Odg: MF>URSUS+ZETOR-IMT
O, teško li je rezonovati s čovekom koji ima prototip bukvalno svega što je ikad napravljeno u Blaženopočivšoj SFRJ... Ima li ođe neko neutralan a da je ikad vidio radilicu od S44 bez protivtegova? Jer ja, Bogumi, nisam... Toga nema čak ni u Jusel-u a đe sam dosad svakakijeh egzotika nalazio...
Ali ko šmirgla i te protivtegove kad nemoš čoveka opasuljit da jedno s drugim veze nema... Kakva snaga od protivtegova, kakvi bakrači?
Pa jesi li ti, jadan ne bio, uopšte pročita šta ti pisah o pretvaranju hemijske energije goriva u potencijalnu energiju produkata sagorijevanja, te napokon u mjehaničku energiju? A jesil čitao, jadan ne bio, kako smo ti objasnili šta su one inercijalne sile, turci ih jahali dabogda?
Pa da dodaš ne znam kakvo deda Markovo sokoćalo na tu krvavu radilicu, ne bi mogao motoru dati više snage no što se može dobiti sagorijevanjem goriva!
Jedino kada bi se sagao i povukao dim iz auspuha, ali onako iz petnih žila, bi mogao koju zericu da povećaš snagu motora... A znaš li zašto? Zato što bi tako izvukao više one zaostale čađi i onoga dima u cilindru, te bi napravio više mjesta svježoj smješi te bi se time u cilindru našlo više hemijske energije koju bi mogao već rječenim postupkom i rjedosledom pretvorit u snagu... Ali koliko god ti jako vukao na sulundar, nemoj mislit da ćeš time uspjeti napravit 90KS od motora s 80KS...