Mobilni telefoni

Teže je naći pristupačan i manji pametni telefon danas. Barem kod nas.

Pre oko godinu dana, ćera je tražila isključivo manjih dimenzija telefon sa odličnom kamerom.
Jedini izbor je bio Apple iPhone SE ili Google Pixel A serije.
Odabrala Pixel.. i napokon je zadovoljna, posle nekoliko drugih brendova i modela koje je menjala češće u potrazi za onim koji najviše odgovara.

Kod nas nema, ali evo gde danas pronaći uređaje koji nisu mainstream:

Vidim da su ti pixeli popularni zbog nekih unikatnih opcija.
Ja kada sam kupovao telefon, najbitnija mi je bila kamera, pa sam odabrao sony 1V, ali u svim poređenjima pixel(te klase) je bio vrlo kompetitivan.

Pričali smo već. Po meni, tvoj Sony je pogodniji za nekog ko hoće slobodu pri fotografisanju.
Pixel je pogodniji za onoga kome treba point and shoot kamera na telefonu.
Dobar senzor (Sony je najverovatnije i dalje), dobar hardver i veoma dobar, ako ne i najbolji softver za obradu slike na jednom mestu.
Zato se Pixel drži u vrhu zajedno sa još nekoliko proizvođača, kada je kamera u pitanju.

Ja za sebe, više cenim softver, tj UI (korisnički interfejs) i UX (korisničko iskustvo).
Zato mi je Pixel favorit. I uopšte svi proizvođači koji ne menjaju ono kako je Google osmislio i napravio Android.
Tu je Pixel unikatan. Jer, pored standardne Android verzije, one koju koriste neki od tih proizvođača koji ne modifikuju sistem, Pixel ima preko i samo svoje Google funkcije, koje drugima nisu dostupne.
Praktično, ono što je iPhone za iOS, to je Pixel za Android.

Kada tome dodamo odličnu kameru i izbor između više modela različitih dimenzija i cenovnog opsega.. Google zna šta radi.

Doduše, da budemo realni do kraja, nije savršen.
Google kao firma nije savršen, pa time ni njihovi proizvodi.
Nije ni Apple.

Tako da..
Da sebi uzimam, bio bi to neki jeftini model od HMD i ja bih dugo bio zadovoljan.
A ako para ne bi bila bitna, i ako bih kameru koristio - bio bi to Sony poput tvog.

Ovako, ja sam zadovoljan, jer je ćera zadovoljna, a mene je pitala za savet šta uzeti.

PS
Moj home screen, kao ilustracija standardnog (stock) Androida koji ja preferiram. I koji nisam menjao od svog prvog pametnog uređaja.. evo, petnaest godina već:

Screenshot-20250815-094842-2.png

Čini mi se da ni Sony ne menja UI puno, ili čak uopšte.

Naravno, Sony je ultrakonzervativan i svakako ne menja svoju osnovnu filozofiju.
Meni je bilo bitno da ne nosim dodatni aparat sa sobom a da imam punu manuelnu kontrolu nad svakom fotografijom ili videoklipom. A to mi je samo ovaj Sony ponudio+što sam posedovao nekoliko sony aparata i UI mi je odlično poznat.
Mada mi je sada interesantno kada me dosta poznanika pita koji ti je to telefon, nikada čuli da postoji nešto osim samsunga i ajfona.:osmeh:

Vidim da dosta lepe slike mogu da se naprave sa telefonima danas ipak mišljenja sam da ozbiljnije fotografije nema sa tako malim objektivom.
Mada, kako je krenulo, za koju godinu ko zna...

I meni se čini da će biti zanimljivo videti šta je sve moguće.

Ipak, kao što kažeš, ostaje objektiv.
On nikada neće biti dimenzija objektiva fotoaparata.

Mislim, ima i danas dodatnih objektiva i kako vidim prilično dobro rade svoj posao uparenih sa sve većim senzorima:

Međutim. Viša cena i stalna potreba da se tako nešto nosi sa sobom.. ne znam.

Po meni, danas je bolje uzeti jeftiniji pametni telefon i kompaktni prosumer fotoaparat, ako se hoće i treba za nešto više od samo skupljeg telefona.

Baterija na telefonu će dotrajati kroz koju godinu, a fotoaparati mogu da se koriste decenijama.

Nebih se složio u potpunosti.
Još uvek imam Canon 6D sa setom dobrih objektiva. To je profi full frame aparat i sa njim se može odradit bukvalno sve, ali po koju cenu?
Ranac sa tim setom objektiva (i bliceva) je težak 10+kg, te objektive je potrebno menjati za svaki 'projekat', nema 4k video, ne postoji bilo kakva obrada u aparatu, itd, itd..
Sa ovim telefon/aparatom imam tri objektiva, 16, 24, 75-135 i menjam ih po želji sa ekrana.
Obrada na 4k ekranu je ne samo moguća, nego ide iznenađujuće lako. Pritom je uređaj normalne veličine, nije kao xiaomi ultra sa onom kvrgom na leđima itd, itd.
Ipak tehnologija ide i nema smisla mnogo se okretati unazad..

I ja sam skeptičan da kamere mob.tel. mogu parirati foto-aparatima bar što se optike tiče ?
Čak i serija kompakt aparata bi trebalo da je u prednosti .
Sad , ima i ona izreka " najbolji fotoaparat je onaj koji ti je trenutno u džepu " tako da telefoni ubrzano osvajaju i oblast fotografije .
S tim u vezi , prošle god. sam na plaži primetio samo 2 fotoaparata a ranije je svaka druga-treca ležaljka imala po jedan
Vremena i navike se menjaju .
P.S 99% korisnika zakuca na auto-mod a na nivou statističke greške su oni koji koriste manuelna podešavanja .
Voleo sam da koristim Photoshop a sada mi je i tu car preuzeo ( uspešno ) CHAT-GPT

Poslednja izmena:
Nekoliko mobilnih telefona imaju senzore veličine 1'' što je veličina kao što kolega @stevanovic019 ima na svom dobrom Sony kompaktu.
Optika koja to prati je fiksna, dakle u prednosti je za mehaničkim zumovima na kompaktima.
Dalje, procesor na telefonu je skoro u klasi najboljih i najsnažnijih procesora na računarima, memorija radna daleko veća nego na kompaktu, dakle sa hardverske strane neuporedivo.
Za jednu ili dve generacije foto telefoni će biti lošiji samo od profi aparata i kamera.

@Miloica .. kako koristiš ChatGPT za obradu fotografija?
Mislim, ne treba u detalje, nego ono, generalno.

@mirosti .. da, sve je više modela sa 1" senzorom.
Doduše, to rade Kinezi. Ostali još ne. Kako sam gledao, kažu da nemaju potrebe, jer u Americi Apple i Samsung nemaju ozbiljnu konkurenciju.. pa im nije ni bitno.
Kažu i da nisu to pravih 1", ali jeste blizu. Mada, taj deo oko razlike u dimenzijama tih senzora u telefonima nisam shvatio, a i ne trudim se, iskreno. Prošlo me interesovanje.

Zanimljivo je i to da sada raste potražnja za kompaktnim fotoaparatima.
Neki iz mlađe generacije korisnika počinju da izbegavaju savremene tehnologije i vraćaju se starijim.

Haha, ako se taj trend bude nastavio, ja ću se kroz koju godinu početi osećati kao neko ko je to već uradio.
Vidim neko svoje društvo kada dođe na isto, pa kaže: "A ti si to odavno odbacio.."
A sada samo ćute i ništa me ne kapiraju.

Svakako. Dobro je da kamere na pametnim telefonima napreduju.
Ipak su većini ljudi uvek u džepu. To mnogo znači.
I meni kada stigne neki paket i sl, često uzmem službeni Samsung, slikam šta sam tada kupio i pošaljem sliku sebi..

20250814-162328.webp

Brže je i komotnije, nego podešavanje i slikanje fotoaparatom, pa povezivanje na wi-fi, prebacivanje..

Poslednja izmena:
Stigao mi pre nzm ni ja,4-5 ,nedelju dana mozda,Ulefone armor mini 20 pro,tek od danas ga koristim,nisam imao vremena a i volje bas da instaliram i podesim telefon da mi odgovara za mene.Tezak je kao cigla,ali bas lepih dimenzija spram ostalih telefona,koji ioako laki,dzaba nisu mogli u neke dzepove da stanu xd.Telefon je bas brz,kamera nzm ne interesuje me mnogo,i deluje jak,pad neke cevi na njega bi trebalo da prezivi,i bilo kakve padove,udare,ulje,nafta,prasina i slicno ,sve sto je normalno kod mene oko koriscenja telefona.Ima gumu okolo celog telefona,ako padne na beton nece mu biti nista.

Nazad
Vrh