Mf>ursus+zetor-imt

Odg: MF>URSUS+ZETOR-IMT

Lako ćemo premestiti postove u novu temu, ič se ne brini. ::namigivanje::

Ali čoveče Božji, shvataš li ti da sa većim zamajcem ne možeš od motora sa 80 KS napraviti motor od 100 KS?!!! Zamajac samo AKUMULIRA ENERGIJU koja se dobije od tih 80 KS! Kako više da ti objasnim?!

Jubilarni petstoti put... Protivtegovi na radilici niti povećavaju niti smanjuju snagu motora, nego služe da bi izbalansirale inercijalne sile koje bi inače dovele do razletanja radilice + ležajeva u tri lepe.......

Koga interesuje, može pogledati kako izgleda ceo proces balansiranja radilice
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=M_PeWKnTchI&feature=player_embedded[/youtube]

A ja odoh da popijem pivo jer će me u suprotnom strefiti srčka koliko su mi digli pritisak.
Post je spojen: [time]1294181656[/time]

Svejedno odoh da popijem pivo.

ej atila stvarno si lik iz avatara ::namigivanje:: ok ja odustajem sto ne znaci niti da sam u pravu niti da nisam jednostavno nije diskusija za ovu temu i zestoko me mrzi da tipkam. kad smognem snage i vremena napravicu eksperiment sa elektromotorom pa cemo videti ko je u pravu. a i ne bih da mi se javi neko pa kaze kupi zetora pa ti nece biti vazno jel ima tegove ili nema. cudim me da se niko nije oglasio... inace atila nemoj se nervirati ponekad se mora nesto banalizovati da bi ostatak inzenjerovog sklopa radio. iako je inzenjer uradio veci i tezi deo posla nemoz ni on sve da zna bas kao ni sam paor,bravar,mehanicar... ako zelis na p.p cu ti navesti neke primere banalnih gresaka sa inzenjerske strane,sto ti mozda nekad u zivotu pomogne da odradis pravi pametan poslovni potez. ili da otvorimo novu temu pa da vide i drugi?

Je li ti toliko teško da priznaš da si se žestoko ... prevario (imam mnogo žešću reč ali ću se suzdržati) u vezi toga da protivtegovi daju snagu motoru?
Pa ti se ni ne trudiš da pročitaš šta se ovde piše, a još manje da shvatiš!

Hajde svega ti, dokaaaaaži mi da ću samo dodavanjem protivtegova (ali bez čačkanja PVP pumpe i svega ostalog!) napraviti od motora sa 80KS motor od 100KS!
Dajte mi taj čudesni dokaz pa da već sutra odem i kažem svom profesoru da pojede svoju diplomu zajedno s magistratom i doktoratom!

sinisa1979 je napisao(la):
kupi zetora pa ti nece biti vazno jel ima tegove ili nema
Auuu, prava, svaka čast.. I ja kažem.
Ali imt-a je dobro imat, svaki je unikatan, nepostoji ni jedan isti, i danas-sutra svaki koji preživi, je za muzej, a to bi bio svaki 10240. Zato imam i ja jednog koji je možda baš taj.
:ppozdrav:

Uf moram malo da se umešam ne mogu odoleti :haha: :haha: :haha: Nadam se da će glavešine foruma oprostiti u protivnom nek brišu.

Cilj svih konstruktora motora je da mase svih pokretnih delova budu što manje. Zamajac je akumulator kinetičke energije. Naravno radilica mora biti izbalansirana inače pri visokim brojevima obrtaja sve ode do vraga.

petarHR je napisao(la):
kupi zetora pa ti nece biti vazno jel ima tegove ili nema
Auuu, prava, svaka čast.. I ja kažem.
Ali imt-a je dobro imat, svaki je unikatan, nepostoji ni jedan isti, i danas-sutra svaki koji preživi, je za muzej, a to bi bio svaki 10240. Zato imam i ja jednog koji je možda baš taj.
da IMT je dobro imati jer gde ti zetori lipsavaju i ursuzi kuvaju oni idu

I Zetor je svaki unikatan. Ne postoje dva apsolutno identična traktora. Ne navijam ni za jednu stranu. :ppozdrav:

atila oces dokaz evo ti dokaz. imt577 tkz s-44 motor ima 77ks a imt588 isti takav s-44 motor ima 88ks i ne samo na papiru nego i u praksi! osetno je jaci ovaj drugi! a sve im je isto precnik klipa hod obrtaji kolicina punjenja pumpa dizne glava klipnjace sve osim radilice i zamajca! priznacu da gresim kad mi neko objasni gde gresim! petre ti si izvukao reci iz konteksta pa je ispalo nesto sasvim drugo... al nema veze. dobar je i zeks ako ne znas za bolje. ::namigivanje:: milose ne mogu i necu jer je to cini mi se :off_topic: aaaah montoya pa gde si do sad? spasavaj! progutace me kojoti i ostale zveri! :( meeker naj realniji si-bravo! ni ja nisam zagrizeni fan nijedne vrste traktora samo sam navikao na ono sto imam i priznajem da ima mana ali ima i dobrih resenja kao i svaki traktor samo je pitanje ko ce priznati a ko ne.

atila oces dokaz evo ti dokaz. imt577 tkz s-44 motor ima 77ks a imt588 isti takav s-44 motor ima 88ks i ne samo na papiru nego i u praksi! osetno je jaci ovaj drugi! a sve im je isto precnik klipa hod obrtaji kolicina punjenja pumpa dizne glava klipnjace sve osim radilice i zamajca! priznacu da gresim kad mi neko objasni gde gresim! petre ti si izvukao reci iz konteksta pa je ispalo nesto sasvim drugo... al nema veze. dobar je i zeks ako ne znas za bolje. ::namigivanje:: milose ne mogu i necu jer je to cini mi se :off_topic: aaaah montoya pa gde si do sad? spasavaj! progutace me kojoti i ostale zveri! :( meeker naj realniji si-bravo! ni ja nisam zagrizeni fan nijedne vrste traktora samo sam navikao na ono sto imam i priznajem da ima mana ali ima i dobrih resenja kao i svaki traktor samo je pitanje ko ce priznati a ko ne.
Svaka cast na odbrani Imt-a od ove najezde,ali znanje o snazi Imt motora ti nije jaca strana... ::namigivanje::

Pošto sam prozvan imam pravo na repliku, kako bi rekli ovi naši političari.
Pratio sam ovu temu jer sam tražio da mi se objasni uloga tegova na radilici i neću brisati jer se razvila odlična diskusija.Samo moramo pisati za oktavu niže i mislim da će onda biti mnogo bolja rasprava.Nije kolegijalno da neko briše svoje poruke (koje sam ja ipak pročitao, jer mi funkcija to dopušta) jer se time kvari kontekst teme, a ako misli da nije dobro napisao mogao je kasnije da prihvati tudje mišljenje i kaže da je pogrešio.Biće od mnogih ovde nešto samo da osim prakse prihvate i teoriju.Kada se to onda spoji biće i napredka.Ima i inženjerskih promašaja ima i ideja koje su bile više nego odlične pa nisu prošle zbog drugih lošijih ideja koje su bolje finansirane, ali to nije tema pa zato da se mi vratimo na našu temu a to su tegovi na radilici, zamajac ..... . E, da neko je spomenuo trkački bicikl i ono na zadnjem točku.Samo da kažem da to nema veze sa temom jer to nije zamajac nego nešto što biciklisti koriste kada voze na hronometar i trude se da na svaki način smanje otpor vazduha pa zato i briju noge. nose specijalne dresove, skraćuju do munimuma sajle od kočnica, prave ramove od specijalnih materijala izuzetno lakih ....... itd.
E, sada da se konačno vratim na našu temu.
Prvo da objasnimo kulisni odnosno klipno mehanizam koji se sastoji od klipa, klipnjače, kolenastog vratila, silindra i pratećih delova.Svi koji su završili neku tehničku školu su ovo morali da nauče.Tu postoj razne mere i odnosi sa kojima vas ne bih zamarao, ali jedna je bitna i obeležava se sa λ=R/L i to je jedna od glavnih karakteristika motorai predstavlja dužinu kliplnjače (L) i poluprečnik kolenastog vratila (R).Ovaj odnos se kreće od 0,22-0,33.Zašto je ova kinematska osobina bitna?Zato što sa većim poluprečnikom kolenastog vratila se povećava obrtni momenat motora, a sa smanjenjem se povećeva broj obrtaja motora, a da bi se zadržala odgovarajuće srednja brzina klipa.Ona se kreće do 25 m/s i preko toga je problematično jer se dokazalo da je jako teško obezbediti podmazivanje izmedju klipa i stubline.Neko je ovde spomenuo I Njutnov zakon što je dobro i da se podsetima o čemu on govori da svako telo u stanju mirovanja ili pravoliniskog kretanja će zadržati to stanje dok ga druga sila ne pomeri iz tog stanja.Nisam ga napisao knjiški nego da bi se razumeo i to znači da prvi Njutnov zakon važi na svako telo koje ima masu i još se naziva tromost tela.Zašto nam je ovo važno?Da bi objasnili inercijlne sile, a samim tim i tegove na radilici.Kretanje klipa od SMT do UMT i obrnuto ima za posledicu i promenu brzine kretanja klipa od 0 do maksimalne vrednosti i ponovo do 0 gde menja SMER.Zašto sam ovo boldovao, pa to je taj čuveni I Njutnov zakon.Nešto da objasnimo i o ubrzanju klipa jer je poznato da kada je brzina nije konstantna nego se menja postoji i neka veličina koja se zove ubrzanje.U ovom slučaju je ubrzanje a promena brzine u jedinici vremena odnosno a=dv/dt.Neću vas više daviti sa diferencijalnim jednačinama.Još nešto da kažem da ubrzanje raste sa kvadratom brzine i odtle onda nastaju inercijalne sile.Ove sile se moraju na neki način umiriti a to su tegovi na radilicama.Pošto je sve poteklo od motora na MTZ 52 i MTZ 82 nadam se da sada znate zašto jedan ima tegove, a drugi ne.
Što se tiče zamajca ovde je o tome dosta objašnjeno i tačno je da akumulira kinetičku energiju kada je klip u taktu paljenja i ekspanzije.Ta energija mu služi da pomogne klipu kada je u taktu sabijanja i da "izvuče" kolenasto vratilo iz mrtvih tačaka.Snaga motora se dobija u komori za sagorevanje!!! Znači nikakvi drugi elementi nemogu proizvesti snagu nego samo tu snagu transformisati.Zato i postoje toplotni proračuni motora, srednji efektivni pritisci .......kod konstrukcije motora.Odnosno odatle se počinje kod konstrukcije motora.Obrtni momenat je već konstrukivna karakteristika motora i ona zavisi od kinematske velicine λ.
Znači to da isti motor sa potpuno istim karakteristikama i podešavanjima mora imati približno istu snagu. Da se razumemo nijedan motor nije isti i nema brata blizanca pa tako im i snaga se razlikuje.Koliko? To se izmeri pa se zna tačan podatak, ali se daju isti uslovi za oba motora. Nadam se da nisam bio dosadan i da sam malo dopunio kolege koje su o oveme već pisali.Izvinjavam se na dužini posta, ali kraće nije moglo.Šta mislite koliko onda tek pričam kada ovoliko pišem.Neki su to i uvideli jer su bili modri oko vrata. :haha: :ppozdrav:

@panonstib
Nisa svatio nesto , motori koji su nagnuti pod n.p.r. 45 stepeni (mercedes 124 3.0 d) imaju bolje ubrzanje klipova :sta: ili im je potreban manji zamajac ?

@panonstib
Odlicno objasnjeno! Sada bi trebalo da je svima (vecini) jasno. ::svaka cast::

@Rale83
Automobilski motor je visokoturazna masina i glavna mu je odlika snaga. Traktorskom motoru je bitna karakteristika moment. Lepo je objasnio panonstib
Zato što sa većim poluprečnikom kolenastog vratila se povećava obrtni momenat motora, a sa smanjenjem se povećeva broj obrtaja motora, a da bi se zadržala odgovarajuće srednja brzina klipa.

Rale 83 je napisao(la):
bojcetic je napisao(la):
@sinisa1979
577 ima 70ks :cao:
To mozda tvoj njegovo ima 77 i 88 :haha: :haha: :haha:
bojceticu to je snaga pri 2000obrtaja(51.5kw) a koliko ima kad je pun gas? 2300-2400. ali ajd nek je krajnja snaga 70ks kolika je onda onom koji nosi oznaku 588? ne znam ni ja tacno ali je veca od 577. Raalee... bajaga u jednoj pesmi kaze ti mnoge stvari shvatas ovo ne mozes da shvatis. al ajd da ti objasnim kako jedan traktor moze imati i ~77 i ~88 ks. od 1976 do 2004 je bio ugradjen motor od ~88ks a od 2004 pa sve do danas je na njemu ovaj slabiji od ~77ks. razumes sada? inace ovaj predznak~ znaci priblizno. mirmag niko od nas ne zna sve! a nisi pomislio da mozda i ne zelim sve sto znam da otkrijem? ili da me mrzi tipkati?

@sinisa1979
Ne znam sta si po struci ali izgleda ti motori nisu jaca strana.
Slika ce reci dosta toga...
2ef3xxz.jpg

Ovo je grafikon za neke modele Steyr traktora, ali analogno moze da posluzi za objasnjenje. Kao sto vidis, snaga raste do nekod trenutka i nakon toga snaga OPADA. 577 ima maksimalnu snagu 51.5kw na 2000 o/min nakon toga snaga mu opada.

Nazad
Vrh