MALINA-berba i cena 2015

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Poštovane kolege mene zanima radi li ko od vas malinu za izvoz u svežem stanju i kakva iskustva imamo kao malinari u tom domenu. Mene ta ideja odavno bocka u mali mozak a nikako da se pojave istomišljenici a mislim da imamo šanse sa tom prodajom. Molim gospodina Poznavaoca da mi da svoje mišljenje. Hvala unapred.

Moja saznanja iz oblasti svezeg voca su sledeca. Postoje firme koje to rade, najvise sveze robe zavrsi u Rusiji. Dosta je popularna recimo americka borovnica iz razloga sto moze i preko 10 dana da ostane sveza, tako da gde se god isporuci moze dugo da se prodaje sto je velika prednost. Sto se tice sveze maline i tu postoje odredjeni koraci, ja bih ih nazvao pionirski, jer jos uvek nemamo novih sorti i kolicina dovoljnih da bi smo se bolje pozicionirali na evropskom trzistu. Ono sto sam uspeo da vidim, Bosna to dosta dobro radi i tu su puno bolji nego mi delom i zbog toga sto su greografski blizi pa im je lakse da robu plasiraju. Njihovu robu sam nalazio u austriji i jugu Nemacke. Ono sto je kod maline zanimljivo, dosta je za njihovo trziste proizvodi sama Nemacka, tako da je nama tu tesko da budemo konkurentni, jer oni ce lakse nabaviti domaci proizvod nego uvozni. Trziste je po meni jako ograniceno i moramo puno raditi da bi smo tu uhvatili korak, jer Madjari, Poljaci su naspram nas velesile u ovoj oblasti. Potencijal imamo samo je na nama koliko cemo ga iskoristiti. Takodje ne treba zanemariti ni domace trziste gde se uz popularizaciju moze sigurno povecati traznja za svezom malinom a takodje treba uzeti i u obzir i crnu goru npr koja je turisticka destinacija a nije puno daleko od nas.

Ono sto ljudi treba da razumeju, velika je razlika izmedju maline koja se prodaje u svezem stanju i one koja se kasnije zamrzava. Razlika je u sorti a onda i u samom kvalitetu. Sveza malina se mora najcesce brati sa 70-80% zrelosti kako bi sto bolje i sto duze ostala u svezem stanju ispravna i kao takva pogodna za dalju prodaju. Polka , polana, tjulamin su neke od sorti koje se kod nas najcesce koriste za prodaju u svezem stanju.

Pisao sam vec ranije ovde, da se kod sveze robe mogu postici puno bolje cene u otkupu, recimo realna cena u ovom trenutku u otkupu sveze je oko 300 dinara... Branje u posudice od 250 ili 125 grama.

Poslednja izmena:
@ pp
Postovani Gera, da se imalo razumete u posao oko malina znali bi ste da nije ista sorta maline koja se prodaje za industrijsku upotrebu kao sto je Wilamet i malina koja se koristi za prodaju u svezem stanju kao sa vase slike koja moze biti Polka, Polana, Tjulamin i sl. Te dve razlike jako su bitne i stoga molim vas nemojte siriti lazne dezinformacije i narod uznemiravati.

Treba da vas je SRAM....!...na perfidan nacin vredjanjeee..... junacina ,sam protiv svih.... ...modemu..... posle ovako nesto o kakvom pstovanju ,da pricamoo..????....

Poslednja izmena od urednika:
@ pp
Postovani Gera, da se imalo razumete u posao oko malina znali bi ste da nije ista sorta maline koja se prodaje za industrijsku upotrebu kao sto je Wilamet i malina koja se koristi za prodaju u svezem stanju kao sa vase slike koja moze biti Polka, Polana, Tjulamin i sl. Te dve razlike jako su bitne i stoga molim vas nemojte siriti lazne dezinformacije i narod uznemiravati.

Treba da vas je SRAM....!...na perfidan nacin vredjanjeee..... junacina ,sam protiv svih.... ...modemu..... posle ovako nesto o kakvom pstovanju ,da pricamoo..????...

Na koji nacin sam clana Geru uvredio? Da li sam tom prilikom mozda vas uvredio? Nije mi bila namerna nikoga da uvredim ali zelim jasno da se podvuce granica izmedju nekih osnovnih stvari jer 200 dinara u otkupu nije isto sto i 300 i zbog toga linija mora da bude jasna da ljudi ne bi dosli u nedoumicu. Nase pisanje prate mnogi, zarad toga moramo voditi racuna i o posledicama svega ovde napisanog.

