@ poznavac prilika
evo ja procitah celu temu, dosta vasih pisanija, i u globalu imate dobru ideju, ali takvih ideja ima verovatno vecina ali nazalost ne mogu da ih ostvare zbog nedostatka finansija. Vi te novce takodje nemate tako da u sustini i nemate sta da ponudite osim pisanija. To je bila prva stvar, a druga , mnogo bitnija je da u svim tim pisanijama niste pokazali iskrenost za razliku od svih ovde clanova, koji nesebicno dele sve sto znaju. Kacite neke tabele, fakture, a sve zacrnjeno, pa dajte da vidimo kome ti hladnjacari izvoze robu, zasto to krijete od nas . Poslovna tajna, nije nego, izvezli po 2.4 evra cini mi se da sam video na jednoj fakturi. Zaledjena malina se prodaje po velikim prodavnicama oko 8 e u evropskoj uniji. Nek taj market ima zaradu od 33% sto je mnogo ali ajde, znaci da je nabavlja po 6e. Nek postoji izmedju i neki posrednik sa 20% zarade , znaci da je nabavlja po 5e. I sad je samo pitanje gde zavrsi razlika od 2,4 do 5 e ???
Sto se tice mojih pisanja imam stosta da ponudim samo ko to hoce da vidi. Ako postoje pravi ljudi, ozbiljni, i novac se moze obezbediti, novca ima samo su potrebni kvalitetni projekti. Zacrnio sam zato sto ne mogu se sve informacije odati, moze ali to onda kosta jer kostalo je i mene mnogo u zivotu, preko putovanja, sajmova, raznih savetnika i slicno. Mreza ljudi koje poznajem a koja mi omogucuje da dodjem do prave informacije je nesto sto ima odredjenu vrednost, ja tu vrednost mogu uneti u nesto ili nekome dati ali iskljucivo na komercijalnoj osnovi. Prica oko toga koliko se prodaje neki proizvod skupo u supermarketu ne daje pravu sliku o stanju stvari. Prvo, tu istu sliku mozete videti i kod nas ne morate ici u Evropu, drugo prodaja putem supermarketa cini samo jedan kanal prodaje. U ceni od 8 eura, 8:3 je cena koja je placena dobavljacu ili ti 2,66 eura, ostalo odlazi na veletrgovinu, pa na dobavljaca jos jednog, pa na troskove ulaska u sam supermarket, pa na troskove marketinga u tom marketu, cesto i troskovi odrzavanja vitrina spadaju u troskove koji dobavljaci moraju da snose. Mislim da sam i o vome vec ranije pisao.
- - - - - - - - - -
Ajde bre ti
Ne moze se ovako obracati na forumu
Gde sam pogresio u obracanju?
- - - - - - - - - -
Vise nego jasno
Svi cenovni lomovi na domacem ili ino trzistu se preliva na grbacu proizvodjaca.....oj haj pa dokle ko?
POZNAVALAC
Ja vam dajem sledecu konstataciju
VI STE "
PRAVEDNI LICEMER"i
Pravedni
Zato sto pisete u smislu trzista naseg a i belosvetskog...dobro i lose ....i sta je to resenjE.Udruzivanje ,spregu i medjusobno jacanje...MALINARA-OTKUPLJIVACA -HLADNJACARA-IZVOZNIKA -DRZAVE
Povecanja velicine kolaca gde bi svak imao vece parce.....
Onaj ko nema logiku da procita vase postove izmedju redova...NETREBA UOPSTE DA IH CITA
LICEMER STE ZA:
Stalno favorizovanje hladnjacara,njihovih kalkulacija i racunica....MOMCE....a sta je sa golim golicem....PROIZVODJACEM
DRUZE
PA GDE SU NASE KALKULACIJE
Pa mi otprilike moramo da krpimo sve u lancu....
Od prodavaca repromaterijala,zastite bilja,otkupaca hladnjacara,izvoznika......pa cak i drzave....kojima je malinjak naseg proizvodjaca i dorucak i rucak, i jelo i predjelo a bogme i vecera.......proizvodjacu.....UVEK PRAZAN TANJIR
Ponovo pozivam forum ....TJ....MALINARE SRBIJE....Na jedinstvo ,spregu i jacanje.....SARADNJU koja moze biti ravnopravan partner svim glodarima
Pozivam i ostale cinioce u lancu
OTKUPLJIVACE ,HLADNJACARE,IZVOZNIKE PA CAK I DRZAVU......osvestimo se vec jednom,sedimo,popricajmo,napravimo ono sto je najbolje za sve nas.....
A NE DA NAM STRANCI UZIMAJU NEMILICE SVE STO ZELE....
Pozdrav za ceo forum
Nisam licemer niti sam to ikada bio, razumem i jednu i drugu stranu. Niko ne favorizuje hladnjacare, evo vase racunice, neka vas 100 dinara kosta proizvodnja maline, 100 dinara imate cistog profita, da li je to malo? Naravno da nije... Da li vi kome placate porez na taj profit? Da li imate prijavljene radnike koji tu malinu beru? Da li se pridrzavate odredjenih standarda u proizvodnji GLOB GAP npr ili neki drugi?
Imate proizvod koji odmah naplacujete , za razliku od drugih poljoprivrednih proizvoda... I uvek su proizvodjaci malina prvi koji bi da protestvuju, a psenica, kukuruz, kupina, visnja, da li i ti proizvodi zasluzuju isto paznju, da li ti ljudi isto treba da zive????
Vidite stvari se uvek mogu posmatrati iz vise uglova i sa razlicitih aspekata.....
Sve sto sam izneo ima za cilj da unapredi proizvodnju malina i da proizvodjace ojaca, ali da bi se to sprovelo mora puno da se radi, da se poslovno rizikuje, morate da se udruzite jer ste tako jaci, morate angazovati ljude koji poznaju posao....