@ poznavalac prilika
Samo vrtite istu pricu koja je polovicno tacna, i mislite ako je ponovite vise puta da ce ljudi vise verovati u to. Sa time necete nista postici jer vam ljudi neveruju jer niste iskreni, krijete podatke , pogotovo ovo sto sam naveo, kome je izvezena roba . Taj podatak proizvodjacima nije bitan ali bi se time utvrdilo mnogo stvari, zato i krijete. I kao sto vi ponovljate vise puta iste stvari i ja cu vama to pitanje. Kome je izvezeno ???
I ove ljude su razlicita njihova saznanja kostala mnogo u zivotu ali ih oni svakako dele sa ostalima. A vi neka vasa saznanja krijete iz jasnih razloga. Ponavljam da niste iskreni i sa takvima retko ko hoce i da prica a pogotovo da radi. Kazete da se novac moze obezbediti uz dobar projekat, a vama sa vasim silnim znanjem , informacijama i poznanstvima , eto , do sad to nije uspelo.
O sistemu podeljeno sa 3 , pa to nema veze sa istinom, samo vam ta cena zvuci prihvatljivo za obe strane. Mozda to vazi za svezu robu koja ima kraci rok trajanja, i to da se trecina daje proizvodjacu a ne "prvom dobavljacu" , a za smrznute namirnice to sigurno nije slucaj.
To sto vi potencirate stalno, posrednike, ulazak u velike markete, vitrine, marketing, trnsport ....kao ogromne troskove , to moze da prodje na malim kolicinama . Ali kad pocne igra velikih brojki, sve to pada u vodu. Kad neko barata sa 10 hiljada tona , robom vrednom 30-40 miliona evra, ti troskovi za njega su mali , ne veci od 10%. Takvi ovde odredjuju cenu maline a robu izvoze svojim "zatamnjenim" firmama u inostranstvu.
Znam da mi vi ne verujete, ima ljudi koji veruju jer znaju da nista nije onako kako izgleda na prvi pogled. Kome je izvezena roba, izvezena je u jednu Poljsku firmu kad vas bas toliko zanima, mogu ponovo da postavim fakturu i da vam to dokumentujem.
Svako ima pravo sam da odluci da li ce nesto da podeli sa nekim ili nece, forum je na dobrovoljnoj bazi, ja sam odlucio koliko neke stvari zelim da otkrijem i tu se svaka prica sa mnom zavrsava.
Ko je rekao da meni nesto jeste uspelo ili nije? Ja radim, pristojno zaradjujem i ne zalim se. Da li bih radio jos vise, da radio bih jer me rad sa vocem pokrece i uvek dodatno motivise a tu je neizbezan materijalni momenat koji je za sve vazan. Ne znam koliko ste upuceni, ali otvaranjem pretpristupnih poglavlja EU Srbiji se otvaraju mnoge mogucnosti za konkurisanje za razna sredstva EU. EU pre svega finansira zadruge i udruzenja proizvodjaca pa sam kroz prizmu toga rekao da bi sa pravim ljudima i dobrim projektom mozda nesto novaca i moglo da se obezbedi.
Prvo, 10 hiljada tona je kolicina koju u Srbiji rade 3-4 firme, drugo, 10.000 tona ne moze da se proda godisnje kroz kanal maloprodaje, jer da moze to bi znacilo da jedna od ove 3-4 firme samo radi malo pakovanje i distribuira u Evropu a to nije tacno. Ako ne verujete meni, pitajte nekoga ko radi u nekoj velikoj hladnjaci da li se samo stancuje malo pakovanje ili se radi jos nesto. Usput, mnoge firme kupe zbirni rolend u Srbiji pa posle prepakuju to u Nemackoj ili nekoj drugoj zemlji.
Rekao sam vam gde je roba izvezena, a vidim da se usput pitate da li nase firme imaju svoje firme preko. Da imaju, ja ih znam par, a postoji vise razloga za to. Obicno se te firme bave trgovinom i korisne su jer recimo nema cekanja PDVa od drzave a uspesno se krije trag gde roba zavrsava. Drugi razlog je sto postoje firme koje zele da kupe samo rascarinjenu robu, onda ova firma preko odradi rascarinjene i onda je prodaje....
- - - - - - - - - -
Ovu informaciju mogu i ja da potvrdim.Za zamrznutu malinu sam dobijao 234 dinara pre neki dan.
- - - - - - - - - -
Ovu informaciju mogu i ja da potvrdim.Za zamrznutu malinu sam dobijao 234 dinara pre neki dan.
OK cena u ovom trenutku i stanju na trzistu kada rolend ide ispod 2,5 a griz ispod 2....
- - - - - - - - - -
Mislim da prvo ovde treba da se razgranici da biti vlasnik neke hladnjace ne znaci automatski i biti izvoznik.Tu obavezno postoji posrednicka firma koja lesinari ,trazi ko je u problemu sa novcem i bankama i ko mora da da malinu.Tu se formira zakon ponude i potraznje,a ne sa svetskim trzistem,nego sa tim lesinarima.Roba pristize u hladnjace ,a kupca nema,tj. ima ali on ceka ko ce prvi da popusti.Znaju oni dobro da su krediti ograniceni ,da su kamate ogromne.Valjda svi poznajete po nekog ko ima dug zelenasima i kako postupaju sa takvim kad krene da rasprodaje da vrati dug.To se na kraju sve reflektuje na proizvodjaca,koji se nalazi izmedju dve vatre,radnika i hladnjace.Tu bi drzava mogla da pomogne sa nekom beskamatnom pomoci dok se ne nadje pravi kupac za pravu cenu.Takodje bi trebalo osmisliti nacin kako bi se izbegle banke,posto oko 20-30 % cene voca pojedu njihove kamate ,Drzava bi mogla da regulise sve ovo kad ne bi direktno stajala iza ove pljacke
Svako ko ima hladnjacu odredjuje da li zeli da izvozi ili ne? Da bi se izvozilo mora da se ulozi malo u marketing, mnogi ne zele da ulaze u marketing pa onda zavise od ovih kako ih vi nazivate lesinari, a zasto ih tako nazivate? To su ljudi koji rade svoj posao, bave se trgovinom, koriste svoje poslovne kontakte izvoze robu i tako zaradjuju. Ja ne vidim nista u tome lose.
Da drzava treba da pomogne treba, treba da stane iza hladnjaca a oni da stanu iza proizvodjaca. Kada bi drzava stala i kada bi recimo izvoz bio ogranicen tipa, da se prva dva meseca po otkupu nista ne moze izvesti onda bi skroz druga situacija na trzistu bila. Medjutim drzava niti ima sredstava niti ima volje za tako nesto, ima puno vecih problema da resava. Nesto malo povoljnih kredita se plasira preko fonda za razvoj koji jedno vreme nije radio, ali sve je to nedovoljno da bi se ozbiljnije pomogle hladnjace a samim tim i proizvodjaci. Sam pritisak koji hladnjace dobiju od proizvodjaca uslovljaju ih da da robu prodaju kad joj vreme nije a sa druge strane svi zele i da se razvijaju i idu napred a sa preskupim kreditima to ide jako tesko uz izuzetno velike rizike.
- - - - - - - - - -
Slazem se potpuno da drzava stoji iza pljacke , naravno u dogovoru sa onim velikim igracima. Odrede cenu za otkup a oni ce da je izvoze po principu one fakture kao sto je poznavalac dao na polu-uvid.
Zadnjih 15 godina se radi na izvlacenju para iz drzave na svaki moguci nacin , pa zasto onda ne bi i preko izvoza maline ???
Kako mislite da drzava ima bilo kakav uticaj na izvoz malina kada drzava vise nema nijednu svoju veliku firmu koja se bavi tim poslom????
Ostalo je jos par zadruga koje se samo vode na spisku zivih.... Drzava apsolutno nema vise nikakav uticaj na izvoz malina a i ostalog voca. Sve cene se formiraju na osnovu ponude i potraznje, izvoz je potpuno slobodan. Pisao sam sta je sve potrebno od papira da bi se roba izvezla, to se sve moze proveriti u svakoj spediciji uz kaficu.