Maline-berba 2011. i cena u vasem kraju

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

framboise

Član
Učlanjen(a)
18 Jul 2010
Poruka
190
Lokacija
pozega
Tacno je da sam hemiju uzimao po nepoznatoj ceni ali sam danas saznao da mi je hemija fakturisana od 10 % do 20%vise nego u poljoapotekama.Sta reci,osim,sporno je sve!:osmeh:
 

Vladan.Spas

Član
Učlanjen(a)
1 Jun 2011
Poruka
436
Lokacija
Mataruska Banja
Znaci,obecanje ludom radovanje!Danas sam sravnjao racune sa hladnjacom EUROFRIGO u Pozegi.Cena je ona sa kojom su izasli i prvog dana tj. 81 dinar za kilogram.Za proteste i dogovore su saznali iz glasina i novina ali cenu nece menjati ako drzava nenaredi.pozdrav MALINJARIMA!
sad je ovo velika igranka... cena u pozegi 81 dinar zatvoreno i na koji desetak kilometara dalje cena 100din velika je to razlika u ceni.... ariljci hitno trazite od hladjaca dobijenu cenu protestima od 100 dinara da vam isplate i to odmah jer ce vasim hladjacama u kraju ici teze prodaja od ovih drugih hladjaca koji ce jeftinije moci da ponude smrznutu malinu
 

Vilamet 2002

Član
Učlanjen(a)
3 Avg 2011
Poruka
178
Lokacija
Arilje
Nisam siguran da li si me razumeo. Malinu si prodao u januaru, a cenu nisi znao.

O toj razlici u ceni ovde danima pričam, ali neko nikako da me čuje. Moj lični stav je da je to najgore što se moglo dogoditi.
 

joker

Član
Učlanjen(a)
7 Jun 2011
Poruka
380
Lokacija
Vlasotince
Ocigledno je da ce to sto su dogovorili malinari, vaziti samo za Arilje i okolinu. Koliko znam to je 30% od ukupne proizvodnje. Nama ostalima ce biti isto kao i pre protesta.
U ostalim (nasim) krajevima nema dovoljno jedinstva da bi se izborili za cenu.
 

Vilamet 2002

Član
Učlanjen(a)
3 Avg 2011
Poruka
178
Lokacija
Arilje
Daću sebi za pravo da i treći put ponovim:

"Razmislite malo o ovome. Ako hladnjače u drugim sredinama isplaćuju 30% manju cenu u odnosu na Ariljske, nije li to neki ekstra profit, i to kakav. Plus taj profit se ostvaruje na bazi raubovanja resursa jednog prostrora. Kada neka firma vadi rudu ona plaća koncesije. Ako ništa neka im se uzmu pare kroz komunalne tekse i neka se naprave putevi koji su uništeni u otkupu, odnosno koji su neophodni za otkup kao i da se izgradi druga infrastruktura.
Morate razgovarati sa lokalnim vlastima.

U krajnjoj liniji dobro se organizujte i za sledeću godinu tražite nove partnere u biznisu kao i nove predstavnike u vlasti."
 

ibrkic

Član
Učlanjen(a)
22 Nov 2010
Poruka
412
Lokacija
POzega
Vilamet
Komunalne takse se utvrdjuju u razlicitim iznosima prema kriterijumima propisanim zakonom.Mozete to lako proveriti.Nema zakonskog osnova da se to uradi kako vi predlazete.Ali postoji i jedna druga cinjenica.Vi ste se sami i izborili za ovu cenu,dok smo mi ostali posmatrali to sa strane.Ja za sve ovo mogu najvise da zamerim prvenstveno samom sebi.Tako i svi ostali.Ipak je sve ovo uglavnom zavrsena prica i mislim da se treba okrenuti ceni za narednu godinu.Vi kao udruzenje morate se izboriti da do cene dodjemo blagovremeno,moze to da bude najkasnije februar.Bilo da je koja cena znacemo kako postupati.Ako je 60 din. maline nece biti.Ali nece biti ni ulaganja.Hladnjacari "kao nasi dobri partneri"verovatno ce u tom slucaju imati priliku da uvoze poljsku malinu po 30 do 40 din.Nemamo svadja oko cene ,nema ni blokada puteva, drzava nema glavobolja oko maline.Sto bi rekli i vuk sit i ovce na broju.
 

Vilamet 2002

Član
Učlanjen(a)
3 Avg 2011
Poruka
178
Lokacija
Arilje
Pa dobro mzda sam malo "nategao" konstrukciju, ali i zakone pišu ljudi. Nekada davno u Arilju odvajao se određen procenat od cene malina za izgradnju i popravku puteva, jer zaista oni su sastavni element tehnologije proizvodnje i prerade maline.

Ono što pokušavam jeste da vam razvijem svest da su u ovom poslu postoje dva bitna elementa. Pre svega njegovo visočanstvo krajnji kupac, pa onda proizvođač. Svi elementi između su serviseri. Hladnjačari i predstavnici lokalnih vlasti moraju da vas saslušaju sa uvažavanjem i da pokušaju da vas ispoštuju, jer mnogo više oni zavise od vas nego vi od njih.

I ne da je poželjno, već je neophodno da se obezbedi budžet za kako bi se proizvođačima pomoglo uvođenje Global GAP-a, a za šta je preduslov i poboljšanje higijenskih mera u malinjacima, kao i samog transporta robe. HCCP koji imaju hladnjace je nepotpun bez ovog elementa, i nije mi jasno kako zadovoljavaju kriterijum sledljivosti. Ima ovde elemenata koje ću prećutati da ne bih napravio neku štetu.

Jednostavno ako nisu spremni za partnerski odnos nije im mesto u ovom poslu.Naredni postovi prebačeni u temu: http://poljoinfo.com/showthread.php?4341-Malina-borba-za-prihvatljivu-cenu-2012-godine-STOP-lopovluku-i-malverzacijama
 
Poslednja izmena od urednika:

Majstor Gera

Član
Učlanjen(a)
19 Jan 2011
Poruka
582
Lokacija
43,51 N; 19,54 Е
Mi okrivljujemo Poljake, a Poljaci nas zbog niske cene maline:

"Ovogodišnja žetva malina će biti niža nego prošle godine, zbog vrlo obilnih kiša i raznih vrsta štetnika. Nažalost, cene su gotovo dvostruko manje, što je dodatno uznemirilo uzgajivače.
Oko 2,50 zlota po kilogramu voća. Primanje takva stopa ove godine, uzgajivači, pa denar po kg manje nego prošle godine. To je vrlo malo, jer morate platiti za to, i tako visoke troškove proizvodnje i mogućih sezonskih radnika.
Stoga, mnogi uzgajivači otkazuju prijem radnika i sami beru maline, zbog malog profita.
Prema nekim uzgajivačima je cena dogovor na delu proizvođača, jer su im plodovi stvarno dobrog kvaliteta. S druge strane, prevesti na slabe potražnje za procesor malina i pojava na domaćem tržištu znatno jeftinije, srpske maline."
 
Poslednja izmena:

pole

Član
Učlanjen(a)
7 Jul 2010
Poruka
1.388
Lokacija
Duvaniste Sabac
@ jokisic :ppozdrav: javi se imali jos branja kod Vas ,kako napreduje,? i molio bih da pusti sliku sadasnjeg stanja polane....unapred HVALA
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh