz 2014. Tako da su sa funkcijama dovoljni, a sa cenom pristupačniji od aktuelnih modela.

Radio (Beograd 2) slušam. TV ne koristim.

CAT. Ne proizvode više mobilne telefone. Šteta. Ubila ih konkurencija.
Kada ovaj odsluži, biće to neki kinez ili HMD (bivša Nokia), koga preferiram iz razloga zašto što i dalje prave telefone dobrim delom prvenstveno namenjenih nama, ako budu do tada imali neki rugged model u ponudi.

Tako ja.

Pozdrav još jednim svima na forumu!
Idemo u nekoliko predstojećih kišnih dana pred nama.
Taman da ja čitam i tražim odgovore na nekim meni zanimljivim i korisnim temama..

Poslednja izmena:
Freepaid je toliko, zaista. 999 din mesečno najjeftiniji paket.
Međutim, ja koristim Uzbudljivi prepaid.
Kupujem/biram minute/SMS ili internet ili kombinaciju oba po potrebi.
Pa tako, pošto na ovom telefonu koristim samo minut/SMS - 335 dinara koštaju 100 minuta/SMS.
Može se kupiti neograničeno paketa mesečno, a kao što je u jednom od prethodnih postova spomenuto, sve neiskorišćeno se prenosi neograničeno u narednim mesecima.
Pa tako ja imam trenutno blizu 400 minuta/SMS nakupljeno.

Isto tako, za mobilni ruter za wi-fi potrebe tableta, koristim drugi broj, ali kupujem samo internet. I to je 340 dinara za 5 GB.
I tu mi se nakupilo preko 80.

Znači, nismo vezani za kalendarski mesec, niti za broj i kombinaciju paketa koji se kupuju. Jedino, mora se dati paket kupiti ponovo u roku od trideset dana. Tj kada bih ja na svom broju koji koristim u telefonu, sada recimo kupio samo internet - propali bi mi minuti/SMS, ako i njih ne obnovim trideset dana od kupovine istih.

Za onoga kome je potrebno oba, ima i to - npr 50 minuta/SMS i 1 GB su 335 dinara.

I tako više različitih kombinacija po različitim cenama. Pogledaj na njihovim sajtu

Paket se kupuje kreditom ili online platnom karticom.
Kredit se kupuje na kioscima, poslovnicama ili online putem platnih kartica.
Njega treba obnoviti za najviše devedeset dana. A može se kupovati opet nebrojeno puta, tj po potrebi. Bitno je samo ponovo kupiti pre isteka, kako neiskorišćeni kredit ne bi propao.

Znači.. kredit za paket, paket za kombinaciju minuta/SMS i/ili internet.
I tako koliko puta i koja kombinacija je nama potrebna.

Bili su i jeftiniji, ali ih kupio MTS. Mada, i dalje je ok ponuda.

Edit: pretekao me G79

Poslednja izmena:
Bas sad gledao ove ponude, ali ne vidim obican prepaid. Je l imaju i to jos uvek ili samo ovaj "freepaid" i "uzbudljivi"?

Послато са 2412DPC0AG помоћу Тапатока

Kako misliš običan prepaid? Da uplaćuješ pare i trošiš? Nisam to video u Globaltel aplikaciji.
Ja sam već 3-4 godine na Globaltelu i baš sam zadovoljan uslugom, a i cenom prevashodno.

Sent from my 23127PN0CG using Tapatalk

mirosti .. haha, hvala!
Sada si mi izmamio osmeh.

Ne znam. Ja tako razmišljam i radim. Ne umem drugačije, čini mi se.
Nisu mi ni forumi strani. Nakupilo se godina, pa i iskustva vremenom.
Kažu da ne postoje glupa pitanja, samo glupi odgovori.
Ja se valjda klonim ovih drugih..

Hvala još jednom.

Paracinac83 .. običan prepaid?
Kao što p4vle reče, u Globaltelu ovako funkcioniše.
I to je, pa.. običan prepaid, samo što ima fensi naziv i ne kupuje se paket (koji u tom običnom nazivamo kredit), već baš kredit, a njime paket.
Međutim, kao što rekoh, može i odmah paket, samo što je tada plaćanje online platnom karticom, a ne npr fizički na kioscima.

Znam, malo je zbunjujuće sa nazivima, ali je jednostavno kada se počne koristi.
Jednostavno i praktično.
Ja jednom u tri meseca iz kreveta kupim kredit, dok mi je paket postavljen na automatsku obnovu i obnavlja se svakog meseca bez moje intervencije.

Znači, naše je samo ne zaboraviti kupovinu kredita i eventualno proveru stanja istog, pošto se odatle naplaćuje za npr parking i slično.

Ranije su imali čak i online plaćanje virtuelnom Master karticom. Tako da smo mogli plaćati i na sajtovima tim kreditom. Što je bilo dodatno korisno, jer nismo koristili naše stvarne kartice.

Mislim da toga više nema.

Pa to sam mislio, uplatim 200 din i tako sto duze (90 dana). Broj sluzi samo da prima pozive. Ne vidim na njihovom saitu tako nesto.

Послато са 2412DPC0AG помоћу Тапатока

Bas super sto krenula ovakva tema,ja planiram da kako kome izlazi ugovor da prebacim na globatel pa me bas zanima kako ste zadovoljni.

Sent from my 2107113SG using Tapatalk

Kod nas u porodici - svi smo Globaltel.
Probao i sa familijom, ali se oni teško odriču naviknutog.

Mene je bilo strah šta će biti posle kupovine od strane MTS.
Ništa se bitno nije promenilo, ali je mene i dalje strah da ga ne ugase. Ili naprave takvu kombinaciju, da MTS pripejd bude povoljniji.
Ili šta god.

Ali, za sada izgleda da im odgovara tako kako je.

Neka tako i ostane.

Ne znam da li i dalje toga ima, ranije je bio i besplatan TV program dostupan preko njihove aplikacije. Tipa - brdo kanala.
I imali su automate u većim gradovima za prikupljanje plastične ambalaže. Ubace se flaše, a zauzvrat dobije kredit.
Mogućnost izbora broja telefona (to još uvek ima)..
.. i tako, sve po nešto.

Mobilna mreža nove generacije. Tako se reklamirali, tako i jeste.

Kažem. Samo da je ne uguše.

.......................................
Ne znam da li i dalje toga ima, ranije je bio i besplatan TV program dostupan preko njihove aplikacije. Tipa - brdo kanala.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Nema na žalost .
Meni je mnogo značilo dok sam bio po terenima ( niste uvek u prilici da gledate TV-aparat iz raznih razloga )
Kažu da je to bio jedan od uslova da bi ih kasnije kupio MTS .
Sigurno će biti posledica ( po nas potrošače ) od ove kupovine samo igraju lagano . . .

Globaltel je bio bolji ranije. Imali su i aplikaciju gde si mogao da gledaš TV besplatno, preko koje si mogao da razgovaraš iz bilo koje tačke na kugli potpuno besplatno. Kao WhatsApp, Viber, samo što si mogao da zoveš sve brojeve koji postoje, ne samo one koji imaju instalirane te aplikacije. Okreneš fiksni u Njujorku i pričaš ceo dan.
Drogirani Mitrović je bio vlasnik. Onda su mu upumpali silne milione u firmu i država (mts) je preuzela Globaltel. Odmah su ukinuli tu mogućnost.
Ja godinama koristim Globaltel i A1 (ranije Vip) pripejd. Trenutno je to Mega plan po (promo) ceni od 800 dinara mesečno. Neograničeni minuti u mreži, 500 van mreže, 10gb, net za chat 10gb, Instagram 5gb, TikTok 5gb...

Inače, komšiju pozovu da iz A1 pređe u mts i ponude mu neki paket (koji ne postoji zvanično) gde ima sve neograničeno (50gb puna brzina, posle po 1 Mbit/s), euro zona 13GB, za 1300 dinara, prvih 6 meseci po 1000!
Ja nisam verovao, mislio sam da je neka prevara.
Nije. Potpisao i sve je tako, slikao mi ugovor.

Takodje od pre par meseci koristim Globaltel i zadivoljan sam uslugom i cenom

Послато са Redmi Note 8 Pro помоћу Тапатока

Nazad
Vrh