Mf>ursus+zetor-imt

Odg: MF>URSUS+ZETOR-IMT

Ševroleta nisam nikad radio, a kod nekih motora (Tam npr) remenica koja je na prednjem kraju radilice ima tegove, a zamajac je balansiran.

2u76q0m.jpg

ovaj zamajac ima teg od 50 OZ ili 1417,5g ( 1 OZ = 28.35 g)

pidikanac mislim da se ja i ti razumemo. isto to sam ja hteo da im objasnim ali si me preduhitrio. HVALA TI. radilica koja nema tegove mora imati tezi zamajac ili veci broj cilindara da ne bi dolazilo do trzanja pri radu a radilica koja ima tegove mora imati laksi zamajac da bi dobili isti efekat. sve su to objasnili malo pametniji ljudi od nas,ali nemam skener da vam to pokazem.

Pidikanac, nisi u pravu
Prilikom dužeg opterećenja, možeš ti zakvačit mase koliko hoćeš ako ju nema što vrtit staje sve, tvoja teorija važi samo kod kratkotrajnih ili ti udarnih opterećenja, a sve ostalo pada u vodu.

A čini mi se da neznaš ni zašto se olakšavaju sklopovi kod ''nabrijanih auta'' ni što se time dobiva.
Snaga uvjek ostaje ista, ti dobivaš bolji odziv na gas, bolju pokretljivost, ali kad staneš pod brdom, ako je prije išo trećom tuda, ide i sad isto, nemože brže.

Tegove, zamašnjak, shvati kao spremnik energije, e sad, ovisi za šta ti treba motor, pa onda tako i napraviš ga. Ako imaš puno mase (velik spremnik) motor će lošije primat gas, ali zabi ga u zid treba mu minuta dok crkne (dok ne potroši energiju) ali ako će krepat, krepat će i jedan i drugi samo s malom vremenskom razlikom.

Neznam kako drukčije da to dočaram..

:ppozdrav:

Siniša, u pravu si iako neshvaćaš ni ti koliko mi se čini :ppozdrav:

Gospode Bože... Pa vi se ni ne trudite da pročitate ono što vam čovek piše.

@Zorancile: u fabrici se već zna koliki će otprilike biti debalans radilice jer znaju mase i dimenzije svih delova. U ovom konkretnom slučaju se zna da će za anuliranje maksimalnog debalansa trebati 1.4 kg i takav se zamajac i pravi. Zatim se to na mašini za balansiranje postavi kako treba, i teraju motor napolje. Fino balansiranje najčešće mora da radi sam kupac.

@Pidikanac konsultujte se malo sa knjigom o Motorima SUS šta se dimenzioniše u odnosu na šta.

Olakšavanjem zamajca se postiže to da će se motor lakše zavrteti, ali isto tako, kad pustiš gas, broj obrtaja će se brže i smanjivati! Da ne pričamo o tome ako je u pitanju eksterno balansiran motor, da ćeš olakšavanjem zamajca napraviti debalans radilice, što nas opet vraća na problem inercijalnih sila koje će razvaliti ležajeve...

petarHR je napisao(la):
Pidikanac, nisi u pravu
Prilikom dužeg opterećenja, možeš ti zakvačit mase koliko hoćeš ako ju nema što vrtit staje sve, tvoja teorija važi samo kod kratkotrajnih ili ti udarnih opterećenja, a sve ostalo pada u vodu.

A čini mi se da neznaš ni zašto se olakšavaju sklopovi kod ''nabrijanih auta'' ni što se time dobiva.
Snaga uvjek ostaje ista, ti dobivaš bolji odziv na gas, bolju pokretljivost, ali kad staneš pod brdom, ako je prije išo trećom tuda, ide i sad isto, nemože brže.

Tegove, zamašnjak, shvati kao spremnik energije, e sad, ovisi za šta ti treba motor, pa onda tako i napraviš ga. Ako imaš puno mase (velik spreminik) motor će lošije primat gas, ali zabi ga u zid treba mu minuta dok crkne (nepotroši energiju) ali ako će krepat, krepat će i jedan i drugi samo s malom vremenskom razlikom.

Neznam kako drukčije da to dočaram..

:ppozdrav:

Siniša, u pravu si iako neshvaćaš ni ti koliko mi se čini :ppozdrav:
potpisujem

Najprostiji primer Aran sa zamajcem kad sece drva,ko ga je slusao kako radi razumece i Petra.
Post je spojen: [time]1294081990[/time]

Kad sam menjao motor za 558 po principu staro za novo oni su sa postojeceg koji se ugradjuje na 560 skinuli zamajac i stavili zamajac za 558 koji je dosta laksi od ovog za 560.
Sta sam time dobio a sta izgubio? Nemam pojma. Znam da su 560 dosta tromi dobro i zbog svoje tezine ali mozda i ovo ima veze..?

pidikanac je napisao(la):
prost primer zavrti teg od 100g i raspali nekoga po glavi :haha: a ponovi to sa 200g :haha: šta če ga više boleti :sta: znam da če tvoj razbijeni nos mnogo boleti :haha: ali sa 200g je jači udarac :cao:

Zavrti ti tu kuglu i reci mi da li osećaš kako ti zanosi ruku? Uradi isto to sa 200g - jače će zanositi. E kada bi sad Uzeo i stavio dve kugle na dva kraja štapa oblika T, a slobodni kraj bi vrteo među prstima. Da li bi osetio neko zanošenje? Ne bi.
Sad zamisli da su ti prsti ležajevi, i onda ćeš skontati zašto se koriste protivtegovi.

Attila, ne vredi da se na zamajcu postavi četiri tega, to je isto kao i kad bi ga namestili debljeg.
Ako bi stavili samo jedan teg, onda bi zamajac skakao. Pošto su to sve motori sa 4 ili više cilindara, nema nikakvog efekta stavljati jedan teg. (Sa jednim tegom može da radi samo jednocilindrični motor)
Mislim da ti nisi shvatio poentu tog teksta za koji si postavio link. Tu se radi o benzinskom motoru koji ima olakšan zamajac, ali zamajac mora da postoji inače bi se motor ugasio pri manjim obrtajima. Da bi taj konkretan motor radio mora da ima zamajac minimalne težine 1,4kg, ali on sam za sebe je balansiran. (Na toj gornjoj slici se vidi da je napravljen jako tanak, pa mu se dodaju četiri tega.)

Све радилице имају тегове, само на мањим су израђене изједна а на већим се праве посебно и причвршћују вијцима. Тегови служе да изједначе инерционе силе на радилици и постављају се насупрот великој песници сваке клипњаче, која и изазива те силе. Ако све то није избаланасирно долази до вибрација радилице а могуће је да радилица пукне. Никакви тегови ни замајци не могу повећати снагу мотора.

koju sam ja lavinu pokrenio.... ljudi,meni se cini da smo svi mi pomalo u pravu. mozda malo mirko trokira jer ne zna da NEMAJU sve radilice tegove,ali ok niko od nas ne zna ama bas sve. mirko-par primera M-34,S-46 i neki S-44. bolje da mi nesto :ppozdrav: j.... gvozdje bitno da se okrece! :D

vozdrav ljudi. ja sam pocetnik u ovom svemu. imate puno dobrih savjeta a i rasprave vam nisu lose pa da mi date neki savjet sto se tice imt555. kupio sam ga prije sest mjeseci. dali sam kupio mcka u vreci jel kako vrijeme ide non stop se pojavljuju neki manji kvarovi.

tomo555 je napisao(la):
vozdrav ljudi. ja sam pocetnik u ovom svemu. imate puno dobrih savjeta a i rasprave vam nisu lose pa da mi date neki savjet sto se tice imt555. kupio sam ga prije sest mjeseci. dali sam kupio mcka u vreci jel kako vrijeme ide non stop se pojavljuju neki manji kvarovi.
pa da si kupio zetora pevao bih id sreće :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha:

@Sinisa1979

Ne. Nismo "svi pomalo u pravu". Nažalost, trebaće mi više vremena da sastavim odgovor s obzirom da moram da se vratim čak do sedmog razreda osnovne škole da bih svima prvo objasnio Prvi Njutnov Zakon, pa ga primeniti na Kulisni Mehanizam (i to da objasnim šta je). Pa šta se dešava pri kretanju klipa od SMT do UMT i obratno. Te šta su inercijalne sile. Šta su zamajne mase. Pa onda preći na balansiranje... I još sto čuda!

A sve to samo da bih napokon stigao do jedne istine koja glasi: SNAGA MOTORA SE NE MOŽE POVEĆATI DODAVANJEM TEGOVA NA RADILICU!!!
Snaga motora se dobija iznad klipa sagorevanjem goriva! Pretvaranjem hemijske energije sadržane u gorivu delom u toplotnu a delom u potencijalnu energiju produkata sagorevanja. Produkti sagorevanja su ti koji svojim širenjem predaju energiju klipu i na taj način se konačno dobija mehanička energija!

"Majstori" kažu da su povećali snagu motora time što su stavili radilicu sa protivtegovima, a kao fusnoticu spominju da su čačkali PVP pumpu! Pa sunce mu kalajisano, upravo u tom babranju PVP-a i dizni leži odgovor zašto je došlo do povećanja snage! Pa promenili su kvalitet i kvantitet smeše goriva koji dospeva u cilindar!
A hvala Bogu što su stavili protivtegove na radilicu, inače bi zbog povećanja snage motora pri višim obrtajima inercijalne sile razvalile i radilicu i ležajeve!

Znate li vi da disbalans od 0,007 kg udaljen 0,1016 metara od centra rotacije elementa stvara sile koje su jednake:
3.17 kg pri 2000 obrtaja u minuti
12.70 kg pri 4000 obrtaja u minuti
28.57 kg pri 6000 obrtaja u minuti
50.80 kg pri 8000 obrtaja u minuti

Pa zamislite šta opterećenje od samo 3 kile pri 2000 obrtaja u minuti može da uradi ležaju! Istreslo bi dušu iz njega sve dok se ne raspadne!

Tako da neće ostati na tome da smo "svi pomalo u pravu", jer nismo. Istina je uvek samo jedna!
Ne znam zašto majstori uvek misle da su inženjeri budale. Pa motore nisu konstruisali majstori nego baš ti "debili" inženjeri što se frljaju tamo s nekim Njutnovim zakonima, Zakonima Termodinamike, P-V dijagramima i ostalim "glupostima". Svaki zavrtanj što zavrćete na tom motoru ima iza sebe barem sat-dva vremena proračuna a samim tim i razlog zašto baš taj zavrtanj treba tamo da stoji! Da ne pričamo koliko treba vremena da se proračuna svaki pojedini deo!
I onda dođe maaaajstor i kaže: "e, vi'š šinko: pušti ti onog škriblera indžinjera! Šad ću ja da napanjim ovu makinu da mo'š ša njom asvalt orat'! Deder mi dodaj onu radil'cu i onaj teg od frtalj kila pa ćeš da vi'š!"

ok atila iz ovog posta kontam da si inzinjer ili neko ko je dobro upoznat sa temom. ali ajd mi obrazlozi nesto isti motor sa laksim zamajcem i sa tezim zamajcem. koji ima vecu snagu recimo na 1000 obrt.? t.j koji ce se lakse prigusiti? ili prostim jezikom receno,zasto profi biciklisti postavljaju one dzidza bidze u z. tockove? ja ipak mislim da sve to ima makar malo veze jedno s drugim. Ali naravno da snagu odredjuje i precnik i hod klipa iskoristenje goriva nacin ubrizgavanja stepen kompresije.... bla,bla,bla. a sto se tice znanja inzinjera to ja nikad nisam osporavao ni za koga. ali veliko je zlo sto su mnogi proizvodi konstruisani i serijski pravljeni a da nikad nisu ispitani dali su mogli boti bolji. i tu onda nastupaju obicni smrtnici koji rade sa tim proizvodima i prinudjeni su da te greske ispravljaju da bi taj proizvod lakse obavljao svoj posao. jako dobra kombinacija bi bila da inzinjeri,poljoprivrednici i majstori saradjuju jer svako u svojoj bransi zna sta moze i kako moze samo treba jedno drugo da usmeravaju na dobre i lose stvari nekog proizvoda. ali je to izgleda neizvodljivo jer da nije tako fabrike bi radile i svi bi bili zadovoljni. ovako vozimo necije poluproizvode i muku mucimo a ne bi morali. sve u svemu molim te objasni mi jer je lako moguce i da nisam u pravu. niko se nije rodio naucen! nema ljutis.

Pidikanac, mješaš kruške i jabuke...

Baš zato što je jedan klip mora imat velik zamajac, on uopće nebi mogao radit da nema zamajca, 4-taktni motor, jel znaš taktove, jedan krug se vrti a da uopće nema ekspanzije, ili ti pogona, i šta ga održava na životu? Šta ga vrti taj jedan krug?
A probaj mu stavit manji, 1klip, 20-30ks, velik obujam, treba to dosta energije za takt kompresije..

Jel si palio nekad nešto takvo na kurblu a nisi dobro zakurblo, pa kad pustiš dekompresor a on zavrti kontra, iščupa ti ruku iz ramena, i upali naopako, dimi na usis..

Probaj na kosilici onoj vrtnoj običnoj, što ju guraš skinut nož, njoj je nož zamajac ako joj je ''turbina'' za hlađenje aluminijska..

Nisam inženjer, još uvek sam student. Ali pošto slušam predmet Motori SUS i pošto me profesor trenira sa malim milionom pojmova koje moram znati naizust ako želim da položim predmet, izuzetno me nervira kada drugi hoće da banalizuju celu jednu nauku a takođe i moju muku sa istom.

Motor sa olakšanim zamajcem brže povećava broj obrtaja, ali čim pustiš pedalu gasa, broj obrtaja će isto tako brzo i opasti. Kao što se vidi na sledećem filmiću:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=m1JPJ4aLy2M&feature=related[/youtube]

Dok motor sa velikim zamajcem sporije povećava broj obrtaja ali isto tako se sporije i smanjuje broj obrtaja nakon što otpustiš pedalu gasa.
Zamajac ima ulogu da akumulira kinetričku energiju nastalu tokom takta paljenja i ekspanzije kada klip krene u gornju mrtvu tačku, kao i da mu pomogne akumuliranom energijom da "izvuče" kolenasto vratilo iz mrtvih tačaka.

Vi ne možete povećati snagu motora dodavanjem ili oduzimanjem protivtegova, ili povećanjem ili smanjenjem težine zamajca. Povećanjem ili smanjenjem zamajca vi možete uticati samo na količinu akumulisane kinetičke energije.

Nazad
Vrh