cunami
Član
sledece godine sva malina koja je bila direktno izlozena suncu bez zasene imace za posledicu kratke rodne grane tako da se vec sada moze pricati o istom ili manjem rodu od ovogodisnjeg
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
odbrambeni mehanizam biljke na stresne uslove , a to se desilo i za ovogodisnji rod jer je biljka imala prosle godine svega u izobilju i planirani rod za ovu godinu je bio sa dosta rodnih grana i neverovatno mnogo roda po struku , retke su godine kada se ovako nesto desi ,tako isto ce se desiti naredne godine samo suprotno posto je ove godine biljka u oskudici sa vodom, vlagom visokim temperaturama planirace rod za ovakve ekstreme i mi se posle cudimo sve sam joj dao a rod redukovan, zato ima stvari u ovom sportu koje jos istrazujemo nadam se da ce ovaj moj post stajati i naredne godine a ja bi voleo da nisam u pravuZasto mislis da ce imati kratke rodne grane?
sledece godine sva malina koja je bila direktno izlozena suncu bez zasene imace za posledicu kratke rodne grane tako da se vec sada moze pricati o istom ili manjem rodu od ovogodisnjeg
Ukljucijem se toliko da kazem najblaze da nisi u pravu . Rodne grane nemaju veze sa uslovima posle berbe vec su direktno vezane za prolecnu obradu maline.Ono sto moze da omete prinos u jesen jeste da izdanci ne izrastu dovoljno,da grinja unisti pupoljke,da malina nastavi dugo da radi pa da je dokaci mraz,da izdanci prerastu pa naredne godine ostanu goli od zemlje,da se zapate razne bolesti usled izostanka hemijske zastite,da izdanci ostanu tanki i samim tim stablo u prolece nema kapacitet da protera iz zemlje dovoljno hrane da bi rodne grane dostigle makar 60cm sto je preduslov za dobar rod.
NE MOZES na osnovu toga sto je sad susa i jako sunce reci da ce prinos sledece godine biti los jer rodne grane nece izrasti.
Rodne grane su izdanci pupoljaka i sve zavisi u kakvom stanju i kolicini ti budu pupoljci i samo stablo(da nije bolesno ili ostalo tanko)naredne godine kada krene vegetacija.
malina za vikend naplavljena,u jednu parcelu gde su novi izdanci slabiji baceno malo kana, tretirana vertimec akord konsul za 15 do 20 dana jos jednom i do proleca dosta.
Prinos ove godine u jednom 230kg po aru u drugom 170kg po aru ali taj je bio suv preko 50% izdanaka kada je vezivano jedva smo uspeli da vezemo nesto da valja.Mada je i u vezanim bilo svacega i polu suve i skroz tanke bukvalno svega.Jos da naglasim vezivano izmedju 5-6 u metar zica 1.7 sledece godine planiram 7-8 pre mislim da ce biti 8 u metar ,a za zicu ne znam.Ove godine ja sa 192cm sam je jedva brao kada bi digao kao pole na 1.9m trebale bi mi merdevine
ZA POLA SPECIJALO 1AR=50m/duznih
POZDRAV SVIMA I U ZDRAVLJE DA POTROSITE PARE.Do sledece godine i nekog novog ukljucenja veliki pozdrav
nove informacije oko cene za 2015:
jedan hadnjacar je hteo ispatiti 230 al je stuknut...
po nekoj direktivi koja je ovih dana doneta max bi mogla biti 213
u velikom opticaju je prica o 220
204 je sigurno
Ja sam prodao preko 204, sta da doplate? Znam da ima zatvorenih cena 200, 205,215.kod nekih kolega, a znas li da najvise isla cena 200+ vuca 10-15 din. Mnogi ce vratiti ako bude 204 a na 220 nema sanse jer je odavno malina prosla i svi zadovoljni. Nek bude sledece god 1,8 dosta je za realne
Sta znaci to "stuknut" ko kome moze da zabrani kako ce uloziti svoj novac? To su za mene smesne price i nije mi jasno kako neko moze uopste tako nesto da napise. Evo imam informacije da se malina placa i preko 300 dinara (namenjena za prodaju u svezem stanju, brana u specijalne posudice 250gr). Da li neko nekome to moze da zabrani, naravno da ne....
- - - - - - - - - -
Izuzetno realan post, nazalost mnogi su u veliko zabludi kada ocekuju doplatu ili kada misle da njihova malina vredi ko zna koliko, nazalost to nije tako. Svedoci smo da maline ima, i to puno vise nego sto su bile pocetne procene. To za posledicu ima nize cene a i kupci su osetili da robe ima pa na neki nacin malo odugovlace povlacenje robe ocekujuci da roba jos ide dole sto nije iskljuceno da ce se i desiti. Posle velikih izvoznih cena i avanturista iz Sapca, Lipolista i ostalih mesta gde je malina pre pocela a gde se placalo negde i preko 250 dinara cena maline se stabilizovala na oko 200 dinara a to je i povuklo izvoznu cenu nadole jer je ponuda bila velika. Sta ce se dalje desavati videcemo , opsti zakljucak , proizvodjaci su dobro prosli, najbolje oni koji su prvo imali robu, hladnjace jos uvek ne mogu da podvucu crtu i tu je za sada situacija nejasna.
