Massey Ferguson

Rade puno puno ha. Zemlja vecinom ljuta ritina, malo dobre i lake zemlje. Cesto plavna od podzemnih voda. Svaka cast Jovanovi...

Sent from my S60 using Tapatalk

Vi samo gledate novu mašinu, a ne vidite šta se stvarno događa u tom dvorištu. Starog i iznemoglog fergu isterali napolje da kisne i propada, a za mladog spremljena šupa. Da li će i moja sudbina biti takva?

Je li ko mijenjao O-ring na kucistu gdje bude hidraulicna pumpa? Jesu u colovnoj mjeri?

Pogledajte ovog "plastikanera", hauba sama ima pola tone mislim.Navalili sinovi da ga pogledamo prije neki dan.
de525e82485f26a84e6f7e4e696507cb.jpg

Sent from my M2006C3LG using Tapatalk

Zaboravih malo da ga opišem. Traktor je baš veliki, ono glomazan kao tenk, kao da su ga pravili da sa njim idu na proboj fronta u Prvom svjetskom ratu. Kabina je iznenađujuće pregledna i iz nje sa uopšte nema osjećaj da je traktor ogroman. Mjenjač mi se jako svidio, zgodno postavljen na konzolu sa desne strane, jedna ručica mijenja brzine (4) i redukcije (2) a iznad toga je mehanički reverzer. Volan je pomičan i podesiv pa se podigne kada ulaziš u kabinu i namjesti kako vam paše kada sjedete. Sjedište je pneumatsko naravno. Pozitivno sam se iznenadio i koliko je traktor, s obzirom na veličinu, okretan i pregledan. Motor radi fanstastično, jako lijepo pali i rad i vrlo je oštar na gasu. Brzine se mijenjaju savršeno. Jedina mana koju sam mu našao je valjda druk-ležaj, čuje se da bruji, kada se pritisne kvačilo brujanje prestane. Naprijed ima 450kg tegova. Gume su solidne. Traktor je jako suv, nigdje nema da posebno bali ili da curi ulje i nema luftova nigdje. S obzirom na godine, iznenađujuće solidna i udobna mašina. Cijena je 9500 EUR, nisam pregovarao jer trenutno nisam ni mušterija. Vlasnik prodaje i dvoosovinku koja se vidi na slici (čini mi se da je 10 ili 15 tona) te četvorobrazdni ravnjak plug Overum u dobrom stanju.

Vlasnik je starac, sin mu to uvezao iz CH ali je ovaj imao neku nezgodu sa nogom (vidim da obiljno hramlje) pa prodaje sve mašine (ima i elevator, cisternu za osoku i još koješta), ostavlja samo fergu i neku malu dvoosovinku. Kaže da je orao sa njim i da taj plug ne osjeti. Plug je inače 4x16", ima one uvijene daske koje se mogu vidjeti na tim skandinavskim plugovima. S obzirom da je traktor sa tegovima težak 6 tona a ima 130KS (piše u saobraćajnoj), i ne čudi me što mu taj plug nije neko opterećenje.
Ima to neko zujanje koje se baš čuje iz predjela gdje je kvačilo i koje prestane kada se kvačilo pritisne, ne poznajem konstrukciju traktora pa ne mogu tvrditi šta je tačno. Inače mi se traktor svidio, meni bi u kombinaciji sa nekim trobrazdnim obrtačem 3x16 ili 3x18" jako dobro došao da podignem kvalitet oranja, imam i brda a i jako teške zemlje. Za par godina ću sasvim sigurno uzeti nešto ovakvo od 100 do 120KS (Zetor 12145, Ursus 1224, Landini 10000, Landini 12500...).

To bruji neki lezaj na ulazu u mjenjac, a ne druk-lezaj, Ovaj, drugi, ako ne valja, on se cuje kada stisnes kvacilo.

Je l to 2620? Komšija ima takav,već vise od deset godina je kod njega i odlično ga služi. A mnogo moćan zvuk ima...

MF2620 pa sve do najvećeg u seriji MF2720 imaju svi iste motore sa 6 klipova ali snage im idu od 96KS pa sve do 147KS. Svi su istih dimenzija ali je najjači od njih teži za oko 600kg od najslabijeg.

Traktor koji sam gledao je stvarno ali ono baš stvarno nenormalno masivno konstruisan. Kao da su imali višak materijala pa ajd da sve skrkamo u traktor.

Nazad
Vrh