Mf>ursus+zetor-imt

Odg: MF>URSUS+ZETOR-IMT

Bas mi je drago da se nas kolega Panonstib prikljucio diskusiji i potvrdio nasa davno iznesena misljenja,ako hocete da povecajte snagu traktora sipajte mu plavu kompresiju(koja sagoreva u klipu),mi strucnjaci nigde nismo spominjali tegove na radilici. :cool: :D

Prica je poceta zbog S44 ali mogu da se uzmu u obzir i motori od Belarusa.

@sinisa1979

Da skratimo pricu-S44 na 577 ima max snagu 51.5kW na 2000o/min. Preko tih obrtaja snaga mu opada, naravno ako su mu parametri PVP na fabrickim vrednostima. Pod parametrima podrazumevam ugao predpaljenja i punjenje.

S44 sa radilicom sa 'famoznim' tegovima ima (obicno jer je svuda podatak razlicit) 56kW pri 2250o/min. Naravno razlikuju se parametri PVP u odnosu na motor sa 'redovnom' radilicom.

U slobodno vreme servisiram i po malo 'friziram' male motore. Interesantno je sta se sve moze dobiti promenom parametara i sitnim doradama pokretnih delova motora...

ok to nisam znao da snaga pada. ali vi ste se uhvatili toga a niko od ''strucnjaka'' mi ne objasnjava kako mogu dva ista motora imati razlicitu snagu? i jednom i drugom snaga raste do nekih obrtaja ali kako onaj drugi ima sekundu vise snage? negde jeste caka. ustvari evo kako cemo ja vise ne zelim da smaram ostale jer ovo nije mesto gde bi trebali diskutovati o zamajcu radilici tegovima i ostalim bakracima. dali sam u pravu ili ne skoro da mi vise i nije vazno jer imam drugih vecih problema u zivotu. sto se tice pitanja sta sam po struci to uopste nije vazno. kada zavrsis sa skolom i izucis neki zanat mislis e sad ja znam sve. kasnije ako zelis da priznas samom sebi shvatis da ipak nije sve u skoli i da jos mnogo toga naucis iz dana u dan. jedno bez drugog ne ide. I NIKO OD NAS NE ZNA SVE. :nono: north kako meris kolicinu plave kompresije sto sipas? NIKLOVANIM OKOMEROM? takvi fazoni su dobri malo da nas oraspoloze ali nisam 13god. ::namigivanje:: bubu dali te nekad naterala muka da moras ubacivati lezajeve radilice od pezoa dizela u alfin bokser motor benzinac? dali je nekome palo na pamet da od tiple za beton mozes napraviti radapciger-svlakac? od dva vilasta-vilicasta kljuca 25-28 napraviti jedan bez kojeg ne mozes rastaviti menjac(necu otkriti na kojem traktoru) i jos mali milion drugih stvari...zvuci nemoguce-moguce je. eto to je moje zanimanje. friznem i ja ponesto ali ne u slobodno vreme nego malo cesce. sve u svemu ako neko zna u cemu je caka prethodnih polemika natezanja i svadjanja i ako hoce nek posalje p.p da vise oslobodimo stranicu... hvala.

sinisa1979 je napisao(la):
ok to nisam znao da snaga pada. ali vi ste se uhvatili toga a niko od ''strucnjaka'' mi ne objasnjava kako mogu dva ista motora imati razlicitu snagu? i jednom i drugom snaga raste do nekih obrtaja ali kako onaj drugi ima sekundu vise snage? negde jeste caka.

I odgovor je:

Bubu je napisao(la):
S44 sa radilicom sa 'famoznim' tegovima ima (obicno jer je svuda podatak razlicit) 56kW pri 2250o/min. Naravno razlikuju se parametri PVP u odnosu na motor sa 'redovnom' radilicom.
Imas motore zapadnih serija traktore cija snaga se razlikuje i do 50%. To postizu na navedeni nacin kako je Bubu napisao, dodavanjem turbine, kao i interkulera. Pritom svako povecanje mora da prati odredjen kvalitet materijala kako bi motor imao pouzadnost i dugotrajnost (ovo drugo postaje sve krace).

Ima jos jedno kod novih CR motora. Npr Volvo kamion FH 400 se moze softverskim putem povecati na 440 ili 480ks. Samo promenom parametara u racunaru. To u prevodu znaci da racunar "konstruise" jacu smecu (sa vise goriva), posledica toga je da se razvija veca snaga.

jao vidi stvarno pa to sam skroz zaboravio da onaj (58:cool:jaci na c.r. motoru ima turbinu a i neki hladnjak tamo napred u masci. mozda je i cipovan,video sam puuno zica i zicicica pod instrument tablom. naravno one touch displej tablom....

Imao sam razne "pacijente" na casovima matematike, ali njih 99% bi nakon ponovljena dva puta iste stvari, bila sposobna da samostalno razume, moram da konstatujem da si u onih 1%.

Ako dobro procitas moj post, sto izgleda nisi uradio, videces da sam citirao tvoje pitanje, kao i odgovor koji je poslao Bubu.
Moj dalji deo posta se odnosi na globalno poznato o traktorima.

i ti da si citao moje prethodne postove pazljivo naisao bi na deo gde sam lepo napisao da je sve isto osim radilice,zamajca i korpe. a bubu se malo prevario,radilica BEZ tegova je u motoru koji je jaci.barem kod nas je takva verzija i vise nisam nigde nasao takvu radilicu a da je u 577 . uostalom uporedjen je(58:cool: sa motorom(577) koji ima sve isto osim radilice (SA tegovima) i osetno je slabiji drugi. i to ne sa jednim nego sa vise istih takvih modela motora i opet isto. bez tegova radilica i tezi zamajac je jaci od onog sto ima tegove i laksi zamajac. sto se tice tvojih konstatacija,izvini sto nisam na tvom nivou,ali u svakom slucaju boli me ona stvar u koji postotak ces me staviti. ako i nisam u pravu i ako sam pogresio negde mojne ti da izigravas nesto sto nisi.

Meni struka uopste nisu motori SUS, ali sticajem okolnosti znam nesto malo osnovnog o njima. Smatram da je svaka dalja rasprava suvisna i ne vodi boljitku teme. Kad uspes da konstruises perpetuumobile, dodavanjem protivtegova na radilici, ponovo mozemo da diskutujemo. :cao:

bojcetic je napisao(la):
Imao sam razne "pacijente" na casovima matematike, ali njih 99% bi nakon ponovljena dva puta iste stvari, bila sposobna da samostalno razume, moram da konstatujem da si u onih 1%.

Ako dobro procitas moj post, sto izgleda nisi uradio, videces da sam citirao tvoje pitanje, kao i odgovor koji je poslao Bubu.
Moj dalji deo posta se odnosi na globalno poznato o traktorima.
:haha: :haha: :haha: ima ih raznih :haha: :haha: :haha:

mislis oduzimanjem tegova?lepo ti kazem,paazljivo citaj postove. poseti malo i neke druge casove posle matisa... eee sad kontam zasto postoje smajliji i citati-rale ne bi znao drugacije da komunicira.

Moze i oduzimanjem, samo ti nama napravi pepetuumobile! :D

O, teško li je rezonovati s čovekom koji ima prototip bukvalno svega što je ikad napravljeno u Blaženopočivšoj SFRJ... Ima li ođe neko neutralan a da je ikad vidio radilicu od S44 bez protivtegova? Jer ja, Bogumi, nisam... Toga nema čak ni u Jusel-u a đe sam dosad svakakijeh egzotika nalazio...

Ali ko šmirgla i te protivtegove kad nemoš čoveka opasuljit da jedno s drugim veze nema... Kakva snaga od protivtegova, kakvi bakrači?
Pa jesi li ti, jadan ne bio, uopšte pročita šta ti pisah o pretvaranju hemijske energije goriva u potencijalnu energiju produkata sagorijevanja, te napokon u mjehaničku energiju? A jesil čitao, jadan ne bio, kako smo ti objasnili šta su one inercijalne sile, turci ih jahali dabogda?
Pa da dodaš ne znam kakvo deda Markovo sokoćalo na tu krvavu radilicu, ne bi mogao motoru dati više snage no što se može dobiti sagorijevanjem goriva!
Jedino kada bi se sagao i povukao dim iz auspuha, ali onako iz petnih žila, bi mogao koju zericu da povećaš snagu motora... A znaš li zašto? Zato što bi tako izvukao više one zaostale čađi i onoga dima u cilindru, te bi napravio više mjesta svježoj smješi te bi se time u cilindru našlo više hemijske energije koju bi mogao već rječenim postupkom i rjedosledom pretvorit u snagu... Ali koliko god ti jako vukao na sulundar, nemoj mislit da ćeš time uspjeti napravit 90KS od motora s 80KS...

Sinisa, otkrit ću ti, tvoj problem je štelanje pumpe visokog pritiska.. Skini pumpu i dizne s 588 i stavi ju na 577 i plati pivo nama koji smo ti se trudili to objasnit i bez šarafanja.

ok to nisam znao da snaga pada. ali vi ste se uhvatili toga a niko od ''strucnjaka'' mi ne objasnjava kako mogu dva ista motora imati razlicitu snagu?
2 ista motora a različita snaga, toga danas imaš koliko hoćeš, jer se neisplati razvijat za isti rang snage više motora, nego isti blok pa mijenjaj neću otkrit što :haha: :haha: i popuniš razred od 50 do 80ks.

Idući rang opet isto...

Malo proguglaj i naći ćeš puno primjera isti blok a pokriva dosta razl. snage motora, ako me pitaš koji, neću otkrit :haha: :haha:

Ovdje je dosta toga objašnjeno što se tiče tegova, zamajca, pumpe... Ko shvati super, ko ne ''sjedi 2'' i opet ok..

Iako, iskreno, i ja već počinjem misliti na nečitaš postove, no dobro..

atila juselov e-katalog imam i ja ali zar je jusel jedini koji prodaje delove? znaci ako nemaju oni onda ne postoji? sidji malo s oblaka i prelistaj unazad temu pa ces videti da ima ljudi koji su videli i jos uvek imaju takve radilice. a sto se tice saginjanja mozes i ti da se sagnes nije problem ali te sutradan necu voleti! petre prijatelju molim te shvati bar ti... pumpu sam jednom pozajmio od strica glanc novu ipm jer je moja zategla u sred jeseni i nakon par dana mu je vratim jer je i on u tom momentu imao problema. kad je postavio istu tu pumpu na njegov traktor577 imao je manje snage nego moj.a kod mene je dobro radila. i traktori su bili u podjednakom stanju. znaci ja ne tvrdim da sad moj leti u odnosu na ostale ali svako ko ga je probao je rekao da ima razlike. ali evo ovako cemo. pogresio sam i nisam u pravu! znam i gde al nema veze. jel vam sad lakse? :cao:

Nije nam lakše jer znamo da ne znaš gde nisi bio u pravu.
Nije sramota ne znati. Nego je sramota ISTRAJATI u neznanju. :cao:

Siniša, jel su na ta dva motora sigurno potpuno iste bregaste? I da li imaju istu oznaku motora (s44) ?

a sto se tice saginjanja mozes i ti da se sagnes nije problem ali te sutradan necu voleti!
:sta: :sta:

Citiram potpis moderatora Gospodina Panonstib-a
ko zna da nezna ......poduci ga
ko nezna da zna ......podseti ga
ko zna da zna ......sledi ga
ko nezna da nezna ...bezi od njega

Ja sam mu lepo rekao šta može da uradi da poveća snagu motora. A na njegov nivo vređanja se neću spuštati. ::namigivanje::

atila znam gde sam pogresio. u onoj stranici kad sam uopste i zapoceo debatu. zorancile jesu. evo ako ne zaboravim slikat cu motor deo po deo i kacim slike cim ga budem rastavljao. mozda vec i ove zime.

Znao sam da će ti to biti odgovor. Ali moram te razočarati... Odgovor je netačan. :ppozdrav:
Ali imam ja vere u tebe! Kad-tad ćeš shvatiti o čemu se ovde uopšte vodila reč.

Nazad
Vrh