Poslednja izmena od urednika:
Samo mi nije jasno kako g.poznavalac tvrdi da je 200din velika cena,a malopre me zove drugar da ovo sto je ostalo dam po 220 za kes,pa sticem utisak da nas neko iskusava.Ovde je poenta da neki kako da nazovem trgovci zele da obore cenu da bi sebi napravili bolju razliku,a oni niti su ulozili u proizvodnju ni u hladnjacu,mislim da je proslo vreme mesetarenja,takve treba da ignorisu i proizvodjaci i hladnjacari.Ako bi ove dve strane zaobisle drzavu i mesetare lakse bi se doslo do nekog dogovora za u buduce po pitanju kvaliteta i cene. Pozdrav za majstore Geru i Pola,ne gubite vase dragoceno vreme na ovakve stvari,svima na ovom forumu je jasno ko sta radi i kako misli. Ja i dalje ocekujem datum za sastanak koji ce svima nama puno znaciti. Jos da dodam,ako zaista ovaj forum prate mnogi kao sto rece g.poznavalac to je sjajno,valjalo bi da malo citaju temu radovi u malinjaku nebi li jednom shvatili koliko je potrebno napora da se napravi dobar malinjak,pa sprem toga neka vrednuju pisanja u ovoj temi.

Uvreda...zar neeee.....Mozda sam glup....???...pa ne znam ....stoga molim vas nemojte siriti lazne dezinformacije i narod uznemiravati...... ???? Gerooooo prijateljuuu ko je taj sto nas dezinformise i uznemiravaaaa......??

Ove price sto nam lanjski -snegovi... pod raznim nck-ovima plasiraju u nasoj temimi.........To isto slusam ,ama od slova do slova,od mog komse Marinog preko cele zime u bifeu kod Micinog...: IZ pocetka me pomalo nerviralo,zatim postajalo blutavo...a sad sam ravnodusan.......Postaje mo svesni da se mic po mic razne specije (spekulisanja) umanjuju....._???

Samo mi nije jasno kako g.poznavalac tvrdi da je 200din velika cena,a malopre me zove drugar da ovo sto je ostalo dam po 220 za kes,pa sticem utisak da nas neko iskusava.Ovde je poenta da neki kako da nazovem trgovci zele da obore cenu da bi sebi napravili bolju razliku,a oni niti su ulozili u proizvodnju ni u hladnjacu,mislim da je proslo vreme mesetarenja,takve treba da ignorisu i proizvodjaci i hladnjacari.Ako bi ove dve strane zaobisle drzavu i mesetare lakse bi se doslo do nekog dogovora za u buduce po pitanju kvaliteta i cene. Pozdrav za majstore Geru i Pola,ne gubite vase dragoceno vreme na ovakve stvari,svima na ovom forumu je jasno ko sta radi i kako misli. Ja i dalje ocekujem datum za sastanak koji ce svima nama puno znaciti. Jos da dodam,ako zaista ovaj forum prate mnogi kao sto rece g.poznavalac to je sjajno,valjalo bi da malo citaju temu radovi u malinjaku nebi li jednom shvatili koliko je potrebno napora da se napravi dobar malinjak,pa sprem toga neka vrednuju pisanja u ovoj temi.

Ja sam dao svoju procenu trenutne situacije i stanja na INO trzistu, moze neko da placa i 250 dinara ali sta ce biti kada bude doslo da ta roba mora da se proda, kome ce je prodati a da ne bude u minusu? Niko cenu niti obara niti podize kako vi to kazete, cena bi trebalo da se prilagodjava INO trzistu jer sva roba zavrsi tamo. Nazalost ne desava se uvek tako, nekad ljudi svesno idu i u minus ocekujuci bolju cenu kasnije, sve je to stvar licne procene i poslovnog rizika koji neko preuzima na sebe.

Ove godine maline definitivno ima vise nego sto su prve procene govorile, kako ce trziste reagovati na to, sta ce se dalje desavati na relaciji Rusija - EU, sve su to neke nepoznanice koje mogu da uticu na kretanje na trzistu.

- - - - - - - - - -

Uvreda...zar neeee.....Mozda sam glup....???...pa ne znam ....stoga molim vas nemojte siriti lazne dezinformacije i narod uznemiravati...... ???? Gerooooo prijateljuuu ko je taj sto nas dezinformise i uznemiravaaaa......??

Ove price sto nam lanjski -snegovi... pod raznim nck-ovima plasiraju u nasoj temimi.........To isto slusam ,ama od slova do slova,od mog komse Marinog preko cele zime u bifeu kod Micinog...: IZ pocetka me pomalo nerviralo,zatim postajalo blutavo...a sad sam ravnodusan.......Postaje mo svesni da se mic po mic razne specije (spekulisanja) umanjuju....._???

Bio sam dobronameran i hteo sam coveku da kazem koja je razlika izmedju robe za sveze trziste i robe koja se zamrzava, ne znam otkud se stvori tolika fama oko totalno proste i jednostavne stvari. Ne znam koliko jos vremena treba da prodje i sta jos treba da se desi da bi shvatili da je posao sa malinom kao i svaki drugi, radi se na nacin na koji se radi, ponuda i traznja u korelaciji sa INO trzistem diktiraju cene i otkupa i izvoza a trzisni takmaci moraju kao na berzi da znaju kada sta da kupe a kada sta da prodaju. To je sva filozofija posla sa malinama.

Poslednja izmena:
g.poznavaoce vec sam napomenuo da iako namamo skolu,znamo matematiku,ja bihVas zamolio da ne posredujete indirektno izmedju nas i hladnjacara,nego da to radite izmedju hladnjacara i ino kupca tako cete ako ste dobronamerni pomoci sebi i nama.A to za odnos Rusije i eu namerno malim slovom,garantujem da nece uticati na prodaju nase maline,SVAKA ROBA IMA SVOG KUPCA...isla je malina i pod sankcijama i bombama ici ce i sada.....Kod mene kazu BOLJE BISTAR NEGO MAGISTAR Za vas filozofija posla s malinom je trgovina cestitam,a za nas proizvodnja i cena zato Vi pomozite hladnjacarima da skuplje prodaju ono sto ce nama u buducnosti platiti realno

g.poznavaoce vec sam napomenuo da iako namamo skolu,znamo matematiku,ja bihVas zamolio da ne posredujete indirektno izmedju nas i hladnjacara,nego da to radite izmedju hladnjacara i ino kupca tako cete ako ste dobronamerni pomoci sebi i nama.A to za odnos Rusije i eu namerno malim slovom,garantujem da nece uticati na prodaju nase maline,SVAKA ROBA IMA SVOG KUPCA...isla je malina i pod sankcijama i bombama ici ce i sada.....Kod mene kazu BOLJE BISTAR NEGO MAGISTAR Za vas filozofija posla s malinom je trgovina cestitam,a za nas proizvodnja i cena zato Vi pomozite hladnjacarima da skuplje prodaju ono sto ce nama u buducnosti platiti realno

Ako cemo stvari da uprostimo ne postoji posao na svetu gde nije vazno nesto kupiti sto jeftinije a prodati sto skuplje. I vi vasu robu zelite sto skuplje da prodate a hladnjace sto jeftinije da je kupe, svako se bori za sebe. Ja ne posredujem izmedju dveju pomenutih strana, ja vam samo iznosim svoje misljenje i zapazanje koje mi godine iskustva daju za pravo. Znam koliko znam i znam koliko jos moram da ucim da bih bio bolji. Sto se tice cene, bojim se da je malo da tu bude ukljucena samo jedna osoba, da bi se cena popravila i da bi i vi tu bili zadovoljni mora da se ili napravi strategija ili da se vise preduzimljivih a odvaznih proizvodjaca udruze i da zajedno nastupe na trzistu, treceg izlaza nema.

Sto se tice Rusije, ima malo na cenu i uticaj Rusije, prosle godine odredjenu kolicinu robe su povukli i Rusi sto je nama bilo dobrodoslo jer su lageri bili puni, nije bila malina u pitanju koliko drugo voce.

- - - - - - - - - -

Evo kako Rusi popularizuju malinu.

http://www.1tv.ru/sprojects_utro_video/si33/p97183

Nije lose pogledati iako ne znam ruski...

@ poznavalac

"Obasjnite kako drzava utice kroz cenu i koje mehanizme drzava ima da kontrolise otkupnu cenu, navedite bar jedan mehanizam??? "

Utice na cenu tako sto se dogovara sa velikim igracima (o otkupnoj ceni) kao i u svakom drugom poslu u srbiji gde se obrcu velike pare.
Mehanizam je vrlo jednostavan, vec sam ga objasnio, ali evo opet cu, mozda sada shvatite. 4 najveca izvoznika koji su glavonje u tom poslu i koji drze 80% trgovine malinom dogovore se sa predstavnicima drzave i odrede otkupnnu cenu koje se vecina pridrzava. Ostalih 20% su vise manjih igraca i strane firme koje manje vise , hteli ne hteli ,moraju da prate tu cenu.

"Ja uvek prihvatam stvari koje su realne, lako dokazive a koje ne se ne zasnivaju na pricama rekla kazala... "

U mojim tvrdnjama nema rekla kazala, to je stvaran svet, zemlja u kojoj zivimo, gde god ima para, tu su i glavonje i politicari. Vi zamisljate da zivite u uredjenoj drzavi gde se postuje zakon i gde politicari imaju morala.
Mogu da vam navodim primere ali mislim da znate o cemu pricam. Ne samo u sferi poljoprivrede nego generalno, u svemu oko nas. Ali to vec nije tema ovog foruma.

I dajte tu fakturu da vidimo kome je izvezena ona malina :spavam:

@ poznavalac

"Obasjnite kako drzava utice kroz cenu i koje mehanizme drzava ima da kontrolise otkupnu cenu, navedite bar jedan mehanizam??? "

Utice na cenu tako sto se dogovara sa velikim igracima (o otkupnoj ceni) kao i u svakom drugom poslu u srbiji gde se obrcu velike pare.
Mehanizam je vrlo jednostavan, vec sam ga objasnio, ali evo opet cu, mozda sada shvatite. 4 najveca izvoznika koji su glavonje u tom poslu i koji drze 80% trgovine malinom dogovore se sa predstavnicima drzave i odrede otkupnnu cenu koje se vecina pridrzava. Ostalih 20% su vise manjih igraca i strane firme koje manje vise , hteli ne hteli ,moraju da prate tu cenu.

"Ja uvek prihvatam stvari koje su realne, lako dokazive a koje ne se ne zasnivaju na pricama rekla kazala... "

U mojim tvrdnjama nema rekla kazala, to je stvaran svet, zemlja u kojoj zivimo, gde god ima para, tu su i glavonje i politicari. Vi zamisljate da zivite u uredjenoj drzavi gde se postuje zakon i gde politicari imaju morala.
Mogu da vam navodim primere ali mislim da znate o cemu pricam. Ne samo u sferi poljoprivrede nego generalno, u svemu oko nas. Ali to vec nije tema ovog foruma.

I dajte tu fakturu da vidimo kome je izvezena ona malina :spavam:

Sve sto ste rekli su price rekla kazala. To ne ide tako kako vi mislite. Nema drzava nista sa otkupnom cenom maline, samo je to nasim politicarima tesko da priznaju jer se tako gube glasovi, ovako je bolje za njih, kazu oni dodjite u ministarstvo pri tom ne pozovu strane firme jer ne smeju i onda se oni kao tu nesto dogovaraju, nista tu drzava ne moze da utice na cenu. Zasto se nikad ne pozovu strane firme, ispada da te firme malinu prodaju u Srbiji a da samo domace firme izvoze. Strane firme nece nikad da dodju na bilo koji sastanak jer niti ko moze da ih natera da dodju niti sme da im kaze koliko nesto da plate, one rade trzisno i ponasaju se trzisno vodeci racuna pre svega o svome interesu tj profitu, sve ostalo je za njih nevazno.

I te 4 velike firme i one se medjusobno takmice i zavise od izvoza a ne od toga sta ce neki politicar da kaze. Srbija jeste to sto vi predstavljate ali su ovde stvari malo drugacije.

Ja pisem argumentovano a vi pisete "kafanski" ostavljam ostalim ucesnicima foruma da sami prosude.

Sto se tice fakture roba je zavrsila u Poljskoj to je dovoljno reci.

@ poznavalac

Ja ne pisem kafanski nego zivotno, realno, nema ko tu sta da prosudjuje , samo pogleda oko sebe, ne mora da cita ni moje ni vase poruke.
A so se strnaca tice, pa oni nece da se petljaju sa bagrom, jer znaju da ce to na kraju samo vise da ih kosta. Pa zasto nijedan ozbiljan zapadnoevropski trgovinski lanac nije dosao dok je miskovic drzao maxi ??
Pa upravo iz tog razloga, bagra + monopol doticnog gospodina + njihovi novci ne bi vredeli isto kao njegov .... Zato se strnac prilagodjava i ceka, a kad doceka onda ni ovi nasi hladnjacari nece imati sta da rade a i vi necete imati sta da radite .

Onda cete nam mozda pokazati tu fakturu u originalu, da vidimo kome je otisla ta malina posto ste i sami rekli da cete je pokazati :riba:

sta bi bilo kad bi bilo

Postovane moje kolege ja ne razumem zasto nas g.poznavalac poziva na udruzivanje kad mi NECEMO,lepse nam je ovako...jel tako da se slazete sa mnom.Sad da se uozbiljim..Kaze g.poznavalac da bratska nam Rusija utice na cenu voca u Srbiji pa normalno da je to istina,a 2014 cena 170din,kupina 60 meni je nelogicno da kad nekom nesto treba placa manje kako to,a ove godine nisu zainteresovani pa cena veca Boze Boze.Postujem gospodine vase obrazovanje i posao ali nikako vase iskustvo se ne slaze sa mojim rezonom.Pomozite nam na drugi nacin konkretno konkretno....

- - - - - - - - - -

CENA..vi kazete da ponuda i potraznja odredjuju vrednost neke robe to je samo 30% od istine,molim moje postovane kolege da potraze na VIKIPEDIJI pojam CENA.

А јел можете ви да бар један пост напишете нормалин правописом без додатних знакова интерпукције као неко мало дете,да можемо и ми без да нас заболе очи да прочитамо ваш цењени пост?Ако је икако могуће?

Pa treba dopuniti lager jeftinom i losom robom,predstaviti to kao i vise nego dovoljno robe sa naseg trzista zasto je i trenutna cena takva kakva jeste i da cutimo i budemo zadovoljni.

Nazalost u pravu ste, bojim se ako ovako nastavimo da ubrzo mozemo izgubiti prednost koju posedujemo pre svega zbog nase stare sorte vilameta. Nove sorte jesu dobre, treba ih podizati ali bi ipak prioritet trebalo da ostane vilamet po cemu je Srbija nadaleko poznata. U zelji za brzom zaradom pojedine hladnjace su pocele da miksuju vilamet sa novim sortama i tako ostvaruju dodatnu zaradu. Dugorocno gledamo to nikako ne ide Srbiji u prilog, jer kada se izgubi (izgubice se ako se ovako nastavi) prepoznatljiv kvalitet i aroma koja krasi wilamet i cenovno cemo pasti na nivo Poljaka. A da li Srbija moze i treba da se takmici sa Poljacima u proizvodni maline nizeg kvaliteta ili treba da se okrene proizvodnji maline vrhunskog kvaliteta? Srbija jedino ima sanse u proizvodnji maline vrhunskog kvaliteta i to sorte wilamet koje se ovde pokazala kao najbolja i nejrentabilnija. Postoje kupci koji traze iskljucivo srpsku robu , malina wilamet ima bolji briks i bolju aromu u odnosu na druge sorte.

Ali sta pisati dalje kada smo sami sebi najveci neprijatelji. Mi nismo do skora imali ni zastitu geografskog porekla maline. Ajvar su nam preoteli slovenci kao i neke druge proizvode. Futoski kupus je pozitivan primer kod nas. A zastita geografskog porekla maline (Ariljska malina) je projekat koji je bio skoro pa uradjen ali je usled protivljenja odredjenog broja ljudi a pre svega jednog do skora najveceg hladnjacara stajao par godina u fioci. (gospodin nije mogao da podnese da u pravilniku stoje uslovi da svaka pa i najmanja hladnjaca moze dobiti zig Ariljska malina svesno sabotirao projekat a kljucnog coveka koji je projekat vodio stavio u zapecak i onemogucio mu da dalje radi)

Obzirom da je doticni morao hladnjacu da proda jednoj stranoj firmi projekat se ponovo pokrenuo i ugledao svetlost dana. Covek koji je vodio projekat a koga su opet hteli da stave u zapecak morao je ponovo da se aktivira jer projekat nije mogao bez njega da se zavrsi. A novoformirano udruzenje proizvodjaca u zelji da pomogne samo je napravilo vise stete nego koristi. Ukratko tako se mi ophodimo prema nasoj malini, dobro je da ista od nje i ima kad nemamo postovanja, kad jedni drugima podmecemo nogu, sluzimo se necasnim radnjama, sabotiramo one najbolje medju nama a sto je najtragicnije kasnimo... Umesto da imamo vec pozitivan primer iz Arilja pa da Arilje bude nosilac recimo projekta Srpska malina gde bi se napravila asocijacija na celu Srbije koja bi predstavljala srpsku malinu, mi i dalje tapkamo u mestu i usput degradiramo kvalitet, tradiciju i ime nase maline koje su nam preci ostavili u amanet da je cuvamo za buduce generacije.

Ukratko par informacija koje imam iz prve ruke, projekat koji je cak drzava finansirala stajao je u fioci, zbog sujete, zbog toga sto se ljudi sa idejama sabotiraju, zbog toga sto ne gledamo u buducnost. Epicentar proizvodnje maline je zapadna Srbija i Arilje, ali nazalost ta opstina nije nista u zadnjih 30 godina uspela da uradi po pitanju popularizacije maline, po pitanju unapredjenja proizvodnje, uvodjenja novih proizvoda, jednom recju oni koji su najvise trebali da rade oni su najvise i spavali. Ima par svetlih primera ali nedovoljno da popravi sumornu sliku.

Pa zar jos niste naucili da citate ...izmedju redova i tacki....? Pa tu se naj vise .....:haha:... Zapitaj se sta pise izmedju redova kod gos. pp....'? HA.ha.

Postovane moje kolege ja ne razumem zasto nas g.poznavalac poziva na udruzivanje kad mi NECEMO,lepse nam je ovako...jel tako da se slazete sa mnom.Sad da se uozbiljim..Kaze g.poznavalac da bratska nam Rusija utice na cenu voca u Srbiji pa normalno da je to istina,a 2014 cena 170din,kupina 60 meni je nelogicno da kad nekom nesto treba placa manje kako to,a ove godine nisu zainteresovani pa cena veca Boze Boze.Postujem gospodine vase obrazovanje i posao ali nikako vase iskustvo se ne slaze sa mojim rezonom.Pomozite nam na drugi nacin konkretno konkretno....

- - - - - - - - - -

CENA..vi kazete da ponuda i potraznja odredjuju vrednost neke robe to je samo 30% od istine,molim moje postovane kolege da potraze na VIKIPEDIJI pojam CENA.

Da se razumemo, Rusi nisu nasi tradicionalni kupci zamrznutog voca, nasi tradicionalni kupci su iz zapadne evrope. Ali u svetlu novonastalih ekonomskog-politickih desavanja na relaciji EU-Rusija i usled blokade Poljske Rusi su poceli vise nego ranije da kupuju i zamrznuto voce iz Srbije, ne toliko malinu jer su i sami veliki proizvodjaci malina ali drugo voce su uzimali puno vise nego proteklih godina. Na osnovu toga i na osnovu informacija koje imam od prosle godine da su uzeli znacajne kolicine zamrznutog voca mislim da mogu delimicno uticati na cenu robe kod nas.

Sto se tice cena i bratske Rusije, braca mozda jesmo ali nam novcanici nisu braca , stvari treba posmatrati u tom svetlu, jer i Rusi se bore da sto jeftinije dodju do robe kao i svaki drugi kupac.

- - - - - - - - - -

Pa zar jos niste naucili da citate ...izmedju redova i tacki....? Pa tu se naj vise .....:haha:... Zapitaj se sta pise izmedju redova kod gos. pp....'? HA.ha.

Kod mene nema nista izmedju redova, ja pisem ono sto mislim. Nemam tu potrebu da se "udvaram" auditorijumu koji ovo cita da bi mi oni pisali hvalospeve i da bi me "tapsali po ramenu". Zbog surove istine koju ovde prezentujem nemali broj puta sam bio vredjan, ponizavan a moje ideje i pisanje omalovazavano. Istina najvise boli pa i ovde, ali istina i jedino istina nam moze pomoci da svi budemo zadovoljni.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh