MALINA-berba i cena 2016

Uzmimo da su ponikve i ladjevci u upotrebi sta onda:
-gajimo 90% vilameta ( onaj ko ga gaji zna da kao svez moze da izdrzi na + 4°C 10 sati i da posle toga pusta sok i nije za prodaju kao sveza malina ( najbolja sorta posle mikera za industriju i zamrzavanje)
- sorte za izvoz sveze su polka tulamen i neke nove sorte koje u srbiji nemamo ok sada ljudi gaje polku odlicnu za konzum ali losu za zamrzavanje ( prodaje se zamrznuta ali kao i poljska po nizoj ceni nego vilamet a pogotovu miker)
- po arilju su probali da izvoze tulamen ( rezultat bran kao zelen dozrevao uz put i dosao kod kupca bez ukusa mirisa i boje) ljudi koji su ovo radili izgubilîsu pare na ovome ( da dodam tulamenu ne odgovara nase podneblje osetljiv na fitoforu i gaji se iskljicivo u plastenicima po svetu)
- da bi avionom malna isla mora se zakupiti kargo avion najmanje 10 tona nosivosti ko to moze u jednom'danu spremiti 10 tona sveze maline spakovane u mala pakovanja i iste veceri to dopremiti na aerodrom - nemoguca misija za sada
- prevoz malim kamionima hladnjacama iz srbije do nemacke austrije francuske- srbija je za razliku od poljske (polska udaljena od 6 do 10 sati kamionom od nemackih supermarketa)udaljena najmanje 18 sati drumskog puta kad roba dodje do kupca potrebno je jos 12 sati da dodje iz centra za distribuciju do supermarket ili pijace - i jos 12 sati da istu istog dana pazare direktni kupci to je u najboljem slucaju 70 sati od branja ili skoro tri dana (pokusavalo se i sa brizganjem inertnog gasa u paletésa malinom pre par godina i to nije produzilo proces'raspadanja maline)
- to je kada kamioni EU poljski na primer bez stajanj prelazili granice koje za evropske firme ne postoje
- Srbija nije de EU i svi kamioni obavezno moraju da predju granicu ili madjarsku ili hrvatsku i izgube u najboljem slucaju jos 12 sati ( ukoliko se kamion zbog pregleda na Noro virus zaustavi blokira se na granici i ceka 7 dana najmanje na rezultat pa ako je negativan dobija dokumenta i kreca dalje) ako su rezultati pozitivni vraca se na mesto utovara i unistav se
- dok Srbija nebude deo EU i slobodno se roba kretala bez ogranicenja i granica izvoz sveze maline je nemoguca misija
-proizvodjaci polke i tulamena svoju svezu robu mogu prodavati za sada samo na pijacama i supermarketima kod nas ili u susednim zemljama toliko za sada sve ostalo je iluzija

Do kakvog zakljucka si dosao Kamenko?kakve to koske ubacas sa svezom malinom? Kako da vezes ugovor na 10t za svaki dan kad od klime ocekujes sve. Mesas se u sve kao margarin,sve ti znas kako treba.ma motiku i na njivu. Nisi ti za analizu svetskog trzista

- - - - - - - - - -

Ako nisi znao vilamet ima vecu potraznju sto se tice kolicine. Zato treba vecina da sadi vilamet. A ovi novi polku,polanu i te sorte koje pokose na kraju. I sto se tice trzista sve je moguce za 1 dan da pukne samo ako neko tako hoce.

Tacno je Slavisa vilamet je najbolji za industrisku preradu u jogurte sladolede kase ....ali nije za sveze trziste ....nisi procitao do kraja moj tekst gde je moja tema bila sveza malina iz'srbije i njena cena slazem se sa tobom da ce proizvodjaci polke i tulamena imati problema sa plasmanom (osim ako je ne prodaju kao svezu gde ima bolju cenu) mnoge hladnjace kod nas kupuju samo miker i vilamet a polka i tulamen imaju nizu cenu u otkupu za industriju .... To je jedan od razloga i zasto je poljska roba uvek jeftinija od nase njihove sorte su uglavnom polka i polana (drugi najvazniji razlog da su jeftiniji od nas je geneticki cist materijal njihovih sadnica sa mnogo veciim prinosima\ h od naseg proseka kao i traktorska obrada zasada i masinski kombajnom brane maline -niski troskovi proizvodnje kao i malo vrlo malo koriscenje motike bas kao i ja jer to je skupa najskupljan obrada a i zulja ) a trziste trazi vilamet i miker i tu smo u velikoj prednosti u odnosu na poljake ali samo u izboru sorti sve ostalo su oni u prednosti sto ce naredne godine jasno pokazati gde smo...ukoliko hitno ne promenimo neke stvari u proizvodnji maline . Mi koji nase malinjake razmnozavamo sa sadnicama kupljenim od komsije za 15 dinara prenoseci sa njom sve probleme u nove zasade.... No to je vec prica o kojoj cemo pricati uskoro.... Nov nacin proizvodnje maline u Srbiji sto cete moci prvi put da vidite na tv kod Urosa Davidovica u njegovoj emisiji javicu vam datum ( ponecu i jednu motiku za svaki slucaj)

Poslednja izmena:
Kamenko sve su to price rekla kazala.Meni je prosle godine hladnjaca kojoj predajem malinu placala tulamin 20 dinara skuplje od vilameta tj. Po ceni mikera I bas kaze hladnjacar da mu se dobro pokazao prilikom zamrzavanja.

Ok klauzz nastavi onda sa tulamenom imas nekog kome treba ta sorta i ima trziste....ja nisam u prici rekla kazala vec sam u ovoj prici sa malinom do guse...donekle poznajem situaciju i razmenjujem'svoje misljenje i znanje sa svima bez ostrascenosti da menjam tudje niti da mislim da sam u svemu u pravu

Ne sumnjam ja da vi imate znanja I iskustva u ovom poslu, nego sam morao da kazem da ima I ovakvih primera, konkretno za tulamin.

Ma ovo ne moze niko da predvidi od proizvodjaca,hladnjacara... tu par ljudi prave matematiku a i zavisi od trzista,od ovih nemira sto se desavaju.tako da je smanjena potrosnja malo u turskoj,grckoj i ostalim kriticnim turistickim destinacijama. A to dal poljaci imaju veci prinos po H ili beru masinski, pa ne beru svh. Masinama,nisu svi kupili po masinu za po 1h. Kad gura malina 30god a verovatno i vise gurace jos neku god. Sto rpe tice emisija to je postala glupost. Uzimaju od galenike,singente... pare da ubace sto vise preparata. Plavi kamen i krec treba da se vrati a ne plavo ulje i ostale gluposti. I posle traze da bude zdravo.pa kako kad prskamo 6 puta po 3,4 preparata i jos razna djubriva i kalijum,kalcijum... ja koliko vidim dosta ljudi odustaje polako od borbe sa vremenom. Tako je i najbolje. Vecinu fabrika se zatvore posle 20,30 god pa i ovo

- - - - - - - - - -

Kako su otisli vinogradi tako ce i ovo.a imali smo gotov proizvod od grozdja pa nista.samo je neko puko pare za podrume...

- - - - - - - - - -

I cena se jos bistri.tako i kolicina. Ni proizvodjac ne zna da proceni rod jos uvek dok se ne vidi sta zeleni a sta zuti

Poljaci nisu kupovali mehanizaciju odnosno kupovali su je i EU je kroz fondove vracala i do 100 % tako je i sa sistemima za navodnjavanje sadnicama mini hladnjacama za poljuprivrednike.Tamo vise niko ne gura motikom ( video svojim ocima) opasno ih potcenjujete a to nije dobro udruzeni su u koperative ( vid zadruge) organizovani i mahom prodaju svezu malinu na trzistu sveze u evropi u malim pakovanjima ....ostalo sami zamrzavaju i prodaju ili vecim hladnjacama ili kao zadruge sami izvoze... Nemaju nakupce prekupce otkuplivace svih vrsta koj sa malim kamioncicima rovare i koji skidaju kajmak i proizvodjacima i hladnjacama bez ikakvog rizika i sa malo rada... Zbog svega u ovim mojim postovima gore navedenom ostaje im mnogo veci profit kao proizvodjacima maline nego sto je to situacija kod nas gde malinari oni koji bi trebali da dobiju najveci deo kolaca ostanu cesto kratkih rukava

Poslednja izmena:
Mi imamo i drzavu i vlast i poljoprivredu bas takvu kakvu zasluzujemo. Za bolje nismo. Za udruzivanje nismo. Ko ima imalo mozga treba samo da nas .... E za to jesmo.
Tako da ja glasam protiv udruzivanja, jer je to protiv nase prirode, naseg karaktera. Mora neko i da vuce kola, ne mogu svi da sede. U Nemackoj imaju za socijalnu pomoc i strancima da daju, na Balkanu ni za sopstveni narod. Tako treba. Ja tako volim i gotovo. Sta ce meni da mi bude dobro. Ja ocu da mi bude kako ja ocu, pa makar crko.
Ajt' uzdravlje. Ako se osnuje udruzenje protiv udruzivanja, racunajte da i ja hocu da budem clan.

Prvo sveza malina se ne bere sa peteljkom drugo poljacima posle plasmana sveze maline ostane od 90 do 120 hiljada tona smrznute ponavljam nismo vise prvi i najveci na trzistu sveta i da kao nekada odredjujemo cenu na svetskom trzistu... nas zastareli nacin proizvodnje maline i ovolka kolicina nipodastavanja i potcenjivanja drugih ( poljaka bosanaca bugara cileanca) sigurno ce nam se obiti o glavu ( odnosno o smanjenoj zaradi koji cemo imati od maline i kao proizvodjaci ali i kao preradjivacka industrija i hladnjace ) Usput...veliki deo malinara koji ovde pisu su u isto vreme malinari ali i nakupci prekupci od komsija i malih proizvodjaca pa im zato smeta udruzivanje u kooperative jer tada je sve cisto i cene su jednake za sve a zadruge eliminisu nepotrebne posrednike u ovom poslu - nakupce

Bere se i sa petelkom.vidjao sam tako da znam.malina krece za 10 dana.tako da ce i cena da krene

- - - - - - - - - -

Nema potrebe da se uzrujavamo.treba samo izvuci kolicinu od ovog sto je ostalo od ove kise

Uzmimo da su ponikve i ladjevci u upotrebi sta onda:
-gajimo 90% vilameta ( onaj ko ga gaji zna da kao svez moze da izdrzi na + 4°C 10 sati i da posle toga pusta sok i nije za prodaju kao sveza malina ( najbolja sorta posle mikera za industriju i zamrzavanje)
- sorte za izvoz sveze su polka tulamen i neke nove sorte koje u srbiji nemamo ok sada ljudi gaje polku odlicnu za konzum ali losu za zamrzavanje ( prodaje se zamrznuta ali kao i poljska po nizoj ceni nego vilamet a pogotovu miker)
- po arilju su probali da izvoze tulamen ( rezultat bran kao zelen dozrevao uz put i dosao kod kupca bez ukusa mirisa i boje) ljudi koji su ovo radili izgubilîsu pare na ovome ( da dodam tulamenu ne odgovara nase podneblje osetljiv na fitoforu i gaji se iskljicivo u plastenicima po svetu)
- da bi avionom malna isla mora se zakupiti kargo avion najmanje 10 tona nosivosti ko to moze u jednom'danu spremiti 10 tona sveze maline spakovane u mala pakovanja i iste veceri to dopremiti na aerodrom - nemoguca misija za sada
- prevoz malim kamionima hladnjacama iz srbije do nemacke austrije francuske- srbija je za razliku od poljske (polska udaljena od 6 do 10 sati kamionom od nemackih supermarketa)udaljena najmanje 18 sati drumskog puta kad roba dodje do kupca potrebno je jos 12 sati da dodje iz centra za distribuciju do supermarket ili pijace - i jos 12 sati da istu istog dana pazare direktni kupci to je u najboljem slucaju 70 sati od branja ili skoro tri dana (pokusavalo se i sa brizganjem inertnog gasa u paletésa malinom pre par godina i to nije produzilo proces'raspadanja maline)
- to je kada kamioni EU poljski na primer bez stajanj prelazili granice koje za evropske firme ne postoje
- Srbija nije de EU i svi kamioni obavezno moraju da predju granicu ili madjarsku ili hrvatsku i izgube u najboljem slucaju jos 12 sati ( ukoliko se kamion zbog pregleda na Noro virus zaustavi blokira se na granici i ceka 7 dana najmanje na rezultat pa ako je negativan dobija dokumenta i kreca dalje) ako su rezultati pozitivni vraca se na mesto utovara i unistav se
- dok Srbija nebude deo EU i slobodno se roba kretala bez ogranicenja i granica izvoz sveze maline je nemoguca misija
-proizvodjaci polke i tulamena svoju svezu robu mogu prodavati za sada samo na pijacama i supermarketima kod nas ili u susednim zemljama toliko za sada sve ostalo je iluzija

Ima u svemu ovome istine sto ste napisali ali, nije bas sve tako... Kao prvo, znam slucaj coveka koji je uspesno prodavao svez wilammet, brizgao je neki gas i tako je uspevao da ga ocuva svezim, roba je zavrsavala u CG, covek vise nije ziv tako da ne znam koja je tehnologija tacno u pitanju.... Mislim da bi cak i wilammet sa 70% zrelosti ubran i pod specijalnim uslovima sigurno mogao da se prodaje u svezem stanju, ako nista drugo makar okolne drzave mogle bi da se snadbavaju sa wilammetom.

Mi imamo sorte koje su pogodne za prodaju u svezem stanju, polka, polana, tjulamin, to sto kazete da je roba reklamirana, nisam siguran da li znamo pravi razlog? Kod sveze robe, ukus je na drugom mestu, osnovni preduslov svih uslova je izgled same robe, tu naravno se ukljucuje i ambalaza , sve mora besprekorno izgledati jer svezu robu prodaje izgled i prvi utisak koja ona ostavi na kupca a to da li je ona po nama slatka, kisela, sa ukusom ili bez ukusa to nije toliko ni vazno, vazno je da se proda.

Zbog geografske udaljenosti i jos uvek komplikovane procedure oko izvoza i nedefinisane "zelene linije" javljaju se poteskoce koje nisu nepremostive ali koje svakako negativno uticu na povecanje izvoza svezeg voca gde se mogu ostvariti vece prodajne cene a samim tim gde se proizvodjacima moze platiti vise tako da i oni budu zadovoljni. Ipak uz dobru organizaciju moze se nesto uraditi po pitanju prodaje sveze maline, mora se napraviti jako dobra organizacija, moraju se obezbediti proizvodjaci koji ce biti korektni a ne da iako im se plati 3Eura on i dalje gleda kako da "podvali" , od trenutka branja do trenutka kada ce roba biti isporucena krajnjem kupcu ne sme da prodje vise od 24h, mora se postovati "hladni lanac" , roba mora biti lepo spakovana, rashladna vozila moraju biti pouzdana, moraju imati termo trake....

Deo trzista su vec zauzele druge zemlje ali mi jos uvek imamo tu sansu.

Neko pominje ovde avionski prevoz , Ladjevce, Ponikve, i druge aerodrome a ja nesto nisam ubedjen da u ovom trenutku mi mozemo da napravimo takvu organizaciju da to sve sprovedemo u delo, mislim da je bolje da se za pocetak orijentisemo na bliza trzista gde bi se isporuke vrsile sa mini hladnjacama.

- - - - - - - - - -

Nesto gledam po internetu kad naletim na nesto zanimljivo.....

http://postimg.org/image/3mzhkuu5t/

Ajde to sto su odbijeni od fonda, to nije nista cudno... Mene cudi ono sto na kraju pise....

- Инструмент обезбеђења неприхватљив за тражени износ кредита - понуђено јејемство привредног друштва "Елиxир груп" из Шапца који је јемац по *старт уп*кредиту код Фонда, бр. Уговора 17407 из 2009 године који је доспео у целости30.06.2014. године. Неизмирен дуг на дан 12.04.2016. године износи 710.701,56(више од 3 ануитета).

Kakve veze ima zadruga sa ELIXIR grupom? Necu biti maliciozan i reci na sta me sve ovo podseca...

Po meni ovo je primer kako proizvodjaci NE TREBA da se udruzuju....

Mozda neko ima vise saznanja o ovome....

Poslednja izmena:
Ima u svemu ovome istine sto ste napisali ali, nije bas sve tako... Kao prvo, znam slucaj coveka koji je uspesno prodavao svez wilammet, brizgao je neki gas i tako je uspevao da ga ocuva svezim, roba je zavrsavala u CG, covek vise nije ziv tako da ne znam koja je tehnologija tacno u pitanju.... Mislim da bi cak i wilammet sa 70% zrelosti ubran i pod specijalnim uslovima sigurno mogao da se prodaje u svezem stanju, ako nista drugo makar okolne drzave mogle bi da se snadbavaju sa wilammetom.

Mi imamo sorte koje su pogodne za prodaju u svezem stanju, polka, polana, tjulamin, to sto kazete da je roba reklamirana, nisam siguran da li znamo pravi razlog? Kod sveze robe, ukus je na drugom mestu, osnovni preduslov svih uslova je izgled same robe, tu naravno se ukljucuje i ambalaza , sve mora besprekorno izgledati jer svezu robu prodaje izgled i prvi utisak koja ona ostavi na kupca a to da li je ona po nama slatka, kisela, sa ukusom ili bez ukusa to nije toliko ni vazno, vazno je da se proda.

Zbog geografske udaljenosti i jos uvek komplikovane procedure oko izvoza i nedefinisane "zelene linije" javljaju se poteskoce koje nisu nepremostive ali koje svakako negativno uticu na povecanje izvoza svezeg voca gde se mogu ostvariti vece prodajne cene a samim tim gde se proizvodjacima moze platiti vise tako da i oni budu zadovoljni. Ipak uz dobru organizaciju moze se nesto uraditi po pitanju prodaje sveze maline, mora se napraviti jako dobra organizacija, moraju se obezbediti proizvodjaci koji ce biti korektni a ne da iako im se plati 3Eura on i dalje gleda kako da "podvali" , od trenutka branja do trenutka kada ce roba biti isporucena krajnjem kupcu ne sme da prodje vise od 24h, mora se postovati "hladni lanac" , roba mora biti lepo spakovana, rashladna vozila moraju biti pouzdana, moraju imati termo trake....

Deo trzista su vec zauzele druge zemlje ali mi jos uvek imamo tu sansu.

Neko pominje ovde avionski prevoz , Ladjevce, Ponikve, i druge aerodrome a ja nesto nisam ubedjen da u ovom trenutku mi mozemo da napravimo takvu organizaciju da to sve sprovedemo u delo, mislim da je bolje da se za pocetak orijentisemo na bliza trzista gde bi se isporuke vrsile sa mini hladnjacama.

- - - - - - - - - -

Ajde to sto su odbijeni od fonda, to nije nista cudno... Mene cudi ono sto na kraju pise....

- Инструмент обезбеђења неприхватљив за тражени износ кредита - понуђено јејемство привредног друштва "Елиxир груп" из Шапца који је јемац по *старт уп*кредиту код Фонда, бр. Уговора 17407 из 2009 године који је доспео у целости30.06.2014. године. Неизмирен дуг на дан 12.04.2016. године износи 710.701,56(више од 3 ануитета).

Kakve veze ima zadruga sa ELIXIR grupom? Necu biti maliciozan i reci na sta me sve ovo podseca...

Kao sto sam rekao u nekom od svojih ranijih postova,u Arilju trenutno ne postoji ozbiljno udruzenje ili zadruga koja radi u interesu proizvodjaca....

Vladimire pogodio si suštinu ali se ne slažem da nam to treba biti ideja vodilja već uvek probati menjati situaciju na bolje. Inatni jesmo i često nećemo ni kako mi hoćemo , zato i jesmo tu gde jesmo da nam je republički prosek primanja manji od tamo nečije socijale. Ja u subotu nabrah dve gajbe maline i podelih. Mirišu ::novac::.

Boyla
To je bilo samo malo satire na naš racun. I sam sam član udruženja i imamo citav niz pogodnosti kod nabavke svega i svačega. Ali udruženje samo po sebi ne stvara nove kvalitete već su presudni ljudi. U našem slučaju je to Bojan Pejić, koji da se nije prihvatio svega toga, pitanje je da li bi ičega bilo. Retki ljudi imaju kvalitete da budu ti koji povuku i ostale i onda zajednicki postignu, da tako kazem 'zavidnu brzinu'. Ali, sujeta pojedinca mora biti zrtvovana, da se radi za zajednicki cilj a onda svaki pojedinac ima vecu korist.

Ne brinite za kolicine, bice Srbija u vrhu ponovo, u Vojvodini se sadi. Ali tu sade ljudi po pola hektara, hektar. Zvacemo vas iz Arilja na berbu ako ne budemo stizali. :osmeh:

Salim se. Nije malina za svakoga, neki ce i odustati, jasno je, ali mnogi ce i doprineti kolicini. Ja zelim da svim malinarima bude dobro i da budemo zadovoljni.

Ima u svemu ovome istine sto ste napisali ali, nije bas sve tako... Kao prvo, znam slucaj coveka koji je uspesno prodavao svez wilammet, brizgao je neki gas i tako je uspevao da ga ocuva svezim, roba je zavrsavala u CG, covek vise nije ziv tako da ne znam koja je tehnologija tacno u pitanju....

Po ovome gore oko korišćenja gasa prilikom transporta maline i o pokojniku zaključujem da si iz Arilja.

Zadruga Agro eko voće je u suštini saradnik sa hladnjačom Eliksir iz Šapca. Sve su to još uvek početci. Problemi. Nisi zar mislio da su mogli odmah da izvoze svoju robu bez infrastrukture i kakve takve registrovane firme. Videćemo šta će od svega toga biti.

Po ovome gore oko korišćenja gasa prilikom transporta maline i o pokojniku zaključujem da si iz Arilja.

Zadruga Agro eko voće je u suštini saradnik sa hladnjačom Eliksir iz Šapca. Sve su to još uvek početci. Problemi. Nisi zar mislio da su mogli odmah da izvoze svoju robu bez infrastrukture i kakve takve registrovane firme. Videćemo šta će od svega toga biti.

Lose zakljucujete.

Ako je tako kako pisete, onda zadruga EKO VOCE nije zadruga nego "produzena ruka" ELIXIR grupe, ja nemam nista protiv ELIXIR grupe samo bih voleo onda da se zbog javnosti stvari nazovu pravim imenom a ne da se iza neke zadruge kao paravana krije za cije i u cije ime se ceo posao obavlja. Ovakav netransparentan nacin udruzivanja ne doprinosi proizvodjacima a to bi trebalo da je osnovni cilj.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh