MALINA-berba i cena 2016

Ne znam kojom raconicom ste dosli do toga da je granica isplativosti 160din? To mi je malo prevelika suma cak i da se svi radovi u malinjaku plate. Govorimo o 1.33e za proslu god. Pri tom o sorti u kojoj po meni dosta manje ima posla nego kod sorti koje se vezu, i kod kojih je period branja u proseku 3 puta kraci

Upravo period branja i ucinak beraca koji je skoro tri puta manji nego kod vas a cena rada skace zbog nedostatka radne snage,prava berba i kod ove sorte je mesec dana.Pre i posle toga su najveci troskovi jer se bere 2 kg na sat pa cak i manje...Opet,ako je tada ne beres nemas kolicinu....

To za cenu ste verovatno u pravu,ali ce biti izrazenije ovde u Vojvodini. To se desavalo prosle godine kada je pala u jednom momentu na 160 dinara sto je na polani granica rentabilnosti a ove godine su povrsine udesetostrucene...
sto se tice polke i polane ,bojim se da ce se mnogi razocarati u narednim godinama jer su se upustali u veliku avanturu bez prethodnog opsteg znanja kako o tehnologiji uzgoja tako i o plasmanu cenama i td,to je sortiment koji je proizveden u poljskoj i dobro se pokazao, te su svoje kapacitete i tehnologiju proizvodnje i prerade doveli do savrsenstva ,prvenstveno imaju prednost subvencija ( 400 eur po hektaru, plus 0.20 eura po ubranom kg ovo vazi samo za 10000 hetktara) ,plus imaju masinsku berbu sto im pojeftinjuje cenu kostanja,sto znaci ako je cena od 160 din na granici rentabilnosti to bi kod njih bilo 30 din, predvidjanje cene za naredne godine bi bila oko 1 eura ( vilamet, i miker) dok bi polka i polana kod nas bila ispod granice rentabilnosti te dovela do propadanja plantaza a ista ta roba bi bila nadomestena uvozom jeftinije iz poljske kao sto se radilo i u bliskoj proslosti, samo u ekstremima koji se desevaju periodicno 1 u 5 godina cena je pristojna to je licno moje zapazanje a napominjem da posedujem mnostvo izvora koje mogu da obrazloze sve gore navedene cinjenice

sto se tice polke i polane ,bojim se da ce se mnogi razocarati u narednim godinama jer su se upustali u veliku avanturu bez prethodnog opsteg znanja kako o tehnologiji uzgoja tako i o plasmanu cenama i td,to je sortiment koji je proizveden u poljskoj i dobro se pokazao, te su svoje kapacitete i tehnologiju proizvodnje i prerade doveli do savrsenstva ,prvenstveno imaju prednost subvencija ( 400 eur po hektaru, plus 0.20 eura po ubranom kg ovo vazi samo za 10000 hetktara) ,plus imaju masinsku berbu sto im pojeftinjuje cenu kostanja,sto znaci ako je cena od 160 din na granici rentabilnosti to bi kod njih bilo 30 din, predvidjanje cene za naredne godine bi bila oko 1 eura ( vilamet, i miker) dok bi polka i polana kod nas bila ispod granice rentabilnosti te dovela do propadanja plantaza a ista ta roba bi bila nadomestena uvozom jeftinije iz poljske kao sto se radilo i u bliskoj proslosti, samo u ekstremima koji se desevaju periodicno 1 u 5 godina cena je pristojna to je licno moje zapazanje a napominjem da posedujem mnostvo izvora koje mogu da obrazloze sve gore navedene cinjenice
Zanimljivo. Ta cena od 1 euro, to mislis da ce biti jer se sadi malina svuda u Srbiji pa ce biti ogromne kolicine?

Zanimljivo. Ta cena od 1 euro, to mislis da ce biti jer se sadi malina svuda u Srbiji pa ce biti ogromne kolicine?
to je samo jedan od razloga ,ali ne mora da znaci , imali smo 15500 hektara 2011 god, a vec 2014 11000 hektara(-4000) sad opet ide povecanje povrsina a sa tim i neminovno klizanje cena ,pokazalo se da tek 30 % opstane od podignuti plazntaza sto znaci da malinu sade bez opsteg znanja kulture, podizu se zasadi na neadekvatim parcelama,kad dodamo i los sadni materijal nije tesko zakljuciti da ova brojka od 30% opravdava statistiku

to je samo jedan od razloga ,ali ne mora da znaci , imali smo 15500 hektara 2011 god, a vec 2014 11000 hektara(-4000) sad opet ide povecanje povrsina a sa tim i neminovno klizanje cena ,pokazalo se da tek 30 % opstane od podignuti plazntaza sto znaci da malinu sade bez opsteg znanja kulture, podizu se zasadi na neadekvatim parcelama,kad dodamo i los sadni materijal nije tesko zakljuciti da ova brojka od 30% opravdava statistiku
Znaci to je. U VA je na primer 1/5 od ukupne povrsine malina pod polkom, sa tendencijom sirenja. Podatak od Psss Va.

Ma i da im se primi 100% sta im vredi. Ove god su malinu posadili ljudi koji o zemlji znaju isto kao ja o kvantnoj fizici. Tako je barem kod mene. (Na pitanje "Koje NPK djubrivo ste bacili?", odgovor je "Vestacko" :haha: ). Dovode agronome koji im pricaju price i price i uzimaju para i para, a garantujem da 4-5 starih malinara sa ovog foruma zna 98% vise od njih. Ako nam se naredne 2017 god ponovi cena iz 2011 god (mislim da je to zadnja god kada je cena bila ispod 1e) pa 2/3 ce ih odmah odustati.

Moje misljenje je da ce sigurno biti obaranja cene u narednim godinama (2-3god), a za kasnije cemo videti, samo znam da odustati od obrade iste necu sigurno, boze samo zdravlja, volju imam, vremena swe manje i manje, pomoci sve manje i manje... Ali bilo sta da radimo i bilo gde da smo u svetu moramo raditi i boriti se za ::novac::

Cunami slazem se sa tobom da dodam gajenje polke i polane je odlicna odluka ako se ima trziste za izvoz ili prodaju sveze maline ukoliko se to nema onda je to potpuni promasaj... Zamrznuta polka i plana se ne prodaje ili nema neku cenu za industriju je to potpuni promasaj vilamet i miker su jedino trazeni za svetsko trziste uostalom ova nastupajuca sezona ce to i potvrditi kad ima mnogo robe kupci biraju prvo miker najskuplji pa vilamet a onda polka a o fertodiju ko to uopste hoce da kupi?

Za Miker se nešto čudno dešava. Moj drugar ima hladnjaču i kaže da ima oko vagon svog Mikera i da ga neće niko. Kaže da je dobio informacije da su stranci prestali da ga potražuju iz Srbije. Veći hladnjačari su prodavali Miker dok ga ima a nakon toga su miksovali Vilamet i prodavali kao Miker. Kaže neki našteluju automatsku mašinu za prebiranje da odvaja iste veličine , sitnije i bleđe maline i tako pravili prevaru. Nemačka uvozna kompanija je otkrila. Analiza koju su vršili da bi razotkrili genetski kod košta preko 300 000eur. Tako poslovanje im se ne isplati i oni su prešli na druga tržišta. Koliko je ovo istina neznam dok se ne sazna iz još nekog izvora. Ovo su dešavanja od jesenas.

Cunami slazem se sa tobom da dodam gajenje polke i polane je odlicna odluka ako se ima trziste za izvoz ili prodaju sveze maline ukoliko se to nema onda je to potpuni promasaj... Zamrznuta polka i plana se ne prodaje ili nema neku cenu za industriju je to potpuni promasaj vilamet i miker su jedino trazeni za svetsko trziste uostalom ova nastupajuca sezona ce to i potvrditi kad ima mnogo robe kupci biraju prvo miker najskuplji pa vilamet a onda polka a o fertodiju ko to uopste hoce da kupi?
Koliko sam te razumeo sve sem vilameta i mikera su trecerazredne sorte, pa me interesuje sa kojom sortom maline u zaledjenom stanju su poljaci konkurencija nama? I ako imas pouzdan info po kojoj ceni poljaci prodaju eu kupcima tu zaledjenu malinu?

Koliko sam te razumeo sve sem vilameta i mikera su trecerazredne sorte, pa me interesuje sa kojom sortom maline u zaledjenom stanju su poljaci konkurencija nama? I ako imas pouzdan info po kojoj ceni poljaci prodaju eu kupcima tu zaledjenu malinu?
polka,polana (poljska) 3.2 eur,vilame,miker ( srbija) 3.00 eur,chilivik,hertridz.miker(chile) 3.4dolara

Naći tržište za ovu voćku nije teško. Malina je u ekspanziji, pogotovu zbog njene prisutnosti u zdravoj ishrani a i zato što se dosta koristi i kao blok odnosno za sokove,bombone,sladolede.....Tržište za nju je veliko zbog jeftine radne snage,a i zbog same cene maline i stranci rado ulažu u hladnjače kod nas. Ja znam primer jedne hladnjače ovde u Kraljevu, sada je Englezi drže. Dolaze i dosta jače korporacije tipa Ferrero. E sada tu cenu diktira tržište naravno, ali bez obzira koliko je malina kod nas sada u ekspanziji i bez obzira koliko se sadi ona će naći tržište i imaće sasvim solidnu cenu. Ja nisam uzgajivač maline,imam sada neki zasad kao test za mene da vidim da li ja to mogu,a dosta dugo sam i radio u hladnjači koja je stvarno fer prema svojim malinarima a i dr. koji dovoze i šljive,kupine,višnje...Sve što se doveze to se izveze.
A i nesrećna Srbija se bori sa poplavama, koliko samo imamo poplavljenih hektara samo u jednoj opštini Arilje. Što znači da će se tražiti malina više ove godine,na nesreću. Ako se tome ne stane na put nećemo moći da opstanemo kao konkurentna zemlja izvoznici jagodičastog voća.

polka,polana (poljska) 3.2 eur,vilame,miker ( srbija) 3.00 eur,chilivik,hertridz.miker(chile) 3.4dolara
Aha. Znaci zaledjena polka i polana iz Poljske skuplja od ledjenog vilameta i mikera iz Srbije. Pa kako to kada su polka i polana trecerazredne sorte, po pricama ovde na forumu? Znaci ne kvalitetne i to. Jesu li ti sto ih kupuju naivni ili sta? Zasto placati krs skuplje od kvaliteta? Ima li neko logicno objasnjenje?

Ni meni jasno nije,pa do skora su nase hladnjace uvozile Poljsku malinu,navodno jeftiniju.....

Cena Poljske maline je trenutno skuplja jer ih je 2015. godine pogodila vremenska nepogoa suse, gde im je prinos u odnosu na 2014. godinu manji za 50% ili cca 50.000 tona. Zbog male kolicine sveze maline cena u otkupu je otisla visoko i zbog toga je trenutno cela Polke i Polane iz Poljske visa nego cena maline iz Srbije.

I jos jedna stvar nevezano za temu, clanu wilamet2012 sam poslao milion glupih pitanja da bi mi pomogao oko formiranja zasada i smatram da mu je uvek i svaki odgovor bio na mestu!

Polka heritig tulamen su pre svega sorte namenjene za prodaju na svezem trzistu ( sto dobro organizovano donosi mnogo vecu zaradu i cenu za malinu po 1kg nego prodaja hladnjacama za industrisku preradu) medjutim nista u ovom'trenutku nemoze da zameni sortu vilamet za industrisku upotrebu (sladolede sokove preliv) zbog specificnog odnosa secera i vocne kiseline u sebi a sorta miker koja ima najvise ukusa i secera u sebi neprevazidjena je za upotrebu za kolace od maline, siguran sam da se ove dve sorte najvise traze i prodaju u svetu kao zaledjene ....polka heritig tulamen se prodaju na svetskom trzistu (kao zaledjene)za mnogo nizu cenu zato im je i otkupna cena niza ( u odnosu na ove " nase " dve sorte ) u poljskoj a bice i u srbiji ..to ne kazem ja vec iz godine u godinu svetsko trziste (osim prosle godine gde su svi jurili za malinom samo da je crvene boje ne pitajuci za sortu) ove godine bice drugacije ....

Možda su Poljaci kvalitetniji trgovci od nas Srba.?:sta:

- - - - - - - - - -

Više se ne pitam. Sada znam:osmeh:

Ima ovde istineee...:

– Ni malina nije izuzeta od pokušaja diskreditacije kvaliteta. To se pokazalo i 2010. godine, kada se u pojedinim srpskim medijima pojavila tvrdnja da našoj zemlji preti mogućnost zabrane izvoza zbog nedozvoljenog sadržaja pesticida. Sledeći pokušaj diskreditacije desio se 2011. godine kada je, navodno, u Danskoj pronađen noro virus u smrznutim plodovima maline poreklom iz Srbije. U oba slučaja su urađene odgovarajuće analize u referentnim laboratorijama koje su odmah demantovale takve glasine i sprečile nastajanje veće štete – navodi Leposavić.
--------------------------------------------------------------------------------
Za hektar novog zasada 13.977 evra
Leposavić je u studiji objavio detaljni, potpuni troškovnik ulaganja za malinare, uzevši za osnovu jedan hektar sa sortom vilamet. Po sadašnjim cenama, za podizanje tog zasada potrebno je ukupno 13.977 evra, pri čemu su troškovi materijala 9.757, usluga 1.610 a radne snage 2.610 evra. Inače, troškovi proizvodnje u ovoj sezoni, za planirani prinos od 10 do 12 tona po hektaru, iznosiće 11.110 evra (materijal 1.600, usluge 1.720, radna snaga 6.560, amortizacija 930 i nepredviđeni izdaci 300 evra). To znači da će, u proseku, kilogram maline proizvođače koštati jedan evro.

A postove NATO-lobista vise i ne citaaaam...? lako ih je prepoznati...... a nisu ni svesni koliko su bezobraznii..!

Nazad
Vrh