MALINA-berba i cena 2016

Ali udruženje samo po sebi ne stvara nove kvalitete već su presudni ljudi. U našem slučaju je to Bojan Pejić, koji da se nije prihvatio svega toga, pitanje je da li bi ičega bilo. Retki ljudi imaju kvalitete da budu ti koji povuku i ostale i onda zajednicki postignu, da tako kazem 'zavidnu brzinu'. Ali, sujeta pojedinca mora biti zrtvovana, da se radi za zajednicki cilj a onda svaki pojedinac ima vecu korist.

Vladimire, slažem se sa vama....

----------------------------------------------
U redu je što postoje ljudi koji vuku i to je dobro i pohvalno. Nama za udruživanje radi prodaje sveže maline je potreban sistem, oprobani i provereni sled radnji i događaja koji prate proizvod od početka pa do prodaje-predaje robe, da li izvozniku ili partneru u inostranstvu. Tako bi sva udruženja na poznat način mogla da prodaju svoj proizvod - svežu malinu. E onda bi finese ljudi koji predstavljaju udruženje - direktor - menadžer - plaćena osoba - na osnovu svojih kvaliteta, veza i poznanstava doprineli dodatnom profitu i ovaranju novih tržišta.
Nama, da bi se zaradilo više, je potreban brend - ime - reputacija - da se u evropi otimaju za srpsku svežu malinu i da znaju da neće biti prevareni, niti da će im nešto biti podmetnuto...
I ne slažem se da nije važan ukus...
kupio sam na pijaci pola kile maline koja je bila bez ukusa i skoro bez mirisa.... nisam više nikad kupio - zasadio sam svoje... pitanje je da li se on može postići u svežoj malini?...

Samo mislim da nama neće dozvoliti - mi smo 'predodređeni da budemo proizvođači kafe a da kafu ne smemo da pijemo' 'robovi'... evo poljaci se iz petnih žila trude da ne budu samo proizvođači...

Ne mislim da će naši 'zemljaci' iz okruženja da kupuju našu malinu... treba gađati 'elitu' - eto primera next sokova, taj sokić je uz dobru reklamu na dobrom putu bio da bude luksuzna roba u inostranstvu dok ga nije kupila korporacija... a proizveden u Srbiji...

Ipak se pre svaga treba truditi da se zadrži ova proizvodnja, da se unapredi i da se od toga može zaraditi...

Boyla
To je bilo samo malo satire na naš racun. I sam sam član udruženja i imamo citav niz pogodnosti kod nabavke svega i svačega. Ali udruženje samo po sebi ne stvara nove kvalitete već su presudni ljudi. U našem slučaju je to Bojan Pejić, koji da se nije prihvatio svega toga, pitanje je da li bi ičega bilo. Retki ljudi imaju kvalitete da budu ti koji povuku i ostale i onda zajednicki postignu, da tako kazem 'zavidnu brzinu'. Ali, sujeta pojedinca mora biti zrtvovana, da se radi za zajednicki cilj a onda svaki pojedinac ima vecu korist.

Ne brinite za kolicine, bice Srbija u vrhu ponovo, u Vojvodini se sadi. Ali tu sade ljudi po pola hektara, hektar. Zvacemo vas iz Arilja na berbu ako ne budemo stizali. :osmeh:

Salim se. Nije malina za svakoga, neki ce i odustati, jasno je, ali mnogi ce i doprineti kolicini. Ja zelim da svim malinarima bude dobro i da budemo zadovoljni.
Vladimire bio bih zahvalan kada bi u temi "udruzenja poljoprivrednika" napisali koju rec o vasem udruzenju,kakve pogodnosti imate i kako ih obezbedjujete i sl...radi sto uspesnijeg organizovanja nekih novih udruzenja..Hvala puno :off_topic:

Vuksd
To je dobro zapazanje, jos je drasticniji primer u vinarstvu i to kako se EU potrudila da se vinogradi u Hrvatskoj krče...
Putin
O udruzenju je bolje da Bojan piše jer prati i on forum redovno pod nadimkom: majstorbojan. Ja sam član udruženja i nisam upućen u organizaciju udruzivanja i tu tematiku uopšte. Pa mu piši u privatne poruke, siguran sam da ce ti odgovoriti.

Tema Polana, stranica 59, treći komentar. Klikni na njegovo ime.
A za pretraživanje imena: imaš gore padajući meni "zajednica", pa odabereš "lista članova".

Nije mi teško poslati poruku, ali da znaš i za ubuduće kad budeš tražio nekoga.

Pozdrav za Srpsku.

Ukljucujem se postovane kolege. Jos jednom bih se zahvalio Vladimiru na lepim recima. Vladimir je jedan od ozbiljnijih proizvodjaca sa kojima sam sedeo do sada jer ulazi u srz ove proizvodnje a to jeste pravi put do vrhunskih rezultata.
Sto se moje situacije tice neko je morao da potegne, u ovom slucaju taj teret preuzeo sam na sebe. Tesko je kada nesto pokrecete sa mrtve tacke, ja ovo cinim kako volim da kazem "iz ljubavi".. Puno je stvari koje moraju da se skockaju i da se postave na pravo mesto. U ovom slucaju organizacija je br 1. Mora da se zna ko sta u udruzenju radi. Postoji upravni odbor (kod nas ga cini 5 clanova) gde treba da se trudite da nepadne sve na vas nego da posao i obaveze podelite i na ostale clanove upravnog odbora. Iz licnog iskustva, to je tesko ali kada krenete da radite nesto ovako, vremenom vam pridju ljudi koji prate i postuju vas rad i hoce da ucestvuju i doprinesu e upravo ti ljudi kada pridju svojevoljno sa njima mozete da idete dalje.. Takodje, tesko je boriti se sa velikim igracima na trzistu ali vreme cini svoje, ako idete u dobrom pravcu i vi cete biti veliki jednog dana, samo je bitno da do tada opstanete. Sto se ljudi tice "nazalost" vecina vam pridju iskljucivo iz koristi, ali to i jeste neki cilj udruzivanja gde upravo kao velika celina ostvarujete razne benifite i time privlacite veliki br ljudi i tako postajete jos konkurentniji na trzistu. Mi trenutno brojimo 97 clanova, i svakodnevno nam prilaze novi. Moj savet svim proizvodjacima jeste da samo udruzeni bez ikakve sujete i zlobe mozete da se ostvarite u svojoj proizvodnji i dodjete do boljih uslova na trzistu gde vas ovako svako vuce za nos jer ste samo jedan pojedinac bez cijih 100-200kg moze svako, ali kada kao udruzenje nekom na dnevnoj bazi ponudite od 20-40t maline svako vas postuje i to hoce da plati. Toliko od mene... Stojim vam na raspolaganju.

Tema Polana, stranica 59, treći komentar. Klikni na njegovo ime.
A za pretraživanje imena: imaš gore padajući meni "zajednica", pa odabereš "lista članova".

Nije mi teško poslati poruku, ali da znaš i za ubuduće kad budeš tražio nekoga.

Pozdrav za Srpsku.

Hvala puno druze..:ppozdrav:

majstorbojan imate pp.

Poslednja izmena:
Uros Davidovicза Domacin4 h · Belgrade ·

Malinari , ne nasedajte na priče sa televizije ! Maline su pretrpele velika oštećenja, biće manje roda i biće solidna cena. Priče su usmerene ka tome da se cena obori i da se počne sa otkupom za 140 dinara kilogram. To se neće dogoditi. Cena maline će biti 190 do 240 dinara - negde u rangu prošlogodišnje. Sva malina je prodata iz Srbije, malo je zaliha ostalo ... dakle malina iznad 200 dinara, to je realnost , sve ostalo je manipulacija. Biće problema sa višnjom i šljivom, imaćemo o tome informacije iz Poljske u narednoj emisiji ...

Postoji i posebna tema o pravljenju mini-hladnjaca,komora isl..ali da se pomene i ovde...

Nema nama sigurnosti dok ne budemo imali komoricu 10-20 t. na svom posedu pa lepo oberemo pa zaledimo i cekamo cenu...Ove godine po svim pokazateljima bice manje roda...jednako...veca cena nego prosle godine...to je logicno...I ovde pominju 150 din,u Ljuboviji takodje...

sramota sta nam rade...

Ovde je takodje aktuelna prica o ceni do 150 dinara.
Ono sto me jos vise brine,je prica da naredne 2 godine ima da mastamo i o tih 150 dinara,i da ce stotka biti maksimala.
Nisu price rekla kazala,vec poticu od veoma informisanih osoba.
To je sto se tice maline,a mnogo gora prica je oko kupine,za koju postoje ozbiljne naznake da je nece ni otkupljivati ove godine.

U okolini Sapca kolega mi upravo javio "kaze proverena informacija" jedan otkupljivac je krenuo sa otkupom po 250 dinara po kg, zaboravih da li rece Macvanski Metkovic ili Pricinovic

250 SA CVRSTIM OBECANJEM DA CE BITI DOPLATEEE ???? ......

Lobsti pokrite se mokrom ponjavoooom...! 150 din no cooment

Meni ovo lici na 2014. godinu kada je malina u Macvanskom kraju imala znatno visu cenu u odnosu na druge regione.
Nadam se da se nece ponoviti scenario iz te godine.

Ovde na forumu desetak ljudi iznosi svoje zelje o ceni,prava cena ce se znati na sredini berbe kao i uvek,neka se izjasne pojedini trgovci zamrznutom po kojim cenama se trenutno izvozi rolend.Iz toga se moze videti pravo stanje za nastupajucu sezonu.

Nazad
Vrh