Malina-cena i berba 2013.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja sam danas cula da se nko dogovorio za dnevnicu od 1800din prevoz i hrana od gazde.Ali sve to zavisi od gazde do gazde a i od ponude radne snage.Mnogima ove godine nece ni trebati radnici jer je malina losija.Ima li sta o konkretnoj ceni maline izjasnjava li se ko od hladnjacara ili svi mudro cute?

berba maline 2013 neizvesna pa sve do kraja ....nama nam austrijanaca a nema ni izbora a nema ni udruzenja malinara svih vrsta nigde...samo da para ima za nasu malinu....pocinje za koji dan ......

Ima li sta novo oko cene maline kod nas se ne pominje nista a berba ce za koji dan u nizim krajevima da krene
http://poljoinfo.com/showthread.php?2584-Radovi-u-malinjaku&p=706833#post706833

- - - - - - - - - -

Upravo sam dobio informaciju od prijateljice, koja radi u jednoj banci u mom kraju a ciji su najveci duznici upravo poljoprivrednici, da je upravo zavrsila sa sastankom
na kome je bilo reci o ceni maline i kupine. I prema informacijama koje joj je dostavio njen pretpostavljeni cena maline ce biti oko 2.5e a kupina i vise od toga.
Sad se sigurno svi pitate zasto bi jedna banka brinula o tome? Ona kaze da su dobili saopstenje u kome se navodi da cim pocne berba pocnu sa pritiskanjem duznika.
Tako da xsale po svoj prilici dodjem ti veceru:)

Kod nas vec pocelo branje a sutra je i zvanicni pocetak otkupa. ali cenu jos niko ne govori tako da za koji dan ce valjda biti nesto konkretno.Nadamo se svi boljoj ceni valjda nece opet ovaj narod prevariti kao sto su radili do sada ali u ovoj drzavi sve je moguce.Videcemo sta ce biti ostaje nam da cekamo sta ce se hladnjacari dogovoriti.

maline_640x480.jpg

Због малина, многи ће бити у чуду

http://www.vaseljenska.com/ekonomija/zbog-malina-mnogi-ce-biti-u-cudu/

Cuo sam da malinari traze 250 din a da ovi daju 150 din,jel to istina?Drzava pere ruke,kaze dacemo vam povoljne kredite uzmite hladnjace i sami je cuvajte i prodajte!Fin nacin da se ograde,a veliki otkupljivaci-hladnjace ucenjuju kao i uvek i kazu Poljska je jeftinija i nismo konkurentni,i uvek isto,svake godine...Zao mi ljudi koji zive od maline,to je isto robija kao i svaki posao a ne mogu pristojno da zive vec ih uvek neko ucenjuje?Posto ne poznajem proizvodnju,troskove,ulog,itd koja je da kazem realna cena i isplativa,da li sa 200 dinara ima normalne zarade,da ne kazem lepe,posto se trazi 250?!

U ovakvoj godini se ne može pričati o normalnoj ceni i normalnoj zaradi.
Uporediću to sa kukuruzom, kad je dobra godina ratari su zadovoljni i sa 12-14 dinara, poklapaju se i malo zarade a kad je godina kao prošla onda je 26-27 koliko je bilo jesenas realna cena i cena koja je bila na tržištu. Cena od 150 za ovu godinu je kao cena kukuruza od 12-13 dinara za prošlu godinu, stim što će kvalitet maline po svemu sudeći ove godine biti dobar pa se po tom osnovu ne može obarati cena. Ali uvek se smisli neka priča, poenta je ista, ugušiti selo i odseču granu na kojoj stojimo i koja zemlju može koliko toliko da izvuče iz ove situacije.
Malina je višegodišnja kultura i moraš da je obrađuješ stalno dok jendom ne odlučiš da je pokopaš i baciš sve nizvodno (ja sam to uradio sa jagodom) dok kukuruz svake godine možeš da kalkulišeš koliko ćeš da poseješ.

Dobar deo maline ce svakako uzeti po niskoj ceni,pogotovu u mestima gde malina ranije pocinje da zri.Kasnije ce svakako doci do pomeranja cene.Bitno je da drzava ne spreci nakupce koji ce placati visu cenu.Rod maline ce biti vise nego skroman i to ce biti kljucni momenat za povecanje otkupne cene.Ali u narednim godinama kada se ponuda maline koliko toliko stabilizuje cene ce ponovo biti izuzetno niske.Po meni je to realno u situaciji u kojoj su proizvodjaci i otkupljivaci izrazito suprostavljene strane bez mogucnosti da nadju elementarni zajednicki interes.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh