Mobilni telefoni

Ovo pretpostavljam ne podleze garanciji :LOL: ....
Naravno da ne, ovo se ne isplati ni popravljati (Razlog otišla je štampana ploča skroz zbog toga što je baterija ekspodirala). Koliko vidim baterija je već bila malo naduvana i(Ciklus pražnjenja i ciklus punjenja je došao pri kraju), bilo je dovoljno malo jači pad ili udarac da ovako eksplodira

Telefon kupljen pre par meseci,kako mislis pri kraju ciklus ?.
Onda je to druga priča, svakako se ne priznaje garancija.

📌 Kada obično važi garancija:

• Telefon je još u garantnom roku (obično 1–2 godine kod nas).
  • Oštećenje baterije nije izazvano tvojom krivicom (pad, probijanje, izlaganje visokoj temperaturi, neispravan punjač koji nije preporučen od proizvođača).
  • Postoji vidljiv dokaz fabričke greške (npr. naduvavanje bez očiglednog spoljnog oštećenja).

U tom slučaju, servis bi trebao da zameni bateriju (ili ceo uređaj) o svom trošku.

📌 Kada garancija NE važi:

• Ako je baterija eksplodirala zbog mehaničkog oštećenja (pad, udarac, savijanje).
  • Ako je korišćen neoriginalni punjač koji je izazvao kvar.
  • Ako su znakovi otvaranja telefona ili intervencije neovlašćenog servisa.
  • Ako postoji trag tečnosti ili korozije.

Ciklus punjenja i pražnjenja baterije znači jedno potpuno pražnjenje baterije i njeno ponovno punjenje do 100% – bez obzira da li se to desi odjednom ili u više delova.

📌 Kako se računa jedan ciklus​

• Ako bateriju ispraznite od 100% do 0%, pa opet napunite do 100%, to je 1 ciklus.
  • Ako danas potrošite 50%, napunite na 100%, a sutra potrošite opet 50% i napunite – to je takođe 1 ciklus (zbir potrošnje od 100% kapaciteta).

🔋 Zašto su ciklusi bitni​

• Litijum-jonske i litijum-polimerske baterije (koje koriste telefoni, laptopovi, tableti) imaju ograničen broj ciklusa – obično 300–800 kod telefona, a 500–1000 kod kvalitetnijih baterija.
  • Posle tog broja ciklusa, kapacitet polako opada (npr. baterija od 3000 mAh može držati samo 80% prvobitnog kapaciteta).

💡 Kako produžiti vek baterije​

1. Ne praznite često do 0% – bolje je držati je između 20% i 80%.
  2. Ne držati je stalno na 100% ako ne morate (pogotovo kad je vruće).
  3. Izbegavajte punjenje na visokim temperaturama.
  4. Koristite kvalitetan punjač i kabl.

pad-kapaciteta-baterije.jpg

Ciklus punjenja i pražnjenja se odnosi na proces punjenja i pražnjenja baterije ili akumulatora. Uobičajeno se koristi za merenje veka trajanja baterije, jer broj ciklusa punjenja i pražnjenja koje baterija može izdržati pre nego što joj se kapacitet značajno smanji, ukazuje na njen kvalitet i trajnost.

Šta je ciklus punjenja i pražnjenja?
  • Punjenje:
    Proces u kojem se električna energija dovodi u bateriju, obično iz spoljnog izvora.
  • Pražnjenje:
    Proces u kojem se električna energija oslobađa iz baterije i koristi za napajanje uređaja.
  • Ciklus:
    Jedan potpuni ciklus punjenja i pražnjenja, ili može biti i delimični ciklus punjenja i pražnjenja, u zavisnosti od načina korišćenja baterije.
Primeri i konteksti:
  • Baterije u telefonima:
    Broj ciklusa punjenja i pražnjenja baterije mobilnog telefona utiče na to koliko dugo će telefon moći da radi na jednom punjenju pre nego što se baterija treba zameniti.
  • Akumulatori u vozilima:
    U vozilima, broj ciklusa punjenja i pražnjenja akumulatora utiče na njegov vek trajanja i potrebu za zamenom.
  • Baterije u prenosnim računarima:
    Kao i kod mobilnih telefona, broj ciklusa punjenja i pražnjenja baterije laptopa utiče na njenu trajnost i performanse.
  • Industrijske baterije:
    U industriji, ciklusi punjenja i pražnjenja su važni za procenu veka trajanja i performansi velikih baterijskih sistema koji se koriste u električnim vozilima, sistemima za skladištenje energije i drugim aplikacijama.
Važnost:
Poznavanje broja ciklusa punjenja i pražnjenja pomaže u:

• Proceni veka trajanja baterije: Što je veći broj ciklusa, to je veća trajnost baterije.
  • Optimizaciji korišćenja baterije: Razumevanje ciklusa punjenja i pražnjenja pomaže u optimizaciji načina korišćenja baterije radi produženja njenog veka.
  • Planiranju zamene baterije: Poznavanje ciklusa punjenja i pražnjenja pomaže u planiranju zamene baterije kada se približi kraju njenog radnog veka.

Poslednja izmena:
Dobar post.

I sâm odavno punim telefone, sada tablet, kada spadne na 60, i do 80%.
Mnogi noviji modeli imaju opciju ograničenja procenta do koga se puni, ili sporijeg punjena, tako da ne treba pratiti. Tj ok je ostaviti npr tokom noći i sl.

Počne se osećati gubitak kapaciteta posle recimo dve godine korišćenja, ali je kudikamo manje, nego kada se konstantno puni i prazni do ili skoro do kraja.

Doduše, sa sadašnjim telefonom koji koristim (CAT B26), o bateriji ne vodim računa.
Uvek se puni do kraja. Jer, tako sam danima miran.
Baterija jeste izmenjiva, ali novih nema kod nas kupiti.
Barem ja našao nisam.

Kada sadašnja dođe do kraja, eto prilike da se telefon zameni novim, čisto promene radi.
Što opet nije baš opravdano, ali..
cena novih je između pet i deset hiljada dinara, tako da sam spreman na taj trošak.
To je ionako jednom u nekoliko godina.

Što nas dovodi do mog sledećeg razmišljanja..

Rugged Android uređaji deluju kao dobro rešenje za nas kojima se nezgode mogu dogoditi.
Svojevremeno sam dugo razmišljao o tako nekom uređaju.
I jedan od dva razloga zbog koga sam odustao jeste cena.
Svi takvi telefoni su generalno na skupljoj strani, a ne znam kako bi se ponašali pri nezgodama kao npr pomenuti pad cevi preko.
Sigurno im padovi na pod, voda i prašina teško mogu nauditi, ali neki drugi scenariji.. ne znam.
Zato je moje razmišljanje išlo u smeru kupovine redovnog pametnog telefona, ali sa cenom koja se može svakog trenutka platiti bez razmišljanja, ako mu se nešto desi.
Što je naravno, svakome drugačije.
Nekome je to 10, nekome 50, a nekome i više od 100 hiljada dinara.

Druga stvar je što sam ja generalno odustao od pametnih telefona, pa mi je hteo ne hteo, trošak zamene oštećenog prilično nizak.
Nego je poenta - može se uzeti u razmatranje i opcija pametnog telefona koji je pristupačan, pa makar stradao i pre navršetka prve nedelje korišćenja.

Mnogi "padaju" na performanse, količinu memorije, ekrane, kamere..
od čega bih ja jedino gledao RAM memoriju da nije ispod 4 GB.
Sve ostalo je manje bitno za svakodnevno korišćenje.
Naročito je manje bitno kada završi ispod traktorskog točka nekim nesrećnim spletom okolnosti.

Pa i da preživi sve, opet će baterija početi da posustaje posle nekih dve godine.
Posle četiri, to će biti još izraženije.

Ulefone Armor Mini 20 Pro izgleda odlično.
Ako je cena odgovarajuća.. meni se čini kao stvarno zanimljiv izbor i verujem da može služiti svrsi.

Poslednja izmena:
Armor 24 nema sanse za dzep,jedino u nekoj zimskoj jakni ,inace i ja sam ga gledao,reko hocu ,necu,posle ipak mislim da cu ga izbaciti iz izbora,cigla je prava ....Armor mini 20 pro mozda kupim,malo je manji ekran ,ali zbog manjih dimenzija,a ima debljinu kao Armor 24 ,sigurno je najjaci telefon medju njima a i mozda medju ''rugged'' telefonima.
Ja bih razmisljao i o nekom obicnom telefonu, postoje na temu aluminijumske ili metalne maske pa i silikon-plastika dosta masivne, u kojima bi bio dosta bezbedan ali opet nisam siguran da bi preziveo udarac te cevi...

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Lumia od Microsofta kupljena 2015. još uvijek radi s originalnom baterijom i dulje drži nego Xaomi 8T kupljen početkom 2020. kad je prestao raditi WA na Windows OS. Doduše Lumiu koristi žena samo za razgovore i pokoju fotku, a Xaomi je povezan na net, ali se ne koristi puno. Jedan i drugi se puni uglavnom od 20% - 100%.

Teško je danas naći telefone tih dimenzija.
Ubilo ih tržište koje traži veće.

Svakako, ima Google Pixel 8a sa 6,1 inch, što je po meni najbolja ponuda, jer je original Android.
I ima skuplji Samsung Galaxy 24 sa 6,2 inch, za one kojima odgovara Samsung.

Možda ih ima još, ali slabo.

Nazad
Vrh