Izbijači su isti-skidači su drugačiji,samo što su odvojeni i svako ima svoju oprugu
Da, izbijaci su isti, samo je cistac onaj cetvrtasti kraj kojeg nema sanse da prodju dva zrna. Ide jedno ili pola, al dva nikako
Trebao sam napisati novi tip "mehanizma" s metalnim kucistem, tad bi bilo jasnije.
Kupio sam i sebi i komsiji prije dvije godine na sajmu u Novom Sadu i ja sam prezadovoljan. Kolega nekidan nakrunio iz kukuruzane zrna da posije u basci 4 kratka reda da se ima grah uz sta penjati i nije ni ploce mjenjao nit ista i polomio je obadvije ploce jer su rupe bile pre male. Sad ce jos ispasti da su ti metalni mehanizmi sranje jer ne mogu sijati nekalibrirano zrno. A jos sam mu naglasio da je to precizniji sistem i da se ne igra al sta e moze...
Jugi: To je tvoja greska sto nisi pregledao izbijace sjemena pred sjetvu. Jeftini su da se zamjene a puno znaci kad su novi izbijaci i federi. Nema tu: Oslo manje sjemena, oslo vise sjemena, sjetva nije igra na srecu pa ako ubodemo dobro a ako ne jbg, desilo se... Sijacicu treba znati podesiti pred sjetvu na zeljenu sjetvenu normu a ne ici sijati napamet pa pricati da su olt sijacice lose.
Slazemo se svi da su prastare i da vise nisu moderne ali moj kolega dan danas s 4 rednom mehanickom s metalnim plocama sije po 60 jutara kukuruza godisnje. Kaze da ni ne pomislja kuovati pneumatsku dok god ova mehanicka radi jer zbilja precizno sije.
Mi od kad mehanicke sijacice kukuruza postoje sijemo s OLT sijacicom i nikad problema. Najveca greska u sjetvi je bila ta da moj otac sije kukuruze s 539 u 2. brzini na pola gasa pa se zrno kotrlja po dnu brazdice. Jedva je nekako lane pristao da sije sporije i vidio je da je puno grijesio sto je prebrzo terao pa razmak od biljke do biljke bio sve samo ne onaj na koji je sijacica podesena. On se tjesio cinjenicom da je po jedinici povrsine potrosio sjemena koliko je trebalo...
S obzirom na koliko staru tehnologiju se radi i kako je sjetveni aparat prejednostavan, mi smo s OLT sijacicom zadovoljni kako radi. Volio bih imati i IMT sijacicu ali tesko je naci urednu i kompletnu za neke normalne pare.