Mlečno govedarstvo

Ako imaš para koncentrati su naj.
Ali pošto niko od nas nema jer da ima nebi se bavili ovime, onda smješaj smjesu žitarica i neki premiks.

Postovane kolege, danas sam bio na predavanju na kom su predavaci bili dva strucnjaka iz Izraela, veterinar i profesor na katedri za mlijecno govedarstvo, bilo je sta da se cuje, njihov prosjek po kravi je preko 13.000 litara za 305 dana laktacije, sa maksimalnom dnevnom proizvodnjom preko 50 litara, a zasusuju ih sa 17 - 20 litara.

Zitarice vecinom uvoze, a oni proizvode samo kabastu hranu. Njihovi farmeri neproizvode hranu za krave vec to rade nekakve zadruge koje su smjestene po regijama i farmer dodje sa velikiom prikolicom ili kamionom i vozi gotov (TMR) obrok.

Cijena mlijeka im je 47 eurocenti, nemaju subvencije, drzava im placa servisne usluge (veterinarske, usluge reprocentara, instituta), preko 60% cijene mlijeka ide na hranu a ostalo na ostale troskove.

Veoma interesantno nam je bilo vidjeti objekte za smjestaj krava, koji su otvorenog tipa, samo sto izbacuju boksove za lezista, i bilo kakve pregrade. A pod u stalama je mjesavina humusa i preradjenog stajnjaka koji se kada krave izidu van prodje traktorom i sjetvospremacem i tako da krave lijezu na mekanu zemlju...

Raspon temperatura im je zimi 10 a ljeti 40 stepeni.

Sve je to tačno ali ta grla ostaju u proizvodnji prosečno i ispod 2 laktacije, te dobar deo grla za remont zapata uvoze iz Severne Amerike, veliki deo objektata je klimatizovan, 98% poljoprivrednih površina se navodnjava. Sve to puno košta ali kod njih to ima strteški značaj. Znamo okruženje u kom se nalaze, znamo da su Arapima kamen u čizmi, tako da je to kod njih od vitalnog interesa da budu koliko toliko samodovoljni što se hrane tiče. Oni uopšte nisu reper u svetskom govedarstvu, najspecifičniji su. On moraju da idu na intenzitet, jer su im maksimalna ulaganja u ratarski deo i objekte pa i grla treba da budu u skladu sa tim.

Izrazili su zelju i volju da ce kad sagledaju svu situaciju u mljekarstvu kod nas, predloziti konkretne mjere kako i na koji nacin da povecamo proizvodnju, ali postepeno. A slazem se sa prethodnim komentrom da nisu i netrebaju biti reper u mljekarstvu, ali trebaju biti pozitivan primjer iz kog treba da uzmemo ono sto bi povecalo, pospjesilo nasu proizvodnju po grlu, jer sa sadasnjom proizvodnjom necemo daleko stici.

Kod nas, uključujući tu sve zemlje bivše SFRJ sem Slovenije i delom Hrvatske, poboljšanje mlečnosti od 20-30% je moguće samo promenom načina ishrane. Mi prvo nemamo stabilne obroke, drugo vrlo često nepotpune obroke gde neka hranljiva materija fali i treće po količini obroke koji ne podmiruju potrebe grla. Pa još objekti izgrađen iod betona, vezani sistem, ne sjajna zdravstvena preventiva, sve to nosi 80% proizvodnje a samo 20% je genetski potencijal. Mi imamo za zadnjih 10 godina koliko ja to pratim vrlo kvalitetne bikove iz uvoza koji se koriste za VO, a u Srbiji je popravljena prosečna mlečnost z anekih 100-200 kg kod umatičenih krava. Tu je razlog i loša evidencija ali mnogo veći razlog su limitirajući faktori u kojima grlo proizvodi a pre svega ishrana. Mislim da je ključ u poboljšanju proizvodnje mleka u rukama mlekara i države kroz mehanizme stvaranja mnogo boljih uslova za tu proizvodnju. Naravno potrebno je edukovatii proizvođače, ali dzaba edukacija kad on to ne može da realizuje. Ovo što sam naveo je za manje proizvođače, kojih ima najviše, negde oko 90% grla se kod njih nalazi.

Apsolutno se slazem da je drzava najveci problem, ali to smo culi i vidjeli bezbroj puta, zato trebamo u okviru svojuh mogucnosti naci nacine da pospjesimo proizvodnju, jer to sve ide preko nasih ledja, a ledja svakim danom sve slabija i slabija...

ljudi teme je malo zamrla,kakvo je trenutno stanje sa mlecnim govedima,kako stojite sa hranom,jel se smanjivao broj goveda?

Ja sam danas piricao sa jednim dosta velikim stocarom i pitao ga kako da nabavim umaticenu zensku telad sisavce ili odbijene i koja im je cena. Odgovorio mi je nikako jel ih nema u ponudi:sta: Nisam imao komentar. Kakva je situcija kod vas sa grlima koja se planiraju ostavljati za proizvodnju?

Ja svu telad ostavljam za sebe,hrane za ovu godinu imam dovoljno
Prosla godina mi je bila krizna pa sam se za ovu godinu bolje pripremio.
Samo ove godine kvalitet hrane je veoma los.

kod mene je kriza su suvo sijeno imacu ga do juna al ga dobijaju minimalno a silaze ce biti do avgusta,a sjenaze imam oko 100 rolo bala (za nekih 200 dana )

Pozdrav svima,interesuje me na koji nacin se mogu kupiti krave muzare i isplacivati u mleku?Predpostavljam da je i to neki legalizovani vid pljacke proizvodjaca jer svi gledaju da kako da ga oklempave ::jako_besan::ali me interesuje dali manje boli to ili kredit od banke?HVALA:osmeh:

Имао си варијанту са Шабачком млекаром прошле године, ако се не варам, стеоне јунице из Немачке, из околине чујем да су папрено изашле јунице, тј изаћиће јер их још плаћају. Имчлек је имао варијанту са позајмицама које се плаћају обустављањем дела средстава од млека али морали су произвођачи имати одређен број својих грла и прављени су планови производње који су требали бити испоштовани. А банкарски кредит за сточарску производњу, било коју, у овом моменту је најблаже речено лудост.

Nazad
Vrh