Maline-berba 2011. i cena u vasem kraju

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
xsale :ppozdrav:
Ja licno imam pozitivno misljenje o pancevcima 5-6 god izlaze uvek sa naj visom cenom ako ih neko dostigne oni uvecavaju cenu pa ponekad imaju i probleme od konkurencije .... neznam kome cu ja sledece god predavati ....? .A to sa Radivojem bilo je problema i kod drugih kupinara zbog toga su iskljucili ga iz IGRE.. Ove godine nisu smeli uvecavati cenu jer je zabrana stigla iz ministarstva ....ko jednom postavi cenu ne sme je uvecavati ..tako pise u javnim glasilima A Doca i njegov gazda su uvek pratili priblizno cenom pancevce i prilicno su okej
Sto znaci da su oni svake god. diktirali cenu na vise za razliku od onih koi su pokusavali i nastupali sa premalom cenom ... komso :ppozdrav:

@ Majstor Gera .....:ppozdrav:
Poljska izvozi malinu za 60 do 70 centi svake godine, otkupna cena je tamo godinama unazad daleko niža u poređenju sa Srbijom. Mi smo deo tog tržišta i sa višim cenama ne možemo računati na izvoz. Zato ove godine plaćamo najviše 80 dinara za prvu klasu - dodaju hladnjačari. - Pored toga izdvajamo za plate radnika, doprinose, takse i poreze, struja koju hladnjače "progutaju" veoma je skupa, a kod države nema "odloženog" plaćanja.
Pa ovaj novinar ni- N- nema od novinarstva nije ni svestan kakvu je glupost izvalio

Ponavljam..... Dali je moguce da u nekoj evropskoj drzavi drzava omoguci nekom JOHANU ,KURTI ili MURTI da uveze nesto od jadnih SRBA ,POLJAKAili CILEANACA po 2 eura a da to isto svojim sugradanima prodaju po 22-29 eura i da se enornomno bogate na racun njihovih potrosaca..... Licno mislim da je nemoguce jer EVROPA je to :zli:"ne bacajte nam vise prasinu u oci MOLIM vas

Poslednja izmena od urednika:
Kod mene berba jos malo,a da je cena zaista niska potvrdjuje i to da se svakog dana javljaju ljudi koji mi traze Malinu i to po 30 kg,a podsecam vas da je moja opstina LEBANE jedna od najsiromasnijih opstina u Srbiji.

Inace tako uspem da je prodam i po 100 din po kg.Malo mi zao mog otkupljivaca sto Malinu nenosim njemu:haha:.

pokusavaju na sve nacine da izmanipulisu nas malinare jer nemamo ozbiljnog predstavnika u pregovorima oko cene

O kakvoj hiperprodukciji pricaju , pa Valjevo koje je 80-tih godina bilo centar maline nema sada dva postena malinjaka. Mionica, Valjevo , Podgorina trenutno imaju maline za jednu osrednju hladnjacu. Sela tipa Pricevic , Milicinica nemaju dva malinjaka a oni pricaju o hiperprodukciji.

do 2011 mozda ili nije je bilo hiper prodikcije maline ali ako neubijemo sunce uskoro nece biti nista od malina ima sve da pogori

Kako kazu ljudi, udri cigance dok ne razbije testiju....
Danas smo ubrali 240 kg, rod lagano opada, danas sam otpustio jednu radnicu nema potrebe stizemo da oberemo.

ma samo opusteno nema mesta za nervozu , ja imam jos jedno branje a p[o projekciji roda propalo je oko 30 % nije se imalo racuna al nema veze , braca Poljaci nece kao mi kosom na malinu nego traktorima oce da pooru sve, nama je tesko al njima bas propast

Ja cu se potruditi da budem na tom protestu mada ne vidim trenutno nijedan razlog za to . Na racunima mi lepo pise cena 80 din i mislim da ne postoji pravni nacin da dobijem vecu cenu jer sam 80% maline obrao i predao kod nas ni posle dogovora ariljskih hladnjacara da podignu cenu na 90 din cena nije isla na gore . A ove prodane duse iz vilameta bi trebali da izudaramo jer su svojim cutanjem dali saglasnost hladnjacarima da pljackaju proizvodjace koji su osnovali to isto udruzenje , meni je tu sve potpuno jasno samo ne znam za koliko para nas prodase ...

Pa za pocetak, s obzirom da kod nas uopste nema sloge, najbolje bi bilo da se u svakom selu formiraju mini udruzenja od 15/ak do 20 proizvodjaca!!!!!! Pa da oni zajednicki nastupaju recimo priilikom predaje maline u jednu hladnjacu!!!!!!!!!Pa kada vise mini udruzenja predaje u jednu hladnjacu malo bi se i hladnjacari zamislili!!!!! Ako nista bar bi to bio pokusaj da se na neki nacin malinari ujedine!!!!!!!! Pa da predstavnici tih mini udruzenja naprave neku uniju na regionalnom nivou do republickog!!!!!!! Pa ako se clanovi nekog mini udruzenje u jednoim selu dogovore oko nacina proizvodnje ili transporta ili predaje ili sta vec.......... onda da to na neki nacin za njih da bude obavezujuce!!! Da ne bude u jednom selu (mini udruzenju) 30 clanova i svi postupaju razlicito!!!!!!

Mislim da bi mogla da ozivi ova ideja s obzirom da bar na forumu ima ljudi iz cele zemlje!!!!!!

Jos jednom bih ponovio prethodni post!!!!!!!!!!!! Imamo godinu dana da se organizujemo, e ako ne znamo da se organizujemo onda i treba da nam uzmi dzabe malinu! Moja naredne godine dolazi na rod i veoma sam raspolozen za pravljenje seoskih, opstinskih i regionalnih udruzenja, koja bi imala neke ciljeve a svi njihovi clanovi prava i OBAVEZE!!!!!!!!! Prvenstveno mislim na branje i predavanje malina tj. ako se predaje malina iz jednog sela strogo jednom hladnjacaru, ako nastupamo radikalno da nema branja, onda nema branja ni za koga itd.........

..u Ivanjici i dalje samo Voće Kotraža (Agro banka) plaća 90 dinara..ostali i dalje 80..pljačka..sumnjivi su mi i ovi iz Kotraže..

Ja radim sa tom firmom iz Kotraže, ali placaju 75 dinara i nema tu nista sumnjivo... I isplatili su svu malinu koja je predata do 10.07.

Tema očišćena od off topic-a i neprimerenih postova. Svaki sledeći takav post povlači kaznu. Mnogi su zaslužili opomene, neki su i banovani (i to od strane administratora)!

Post i naslov teme počinju velikim slovom, obratite pažnju.

E , upravo je glavni nas problem sto mi sami sebi obaramo cenu , nesvesno . . .

Meni je danas ostalo dosta i sve opadaju . Sutra necu imati nista sve ce opasti , jos samo kisa da padne i mogu da se oprostim .

Popizdeo sam skroz.

Kakva cena , takva i barba! Vrlo brzo će biti završena.

Iz nekog razloga postovi mi bivaju obrisani. :cao:

E draga gospodo berba se uskoro zavrsava ....Sta nam je raditi za sledecu sezonu..? Da nastojimo kao meeker da peglamo svoje malinjake i onako brizno .max. i da nastojimo da postavimo i mreze i sistem za orosavanje ,da nema ozegotina i da se postigne max, kvalitet i kontnuitet .... i min. ekonomski ne opravdana cena.? ...................MALINAR izgleda da smo ga NAJ..... .

Ili da svoje malinjake onako na leru kao nase komsije SLIKE sam pustio pre niki dan ....... pa sta bude-bude....

Mozda je ovo pitanje za nekog ekonomistu :zli::zli::zli: HLADNJACARSKOG poltrona koi racuna koliko mi mozemo da zaradimo ....ili za ministra.....ili zaharija,,?

Iz nekog razloga postovi mi bivaju obrisani.
Mozda su ti pisanije kao i malinjak ...pa zato...:haha::haha:

Sa kupinom pocelo isto i ako je deficitarna ... na otvoreno... Pa sta to znaci ....? sto im nosite.....Da li nekom treba kupina ili ne ako treba onda je sasvim normalno da se zna i cena koju odrduje PONUDA I POTRAZNJA....:osmeh:............................Izgleda niko nam nije kriv ....sami smo krivci:osmeh:

Pitanje za meekera na onoj 4 slici jer ono ozegotina lista ili nesto dr. ima i kod mene ponegde ...mislim da nije u pitanju Hloroza lista ..bio bi spektar boja a nije ni grinja ... moze li i na listu da bude ozegotina...?:ppozdrav::ppozdrav:

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh