Citam ove postove pa mi malo smesno kako se ljudi odmah pale i reaguju na svakakvu glupost.
Cunami.....ja sam stavio ono obecano pivo da se hladi...
,,,
----------------------
NIKO NECE PLATITI ONO STO NEMORA
Svidjalo se nama ili ne ipak ovi veliki otkupljivaci-hladnjacari su glavni nosioci sveukupnog otkupa,a ovi mali ih samo prate.Oni otkupe velike kolicine maline,a manji pokupe ostatak. Sta bi se desilo kada bi odjednom propali nekoliko ovih velikih hladnjacara,ili sta bi se desilo,da samo oni ostanu kao kupci........propast srpskog malinarstva...Tako ovo je ipak neka hajd da kazem prirodna ravnoteza.
To sto su hladnjacari bolje medjusobno organizovaniji od nas i vise saradjuju to nama proizvodjacima nije niko kriv,naptrotiv to bi nam posluzilo kao primer da i mi proizvodjaci treba da se sto bolje i vise organizujemo i saradjujemo i sto vise zajednicki da nastupamo.
Ali to da bude bez sitnicarenja,gledanja pojedinacnih interesa,potkupljivosti,licemerja...
Poznavalac
Zbog prosirenja kapaciteta,i povecanja broja hladnjacara,neocekujem neki vrtoglavi pad cena,naprotiv vec neku vrstu blage ali prave i zdrave konkurencije.
Ali i to da se desi pravi proizvodjaci sa visegodisnjim iskustvom nece odmah lomiti preko kolena i krciti malinjake,vec ce se drzati one narodne "strpljen spasen",
A koliko godi na prvi pogled izgledalo da se zasadi enormno sire,i da ce doci do mega ponude koja ce oboriti cenu,ipak sa druge strane imamo veliki broj domacinstava koja gase proizvodnju,uglavnom to su staracka domacinstva,pa imamo gde se smanjuje proizvodnja zbog migracija stanovnistva,pa sve vise problema u samoj proizvodnji (pojava bolesti,zaraza,vremenskih nepogoda itd..)
Neko pravo resenje u malinarstvu bilo bi dogovor i fleksibilna saradnja izmedju proizvodjaca i hladnjacara.....sjedne strane dizanje proizvodnje na ona Polova 3k....a sa druge strane koliko toliko zadovoljavajuca cena za ta 3 k........
rezultat bi bio ovo