Maline ima trenutno i vise nego sto je potrebno na trzistu, ali iz razloga sto treba osloboditi mesto za kupinu i borovnicu. Jos uvek su skladisni kapaciteti mali.... ali kada porastu ne verujem da ce biti toliko posla za tebe i tvoj laptop brale
Maline ima trenutno i vise nego sto je potrebno na trzistu, ali iz razloga sto treba osloboditi mesto za kupinu i borovnicu. Jos uvek su skladisni kapaciteti mali.... ali kada porastu ne verujem da ce biti toliko posla za tebe i tvoj laptop brale
ovo nista ne valja sve je pogresno na nasem trzistu ima maline a to je velika sreca za izvoznike, i malinu cuvaju jer ce malina biti sve skuplja i zaradice neverovatno mnogo novaca na nasem znoju, sto se tice kupine da je ima bila bi 50 dinara a ne 110 , a sa borovnicom smo smesni po kolicinama .
MOLIO BIH CLANA POZNAVAOCA PRILIKA DA NAM MALO OBJASNI SITUACIJU U POLJSKOJ posto ima o tome dosta da se pise
Maline ima malo vise nego sto vi mislite, rod je bio dobar, svi parametri govore tome u prilog. Skladisni kapaciteti su dovoljni, ima i objekata koji uopste nisu ni usli u sezonu iz raznoraznih razloga a svi sto su radili su puni...
Sto se tice mog posla, ne brinite za mene radim na vise polja i posla ce uvek biti.
- - - - - - - - - -
To sto maline ima dovoljno je stvar pre svega vremenskih prilika a onda i ogromnog rada i truda proizvodjaca jer bez toga ne bi ni bilo proizvodnje. Sto se cena tice, za sada su cene u blagom padu, sta ce se dalje desavati to niko ne zna. Roba se ne povlaci onako kako bi nasi izvoznici hteli. Kada Poljska zavrsi berbu znace se pravo stanje. Recimo Poljaci nude visnju puno nize nego mi, pa i pored malog roda kod nas u ovom trenutku je jako tesko prodati visnju, rekao bih sad da je nasa i pretplacena u otkupu. To ipak nista ne mora da znaci, situacija moze i da se preokrene. Sto se tice kupine, prvo je bilo da je nema a kako vreme odmice cini mi se da i nje ima vise nego dovoljno, zato je cena u izvozu stala a i traznja se smanjila....[/QUOT
bilo je pitanje o situaciji sa poljskom malinom poto je tema berba i cena maline 2015 , najvece malinogorje u Poljskoj je stradalo od suse a jos nema kise zemlja peskovita , sisteme kpk nikada nisu koristili jer im je klima bila takva da nije imalo potrebe za tim , njihovi proizvodjaci sa kojima sam u stalnom kontaktu( socijalne mreze) kukaju na sav glas krenuli su sa cenom od nekih 135 dina a vec ovih dana je 200 u protivvrednosti pl zlot -rsd i td i td ali videcemo jos sta ce se izdesavati evo i link za one koji imaju vise vremena za prevod i citanje http://www.jagodnik.pl/aktualnosci/polska/2022-susza-niszczy-maliny-na-lubelszczyznie-
cunami hvala za link prevod nije potreban slika sve govori,samo trebao si malo da sacekas sa informacijama da vidimo dokle bi isli sa njihovim pricama....stvarno ne razumem neke price da ima viska maline jer da jos jednom beremo u ovoj god nasi poslovni partneri hladnjacari otkupili bi to po istoj ceni snasli bi se za kapacitete LJUDI su preduzimljivi....iduce god tvrdim kao i ti manje 30% ovako je bilo sa 2012 na 2013 bar kod mene je bilo upola manje roda,izdrzace se.Opet ponavljam ovo je velika igra bez granica,voleo bih da izvezu svako kilo po 5e ali da te pare udju u Srbiju ida izgrade jos kapaciteta ne samo za malinu vec i za drugo voce...veliki pozdrav za sve VAS
Posto vidim da pojedinci sve znaju, posto imate toliko znanja zasto ne otvorite svoju hladnjacu? Maline ima vise nego sto su bile prvobitne procene. Govorilo se da je nema, da ce hladnjace ostati prazne a sve su pune. Poljaci mozda imaju losiju berbu ali mi imamo robe na pretek, kako ce se dalje stvari odvijati videcemo... Mozda se dogodi paradoksalna situacija da cena rolenda ostane niska a da roba za industriju ode jako visoko....
Nije iskljucena i ta varijanta oko nabavke hladnjace ali ali.Iuopste ne razumem zasto uvek potencirate da mi MALIotvaramo hladnjace...kada dodje vreme bice i toga,ima ovde dobrih domacina koji to mogu isfinansirati bez problema samo treba da sazri situacija.POZDRAVPosto vidim da pojedinci sve znaju, posto imate toliko znanja zasto ne otvorite svoju hladnjacu? Maline ima vise nego sto su bile prvobitne procene. Govorilo se da je nema, da ce hladnjace ostati prazne a sve su pune. Poljaci mozda imaju losiju berbu ali mi imamo robe na pretek, kako ce se dalje stvari odvijati videcemo... Mozda se dogodi paradoksalna situacija da cena rolenda ostane niska a da roba za industriju ode jako visoko....