MALINA-berba i cena 2015

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Trenutna cena maline u izvozu je takva da oni sto su placali 250 dinara sada imaju minus.... O tim minusima pricam.... Za sada u tom poslu sa tako visokom otkupnom cenom prosli su jedino dobro proizvodjaci.

Minus nemaju vec minimalan profit,a zasto zato sto ovi sto su oborili cenu na nasem trzistu obaraju i izvoznu da ih nauce pameti da ne iskacu iz koloseka,a i sve je to sitno racuna se cena od septembra nema potrebe raditi kalkulaciju sada kada je cena najniza jer je berba jos u toku.

Minus nemaju vec minimalan profit,a zasto zato sto ovi sto su oborili cenu na nasem trzistu obaraju i izvoznu da ih nauce pameti da ne iskacu iz koloseka,a i sve je to sitno racuna se cena od septembra nema potrebe raditi kalkulaciju sada kada je cena najniza jer je berba jos u toku.

Nemaju minimalan profit nego MINUS i to po cenama koje su sada na INO i domacem trzistu. Napisao sam ko je oborio cenu i zasto se to dogodilo. Ocigledno ne shvatate da je izvoz malina igra velikih brojki i da je jako tesko za bilo koju hladnjacu da obezbedi novac za otkup iste, zato se deo robe prodaje i dok traje sezona. A sta ce biti u Septembru to niko ne zna i to spada u poslovni rizik hladnjaca koje one svesno prihvataju. U ovom trenutku cene idu nadole....

Nemaju minimalan profit nego MINUS i to po cenama koje su sada na INO i domacem trzistu. Napisao sam ko je oborio cenu i zasto se to dogodilo. Ocigledno ne shvatate da je izvoz malina igra velikih brojki i da je jako tesko za bilo koju hladnjacu da obezbedi novac za otkup iste, zato se deo robe prodaje i dok traje sezona. A sta ce biti u Septembru to niko ne zna i to spada u poslovni rizik hladnjaca koje one svesno prihvataju. U ovom trenutku cene idu nadole....

Nemojte siriti dezinformacije i lose kalkulacije,platili su 10% kapaciteta po 250 a 90% po 200 tako da im je otkupna cena oko 210-215 din sto je 1,75 evra a izvoze trenutno kako vi kazete po 2,5 a robu u hladnjaci su drzali samo 15 dana,stvarno posluju u minusu.Izvinjavam se sto 2,5- 1,75(+trosak hladnjace) prave minus.

- - - - - - - - - -

Meni je zao hladnjacara...:sta:

I meni,racunali su dinar na dinar ali ne treba da se sekiraju vrlo brzo ce i to postici.

Nemojte siriti dezinformacije i lose kalkulacije,platili su 10% kapaciteta po 250 a 90% po 200 tako da im je otkupna cena oko 210-215 din sto je 1,75 evra a izvoze trenutno kako vi kazete po 2,5 a robu u hladnjaci su drzali samo 15 dana,stvarno posluju u minusu.Izvinjavam se sto 2,5- 1,75(+trosak hladnjace) prave minus.

- - - - - - - - - -

Postovani, svojim pisanjem pokazujete veliko neznanje... Kalkulacija se ne pravi tako, kako ste vi napisali ispada da hladnjaca ima 100% rolenda o otkupljenoj robi a to nikako nije moguce. Kalkulacija se pravi malo drugacije tu se ukljucuju i druge kategorije robe jer je nemoguce imati robu koja njih ne ukljucuje.

No sve lepo zvuci kada neko ko se ne razume u posao pocne da pise a jos kada je ubedjen da govori istinu. Ja bih voleo da vi pokrenete svoju hladnjacu i da se obogatite jer izgleda "odlicno" vladate informacijama.

Zao mi je sto i dalje medju proizvodjacima nema ljudi koji bi voleli i zeleli malo da se potrude i da nauce kako ovaj posao funkcionise. Ja sam dosta pisao o tome dajuci krajnje objektive i realne informacije medjutim vi mene uvek dozivljavate kao neprijatelja. Nudio sam resenja kako proizvodjaci mogu sami da se organizuju i tada sam okarakterisan kao neprijatelj. Izgleda da sve sto se desava nije slucajno, jer svako radi ono sto zna i ono sto moze da razume....

Nisam ja ni postavljao kalkulaciju niti je prikazivao vec odokativno pobio vase lazi i predstavljanje minusa.Ne bavim se hladnjacama pa tako i ne znam tacnu kalkulaciju a i ne interesuje me,ali znam koliko ima rolenda i koliko kosta cena zamrzavanja maline po kg i to je dovoljno da znam da pricate ne istine.

Pole napisa da i dalje daje na 255 din,znaci po vama njegov hladnjacar je budala i svesno sebe gura u propast.I dovidjenja iritirate me svojim pisanjem pa odgovorim ali nemam uopste razloga za to.Pisite i dalje a kada budete iznosili konkretne podatke ja cu vas podrzati,a preko ovih pausalnih i lazno predstavljenih minusa marao sam da odgovorim ali vise ne zelim jer i proletos u diskusijama kada sam vas i ja i kolege sa foruma nesto pitali nikada niste dali konkretan odgovor vec sto neki rekose pravi ste mudroser.Pozdrav

Ako ste vec raspolozeni da dokazete svoje tvrdnje iznesite tacnu kalkulaciju pa da prokomentariseo taj minus,ali kao i mnogo puta pre ne nadam se odgovoru.

Nisam ja ni postavljao kalkulaciju niti je prikazivao vec odokativno pobio vase lazi i predstavljanje minusa.Ne bavim se hladnjacama pa tako i ne znam tacnu kalkulaciju a i ne interesuje me,ali znam koliko ima rolenda i koliko kosta cena zamrzavanja maline po kg i to je dovoljno da znam da pricate ne istine.

Pole napisa da i dalje daje na 255 din,znaci po vama njegov hladnjacar je budala i svesno sebe gura u propast.I dovidjenja iritirate me svojim pisanjem pa odgovorim ali nemam uopste razloga za to.Pisite i dalje a kada budete iznosili konkretne podatke ja cu vas podrzati,a preko ovih pausalnih i lazno predstavljenih minusa marao sam da odgovorim ali vise ne zelim jer i proletos u diskusijama kada sam vas i ja i kolege sa foruma nesto pitali nikada niste dali konkretan odgovor vec sto neki rekose pravi ste mudroser.Pozdrav

Ako ste vec raspolozeni da dokazete svoje tvrdnje iznesite tacnu kalkulaciju pa da prokomentariseo taj minus,ali kao i mnogo puta pre ne nadam se odgovoru.

Ne interesuje vas ali volite odokativno da nesto napisete i ocekujete da ljudi treba da vam poveruju zato sto ste to onako odokativno napisali.... ???? Izvinjavam se ali meni to vredja zdrav razum ali dobro verujem da ima ljudi koji vam veruju, ja ne. Koliki je procenat rolenda? Da li se i griz prodaje? A sta cemo ako bude mali procenat i bloka, bilo je kisnih dana....

Ako Pole daje po 255 din svaka cast, ali ja jos ne videh otkupni list od tako prodate robe..... Na 255 din otkupne cene hladnjaca ne moze da bude u plusu po sadasnjim prodajnim cenama kako na domacem tako i na INO trzistu.

Jos nesto ja se necu spustati na nivo na koji se vi spustate jer znam dobro koliko znam i koliko vredim a vi nastavite i dalje da pisete odokativno....

Kao i uvek.Hvala na odgovoru,nivo je nivo zadrzite ga.

Ne nego ce tebi da veruju kako se formira cena i kako hladnjacari hoce da propadnu pa treba da ih malo pomognemo.

Kao i uvek.Hvala na odgovoru,nivo je nivo zadrzite ga.

Ne nego ce tebi da veruju kako se formira cena i kako hladnjacari hoce da propadnu pa treba da ih malo pomognemo.

Vi stvari izvlacite iz konteksta, ja nisam rekao da hladnjace propadaju niti da ce da propadnu, ja sam apropo visoko ocekivane otkupne cene izneo podatak koji govori da na 250 dinara hladnjace idu u minus a da ne bi isle u minus cena mora da se koriguje na osnovu trzista.

Imate sve parametre od mene, cene po kojima se sada izvozi roba, imate troskove otkupa, zamrzavanja, prebiranja. Sa druge strane izracunajte prosecnu prodajnu cenu ukrstite to i sami cete doci do podatka koji vas interesuje.

@ poznavac prilika

evo ja procitah celu temu, dosta vasih pisanija, i u globalu imate dobru ideju, ali takvih ideja ima verovatno vecina ali nazalost ne mogu da ih ostvare zbog nedostatka finansija. Vi te novce takodje nemate tako da u sustini i nemate sta da ponudite osim pisanija. To je bila prva stvar, a druga , mnogo bitnija je da u svim tim pisanijama niste pokazali iskrenost za razliku od svih ovde clanova, koji nesebicno dele sve sto znaju. Kacite neke tabele, fakture, a sve zacrnjeno, pa dajte da vidimo kome ti hladnjacari izvoze robu, zasto to krijete od nas . Poslovna tajna, nije nego, izvezli po 2.4 evra cini mi se da sam video na jednoj fakturi. Zaledjena malina se prodaje po velikim prodavnicama oko 8 e u evropskoj uniji. Nek taj market ima zaradu od 33% sto je mnogo ali ajde, znaci da je nabavlja po 6e. Nek postoji izmedju i neki posrednik sa 20% zarade , znaci da je nabavlja po 5e. I sad je samo pitanje gde zavrsi razlika od 2,4 do 5 e ???

Vi stvari izvlacite iz konteksta, ja nisam rekao da hladnjace propadaju niti da ce da propadnu, ja sam apropo visoko ocekivane otkupne cene izneo podatak koji govori da na 250 dinara hladnjace idu u minus a da ne bi isle u minus cena mora da se koriguje na osnovu trzista.

Imate sve parametre od mene, cene po kojima se sada izvozi roba, imate troskove otkupa, zamrzavanja, prebiranja. Sa druge strane izracunajte prosecnu prodajnu cenu ukrstite to i sami cete doci do podatka koji vas interesuje.

Ajde bre ti

Ne moze se ovako obracati na forumu

Vise nego jasno

Svi cenovni lomovi na domacem ili ino trzistu se preliva na grbacu proizvodjaca.....oj haj pa dokle ko?

POZNAVALAC
Ja vam dajem sledecu konstataciju
VI STE "
PRAVEDNI LICEMER"i
Pravedni
Zato sto pisete u smislu trzista naseg a i belosvetskog...dobro i lose ....i sta je to resenjE.Udruzivanje ,spregu i medjusobno jacanje...MALINARA-OTKUPLJIVACA -HLADNJACARA-IZVOZNIKA -DRZAVE
Povecanja velicine kolaca gde bi svak imao vece parce.....
Onaj ko nema logiku da procita vase postove izmedju redova...NETREBA UOPSTE DA IH CITA
LICEMER STE ZA:
Stalno favorizovanje hladnjacara,njihovih kalkulacija i racunica....MOMCE....a sta je sa golim golicem....PROIZVODJACEM
DRUZE
PA GDE SU NASE KALKULACIJE
Pa mi otprilike moramo da krpimo sve u lancu....
Od prodavaca repromaterijala,zastite bilja,otkupaca hladnjacara,izvoznika......pa cak i drzave....kojima je malinjak naseg proizvodjaca i dorucak i rucak, i jelo i predjelo a bogme i vecera.......proizvodjacu.....UVEK PRAZAN TANJIR

Ponovo pozivam forum ....TJ....MALINARE SRBIJE....Na jedinstvo ,spregu i jacanje.....SARADNJU koja moze biti ravnopravan partner svim glodarima

Pozivam i ostale cinioce u lancu

OTKUPLJIVACE ,HLADNJACARE,IZVOZNIKE PA CAK I DRZAVU......osvestimo se vec jednom,sedimo,popricajmo,napravimo ono sto je najbolje za sve nas.....
A NE DA NAM STRANCI UZIMAJU NEMILICE SVE STO ZELE....

Pozdrav za ceo forum

Poslednja izmena:
@ poznavac prilika

evo ja procitah celu temu, dosta vasih pisanija, i u globalu imate dobru ideju, ali takvih ideja ima verovatno vecina ali nazalost ne mogu da ih ostvare zbog nedostatka finansija. Vi te novce takodje nemate tako da u sustini i nemate sta da ponudite osim pisanija. To je bila prva stvar, a druga , mnogo bitnija je da u svim tim pisanijama niste pokazali iskrenost za razliku od svih ovde clanova, koji nesebicno dele sve sto znaju. Kacite neke tabele, fakture, a sve zacrnjeno, pa dajte da vidimo kome ti hladnjacari izvoze robu, zasto to krijete od nas . Poslovna tajna, nije nego, izvezli po 2.4 evra cini mi se da sam video na jednoj fakturi. Zaledjena malina se prodaje po velikim prodavnicama oko 8 e u evropskoj uniji. Nek taj market ima zaradu od 33% sto je mnogo ali ajde, znaci da je nabavlja po 6e. Nek postoji izmedju i neki posrednik sa 20% zarade , znaci da je nabavlja po 5e. I sad je samo pitanje gde zavrsi razlika od 2,4 do 5 e ???

Sto se tice mojih pisanja imam stosta da ponudim samo ko to hoce da vidi. Ako postoje pravi ljudi, ozbiljni, i novac se moze obezbediti, novca ima samo su potrebni kvalitetni projekti. Zacrnio sam zato sto ne mogu se sve informacije odati, moze ali to onda kosta jer kostalo je i mene mnogo u zivotu, preko putovanja, sajmova, raznih savetnika i slicno. Mreza ljudi koje poznajem a koja mi omogucuje da dodjem do prave informacije je nesto sto ima odredjenu vrednost, ja tu vrednost mogu uneti u nesto ili nekome dati ali iskljucivo na komercijalnoj osnovi. Prica oko toga koliko se prodaje neki proizvod skupo u supermarketu ne daje pravu sliku o stanju stvari. Prvo, tu istu sliku mozete videti i kod nas ne morate ici u Evropu, drugo prodaja putem supermarketa cini samo jedan kanal prodaje. U ceni od 8 eura, 8:3 je cena koja je placena dobavljacu ili ti 2,66 eura, ostalo odlazi na veletrgovinu, pa na dobavljaca jos jednog, pa na troskove ulaska u sam supermarket, pa na troskove marketinga u tom marketu, cesto i troskovi odrzavanja vitrina spadaju u troskove koji dobavljaci moraju da snose. Mislim da sam i o vome vec ranije pisao.

- - - - - - - - - -

Ajde bre ti

Ne moze se ovako obracati na forumu

Gde sam pogresio u obracanju?

- - - - - - - - - -

Vise nego jasno

Svi cenovni lomovi na domacem ili ino trzistu se preliva na grbacu proizvodjaca.....oj haj pa dokle ko?

POZNAVALAC
Ja vam dajem sledecu konstataciju
VI STE "
PRAVEDNI LICEMER"i
Pravedni
Zato sto pisete u smislu trzista naseg a i belosvetskog...dobro i lose ....i sta je to resenjE.Udruzivanje ,spregu i medjusobno jacanje...MALINARA-OTKUPLJIVACA -HLADNJACARA-IZVOZNIKA -DRZAVE
Povecanja velicine kolaca gde bi svak imao vece parce.....
Onaj ko nema logiku da procita vase postove izmedju redova...NETREBA UOPSTE DA IH CITA
LICEMER STE ZA:
Stalno favorizovanje hladnjacara,njihovih kalkulacija i racunica....MOMCE....a sta je sa golim golicem....PROIZVODJACEM
DRUZE
PA GDE SU NASE KALKULACIJE
Pa mi otprilike moramo da krpimo sve u lancu....
Od prodavaca repromaterijala,zastite bilja,otkupaca hladnjacara,izvoznika......pa cak i drzave....kojima je malinjak naseg proizvodjaca i dorucak i rucak, i jelo i predjelo a bogme i vecera.......proizvodjacu.....UVEK PRAZAN TANJIR

Ponovo pozivam forum ....TJ....MALINARE SRBIJE....Na jedinstvo ,spregu i jacanje.....SARADNJU koja moze biti ravnopravan partner svim glodarima

Pozivam i ostale cinioce u lancu

OTKUPLJIVACE ,HLADNJACARE,IZVOZNIKE PA CAK I DRZAVU......osvestimo se vec jednom,sedimo,popricajmo,napravimo ono sto je najbolje za sve nas.....
A NE DA NAM STRANCI UZIMAJU NEMILICE SVE STO ZELE....

Pozdrav za ceo forum

Nisam licemer niti sam to ikada bio, razumem i jednu i drugu stranu. Niko ne favorizuje hladnjacare, evo vase racunice, neka vas 100 dinara kosta proizvodnja maline, 100 dinara imate cistog profita, da li je to malo? Naravno da nije... Da li vi kome placate porez na taj profit? Da li imate prijavljene radnike koji tu malinu beru? Da li se pridrzavate odredjenih standarda u proizvodnji GLOB GAP npr ili neki drugi?

Imate proizvod koji odmah naplacujete , za razliku od drugih poljoprivrednih proizvoda... I uvek su proizvodjaci malina prvi koji bi da protestvuju, a psenica, kukuruz, kupina, visnja, da li i ti proizvodi zasluzuju isto paznju, da li ti ljudi isto treba da zive????

Vidite stvari se uvek mogu posmatrati iz vise uglova i sa razlicitih aspekata.....

Sve sto sam izneo ima za cilj da unapredi proizvodnju malina i da proizvodjace ojaca, ali da bi se to sprovelo mora puno da se radi, da se poslovno rizikuje, morate da se udruzite jer ste tako jaci, morate angazovati ljude koji poznaju posao....

Jeste, pisali ste ranije, sve sam procitao, ali jednostavno niste u pravu. I vi to sami znate ali morate da terate svoju pricu. Troskovi ulaska u neki lanac prodavnica, marketing, odrzavanje, transport ..... na veliku kolicinu je minimalan kad se prevede na kilogram. Za nekog ozbiljnog igraca (ovi koji diktiraju cenu maline) koji izvozi 500 slepera maline, to ne moze da predje cifru od 2-3 miliona eura.

Jeste, pisali ste ranije, sve sam procitao, ali jednostavno niste u pravu. I vi to sami znate ali morate da terate svoju pricu. Troskovi ulaska u neki lanac prodavnica, marketing, odrzavanje, transport ..... na veliku kolicinu je minimalan kad se prevede na kilogram. Za nekog ozbiljnog igraca (ovi koji diktiraju cenu maline) koji izvozi 500 slepera maline, to ne moze da predje cifru od 2-3 miliona eura.

Ja sam vec neke nase proizvode ubacivao u velike trgovinske lance i znam kako sve funkcionise, sistem je uvek cena koju vidite u marketu podeljeno sa 3 toliko dobija taj prvi dobavljac, sve ostalo odlazi na troskove, veleprodaje, posrednike i slicno, ako mi ne verujete imate kod nas markete pa pogledajte cenu maline i preracunajte, nije puno jeftinija nego preko...

Druga je prica to sto vi nemate predstavu koliko robe moze da se proda u kom kanalu prodaje. Druga stvar, nijedna nasa firma nema direktan ulaz u neki supermarket, uglavnom rade preko nekih njihovih firmi jer nijedna ne moze da podnese tolike troskove a na stranu to sto nase firme nisu zanimljive jer nude recimo samo malinu...

Ja sam na vise mesta postavljao na forumu za koliko se malina prodaje u zavisnosti od toga gde se prodaje, ali jedno je cena krajnjem potrosacu a sasvim drugo je cena koju dobija dobavljac u nasem slucaju izvoznik.

EJ,pa ja sam u trgovini vec dugo i imam svoj market,doduse mini, i nije istina da prvi dobavljac dobija trecinu,narocito ne kod veleprodaja koje imaju najmanje marze.... Izgleda da ti u tvojim kalkulacijama uzimas najvise pa bi i od ovih cestitih ljudi da malo otimas.....Lepo...

@ poznavalac prilika

Samo vrtite istu pricu koja je polovicno tacna, i mislite ako je ponovite vise puta da ce ljudi vise verovati u to. Sa time necete nista postici jer vam ljudi neveruju jer niste iskreni, krijete podatke , pogotovo ovo sto sam naveo, kome je izvezena roba . Taj podatak proizvodjacima nije bitan ali bi se time utvrdilo mnogo stvari, zato i krijete. I kao sto vi ponovljate vise puta iste stvari i ja cu vama to pitanje. Kome je izvezeno ???

I ove ljude su razlicita njihova saznanja kostala mnogo u zivotu ali ih oni svakako dele sa ostalima. A vi neka vasa saznanja krijete iz jasnih razloga. Ponavljam da niste iskreni i sa takvima retko ko hoce i da prica a pogotovo da radi. Kazete da se novac moze obezbediti uz dobar projekat, a vama sa vasim silnim znanjem , informacijama i poznanstvima , eto , do sad to nije uspelo.

O sistemu podeljeno sa 3 , pa to nema veze sa istinom, samo vam ta cena zvuci prihvatljivo za obe strane. Mozda to vazi za svezu robu koja ima kraci rok trajanja, i to da se trecina daje proizvodjacu a ne "prvom dobavljacu" , a za smrznute namirnice to sigurno nije slucaj.

To sto vi potencirate stalno, posrednike, ulazak u velike markete, vitrine, marketing, trnsport ....kao ogromne troskove , to moze da prodje na malim kolicinama . Ali kad pocne igra velikih brojki, sve to pada u vodu. Kad neko barata sa 10 hiljada tona , robom vrednom 30-40 miliona evra, ti troskovi za njega su mali , ne veci od 10%. Takvi ovde odredjuju cenu maline a robu izvoze svojim "zatamnjenim" firmama u inostranstvu.

Ovu informaciju mogu i ja da potvrdim.Za zamrznutu malinu sam dobijao 234 dinara pre neki dan.

- - - - - - - - - -

Kakav minus kad sad placaju 230din zamrznuti original bez da gledaju. Naravno kazacu za neki dan posto sam dao original pa ces da vidis dal je neko u minusu
Ovu informaciju mogu i ja da potvrdim.Za zamrznutu malinu sam dobijao 234 dinara pre neki dan.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh