Malina-cena i berba 2013.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kod mene pričaju nešto oko 500, za početak.

Tesko da ce biti 500din mada sve je skupo a i nema maline.Sve su to nagadjanja kao i svake godine hladnjacari se ne izjasnjavaju uvek ista prica.Moj drugar ima hladnjacu ali samo kaze bice visoka cena i pocetna 200din.zavisi sta je za njih visoka cena kako god seljak uvek lose prodje.

1.jpg

2.jpg

nikom nije zao kao meni. evo sta grad sa kilavom protivgradnom zastitom moze da ucini.
a bila je jedna od boljih malina u kraju. prosle godine na onakvoj temperaturi 5200kg na 1285metara duznih.
sad nista losija. najteze mi je sto ce biti dobra cena koja ko zna kad ce se opet ponoviti a ja nemam nista.

Ovo je stvarno zalosno sav rad i trud ode u nepovrat.A protivgradna zastita je prica za sebe a broj raketa koje su dobile stanice je zalosno.Ne znam kada ce ova drzava i ministarstvo poljoprivrede uraditi nesto konkretno kada su poljoprivrednici u pitanju.Ni protivgradni raketa nema da se bar koliko toliko zastite usevi.

tuga i zalost , sad je lako pametovati pg mreza ,osiguranje ovo ono dok ne stigne ova propast , cujem od burazera da je jedan vocnjak sa pg mrezom pao , pa mu ja kazem kazem nije ni cudo koliko je bilo leda da nijedna pg mreza nebi to izdrzala izgleda da je osiguranje najbolja prevencija jer ovo sa prirodom se nesto cudno desava, nas je 2009 god tukao grad velicine teniske loptice ( umalo glavu da izgubim ganjajuci neke slike) i polupao sve cak i crepove na kucama bilo je slucajeva gde je 90 % crepa bilo polupanoo

jeste se malo priroda promenila, ali su se vise promenile prilike na zemlji. covek koji godinama puca na oblake
kaze da je nekada i po 15 raketa ispaljivao i da mu opet ostane, a sada je imao samo 3 i to jednu neispravnu.
osiguran je bio malinjak ali na cenu od 130 dinara. umanjenje na nezvrsene radove od 25%. nece se biti u minusu,
ali kada se uzme ocekivana cena i prinos i te kako bih vise dobio nego od osiguranja.

Klima se jeste promenila ali i drzava.Seljaka se sete pred izbore a i mreze kod jakog grada su nemocne.Mnogo vise rakete treba.Sto se tice da treba osigurati treba jeste da nisu bas platise ali u ovakvim situacijama bolje ista nego nista.

- - - - - - - - - -

Sada dolazim sa sastanka sa drugarom koji je zastupnik Eliksir hladnjace iz Sapca u B Basti kaze da 27 maja imaju sastanak oko cene maline.Bio je u Poljskoj ovih dana i kaze da je tamo otkupna cena bila 75 centi.Svi su izgledi da ce opet narod izraditi videcemo sta ce biti.Pomenuo je da u hladnjaci ima dosta maline od prosle godine i da je cena rolanda sada 2e i40 centi na svetskom trzistu.Ako je to sve tako kao sto prica ne vidim nesto da ce i ove godine platiti ako bude 200 din kao sto pricaju neki hladnjacari bice dobro ali svi ce se oni ponovo dogovoriti i izaci sa jedinstvenom cenom.

Ma mogu da pricaju sta hoce... Cena ce biti preko 250din... u cileu je bila 4dolara... Ne mogu da se dogovore...MALINE NEMA!!! Borice se za malinu ove godine kao nikad do sad.

maline nema zaista i kod mene ovde u radjevini moze se naprste nabrojati dobri malinjaci a o ceni neznam sta da kazem jer smo suvise puta bili prevareni ....

To je tacno uvek narod prevare.Ja danas idem za Kosjeric pa cu videti kavo je stanje tamo sta kazu tamo oko cene.

- - - - - - - - - -

U Kosjericu se pominje cena od 250 din.Malinjaci su poprilicno losi jako malo je dobrih malinjaka ako se i oni malo bolji mogu nazvati tako.Sada cemo videti sta ce od svega biti kako ce se hladnjacari dogovoriti.

Meni je vlasnik hladnjace, LICNO, rekao da ce cena biti, citiram: Pocinje sa 200 zavrsava sa 300!

Nemojte tako razmisljati... Ako sami ne cenimo svoj rad, ko ce??? Licno mislim da ako nesto probaju da urade sa cenom ove godine da ce proci kao bosi po trnju.. Maline nema, svuda je losa, a hladnjacari moraju nekako da plate kredite. Krediti koji oni dobijaju za tekucu godinu zavise od kolicine roda koji kupe. Nema robe, nema ni kesa. Lako je bilo do sad jer su uvek punili hladnjace kako su hteli ali sada????

Daj boze da to tako ispadne na kraju ali cisto sumljam. Da maline nema i to stoji.

Ako maline nema......A sto onda SUMLJES....????? Ne prizivaj djavolaaaaa....:haha:

Sad je momenat da se trazi i vise od 250 u startu ...u protivnom prosipanjeeee....zato sto jako malo ima solidnih malinjaka.... i nas manjina bi mogli ove god . da isposlujemo i super cenu ako bi smo se organizovaliii.......? Al zbog takvog razmisljanja .....je NEMOGUCA misija....??? .... menjaj te misljenje.....i dajte biljkama sve od sebe ...pa ako treba i alfa -toksina.....?:ppozdrav:

Mene ova situacija sa nedostatkom maline ne zabrinjava previse.Sto neko ovde lepo napisa,previse su duvali u monopolisticki balon,pa se normalno raspao.Dobra prilika da malo redefinisu postulate na kojima su gradili biznis do sada.Jer dobra cena maline ove godine,koju ce oni peglati u godinama koje dolaze,nije dobro resenje.To povlaci ponovno laganje malinara,brutalno otimanje robe i sl.Na primeru kupine znam sta znace velike oscilacije u ceni.Zato se nadam da ce rizik poslovanja biti ravnomernije rasporedjen,i da ce se cene u otkupu stabilizovati na nekom prihvatljivom nivou.Mi u vocarstvu imamo zaista ferari u rukama ,ali jos ne upravljamo na pravi nacin.

Ako maline nema......A sto onda SUMLJES....????? Ne prizivaj djavolaaaaa....:haha:

Sad je momenat da se trazi i vise od 250 u startu ...u protivnom prosipanjeeee....zato sto jako malo ima solidnih malinjaka.... i nas manjina bi mogli ove god . da isposlujemo i super cenu ako bi smo se organizovaliii.......? Al zbog takvog razmisljanja .....je NEMOGUCA misija....??? .... menjaj te misljenje.....i dajte biljkama sve od sebe ...pa ako treba i alfa -toksina.....?:ppozdrav:

BRAVO!!! Upravo to i sam zelim da kazem.

- - - - - - - - - -

http://www.glaszapadnesrbije.rs/vest587320.html

Procitajte.

meni je juce hladnjacar pricao da ce biti 2,5e najmanja cena i da je problem jer robe nema,sve opet zavisi kako se gore iznad nas dogovore ali cena ce biti sigurno dobra a ako i kvalitet bude exstra onada mi moramo uzeti stvar u svoje ruke i traziti sto vise

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh