MALINA-berba i cena 2015

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
smesno je gledati kakose traci prazna slama o necemu sto znaju i vrapci na grani.
mrzime da odgovaram na dosta postova,mada samo kratke citam
nego recite mi ocete vi uraditi sta oko cene za ovu godinu ili cete tako do nove godine tj do bozica,pa kad prodje bozic i neko otvori temu za 2016 vi da nastavite....jovo nanovo....

Poznavalac
Sto se tice medjusobne polemike ja vas uvazavam kao korektnog coveka.Zamerao sam vam na pokusaju da opravdate nesto sto je bilo vezano za cenu maline u prosloj godini.Ali,svakako imate pravo da iznesete svoj stav.U osnovi mislim da imamo i razlicit pristup,pa iz toga nastaje i dobar deo nesporazuma.Vi ste covek prakse i iz tog ugla gledate na stvari.Ja pokusavam da do sustine problema dodjem sa malo uopstenijeg stanovista.Pa tako i sada pokusacu na nesto drugaciji nacin da pojasnim taj partnerski odnos o kome vi govorite.
Kada kupujete repromaterijal vi placate po ceni koju je vasa hladnjaca odredila,po ceni koja je vama data.Vi ne mozete da kazete koliko bi vi to plataili.Ne kupujete po ceni odredjenoj sa vase strane.Kada prodajete vas proizvod,opet vas hladnjacar ponovo odredjuje cenu i vi prodajete po toj ceni.Vi
ne mozete da kazete sta je vasa cena.To je igra u kojoj ste vi gubitnik .To nije igra ravnopravnih ucesnika.I tu se po meni krije jos jedna zamka,kada mi govorimo o trzisnoj ceni.Sta je trziste.bez velike filozofije ,to je organizovan susret kupaca i prodavaca,ponude i traznje,interakcija ,medjuodnos trzisnih ucesnika.Kod cene maline vi imate jednostran odnos,ucesnik na strani ponude je pasivan igrac,za njega je cena data velicina.Uzmi ili ostavi.Ovde sam prethodno definio trziste u pravom smislu reci,trziste savrsene konkurencije.Trzisna struktura je razudjena,pa je i monopol jedan od trzisnih oblika.U primeru sa cenom maline to je klasican primer monopolski odredjene cene.To ste i sami ovde u jednom prethodnom postu dali u naznaci,ne bas otvoreno.U pravom smislu reci tu nema partnerskog odnosa ,jer ste vi u pasivnoj poziciji,u datim okolnostima o nekoj vrsti korektnosti mozemo govoriti.Cena maline nije igra na otvorenoj sceni. Kljucni igraci predstavljaju uzak i zatvoren krug i deluju u pozadini izvan ociju javnosti ,jednostrano povlace poteze,igraju izmedju samih sebe ,i odredjuju cenu po sopstvenoj proceni.Kako bi se mogla promeniti pozicija drugog trzisnog ucesnika.Kako on moze da udje u igru oko cene.Teorijski moze,ali prakticno ne.I ta prakticna cinjenica sustinski i sudbonosno je odredila njihovu poziciju.Evo nasta mislim.Proizvodjaci mogu da izadju i kazu mi necemo brati malinu po datoj ceni.Ona je za nas neprihvatljiva.Kao sto Pole kaze ne berem malinu ispod tri evra pa nek me proglase i ludim.Otprilike ovako nekako .Nek mi ne zameri ako nisam bas potpuno precizno preneo njegov stav.U navedenoj situaciji bi proizvodjaci itekako postali aktivni ucesnici u odredjivanju cene i pozivani na svaki razgovor.I otkupljivaci bi se vrlo rado odazivali svakom pozivu proizvodjaca.Ovako mogu uvek da ih ignorisu kao sto i cine.Samo iskljuciv i tvrd stav daje do znanja suprotnoj strani da na vas mora racunati.U suprotnom ona maksimizira svoj interes i nece da vodi racun o vasem.

Ja sam uvek otvoren i spreman za diskusiju, nemam rigidne stavove i volim da saslusam drugacija misljenja, covek stalno moze i treba od drugog da uci ma koliko to bilo pozitivno ili negativno. Sa odredjenim delovima sa vama se slazem ali sa odredjenim ne. Kada govorimo o odnosu proizvodjac - hladnjaca i o samom repromaterijalu, vas je stav da to nije toliko korektno a moje je pitanje da li ijedna hladnjaca moze da natera nekog proizvodjaca da prihvati uslove koji im ne odgovaraju ili proizvodjaci sami prihvataju takve uslove? Proizvodjaci sami prihvataju uslove oko repromaterijala jer i njima tako odgovara a i hladnjaca osigurava deo robe. U ovom odnosu ko je gubitnik a ko dobitnik ne bih voleo da polemisem, jer proizvodjac dobija sredstva za proizvodnju kada mu je najpotrebnije a hladnjaca to mora da finansira.... Ako stavimo znak jednakosti izmedju mnogi se nece sloziti, ja sam za znak jednakosti.

Sto se tice cena, vec sam napisao u trzisnoj utakmici ucestvuje jako dosta poslovnih subjekata i zbog toga ponavljam nema govora o monopolu.

- - - - - - - - - -

Molio bih učesnike foruma školovanije od mene da objasne zakonsku definiciju monopola jer nisam siguran ali mi se čini da je to kada preduzece ili više povezanih interesno organizovanih preduzeca kontrolišu više od 50% trzišta. Kod maline je očigledno da izvoz kontroliše tri izvoznika preko 70%, pa sa te strane mislim da drzava treba tu da interveniše i nedozvoli takvu vrstu organizacije a ona očigledno postoji.

Izvoz ne kontrolisu 3 firme , pogledajte listu koju sam postavio pa cete videti da nisteu pravu.... To sto ste napisali da drzava treba da se umesa uopste ne spada u slobodno trziste, jer drzava nikako ne sme da sprecava firme da se dobro organizuju, jer ove velike firme su postale to sto jesu pre svega zbog dobre organizacije rada, ulaganja u marketing, korektnog i fer odnosa sa kooperantima i postovanja rokova prema svojim inostranim partnerima... Da li ovakve firme drzava treba da sankcionise a da nagradi one koji ne rade, koji su neorganizovani i koji ne zele da ulazu u razvoj posla....? Drzava treba da obezbedi slobodno trziste a trziste treba da regulise odnose koji se javljaju na njemu. Sa preko 200 izvoznih firmi trziste je vise nego dovoljno razvijeno.

A evo ponovo linka sa izvoznicima, ovaj put sam namerno otkrio mesta da znate koliko je to razudjeno (firme su iz cele Srbije) i kolika je to konkurencija, ako se ovo moze nazvati monopolom ja onda stvarno ne znam sta nije monopol... Kada se saberu prva tri sa liste to nije 70% , ili ja mozda ne znam dobro da racunam......

http://postimg.org/image/pjomc3m45/

Ako pisemo ozbiljno moramo se sluziti cinjenicama a ne pricama rekla-kazala.

- - - - - - - - - -

smesno je gledati kakose traci prazna slama o necemu sto znaju i vrapci na grani.
mrzime da odgovaram na dosta postova,mada samo kratke citam
nego recite mi ocete vi uraditi sta oko cene za ovu godinu ili cete tako do nove godine tj do bozica,pa kad prodje bozic i neko otvori temu za 2016 vi da nastavite....jovo nanovo....

Pisao sam vec na forumu sta treba da se uradi ako proizvodjaci nisu zadovoljni cenom ali taj posao ne mogu ja da uradim, to morate vi medjusobom da sednete i da se dogovorite, ja sam omogucio i vise nego relevantne informacije. Da informacije koje ste vi dobili besplatno neko bi platio jako veliki novac a pojedinci opet nisu zadovoljni, sve im smeta a izgleda istina najvise.

Ima li neko neku korisnu informaciju oko cene dosta je teoretisanja??? Ljudi sezona pocinje za 10dana

vesti na Tv Happy pre 10 minuta: hladnjacari nude 104 dinara za isplatu svaki dan a kome je malo taj ceka maj mesec 2016 na podelu dobiti 49/51 sada bilo na Tv. Molim vas da neko ovo proveri ne verujem sam sebi

vesti na Tv Happy pre 10 minuta: hladnjacari nude 104 dinara za isplatu svaki dan a kome je malo taj ceka maj mesec 2016 na podelu dobiti 49/51 sada bilo na Tv. Molim vas da neko ovo proveri ne verujem sam sebi

sta 104 dinara , ja pretrazih net i nista to si verovatno sanjao , cena za ovu godinu ispod 2 eura je ponizavajuca nebitan kvalitet

Tacno je tako nam nude hladnjacari u Arilju sramotnu i smesnu cenu od 104 din.Udruzenje ne reaguje nema ih nigde

A cekati do maja meseca i dobiti jos 20-40centi???? Kao da neko normalan moze da veruje da ce prikazati prave izvozne cene.
Neko se ugradjuje veoma ozbiljno. U ovo je drzava ili neko blizak njoj umesao prste nisu ni hladnjacari toliko nenormalni da ponude ovako nesto.
Ili je u pitanju kupljenje politickih poena za ovog naseg svemoguceg time da ce da resi da dobijemo neku normalnu cenu ili neko zgrce nenormalne pare trece nema.
U svakom slucaju vreme je da se ide na sve ili nista. Nema vise cekanja ako popustimo i ove godine mozemo da se pozdravimo sa malinom. I nemojte kukati na hladnjacare verujte suvise su oni sitni za ovako nesto ovo se servira sa vrha bez obzira koji su razlozi iza svega ovoga.

ma to je nemoguce, ja ne mogu da verujem za ovu pricu od 104 dinara, svi parametri govore o nenormalnoj ceni a kod vas pustaju neke tamo nerealne cene,mozda vas manipulisu da vide kakva ce reakcija biti ,a da je neko iz vrha umesan cisto sumnjam mada ima i tu neki malverzacija,jer ima tu stranih firmi ozbiljnih kojim ne smes ni da pomenes neki takav predlog

Radović je dodao da su malinari Ministarstvu trgovine ponudili besplatan projekat kako bi se rešio problem tržišta, koje, prema njegovim rečima, treba da bude slobodno.
"Poslovno udruženje hladnjačara iznelo je neke neprimerene predloge vezano za cenu maline. Naime, prema njihovoj proceni cena koštanja je 79,5 dinara na koju se dodaje 30 za keš, a isplata bi bila svakodnevna. Ko se slaže sa odloženim plaćanjem moraće da sačeka maj 2016. kako bi se dobit podelila 49 prema 51 procenat", kazao je Radović.

Ovo sam uspeo da nadjem. Inace ovaj Radovic je predsednik saveza svih onih 20udruzenja

Ja

Sto se tice cena, vec sam napisao u trzisnoj utakmici ucestvuje jako dosta poslovnih subjekata i zbog toga ponavljam nema govora o monopolu.

- - - - - - - - - -
http://postimg.org/image/pjomc3m45/

Ako pisemo ozbiljno moramo se sluziti cinjenicama a ne pricama rekla-kazala.

- - - - - - - - - -

Dali zastupas neki svoj interes..? sto to UVAZAVAM ....ili stvarno nemas POJMA sta je monopol ...... u kojoj ga bransi opet pa ga nemaaaa....???? . A sta je trzisna utakmica....??? - Lista izvoznikaaa :haha: ...? !!!! - Sve mi vise licis da si LIK sa 2 iii od ranije i vise NICK -ovaaa ...????

Verovali ili ne pregovara se o 300 rsd ... Samo toliko ....!??

Svi pretpostavljamo i uvidjamo da se sprema veomaaa velika igrankaaaa .... kao onih god kad se malina otkupljivala uz automateee....? Samo sad nema atomata .....al bice mnogo sitnih prevara do stotine hiljada evraa...?

Ovo bi znacilo da neko na 10tona maline treba da zaradi 300000 dinara da je ova njihova cena kostanja ispravna. Vreme je da narod pocne da bije izgleda dalje nema

Mislim da je 104 dinara ozbiljna provokacija valjalo bi videti čija. Ko je izvor informacije. Kakve su mu namere ali časne nisu. Da ima onih koje nije sramota da ponude tu cenu za ovogodišnju berbu to znam. Ja je necu brati po te pare pa neka leba prosim. Ove godine je tako a za dalje videcemo.

kod nas se kaparisu malinjaci od 280 do 300 dinara cena obecana videcemo kad poce da se bere i predaje kako ide naplata iste

Moze li neko iz Sapca i okoline da nabave kontakte za kolege iz Ivanjice i Arilja pa ako bude ko prosle godine da se dogovorimo pa pravac Sabac.
Da se dogovorimo sa vasim hladnjacarima ako su za dogovor i da teramo tamo robu. pozdrav

Dali zastupas neki svoj interes..? sto to UVAZAVAM ....ili stvarno nemas POJMA sta je monopol ...... u kojoj ga bransi opet pa ga nemaaaa....???? . A sta je trzisna utakmica....??? - Lista izvoznikaaa :haha: ...? !!!! - Sve mi vise licis da si LIK sa 2 iii od ranije i vise NICK -ovaaa ...????

Verovali ili ne pregovara se o 300 rsd ... Samo toliko ....!??

Svi pretpostavljamo i uvidjamo da se sprema veomaaa velika igrankaaaa .... kao onih god kad se malina otkupljivala uz automateee....? Samo sad nema atomata .....al bice mnogo sitnih prevara do stotine hiljada evraa...?

Znam dobro sta je monopol, ali isto tako znam da monopol ne moze biti kada jednu te istu robu izvozi preko 200 firmi, kakav je tu onda monopol u pitanju? To su podaci koje ste dobili od mene i koje ste dobili od ibrkic sto znaci da su podaci relevantni. Kada preko 200 firmi izvozi jednu te istu robu to je trzisna utakmica. Sto se tice cene, cena ce ove godine biti visoka, ne bih licitarao jer je to nezahvalno. Znam samo da je cena malina kao jedan veliki balon koji se duva i duva sto zbog okolnosti na trzistu sto zbog nekih drugih faktora, kada ce on puci, to nisam siguran ali znam i upozoravam vas sve krajnje dobronamerno da moje reci shvatite ozbiljno jer posle velikih cena docice izuzetno niske cene jer je i u proslosti uvek tako bilo. A ove godine bice vecina proizvodjaca zadovoiljna sa cenom....

Citam ove postove pa mi malo smesno kako se ljudi odmah pale i reaguju na svakakvu glupost.

Cunami.....ja sam stavio ono obecano pivo da se hladi...:ppozdrav:,,,
----------------------
NIKO NECE PLATITI ONO STO NEMORA

Svidjalo se nama ili ne ipak ovi veliki otkupljivaci-hladnjacari su glavni nosioci sveukupnog otkupa,a ovi mali ih samo prate.Oni otkupe velike kolicine maline,a manji pokupe ostatak. Sta bi se desilo kada bi odjednom propali nekoliko ovih velikih hladnjacara,ili sta bi se desilo,da samo oni ostanu kao kupci........propast srpskog malinarstva...Tako ovo je ipak neka hajd da kazem prirodna ravnoteza.
To sto su hladnjacari bolje medjusobno organizovaniji od nas i vise saradjuju to nama proizvodjacima nije niko kriv,naptrotiv to bi nam posluzilo kao primer da i mi proizvodjaci treba da se sto bolje i vise organizujemo i saradjujemo i sto vise zajednicki da nastupamo.
Ali to da bude bez sitnicarenja,gledanja pojedinacnih interesa,potkupljivosti,licemerja...

Poznavalac

Zbog prosirenja kapaciteta,i povecanja broja hladnjacara,neocekujem neki vrtoglavi pad cena,naprotiv vec neku vrstu blage ali prave i zdrave konkurencije.
Ali i to da se desi pravi proizvodjaci sa visegodisnjim iskustvom nece odmah lomiti preko kolena i krciti malinjake,vec ce se drzati one narodne "strpljen spasen",
A koliko godi na prvi pogled izgledalo da se zasadi enormno sire,i da ce doci do mega ponude koja ce oboriti cenu,ipak sa druge strane imamo veliki broj domacinstava koja gase proizvodnju,uglavnom to su staracka domacinstva,pa imamo gde se smanjuje proizvodnja zbog migracija stanovnistva,pa sve vise problema u samoj proizvodnji (pojava bolesti,zaraza,vremenskih nepogoda itd..)

Neko pravo resenje u malinarstvu bilo bi dogovor i fleksibilna saradnja izmedju proizvodjaca i hladnjacara.....sjedne strane dizanje proizvodnje na ona Polova 3k....a sa druge strane koliko toliko zadovoljavajuca cena za ta 3 k........

rezultat bi bio ovo ::novac:: ::novac:: ::novac:: ::novac::

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh