Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Uzmimo da su ponikve i ladjevci u upotrebi sta onda:
-gajimo 90% vilameta ( onaj ko ga gaji zna da kao svez moze da izdrzi na + 4°C 10 sati i da posle toga pusta sok i nije za prodaju kao sveza malina ( najbolja sorta posle mikera za industriju i zamrzavanje)
- sorte za izvoz sveze su polka tulamen i neke nove sorte koje u srbiji nemamo ok sada ljudi gaje polku odlicnu za konzum ali losu za zamrzavanje ( prodaje se zamrznuta ali kao i poljska po nizoj ceni nego vilamet a pogotovu miker)
- po arilju su probali da izvoze tulamen ( rezultat bran kao zelen dozrevao uz put i dosao kod kupca bez ukusa mirisa i boje) ljudi koji su ovo radili izgubilîsu pare na ovome ( da dodam tulamenu ne odgovara nase podneblje osetljiv na fitoforu i gaji se iskljicivo u plastenicima po svetu)
- da bi avionom malna isla mora se zakupiti kargo avion najmanje 10 tona nosivosti ko to moze u jednom'danu spremiti 10 tona sveze maline spakovane u mala pakovanja i iste veceri to dopremiti na aerodrom - nemoguca misija za sada
- prevoz malim kamionima hladnjacama iz srbije do nemacke austrije francuske- srbija je za razliku od poljske (polska udaljena od 6 do 10 sati kamionom od nemackih supermarketa)udaljena najmanje 18 sati drumskog puta kad roba dodje do kupca potrebno je jos 12 sati da dodje iz centra za distribuciju do supermarket ili pijace - i jos 12 sati da istu istog dana pazare direktni kupci to je u najboljem slucaju 70 sati od branja ili skoro tri dana (pokusavalo se i sa brizganjem inertnog gasa u paletésa malinom pre par godina i to nije produzilo proces'raspadanja maline)
- to je kada kamioni EU poljski na primer bez stajanj prelazili granice koje za evropske firme ne postoje
- Srbija nije de EU i svi kamioni obavezno moraju da predju granicu ili madjarsku ili hrvatsku i izgube u najboljem slucaju jos 12 sati ( ukoliko se kamion zbog pregleda na Noro virus zaustavi blokira se na granici i ceka 7 dana najmanje na rezultat pa ako je negativan dobija dokumenta i kreca dalje) ako su rezultati pozitivni vraca se na mesto utovara i unistav se
- dok Srbija nebude deo EU i slobodno se roba kretala bez ogranicenja i granica izvoz sveze maline je nemoguca misija
-proizvodjaci polke i tulamena svoju svezu robu mogu prodavati za sada samo na pijacama i supermarketima kod nas ili u susednim zemljama toliko za sada sve ostalo je iluzija
Ima u svemu ovome istine sto ste napisali ali, nije bas sve tako... Kao prvo, znam slucaj coveka koji je uspesno prodavao svez wilammet, brizgao je neki gas i tako je uspevao da ga ocuva svezim, roba je zavrsavala u CG, covek vise nije ziv tako da ne znam koja je tehnologija tacno u pitanju.... Mislim da bi cak i wilammet sa 70% zrelosti ubran i pod specijalnim uslovima sigurno mogao da se prodaje u svezem stanju, ako nista drugo makar okolne drzave mogle bi da se snadbavaju sa wilammetom.
Mi imamo sorte koje su pogodne za prodaju u svezem stanju, polka, polana, tjulamin, to sto kazete da je roba reklamirana, nisam siguran da li znamo pravi razlog? Kod sveze robe, ukus je na drugom mestu, osnovni preduslov svih uslova je izgled same robe, tu naravno se ukljucuje i ambalaza , sve mora besprekorno izgledati jer svezu robu prodaje izgled i prvi utisak koja ona ostavi na kupca a to da li je ona po nama slatka, kisela, sa ukusom ili bez ukusa to nije toliko ni vazno, vazno je da se proda.
Zbog geografske udaljenosti i jos uvek komplikovane procedure oko izvoza i nedefinisane "zelene linije" javljaju se poteskoce koje nisu nepremostive ali koje svakako negativno uticu na povecanje izvoza svezeg voca gde se mogu ostvariti vece prodajne cene a samim tim gde se proizvodjacima moze platiti vise tako da i oni budu zadovoljni. Ipak uz dobru organizaciju moze se nesto uraditi po pitanju prodaje sveze maline, mora se napraviti jako dobra organizacija, moraju se obezbediti proizvodjaci koji ce biti korektni a ne da iako im se plati 3Eura on i dalje gleda kako da "podvali" , od trenutka branja do trenutka kada ce roba biti isporucena krajnjem kupcu ne sme da prodje vise od 24h, mora se postovati "hladni lanac" , roba mora biti lepo spakovana, rashladna vozila moraju biti pouzdana, moraju imati termo trake....
Deo trzista su vec zauzele druge zemlje ali mi jos uvek imamo tu sansu.
Neko pominje ovde avionski prevoz , Ladjevce, Ponikve, i druge aerodrome a ja nesto nisam ubedjen da u ovom trenutku mi mozemo da napravimo takvu organizaciju da to sve sprovedemo u delo, mislim da je bolje da se za pocetak orijentisemo na bliza trzista gde bi se isporuke vrsile sa mini hladnjacama.
- - - - - - - - - -
Nesto gledam po internetu kad naletim na nesto zanimljivo.....
http://postimg.org/image/3mzhkuu5t/
Ajde to sto su odbijeni od fonda, to nije nista cudno... Mene cudi ono sto na kraju pise....
- Инструмент обезбеђења неприхватљив за тражени износ кредита - понуђено јејемство привредног друштва "Елиxир груп" из Шапца који је јемац по *старт уп*кредиту код Фонда, бр. Уговора 17407 из 2009 године који је доспео у целости30.06.2014. године. Неизмирен дуг на дан 12.04.2016. године износи 710.701,56(више од 3 ануитета).
Kakve veze ima zadruga sa ELIXIR grupom? Necu biti maliciozan i reci na sta me sve ovo podseca...
Po meni ovo je primer kako proizvodjaci NE TREBA da se udruzuju....
Mozda neko ima vise saznanja o ovome....
Ima u svemu ovome istine sto ste napisali ali, nije bas sve tako... Kao prvo, znam slucaj coveka koji je uspesno prodavao svez wilammet, brizgao je neki gas i tako je uspevao da ga ocuva svezim, roba je zavrsavala u CG, covek vise nije ziv tako da ne znam koja je tehnologija tacno u pitanju....
Nesto gledam po internetu kad naletim na nesto zanimljivo.....
http://postimg.org/image/3mzhkuu5t/
Ajde to sto su odbijeni od fonda, to nije nista cudno... Mene cudi ono sto na kraju pise....
- Инструмент обезбеђења неприхватљив за тражени износ кредита - понуђено јејемство привредног друштва "Елиxир груп" из Шапца који је јемац по *старт уп*кредиту код Фонда, бр. Уговора 17407 из 2009 године који је доспео у целости30.06.2014. године. Неизмирен дуг на дан 12.04.2016. године износи 710.701,56(више од 3 ануитета).
Kakve veze ima zadruga sa ELIXIR grupom? Necu biti maliciozan i reci na sta me sve ovo podseca...
Po meni ovo je primer kako proizvodjaci NE TREBA da se udruzuju....
Mozda neko ima vise saznanja o ovome....
Po ovome gore oko korišćenja gasa prilikom transporta maline i o pokojniku zaključujem da si iz Arilja.
Zadruga Agro eko voće je u suštini saradnik sa hladnjačom Eliksir iz Šapca. Sve su to još uvek početci. Problemi. Nisi zar mislio da su mogli odmah da izvoze svoju robu bez infrastrukture i kakve takve registrovane firme. Videćemo šta će od svega toga biti.