Dobar post.
I sâm odavno punim telefone, sada tablet, kada spadne na 60, i do 80%.
Mnogi noviji modeli imaju opciju ograničenja procenta do koga se puni, ili sporijeg punjena, tako da ne treba pratiti. Tj ok je ostaviti npr tokom noći i sl.
Počne se osećati gubitak kapaciteta posle recimo dve godine korišćenja, ali je kudikamo manje, nego kada se konstantno puni i prazni do ili skoro do kraja.
Doduše, sa sadašnjim telefonom koji koristim (CAT B26), o bateriji ne vodim računa.
Uvek se puni do kraja. Jer, tako sam danima miran.
Baterija jeste izmenjiva, ali novih nema kod nas kupiti.
Barem ja našao nisam.
Kada sadašnja dođe do kraja, eto prilike da se telefon zameni novim, čisto promene radi.
Što opet nije baš opravdano, ali..
cena novih je između pet i deset hiljada dinara, tako da sam spreman na taj trošak.
To je ionako jednom u nekoliko godina.
Što nas dovodi do mog sledećeg razmišljanja..
Rugged Android uređaji deluju kao dobro rešenje za nas kojima se nezgode mogu dogoditi.
Svojevremeno sam dugo razmišljao o tako nekom uređaju.
I jedan od dva razloga zbog koga sam odustao jeste cena.
Svi takvi telefoni su generalno na skupljoj strani, a ne znam kako bi se ponašali pri nezgodama kao npr pomenuti pad cevi preko.
Sigurno im padovi na pod, voda i prašina teško mogu nauditi, ali neki drugi scenariji.. ne znam.
Zato je moje razmišljanje išlo u smeru kupovine redovnog pametnog telefona, ali sa cenom koja se može svakog trenutka platiti bez razmišljanja, ako mu se nešto desi.
Što je naravno, svakome drugačije.
Nekome je to 10, nekome 50, a nekome i više od 100 hiljada dinara.
Druga stvar je što sam ja generalno odustao od pametnih telefona, pa mi je hteo ne hteo, trošak zamene oštećenog prilično nizak.
Nego je poenta - može se uzeti u razmatranje i opcija pametnog telefona koji je pristupačan, pa makar stradao i pre navršetka prve nedelje korišćenja.
Mnogi "padaju" na performanse, količinu memorije, ekrane, kamere..
od čega bih ja jedino gledao RAM memoriju da nije ispod 4 GB.
Sve ostalo je manje bitno za svakodnevno korišćenje.
Naročito je manje bitno kada završi ispod traktorskog točka nekim nesrećnim spletom okolnosti.
Pa i da preživi sve, opet će baterija početi da posustaje posle nekih dve godine.
Posle četiri, to će biti još izraženije.
Ulefone Armor Mini 20 Pro izgleda odlično.
Ako je cena odgovarajuća.. meni se čini kao stvarno zanimljiv izbor i verujem da može služiti svrsi.