Maline-berba 2011. i cena u vasem kraju

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
kicca prijatelju :ppozdrav:

Postavi slike sa cenom i zamrznute maline, da se to vidi u SRBISTANU.
 
Jeste da je kasno da sad pricam o ceni ali ajd da i ja kazem nesto o ceni maline ovde kod nas na jugu, cena bila 80 din po kilogramu, pred sam kraj 85 din. sa ti sto je berba kod mene zavrsena pre 15 - 20 dana, berba ovde krece vec posle 10. juna i ove godine sam predao preko 1000 kg pre nego se uopste znala cena. Hladnjacari cekaju da se cena objavi u Arilju pa je onda malo smanje i to bude cena za nas ovde. Prosle godine cena nije presla 130 din. za kilogram. Pocela je sa 100 din. kad sam pitao zasto je cena manja nego u Arilju hladnjacar mi kaze "aaaa pa nemoze ovde cena ko tamo, mi se ne poredimo sa njima, ovde je cena toliko i ako hoces da das daj ako ne nista, a posle kad su tamo bile one velike kise i grad pa cena tamo pala, pala je i kod nas iako ovde kise nije bilo (kao ni ove godine, ni kise ni grada ) , kad sam pitao zasto, kaze covek "pa vidis da je cena u Arilju pala pa mora i ovde", tad izbi i svadja a padose i teske reci, pa kako se ne uporedjujemo kad je veca cena u pitanju nego samo kad cena pada. Vidim da je situacija katastrofalna u celoj srbiji, ali verujte da je kod nas 10 puta gore, nismo organizovani nikako, cene hemije i djubriva su najvise u Srbiji, otkup nikakav sa najnizim cenama u zemlji, jedino nam je radna snaga malo jevtinija, kilogram malina placamo od 20 do 25 din. Ja sam ove godine sa nesto malo vise od 25 ari predao nesto preko 4200 kg, ostali malinjaci mi dolaze za berbu sledece godine, nadam se da ce cena biti bar malo bolja, ali sumnjam
 
cene hemije i djubriva su najvise u Srbiji,

To je OT u toj temi, a ipak.

Nije mi poznato, da vama iko zabranjuje kupovat na bilokom drugom mestu.
Trgovci su uvek imali ekstra zaradu na onima, koji nisu mogli (znali, hteli, se usudili...) da kupuju i prodaju podalje o svog mesta.

Sigurno ne možeš da ideš svaku sitnicu kupovat daleko.
A skupe i male stvari (zaštita) isplati se kupit i malo dalje, jer je ušteda tolika, da višekratno pokrije gorivo.
Još ako se skupi više vas, pa kupite zajedno.
 
Poslednja izmena:
Poslednja izmena od urednika:
edit:mad:joker, prihvatam ispravku
ja sam malo gledao po uk (kontao sam da je tamo najskupjle) i ni blizu ove cene nisu bile
 
Poslednja izmena od urednika:
Kod mene na delu bez stubova traje branje, svaki drugi dan po 32-40 kg ...Mnogo sam zabrinut i nezadovoljan, ocekivao sam vise, mada lastari koji se pripremaju za rod krajem septembra obecavaju ...po ovome nebi coment dok kompetentni ne urade detaljnu analizu ...nadam se do polovine sledece nedelje, evo slika...:ppozdrav::ppozdrav:
34g2442.jpg
 
Sta ne bi komenterisao ?Prinos ?Nerazumem se ali mi biljke izgledaju normalno i zdravo:ppozdrav:
Ja sam mislio da na ovu Polanu ne ide armatura :sta:
 
Ovo je mnogo,mnogo lose i ovde se mora intervenisati i to sto pre pretpostavljam da je Vilamet trenutno jedino udruzenje malinara koje postoji.
Ako ovakve stvari prodju onda mozete da menjate delatnost slobodno znaci tuzba i izvinjenje u medijima i to sto pre:bravo:
 
Znaci,obecanje ludom radovanje!Danas sam sravnjao racune sa hladnjacom EUROFRIGO u Pozegi.Cena je ona sa kojom su izasli i prvog dana tj. 81 dinar za kilogram.Za proteste i dogovore su saznali iz glasina i novina ali cenu nece menjati ako drzava nenaredi.pozdrav MALINJARIMA!
 
Zanima me da li su avansirali proizvodnju, u smislu veštačkog đubriva, hemije i sl.; ili sta sami sve isfinasirali do branja?
 
Poslednja izmena:
Evo ovako, 5 god saradjujem sa firmom EUROFRIGO.Samim tim to znaci da sam bio vrlo zadovoljan.Ovo je prva godina da sam djubrivo ,jedan deo hemije i nesto novca za isplatu dnevnica uzeo avansno,mada sam platezno sposoban da moju proizvodnju od 1 ha isfinansiram od pocetka do kraja.Ove godine sam mislio da je neberem na cenu od 80 ali sam popustio na insistiranje mojih roditelja.Na cenu koju si naveo 60 din za sledecu godinu(a isam sam dobio takvu informaciju)mislim da cu brati za sokice i dzemice:osmeh:Razmisljao sa o prosirenju maline ali cu se preorjentisati na prosirenje crne ribizle.Zanima me cemu ovo pitanje kada verovatno znas da svaka hladnjaca ovde kod nas daje avansno novac,hemiju...
 
Pa sporno je to što se najveći deo robe kupi po nepoznatim uslovima. Ne bih sada ulazio u pravne rasprave, to je posao za eksperte te struke, ali mora se reći da je u najmanju ruku nekorektno i da stavlja proizvođača u zavisan pološaj, a time i guši tržišne mehanizme. Takođe i Pravilnik o otkupu koji je donela Vlada RS nema smisla jer je otkup, praktično, počeo u januaru.
Nije mi bila namera da tebe prozovem, već me zanimala praksa u Požegi.
 
Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh