MALINA-berba i cena 2015

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mislim da prvo ovde treba da se razgranici da biti vlasnik neke hladnjace ne znaci automatski i biti izvoznik.Tu obavezno postoji posrednicka firma koja lesinari ,trazi ko je u problemu sa novcem i bankama i ko mora da da malinu.Tu se formira zakon ponude i potraznje,a ne sa svetskim trzistem,nego sa tim lesinarima.Roba pristize u hladnjace ,a kupca nema,tj. ima ali on ceka ko ce prvi da popusti.Znaju oni dobro da su krediti ograniceni ,da su kamate ogromne.Valjda svi poznajete po nekog ko ima dug zelenasima i kako postupaju sa takvim kad krene da rasprodaje da vrati dug.To se na kraju sve reflektuje na proizvodjaca,koji se nalazi izmedju dve vatre,radnika i hladnjace.Tu bi drzava mogla da pomogne sa nekom beskamatnom pomoci dok se ne nadje pravi kupac za pravu cenu.Takodje bi trebalo osmisliti nacin kako bi se izbegle banke,posto oko 20-30 % cene voca pojedu njihove kamate ,Drzava bi mogla da regulise sve ovo kad ne bi direktno stajala iza ove pljacke

Slazem se potpuno da drzava stoji iza pljacke , naravno u dogovoru sa onim velikim igracima. Odrede cenu za otkup a oni ce da je izvoze po principu one fakture kao sto je poznavalac dao na polu-uvid.
Zadnjih 15 godina se radi na izvlacenju para iz drzave na svaki moguci nacin , pa zasto onda ne bi i preko izvoza maline ???

@ poznavalac prilika

Samo vrtite istu pricu koja je polovicno tacna, i mislite ako je ponovite vise puta da ce ljudi vise verovati u to. Sa time necete nista postici jer vam ljudi neveruju jer niste iskreni, krijete podatke , pogotovo ovo sto sam naveo, kome je izvezena roba . Taj podatak proizvodjacima nije bitan ali bi se time utvrdilo mnogo stvari, zato i krijete. I kao sto vi ponovljate vise puta iste stvari i ja cu vama to pitanje. Kome je izvezeno ???

I ove ljude su razlicita njihova saznanja kostala mnogo u zivotu ali ih oni svakako dele sa ostalima. A vi neka vasa saznanja krijete iz jasnih razloga. Ponavljam da niste iskreni i sa takvima retko ko hoce i da prica a pogotovo da radi. Kazete da se novac moze obezbediti uz dobar projekat, a vama sa vasim silnim znanjem , informacijama i poznanstvima , eto , do sad to nije uspelo.

O sistemu podeljeno sa 3 , pa to nema veze sa istinom, samo vam ta cena zvuci prihvatljivo za obe strane. Mozda to vazi za svezu robu koja ima kraci rok trajanja, i to da se trecina daje proizvodjacu a ne "prvom dobavljacu" , a za smrznute namirnice to sigurno nije slucaj.

To sto vi potencirate stalno, posrednike, ulazak u velike markete, vitrine, marketing, trnsport ....kao ogromne troskove , to moze da prodje na malim kolicinama . Ali kad pocne igra velikih brojki, sve to pada u vodu. Kad neko barata sa 10 hiljada tona , robom vrednom 30-40 miliona evra, ti troskovi za njega su mali , ne veci od 10%. Takvi ovde odredjuju cenu maline a robu izvoze svojim "zatamnjenim" firmama u inostranstvu.

Znam da mi vi ne verujete, ima ljudi koji veruju jer znaju da nista nije onako kako izgleda na prvi pogled. Kome je izvezena roba, izvezena je u jednu Poljsku firmu kad vas bas toliko zanima, mogu ponovo da postavim fakturu i da vam to dokumentujem.

Svako ima pravo sam da odluci da li ce nesto da podeli sa nekim ili nece, forum je na dobrovoljnoj bazi, ja sam odlucio koliko neke stvari zelim da otkrijem i tu se svaka prica sa mnom zavrsava.

Ko je rekao da meni nesto jeste uspelo ili nije? Ja radim, pristojno zaradjujem i ne zalim se. Da li bih radio jos vise, da radio bih jer me rad sa vocem pokrece i uvek dodatno motivise a tu je neizbezan materijalni momenat koji je za sve vazan. Ne znam koliko ste upuceni, ali otvaranjem pretpristupnih poglavlja EU Srbiji se otvaraju mnoge mogucnosti za konkurisanje za razna sredstva EU. EU pre svega finansira zadruge i udruzenja proizvodjaca pa sam kroz prizmu toga rekao da bi sa pravim ljudima i dobrim projektom mozda nesto novaca i moglo da se obezbedi.

Prvo, 10 hiljada tona je kolicina koju u Srbiji rade 3-4 firme, drugo, 10.000 tona ne moze da se proda godisnje kroz kanal maloprodaje, jer da moze to bi znacilo da jedna od ove 3-4 firme samo radi malo pakovanje i distribuira u Evropu a to nije tacno. Ako ne verujete meni, pitajte nekoga ko radi u nekoj velikoj hladnjaci da li se samo stancuje malo pakovanje ili se radi jos nesto. Usput, mnoge firme kupe zbirni rolend u Srbiji pa posle prepakuju to u Nemackoj ili nekoj drugoj zemlji.

Rekao sam vam gde je roba izvezena, a vidim da se usput pitate da li nase firme imaju svoje firme preko. Da imaju, ja ih znam par, a postoji vise razloga za to. Obicno se te firme bave trgovinom i korisne su jer recimo nema cekanja PDVa od drzave a uspesno se krije trag gde roba zavrsava. Drugi razlog je sto postoje firme koje zele da kupe samo rascarinjenu robu, onda ova firma preko odradi rascarinjene i onda je prodaje....

- - - - - - - - - -

Ovu informaciju mogu i ja da potvrdim.Za zamrznutu malinu sam dobijao 234 dinara pre neki dan.

- - - - - - - - - -

Ovu informaciju mogu i ja da potvrdim.Za zamrznutu malinu sam dobijao 234 dinara pre neki dan.

OK cena u ovom trenutku i stanju na trzistu kada rolend ide ispod 2,5 a griz ispod 2....

- - - - - - - - - -

Mislim da prvo ovde treba da se razgranici da biti vlasnik neke hladnjace ne znaci automatski i biti izvoznik.Tu obavezno postoji posrednicka firma koja lesinari ,trazi ko je u problemu sa novcem i bankama i ko mora da da malinu.Tu se formira zakon ponude i potraznje,a ne sa svetskim trzistem,nego sa tim lesinarima.Roba pristize u hladnjace ,a kupca nema,tj. ima ali on ceka ko ce prvi da popusti.Znaju oni dobro da su krediti ograniceni ,da su kamate ogromne.Valjda svi poznajete po nekog ko ima dug zelenasima i kako postupaju sa takvim kad krene da rasprodaje da vrati dug.To se na kraju sve reflektuje na proizvodjaca,koji se nalazi izmedju dve vatre,radnika i hladnjace.Tu bi drzava mogla da pomogne sa nekom beskamatnom pomoci dok se ne nadje pravi kupac za pravu cenu.Takodje bi trebalo osmisliti nacin kako bi se izbegle banke,posto oko 20-30 % cene voca pojedu njihove kamate ,Drzava bi mogla da regulise sve ovo kad ne bi direktno stajala iza ove pljacke

Svako ko ima hladnjacu odredjuje da li zeli da izvozi ili ne? Da bi se izvozilo mora da se ulozi malo u marketing, mnogi ne zele da ulaze u marketing pa onda zavise od ovih kako ih vi nazivate lesinari, a zasto ih tako nazivate? To su ljudi koji rade svoj posao, bave se trgovinom, koriste svoje poslovne kontakte izvoze robu i tako zaradjuju. Ja ne vidim nista u tome lose.

Da drzava treba da pomogne treba, treba da stane iza hladnjaca a oni da stanu iza proizvodjaca. Kada bi drzava stala i kada bi recimo izvoz bio ogranicen tipa, da se prva dva meseca po otkupu nista ne moze izvesti onda bi skroz druga situacija na trzistu bila. Medjutim drzava niti ima sredstava niti ima volje za tako nesto, ima puno vecih problema da resava. Nesto malo povoljnih kredita se plasira preko fonda za razvoj koji jedno vreme nije radio, ali sve je to nedovoljno da bi se ozbiljnije pomogle hladnjace a samim tim i proizvodjaci. Sam pritisak koji hladnjace dobiju od proizvodjaca uslovljaju ih da da robu prodaju kad joj vreme nije a sa druge strane svi zele i da se razvijaju i idu napred a sa preskupim kreditima to ide jako tesko uz izuzetno velike rizike.

- - - - - - - - - -

Slazem se potpuno da drzava stoji iza pljacke , naravno u dogovoru sa onim velikim igracima. Odrede cenu za otkup a oni ce da je izvoze po principu one fakture kao sto je poznavalac dao na polu-uvid.
Zadnjih 15 godina se radi na izvlacenju para iz drzave na svaki moguci nacin , pa zasto onda ne bi i preko izvoza maline ???

Kako mislite da drzava ima bilo kakav uticaj na izvoz malina kada drzava vise nema nijednu svoju veliku firmu koja se bavi tim poslom????
Ostalo je jos par zadruga koje se samo vode na spisku zivih.... Drzava apsolutno nema vise nikakav uticaj na izvoz malina a i ostalog voca. Sve cene se formiraju na osnovu ponude i potraznje, izvoz je potpuno slobodan. Pisao sam sta je sve potrebno od papira da bi se roba izvezla, to se sve moze proveriti u svakoj spediciji uz kaficu.

@ poznavalac prilika

Pa kako da mislim da drzava nema uticaj na izvoz kad odredjuje otkupnu cenu ??? Ko je ovde pao sa kruske ??? 95% i vise se izvozi i vi onda kazete da drzava nema uticaj na izvoz, pa ko je ovde lud ????
Kako je drzava odredila otkupnu cenu ?? Na osnovu ponude i potraznje ?? Gde, u skupstinskom restoranu ???
Za koga je drzava odredila otkupnu cenu , za proizvodjace sigurno nije, znaci za trgovce , za te 4 firme koje izvoze 10k t + .

Samo pisete i vrtite se u krug. Nista time ne postizete. Mozda ima ljudi koji vam veruju ali se mogu izbrojati na prste jedne ruke.

@ poznavalac prilika

Pa kako da mislim da drzava nema uticaj na izvoz kad odredjuje otkupnu cenu ??? Ko je ovde pao sa kruske ??? 95% i vise se izvozi i vi onda kazete da drzava nema uticaj na izvoz, pa ko je ovde lud ????
Kako je drzava odredila otkupnu cenu ?? Na osnovu ponude i potraznje ?? Gde, u skupstinskom restoranu ???
Za koga je drzava odredila otkupnu cenu , za proizvodjace sigurno nije, znaci za trgovce , za te 4 firme koje izvoze 10k t + .

Samo pisete i vrtite se u krug. Nista time ne postizete. Mozda ima ljudi koji vam veruju ali se mogu izbrojati na prste jedne ruke.

Mislim da vi ne shvatate ulogu drzave, jer drzava obzirom da vise nema nijednu svoju hladnjacu nema nikakav uticaj na odredjivanje cene. Drzava se ovde jedino pojavljuje kao medijator, kao strana koja zeli da se iznadje resenje, mislim da je to i vrapcima na grani jasno. Moze li drzava bilo kojoj privatnoj firmi da naredi po kojoj ceni ce da kupi malinu??? Ne moze, to je moglo za vreme Tita kada je drzava u svojim rukama drzala sav izvoz. Danas, drzava moze jedino da posreduje, moze malo i da preti, salje inspekcije i slicne stvari ali realno nema nikakvog uticaja na cenu.

Drzava je par puta pomogla proizvodjace ali nazalost proizvodjaci nisu bili spremni, nisu imali kvalitetne ljude koji bi te sanse iskoristili. Svi ti projekti su se neslavno zavrsili izmedju ostalog i zbog ljudi poput vas koji misle da sve znaju a u stvari....

Jos bih nesto da dodam, znate sta je jako smesno, sto sad u ministarstvu kad je bilo pregovora oko cene bile su samo srpske firme, nijedna strana se nije pojavila... Ispada da samo nase firme izvoze maline a strane??? Ili mozda strane nisu htele da dodju a to niko nece da kaze, sta se tu desava?

- - - - - - - - - -

Ovde nema demokratije nimalo. Sta sad,ja ne smem da kazem sta mislim? Ej bre.... Ajde banujte i ovu poruku. Ma cena od 100 dinara je super. Ovo vam pisanje odgovara,zar ne? Imam neki osecaj kao da hladnjacar ima svoj forum a mi pisemo tu... hahaha,kakva ironija.

Ko vas banuje, ko vas sprecava da izlozite svoje misljenje? Ako negde vlada demokratija onda vlada na ovom forumu, mozete da pisete sta god zelite... Ja sam vise puta cak bio i vredjan niko nije reagovao cak ni opomenom a ja nikoga nisam uvredio, svakoga sam saslusao i ukazao gde po meni gresi...

Ako ste vi vrabac ja nisam. Gde to drzava odredjuje cenu poljoprivrednog proizvoda koji 95% ide za izvoz ??? Meni je jedino jasno da drzava ne radi svoj posao i da je medijator u neciju korist.
I kako nema uticaja ako odredi cenu ???
Ne moze nikome da naredi ali moze da se dogovori sa najvecim igracima kao sto se i dogovorila, oni otkupe sigurno 80% proizvedene robe po dogovorenoj ceni, a ostalih 20% otkupe manje firme i tu cena varira +- 20-30%

I dajte te fakture da vidimo kome se izvozi.

Ako ste vi vrabac ja nisam. Gde to drzava odredjuje cenu poljoprivrednog proizvoda koji 95% ide za izvoz ??? Meni je jedino jasno da drzava ne radi svoj posao i da je medijator u neciju korist.
I kako nema uticaja ako odredi cenu ???
Ne moze nikome da naredi ali moze da se dogovori sa najvecim igracima kao sto se i dogovorila, oni otkupe sigurno 80% proizvedene robe po dogovorenoj ceni, a ostalih 20% otkupe manje firme i tu cena varira +- 20-30%

I dajte te fakture da vidimo kome se izvozi.

Proizvod koji 95% ide u izvoz INO trziste odredjuje cenu a ne nasa drzava koja nema nijednu hladnjacu niti je na bilo koji drugi nacin znacajnije ukljucena u izvoz malina. Drzava je tu da stvori poslovni ambijent koji ce omoguciti firmama da se medjusobno takmice. Dolaskom stranih firmi nema vise ni govora da takav ambijent nije stvoren. Drzava je medijator koji nastoji da se proizvodjaci medjusobno dogovore, drzava je cak i vise od medijatora, jer je pokusavala i jos uvek pokusava da pomogne proizvodjacima ali proizvodjaci to ne znaju da iskoriste.

Kako zamisljate da se drzava sa nekim dogovori oko cene? Valjda su tim sastancima gde je drzava medijator prisustvovali jos neki ljudi (znam da jesu), valjda su nesto pricali i dogovarali se???

Bojim se da vi ne znate o cemu pisete.....

Sastanak u ministarstvu je bio, bili su predstavnici i hladnjaca i predstavnici proizvodjaca i znate koji je problem tu nastao????? Predstavnici proizvodjaca nisu bili slozni, jedni su hteli jedni a drugi su hteli drugu cenu???? I po ko zna koji put drzava koja hoce proizvodjacima da pomogne proizvodjaci nisu ujedinjeni ne znaju tu pomoc da iskoriste....

Drzava nijednoj firmi ne moze narediti da neku robu plati po odredjenoj ceni, pogotovu to ne moze raditi stranih firmama koje kao i nase znaju koliko nesto mogu da plate. Gresite ako mislite da se neko dogovara sa drzavom, oko cega da se dogovaraju? Mogu da se dogovaraju jedino oko toga da drzava brze vraca PDV, ili da omoguci povoljnije kredite i slicne stvari a oko cene, to su price za siroke narodne mase.... Svaka firma na osnovu svoje procene trzista odredjuje koliko ce neku robu platiti. Kao sto i svaki proizvodjac odredjuje sa kojom ce hladnjacom uspostaviti saradnju ili ce mozda robu prosuti, ili je nece brati, ili ce napraviti rakiju od nje, slatko, to je odluka proizvodjaca.

Poslednja izmena:
I sta si ti zakljucio?da se sabac zezao sa 250din? Ja mislim da nije ali su dobili to da malo ujednace cenu i dosli na oko 200din.to sto udruzenja nisu slozna i ne treba jer svako ima svoju matematiku.sabac 2,3 arilje da budu iste cene. Ko je dao istu cenu i ko je kao pobedio?arilje i drzava da ne budu protesti a sabac ko sisa.

- - - - - - - - - -

Ma ne mozes da platis u srbiji malinu koliko hoces i da imas milijarde.ocukaju rogove cas kao karicu

@ poznavalac prilika

Pa vi kao da zivite u svajcarskoj a ne u srbiji. Jos cete sad da ubedjujete ljude kako politicari koji vode drzavu rade u korist drzave ??? Rade kao i svi pre , u korist krupnog kapitala , koji parce kolaca daje i njima. Da li treba da navodim primere ili shvatate o cemu pricam ?
Drzava je ukljucena u izvoz malina kroz cenu koja je odredila na tim "sastancima". Objasnio sam vec kako, a to sto vi ne zelite da prihvatite to, to je verovatno zbog vaseg politickog ubedjenja ili posla kojim se bavite.
Ponavljam da zivimo u zemlji srbiji gde svako u vlasti i blizak vlasti gleda kako sto vise od drzave da uzme para.

I opet se vrtite u krug i ponavljate iste fraze koje nigde ne vode. Mozda bi vam bilo bolje da se bavite politikom, jer u sustini vase pisanije se na to svode. Ista prica ide u krug, ne slusate i ne shvatate ostale, necete da prihvatite da niste u pravu za pola stvari, ne priznajete ono sto svi ostali vide (kriminial i korupcija na drzavnom nivou) ...

I dajte tu fakturu da vidimo kome se izvozi.

Nisam neki poznavalac prilika, ali sam siguran da ne postoji više ni jedan proizvod, računajući tu i tropsko i egzotično voće, gde je razlika između otkupne i maloprodajne cene 900%.

grcka.jpg

To su sve priče za malu decu. Radio sam u jednom od najvećih trgovinskih sistema u zemlji i znam kako stvari kod njih funkcionišu od ugovaranja za ulazak robe u sistem do izlaganja robe.Kako kaže majstor Gera "nisam neki poznavalac prilika",ali znam dovoljno da pisanje ovog našeg Poznavaoca prilika ne shvatam ozbiljno. Iskreno, ne mogu da kažem da se ne slažem sa nekim idejama koje je izneo,naročito oko udruživanja, ali i dobre ideje u njegovom slučaju padaju u vodu,jer 90% ostale priče je samo razvodnjavanje i okretanje u krug,bez odgovora na konkretna pitanja.

Cuo sam informaciju da su neke hladnjace u Arilju podigle cenu na 215 dinara.Pokusacu da to proverim tokom dana,pa da potvrdim informaciju ili da je demantujem :)

I sta si ti zakljucio?da se sabac zezao sa 250din? Ja mislim da nije ali su dobili to da malo ujednace cenu i dosli na oko 200din.to sto udruzenja nisu slozna i ne treba jer svako ima svoju matematiku.sabac 2,3 arilje da budu iste cene. Ko je dao istu cenu i ko je kao pobedio?arilje i drzava da ne budu protesti a sabac ko sisa.

- - - - - - - - - -

Ma ne mozes da platis u srbiji malinu koliko hoces i da imas milijarde.ocukaju rogove cas kao karicu

Svoj zakljucak sam vec napisao, Sabac je napravio losu procenu koju je kasnije morao da koriguje to se desilo.

- - - - - - - - - -

@ poznavalac prilika

Pa vi kao da zivite u svajcarskoj a ne u srbiji. Jos cete sad da ubedjujete ljude kako politicari koji vode drzavu rade u korist drzave ??? Rade kao i svi pre , u korist krupnog kapitala , koji parce kolaca daje i njima. Da li treba da navodim primere ili shvatate o cemu pricam ?
Drzava je ukljucena u izvoz malina kroz cenu koja je odredila na tim "sastancima". Objasnio sam vec kako, a to sto vi ne zelite da prihvatite to, to je verovatno zbog vaseg politickog ubedjenja ili posla kojim se bavite.
Ponavljam da zivimo u zemlji srbiji gde svako u vlasti i blizak vlasti gleda kako sto vise od drzave da uzme para.

I opet se vrtite u krug i ponavljate iste fraze koje nigde ne vode. Mozda bi vam bilo bolje da se bavite politikom, jer u sustini vase pisanije se na to svode. Ista prica ide u krug, ne slusate i ne shvatate ostale, necete da prihvatite da niste u pravu za pola stvari, ne priznajete ono sto svi ostali vide (kriminial i korupcija na drzavnom nivou) ...

I dajte tu fakturu da vidimo kome se izvozi.

Mislim da ste u velikoj zabludi, drzava se apsolutno ne mesa u izvoz voca, trudi se jedino da proizvodjacima pomogne.

Obasjnite kako drzava utice kroz cenu i koje mehanizme drzava ima da kontrolise otkupnu cenu, navedite bar jedan mehanizam???

Ja uvek prihvatam stvari koje su realne, lako dokazive a koje ne se ne zasnivaju na pricama rekla-kazala.....

Kome se izvozi roba, vec sam vam napisao, roba je otisla za Poljsku.

- - - - - - - - - -

Nisam neki poznavalac prilika, ali sam siguran da ne postoji više ni jedan proizvod, računajući tu i tropsko i egzotično voće, gde je razlika između otkupne i maloprodajne cene 900%.

grcka.jpg

Postovani Gera, da se imalo razumete u posao oko malina znali bi ste da nije ista sorta maline koja se prodaje za industrijsku upotrebu kao sto je Wilamet i malina koja se koristi za prodaju u svezem stanju kao sa vase slike koja moze biti Polka, Polana, Tjulamin i sl. Te dve razlike jako su bitne i stoga molim vas nemojte siriti lazne dezinformacije i narod uznemiravati.

Ja sam vec pisao o tome da se visoke cene u otkupu mogu postici jedino sa sortama namenjenim za svezu prodaju, vec je neko pomenuo na forumu koliko se tjulamin placa....

Problem kod sveze robe je taj sto mi mnogo kasnimo za svetom a i malo smo daleko od trzista koje je za nas zanimljivo kao sto je Austrija i Nemacka. Svojim sam na par mesta gledao koliko sveze robe isporucuju Madjari, Bosanci o Evropi necu da govorim jedino nas nigde nema. Po meni tu smo izgubili korak sa svetom i to je velika prilika koja nazalost nije dovoljno iskoriscena.

- - - - - - - - - -

To su sve priče za malu decu. Radio sam u jednom od najvećih trgovinskih sistema u zemlji i znam kako stvari kod njih funkcionišu od ugovaranja za ulazak robe u sistem do izlaganja robe.Kako kaže majstor Gera "nisam neki poznavalac prilika",ali znam dovoljno da pisanje ovog našeg Poznavaoca prilika ne shvatam ozbiljno. Iskreno, ne mogu da kažem da se ne slažem sa nekim idejama koje je izneo,naročito oko udruživanja, ali i dobre ideje u njegovom slučaju padaju u vodu,jer 90% ostale priče je samo razvodnjavanje i okretanje u krug,bez odgovora na konkretna pitanja.

Vi ste radili u jednom od najvecih trgovinskih sistema, ne znam na kojoj poziciji, jer nije isto ako radite negde kao magacioner ili ako radite kao izvrsni direktor... Ja sam imao priliku direktno da ugovaram robu za neke od stranih sistema i znam kako stvari funkcionisu, opisao sam vam sve to ali izgleda da ovde ima jako malo ljudi koji stvari mogu da gledaju na jedan drugaciji nacin. Klise i predrasude su stanja koja vas samo udaljavaju od posla.

- - - - - - - - - -

Cuo sam informaciju da su neke hladnjace u Arilju podigle cenu na 215 dinara.Pokusacu da to proverim tokom dana,pa da potvrdim informaciju ili da je demantujem :)

Ne znam da li je tacno, znam da cena robe u izvozu pada, vodeci se tom logikom ne bi trebalo biti povecanja ali ko zna, mozda ima nekih koji misle drugacije ili imaju drugacije prognoze.

"Vi ste radili u jednom od najvecih trgovinskih sistema, ne znam na kojoj poziciji, jer nije isto ako radite negde kao magacioner ili ako radite kao izvrsni direktor... Ja sam imao priliku direktno da ugovaram robu za neke od stranih sistema i znam kako stvari funkcionisu, opisao sam vam sve to ali izgleda da ovde ima jako malo ljudi koji stvari mogu da gledaju na jedan drugaciji nacin. Klise i predrasude su stanja koja vas samo udaljavaju od posla."

Recimo samo da nisam radio kao magacioner,ali možda jednoga dana i kažem gde sam radio i na kom mestu,kao i Vi,jer koliko se sećam Vi se ovde predstaviste kao električar,a sada Vas vidimo u nekom novom svetlu kao velikog igrača u ovom biznisu.Nemam ništa protiv Vas,baš naprotiv, rekao sam da sam se složio sa nekim Vašim idejama,ali zbog nedoslednosti u Vašem pisanju i razvodnjavanju,te bespotrebnom skrivanju nekih odgovora na konkretna pitanja gubite kredibilitet kod ljudi.

"Vi ste radili u jednom od najvecih trgovinskih sistema, ne znam na kojoj poziciji, jer nije isto ako radite negde kao magacioner ili ako radite kao izvrsni direktor... Ja sam imao priliku direktno da ugovaram robu za neke od stranih sistema i znam kako stvari funkcionisu, opisao sam vam sve to ali izgleda da ovde ima jako malo ljudi koji stvari mogu da gledaju na jedan drugaciji nacin. Klise i predrasude su stanja koja vas samo udaljavaju od posla."

Recimo samo da nisam radio kao magacioner,ali možda jednoga dana i kažem gde sam radio i na kom mestu,kao i Vi,jer koliko se sećam Vi se ovde predstaviste kao električar,a sada Vas vidimo u nekom novom svetlu kao velikog igrača u ovom biznisu.Nemam ništa protiv Vas,baš naprotiv, rekao sam da sam se složio sa nekim Vašim idejama,ali zbog nedoslednosti u Vašem pisanju i razvodnjavanju,te bespotrebnom skrivanju nekih odgovora na konkretna pitanja gubite kredibilitet kod ljudi.

Necije formalno obrazovanje ne mora po automatizmu da znaci da je covek uspesan i obratno nedostatak necijeg formalnog obrazovanja ne mora da znaci da je covek neuspesan. Ja sam jako dosledan u svojim stavovima i u svom pisanju, voleo bih da mi pronadjete jednu nedoslednost. Sto se tice odredjenih odgovora bojim se da ne mogu odgovoriti na sva pitanja a pojasnio sam to i zasto. Ne moze se sve na forumu saznati, forum je javan, svako moze da ga cita a odrejene stvari nisu bas za svu publiku. Ko je ozbiljan zeli da radi ja sam tu da pomognem.

Poštovani poznavalac,
Ako je otkupna cena Vilameta 205,00 , Mikera 225,00 a Tjulamina 320,00 ,(iako ga većina hladnjača plaća kao Vilamet), a maloprodajna cena sveže maline16 € u Grčkoj, nije mi jasno šta je ovde dezinformacija. Ni jednog momenta nisam pomenuo hladnjačare ni državu. Ja sam veoma zadovoljan sa mojom hladnjačom, oni su veoma korektni i poslovni.
Najverovatnije su Grci išli sa velikom razlikom u ceni?

U Arilju cena i dalje 204 din

Robe ima dovoljno... Bojim se kako stvari stoje da moze biti problema sa plasmanom... No videcemo ovo je jos pocetak....

- - - - - - - - - -

Poštovani poznavalac,
Ako je otkupna cena Vilameta 205,00 , Mikera 225,00 a Tjulamina 320,00 ,(iako ga većina hladnjača plaća kao Vilamet), a maloprodajna cena sveže maline16 € u Grčkoj, nije mi jasno šta je ovde dezinformacija. Ni jednog momenta nisam pomenuo hladnjačare ni državu. Ja sam veoma zadovoljan sa mojom hladnjačom, oni su veoma korektni i poslovni.
Najverovatnije su Grci išli sa velikom razlikom u ceni?

Ako hladnjaca ne radi svezu robu onda ni Tjulamin ne moze platiti 320 dinara, samo ko radi svezu robu moze tu robu vise i da plati. Drugo vec sam pisao o tome, ne mozete gledati razliku izmedju maloprodajne cene i otkupne, to nema logike. A posto vidim da sve znate, organizujte vi izvoz na 16 eura ako mislite da je to lak posao. Izvozna cena 16 eura, dobavljac dobija maksimalno 5-7 eura, proizvodjac 2,5-3eura. Ostalo su troskovi transporta, logistike, veletrgovine, porezi i slicne stvari.

Za primer se moze uzeti i kupina i borovnica bilo koje drugo sveze voce, ali molim vas pravite razliku izmedju sveze robe i robe namenjene za zamrzavanje.... Te dve kategorije nikako nisu iste...

Poslednja izmena:
Jel zna neko cenu maline original?

Послато са E2105 уз помоћ Тапатока

Poštovane kolege mene zanima radi li ko od vas malinu za izvoz u svežem stanju i kakva iskustva imamo kao malinari u tom domenu. Mene ta ideja odavno bocka u mali mozak a nikako da se pojave istomišljenici a mislim da imamo šanse sa tom prodajom. Molim gospodina Poznavaoca da mi da svoje mišljenje. Hvala unapred.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh