poznavalac_prilika
Banned
Poštovane kolege mene zanima radi li ko od vas malinu za izvoz u svežem stanju i kakva iskustva imamo kao malinari u tom domenu. Mene ta ideja odavno bocka u mali mozak a nikako da se pojave istomišljenici a mislim da imamo šanse sa tom prodajom. Molim gospodina Poznavaoca da mi da svoje mišljenje. Hvala unapred.
Moja saznanja iz oblasti svezeg voca su sledeca. Postoje firme koje to rade, najvise sveze robe zavrsi u Rusiji. Dosta je popularna recimo americka borovnica iz razloga sto moze i preko 10 dana da ostane sveza, tako da gde se god isporuci moze dugo da se prodaje sto je velika prednost. Sto se tice sveze maline i tu postoje odredjeni koraci, ja bih ih nazvao pionirski, jer jos uvek nemamo novih sorti i kolicina dovoljnih da bi smo se bolje pozicionirali na evropskom trzistu. Ono sto sam uspeo da vidim, Bosna to dosta dobro radi i tu su puno bolji nego mi delom i zbog toga sto su greografski blizi pa im je lakse da robu plasiraju. Njihovu robu sam nalazio u austriji i jugu Nemacke. Ono sto je kod maline zanimljivo, dosta je za njihovo trziste proizvodi sama Nemacka, tako da je nama tu tesko da budemo konkurentni, jer oni ce lakse nabaviti domaci proizvod nego uvozni. Trziste je po meni jako ograniceno i moramo puno raditi da bi smo tu uhvatili korak, jer Madjari, Poljaci su naspram nas velesile u ovoj oblasti. Potencijal imamo samo je na nama koliko cemo ga iskoristiti. Takodje ne treba zanemariti ni domace trziste gde se uz popularizaciju moze sigurno povecati traznja za svezom malinom a takodje treba uzeti i u obzir i crnu goru npr koja je turisticka destinacija a nije puno daleko od nas.
Ono sto ljudi treba da razumeju, velika je razlika izmedju maline koja se prodaje u svezem stanju i one koja se kasnije zamrzava. Razlika je u sorti a onda i u samom kvalitetu. Sveza malina se mora najcesce brati sa 70-80% zrelosti kako bi sto bolje i sto duze ostala u svezem stanju ispravna i kao takva pogodna za dalju prodaju. Polka , polana, tjulamin su neke od sorti koje se kod nas najcesce koriste za prodaju u svezem stanju.
Pisao sam vec ranije ovde, da se kod sveze robe mogu postici puno bolje cene u otkupu, recimo realna cena u ovom trenutku u otkupu sveze je oko 300 dinara... Branje u posudice od 250 ili 125 grama.
Poslednja izmena: