Evo malo opširnije o našim pitanjima i odgovorima dotičnog gospodina. Odma, da kažem sa kapije, prvo pitanje izvoz? Kaže, krenuo je izvoz u makedoniju i bosnu a za koji dan kreće i u italiju. I polako će ukidati zabranu izvoza.
Za republički konkurs na 50% što je bio do kraja februara, kreću rešenja u maju. Biće konkurs i za ovu godinu krajem godine i važiće računi od 1. 3. 2022.
Najviše ga je zainteresovao prepravljeni IMT 577. Čak ga je i slikao. Pitao me kad sam to uzeo. Reko, ministre to je unikat, ručni rad. Oterano kod majstora i sve novo odradjeno da izgleda ovako. Kaže on meni, E sad da ti kažem da smo dogovorili sa tri firme da možeš ti svoj stari imt da oteraš i da ti se odradi slična prepravka i da će to koštati oko 5.000 evra i država će još dodatno subvencionisati...
Pitanje oko PIO osiguranja - predlog zakona je završen. Kad se formira vlada ide na raspravu i usvajanje. Moći će da se otpiše kompletna kamata a glavnica da se odplaćuje na 2-3 godine. Ko hoće da mu se sve otpiše, može ali neće mu biti upisan taj staž i nema više nikakva prava u poljoprivredi...
Što se tiče mlekarstva, hteo je sa jednim ovde da se kladi u auto da će cena mleka na leto biti dosta veća (zaboravio sam cifru), ovaj nije smeo pa prihvati opkladu. I reako je da svi ispod 20 krava neće moći da opstanu.
Profi poljoprivrednik, po definiciji ministra je onaj koji živi i bavi se isključivo poljoprivredom i plaća pio i zdr po osnovu poljoprivrede. Oni će imati veće subvencije i pravo na plavi dizel (koji se uvodi). Tu su odmah skočili ovi što su u radnom odnosu a obradjuju 10-15 jutara. Rekao je i oni ako žele sve kao i profi poljoprivrednik mogu da ostvare tako što će plaćati dodatni PIO koji će biti oko 2-3000 dinara mesečno, oko 30.000 godišnje i imaće sve isto kao i profi.
Od juna kreće EAgrar, gde će moći svako gazdinstvo da unese parcele koje obradjuje. Neće više morati da se prave ugovori o zakupu. Ako se neka parcela nadje u dva gazdinstva onda će kontrola izlaziti na teren da se utvrdi ko zapravo radi tu zemlju...
Stao mi mozak. Ako se setim još nečeg napisaću...