Melezenje u ovčarstvu - Šta, kako i koje rase?

Pa uz dosta truda i novca moze se naci lepih grla,ali se zato mora obici pola srbije da se nadje dobra roba koja nije papreno skupa,telefon u sake pa na tockove dok se ne nadje sta treba,nema druge
takvim ukrstanjem se kod bergama poparavljaju neke osobine(smanjuje se masa i potrosnja hrane,povecava se odnos meso/kosti,poboljsava se kvalitet mesa,a zadrzava mlecnost i pojacava plodnost sa romanovom koja je takodje dobra i mlecna majka)

ako to budem pokusao bergamo nije probelm...znam coveka iz opstine Knic koji ih gaji...vrlo su dobre bar koliko sam ja gledao...nista drugo ne radi nema ni struju ni nista...sve vreme je sa njima.. :cool: (zdrav zivot)...jedino je zeznuto pronaci dobrog romanov ovna... :cao:

cigaje već neko vreme izbacujemo,vec su u godinama.
A nakraju će da ostane samo winterberg,kod nas je to naj traženija rasa

evo slika kada su u ovčarniku
f0ddoh.jpg

bfes1k.jpg

ove kombinacije bergamo + romanov sam pripremio i rezultate očekujem sledćeg proleća , pa ću znati što se kaže iz prve ruke

pa nije to,to...msm ne kazem da nije lose...nego mi pricamo o ovcama bergamo-romanov...a to sto posle pustas romanova na te ovce w-bergamo...nista ne postizes...jel se romanov uvodi zbog plodnosti...a to ne zavisi od ovna tako da ce te tvoje ovce imati normalnu plodnost..(ocu reci nece biti plodne kao romanov)...tek ta jagnjad od romanov ovna ce da budu plodna na njega...

nece biti plodnost i mlecnost kao od bergam + romanov kombinacije,ali ce biti boljih tovnih osobina koje vuce W,tako da ce bar po mom misljenju dobit solidnu kombinaciju,e sad potrebno je vreme da se to sve potvrdi u praksi,jagnjad od dviski nisu tako dobra za priplod kao od odraslih ovaca,bar se tako smatra,ja ipak nekad ostavljam ako je dobro a od dviske je

evo da se i ja prikljucim kakva je kombinacija socevske i romanovske kad i sa koliko starosti janjci imaju 30 kg

dzigi je napisao(la):
evo da se i ja prikljucim kakva je kombinacija socevske i romanovske kad i sa koliko starosti janjci imaju 30 kg
Imo sam priliku vidjeti tu kombinaciju,nije loše,na solčavku pustiš ovna romanova i takove mješanke su plodnije od solčavke,a krupnije od romanovke i krupniju jagnjad daju,dakle imaš redovito dvojke,al recimo trojki su rijetki-što je uostalom i poželjno. Nije loše ukrstit te dvije rase,dobro se pokazalo...

A normalno da sporije napreduju od Virtemberga,pa i jedna i druga su sitnije od njega i jagnjad od jedne i druge sporije napreduje od Virtemberga,al su i jedna i druga manje zahtjevne od njega i na hranu i na uvjete držanja,al ko ima intenzivnu proizvodnju i tov jagnjadi-taj onda i drži neku rasu pogodnu za to,kao Virt. IDF,Safolk...
Ovo je kombinacija za poluintenzivan uzgoj,pa čak i ekstenzivan,daleko bolje rezultate daje od svih sojeva pramenki,ali po prirastu jagnjadi daleko od rasa kao što je IDF,Virtemberg...

pa sad ne bih se saglasio sa tobom,2 rase vrlo dobrog prirasta,na sve te kosti W nabacis malo mesa vise i but dobar,ne vidim zasto bi nesto tu bilo lose

ma mislio sam samo na meso,jagnje za klanje nista vise,ko vec ima W da nije lose to raditi,sto se ostavljanja za priplod tice nije to bas sjajna kombinacija naravno,naveo si i zasto
:ppozdrav:

mislim da je kolega Miladinović potpuno u pravu ova kombinacija izgleda sasvim ok jer sam mišljenja da većina kolega ovce drži zbog mesa (možda i grešim) a svaka ovca će imati dovoljno mleka da odhrani jaganjce

Nazad
Vrh