MALINA-berba i cena 2015

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mozda nisam bio najprecizniji u nekim detaljima,ali mislim da u trzisnoj logici jesam.Kad sam pomenuo Sabac i 50 -60 din.govorio sam o prosloj godini.Mozda to nije bio Sabac ,ali neka mesta u kolubarskom okrugu jesu.Svejedno,mogao je biti bilo koji grad.Evo zasto je to neprirodno,neodrzivo i vestacki nametnuto.Hipoteticno neka to budu Sabac i Arilje.Tokom otkupne sezone cena u Arilju je 170 din. a u sapcu 230.Otprilike tako je bilo.Zar nije prirodno da otkupljivaci iz Sapca dodju i pocnu da otkupljuju ariljsku malinu po navedenoj ceni.Ne mozemo reci da su troskovi transporta 60.din. po kg. i da oni nemaju interes za to.I ne mozemo reci da ne mogu naci kvalitet maline u Arilju kao sto je u Sapcu.Sta se dogadja.Logicno povecava se traznja maline u Arilju a smanjuje u Sapcu.Posledicno otkupna cena u Arilju raste a u Sapcu pada.I taj proces traje do trenutka dok se cene ne izjednace.Jos jedan momenat je ovde bitan.Kod maline cena je odredjena od strane otkupljivaca.Nisu proizvodjaci ti koji diktiraju cenu.I da jesu navedeni mehanizam bi delovao_Ovako on samo ima brzi efekat.Postavimo logicno pitanje.Sta je to sto goni otkupljivaca da placa u Sapcu 230 a u Arilju 170.Zar nije njegov interes da plati svu malinu po 170.Ne radi se ovde o otkupu maline u Srbiji i Cileu vec na malom jedinstvenom trzisnom prostoru.Inace takve situacije i zakon sankcionise.Pogledajte Zakon o zastiti konkurencije.

Poznavalac
Hajde da ne zmurimo....
To sto se dizu novi zasadi je najvise sveukupna posledica i stanje u privredi,gde nema ni one minimum i elementarne zarade za zivot,pa je nuzda naterala mnoge da to rade iz moranja ne iz zelje. Jer oko maline treba dobro da se zasucu i rukavi i nogavice,i trpeti i kisu i susu i grad i temperaturu do plus 40 ,a tek sto je drska od motike tvrda lele.....pa nije bas da je to neka crvena ljubav

Zmureli mi ili ne zmureli istina je da se ipak ljudi odlucuju za maline sto znaci da je od svih kultura najisplativija jer da nije tako verovatno bi se odlucivali za neke druge kulture....

@POZNAVALAC
Pusti me fora sa persiranjem i kulturom,jer ako vec pricamo o tome iz tvojih postova se jasno moze videti da si funkcionalno nepismen,tacnije ne vladas gramatikom.
No to je ovde najmanje bitno
Odgovori mi na najjednostavnije pitanje
Zasto si ti ovde?*
Ne proizvodis malinu i nemas hladnjacu po tvojoj prici.
Koji je tvoj interes bivstvovanja ovde?
Reci jednom iskreno i realno pa mozda ti neko i poveruje.
Sto se tice propalih hladnjaca odgovorno tvrdim da se na podrucju 037 u poslednjih 20 godina nijedna nije zatvorila,vec da je vecina samo prosirila svoje kapacitete.
Ako moze neko neka me slobodno demantuje.
I da se razumemo nemam nista protiv hladnjacara.
Niko ni meni niti bilo kome zabranjuje da otvori tj sazida hladnjacu.
Unesimo malo realnosti u polemiku,dosta je bilo zamene teza i sirenja nepotrebne price.

@POZNAVALAC
Pusti me fora sa persiranjem i kulturom,jer ako vec pricamo o tome iz tvojih postova se jasno moze videti da si funkcionalno nepismen,tacnije ne vladas gramatikom.
Zasto si ti ovde?*
Sto se tice propalih hladnjaca odgovorno tvrdim da se na podrucju 037 u poslednjih 20 godina nijedna nije zatvorila,vec da je vecina samo prosirila svoje kapacitete.
Unesimo malo realnosti u polemiku,dosta je bilo zamene teza i sirenja nepotrebne price.
sta je sa hladnjacom koju je drzao veljkovic-radikali?dali radi? ne,ne radi cak je jedan suvlasnik uzeo stranglu ako si u 037

E OVAKO DRAGI POZNAVALAC

Odgovorite vi forumu....tvrdite da je resenje udruzenje,a sa druge strane tvrdite da hladnjace imaju minimalnu zaradu...???
KOLIKA BI ZARADA BILA VECA U UDRUZENJU..??? onako oficijelno ,proizvoljno..
Po mojoj nekoj viziji razlika u ceni u udruzenju u odnosu na klasicnu otkupnu cenu bi morala biti najmanje 50 dinara + rabat na repromaterijal.
A ko to nebi bilo najmanje toliko vasa teza pada u vodu,i to je onda samo prazna prica.

Mozda nisam bio najprecizniji u nekim detaljima,ali mislim da u trzisnoj logici jesam.Kad sam pomenuo Sabac i 50 -60 din.govorio sam o prosloj godini.Mozda to nije bio Sabac ,ali neka mesta u kolubarskom okrugu jesu.Svejedno,mogao je biti bilo koji grad.Evo zasto je to neprirodno,neodrzivo i vestacki nametnuto.Hipoteticno neka to budu Sabac i Arilje.Tokom otkupne sezone cena u Arilju je 170 din. a u sapcu 230.Otprilike tako je bilo.Zar nije prirodno da otkupljivaci iz Sapca dodju i pocnu da otkupljuju ariljsku malinu po navedenoj ceni.Ne mozemo reci da su troskovi transporta 60.din. po kg. i da oni nemaju interes za to.I ne mozemo reci da ne mogu naci kvalitet maline u Arilju kao sto je u Sapcu.Sta se dogadja.Logicno povecava se traznja maline u Arilju a smanjuje u Sapcu.Posledicno otkupna cena u Arilju raste a u Sapcu pada.I taj proces traje do trenutka dok se cene ne izjednace.Jos jedan momenat je ovde bitan.Kod maline cena je odredjena od strane otkupljivaca.Nisu proizvodjaci ti koji diktiraju cenu.I da jesu navedeni mehanizam bi delovao_Ovako on samo ima brzi efekat.Postavimo logicno pitanje.Sta je to sto goni otkupljivaca da placa u Sapcu 230 a u Arilju 170.Zar nije njegov interes da plati svu malinu po 170.Ne radi se ovde o otkupu maline u Srbiji i Cileu vec na malom jedinstvenom trzisnom prostoru.Inace takve situacije i zakon sankcionise.Pogledajte Zakon o zastiti konkurencije.

Za pocetak, zasto takvo pitanje ne postavite i za druge artikle koje mozete nacin na pijacama i mozete isto da ih uporedite pa mi posle recite da li je to stvar trzista ili necega drugog. Sto se tice situacije sa malinom, mislim da situacija nije bila takva kakvom je predstavljate ali dobro da kazemo da jeste. Malina se kupuje na osnovu pretpostavki , koliki ce biti rod i po kojoj ceni ta malina posle moze da se proda. Odredjene kolicine se ugovaraju pred samu sezonu na osnovu cega se i formira neka cena, to se kasnije koriguje u odnosu na kvalitet, vremenske uslove, situaciju na trzistu i slicno. Tvrdim da su firme iz okoline Sapca imale pretpostavku da se u cenu od 230 uklapaju i da mogu da zarade zato su toliku cenu i ponudli, dok u Arilju nisu bili sigurni u to i krenuli su sa manjom cenom a i u Arilju je sigurno veca kolicina robe sto samim tim obara dodatno cenu jer logicno cim je ponuda veca i cena je manja. Zasto ovaj iz Sapca ne dodje recimo u Arilje? Pa prosto logistika i organizacija kosta, nije to samo da se posalje kamion... A i na drugom terenu se mora placati kesom sto mnogi nemaju jer im je novac zarobljen u otkupu koji vrse u Sapcu. Sa druge strane dolaskom na drugi teren ocekuje ih konkurencija koja je mnogo jaca jer vec tu godinama saradjuje sa lokalnim proizvodjacima kroz kooperaciju dajuci im za proizvodnju hemiju, djubrivo i ostala sredstva neophodna za proizvodnju. U takvoj situaciji svaki dolazak i pocetak otkupa predstavljao bi jako veliki rizik sa neizvesnim krajem a to niko danas niti je spreman niti zeli tome da se izlaze.

Najvecu kolicinu maline proizvede Arilje tako da oni i odrede cene u izvozu jer mogu da ponude najvecu kolicinu....

slavisa
bravo...nasao si jedan primer i to je za pohvalu.
Posto ti imas i mini hladnjacu i proizvodnju i ne odustajes ni od jedne od te dve stvari,sta mozemo zakljuciti iz toga?
ili si previse glup pa radis na svoju stetu,ili jednostavno i jedno i drugo donosi zaradu?
pre ce biti da je ovo drugo...

E OVAKO DRAGI POZNAVALAC

Odgovorite vi forumu....tvrdite da je resenje udruzenje,a sa druge strane tvrdite da hladnjace imaju minimalnu zaradu...???
Po mojoj nekoj viziji razlika u ceni u udruzenju u odnosu na klasicnu otkupnu cenu bi morala biti najmanje 50 dinara + rabat na repromaterijal.
A ko to nebi bilo najmanje toliko vasa teza pada u vodu,i to je onda samo prazna prica.
ma dokon covek,mozda bi bio u pravu al koliku cenu bi dobilo to udruzenje i koja bi jajara bila na vrhu:osmeh: za repromaterijal bi imalo smisla jer bi se kupovalo na slepere to znam kad kupujem naravno manju kolicinu a znam cena na 20-30t je najmanje 5din jeftinija od cene koju dobiju polj apoteke,tu ima smisla a udruzenja ima u arilju i to su izgledami posteni kao:svinja:

- - - - - - - - - -

slavisa
bravo...nasao si jedan primer i to je za pohvalu.
Posto ti imas i mini hladnjacu i proizvodnju i ne odustajes ni od jedne od te dve stvari,sta mozemo zakljuciti iz toga?
ili si previse glup pa radis na svoju stetu,ili jednostavno i jedno i drugo donosi zaradu?
pre ce biti da je ovo drugo...
ne sine ja sam izgledami glup:osmeh:
sta pises kad ne znas ni u svom 037 mestu o hladnjacama a meni da sam glup.ja ne odustajem i zasto bih kad ima zarade na svezoj a malo na zamrzavanju i to je to, iskreno lakse je da proizvedes nego da radis za nekog sa hladnjacom.tako da ja zato dosta razumem hladnjacare i treba da zarade,to je isto kao kad ti neko nabere 60kg po 1,5e je prodas to je 90e a tom robu sto bere das 1500-2000din a on rob koliko ulozio toliko zaradio,al njega bas briga za podizanje malinjaka .... jel sad malo jasniji odnos berac-malinari-hladnjacari ako moze tako da se podeli

ma dokon covek,mozda bi bio u pravu al koliku cenu bi dobilo to udruzenje i koja bi jajara bila na vrhu:osmeh: za repromaterijal bi imalo smisla jer bi se kupovalo na slepere to znam kad kupujem naravno manju kolicinu a znam cena na 20-30t je najmanje 5din jeftinija od cene koju dobiju polj apoteke,tu ima smisla a udruzenja ima u arilju i to su izgledami posteni kao:svinja:
Pa mozda je bas ovo i jeste odgovor....tesko je naci pravog i sposobnog i NEPOTKUPLJIVOG coveka koji bi kreirao poslovanje udruzenja na duzi rok. Ovako su proizvodjaci opravdano bezvoljni i nepoverljivi, pa cak i prema onome sto bi dalo rezultata.
-----------
Uovom trenutku i situaciji nabolja bi bila Polova ideja (ali to bi bilo kad bi bilo) kada bi hladnjacari imali malo vise respekta i fleksibila prema proizvodjacima ,sa cenom naravno,a prizvodjaci da dignu kvalitet proizvodnje na visi nivo i tu bi bili svi zadovoljni.

E OVAKO DRAGI POZNAVALAC

Zarada bi bila na otkupnu cenu plus:
-rabat na repromaterijal
-od prodaje robe
-kamate koje odu banci u ovom slucaju bi zavrsile kod proizvodjaca

Na ulozena sredstva zarada hladnjaca je mala ali u ovom slucaju proizvodjaci ne moraju da se zaduzuju i placaju enormne kamate banci, vec udruzeni svoju robu prodaju i tako ostvaruju dobit. Ne bih pausalno davao ocenu kolika bi dobit bila jer to zavisi od mnogo faktora....

Ovde nije samo vazno kolika je dobit vec i sigurnost i dugorocna saradnja koja se dobija mojim modelom jer jednom kada se osvoje trziste i kupci vi postajete sigurni da svoju robu mozete prodati u svakom trenutku, tada nagli padovi cena ne mogu toliko da uticu na vas... Kako udruzenje raste tako se otvaraju i mogucnosti za druge vidove zarade, bilo da je to prosirenje kapaciteta ili podizanje prerade na jedan visi nivo i plasman gotovih proizvoda na razna trzista.

a procitaj pazljivo ovo da opet ne mlatnes nesto sto je uvredljivo.za razliku od tebe ja sad moram da kontrolisem hladnjacu,nabavim kutije,kese,trake.... a ti ces lepo samo po njivi

Prvo nije 037 jedno mesto nego ceo Rasinski okrug koji broji nekoliko stotina hiljada stanovnika
drugo nisam ti ja sin i hvala Bogu da je tako
trece kapiram da te uhvatila euforija pred berbu,ali moj ti je savet samo polako..
nego napisi ti ovde sta mislis o Slavi Pecicu i poslovanju sa njim,jer jedino tu izgleda iznosis tacne podatke

a sta je ovo cim ja ovde i poznavalac ovde, odakle si poznavalac?jel samo pise bg ili stvarno bg? kasno je za udruzivanje sad krece berba za 10 dana tako da je to i suvise kasno,unapred znamo da ce biti razlike u ceni i da ces u sred berbe da kazes ETO STA SAM PISAO A VI NE SLUSATE

Pa mozda je bas ovo i jeste odgovor....tesko je naci pravog i sposobnog i NEPOTKUPLJIVOG coveka koji bi kreirao poslovanje udruzenja na duzi rok. Ovako su proizvodjaci opravdano bezvoljni i nepoverljivi, pa cak i prema onome sto bi dalo rezultata.

Dobar covek se dobro plati + bonus za rezultat i onda nema problema, ovakvih ljudi ima u Srbiji. Zasto se koristi pezorativni, vulgarni i ulicarski izraz za nekoga ko bi trebao da vodi udruzenje??? Ako tako gledate na stvari budite sigurni da niko posten i odgovoran nece ni za kakav novac prihvatiti da radi za vas jer zasto bi neko ulazio u nesto kada je unapred osudjen....

Ja sam vam slao i primer menadzera iz inostranstva koji bi mogao da bude predstavnih i ambasador jednog takvog udruzenja tako da bi udruzenje od samog pocetka imalo fantasticne uslove da svoje proizvode izvozi direktno bez posrednika.

Prvo nije 037 jedno mesto nego ceo Rasinski okrug koji broji nekoliko stotina hiljada stanovnika
drugo nisam ti ja sin i hvala Bogu da je tako
trece kapiram da te uhvatila euforija pred berbu,ali moj ti je savet samo polako..
nego napisi ti ovde sta mislis o Slavi Pecicu i poslovanju sa njim,jer jedino tu izgleda iznosis tacne podatke
TO SINAK JE UZRECICA,znam ja dobro sta je 037,euforije nemam jer nemam kolicinu malina,imam povrsinu al ne kolicinu tako da nema euforije,vec sam rekao da je klima problem pa nikako da se vratim na vreme do pre suse,kod mene nema polako jer ko radi polako taj uvek zakasni na voz,zasto bih ja zurio kad cu ja najverovatnije poslednji od svih vas ovde da prodam malinu? zasto samo o Slavi? malo pre sam ti dao isto tacan podatak. sta da ti kazem za Slavu osim da ako imas u planu da se ne zezas sa olosima dajes njemu. ili sacekaj pa uleti u vino zupu mozda opet daju najbolju cenu pa tu ostavi 1 godinu rada da oporavis firmu

@POZNAVALAC
Zasto si ti ovde?*

Brzo pisem da bih vodio racuna i o pravopisu a ako cemo posteno ni vas nije bas na najvisem nivou ali ja to nisam potencirao, ali vi izgledate morate jer vas istina boli. Sto se tice persiranja, ja ljude postujem, bez obzira kakvo misljenje imali o meni ili mojim stavovia a to izgleda sa Vama nije slucaj. Ja sam ovde da pomognem proizvodjacima i da im prenesem svoja iskustva iz oblasti marketinga i trzista duboko zamrznutog voca, posto je to jedna od oblasti kojom se bavim. Sto se tice hladnjaca iz vase regije, ima propalih i kod vas samo vi to ne zelite da pisete.

Ja unosim realnost u polemiku od samog pocetka ali ta realnost nekima smeta jer izgleda vecina voli da zivi u "virtuelnoj stvarnosti". Ako sve znate o hladnjacama, upustite se u poslovni poduhvat pa i vi budite kao i ostali sa podrucja 037 posto ocigledno sve poznajete i nema sanse da na trzistu propadnete jer nisu propali po vasoj prici ni ostali. Zelim vam da zaradite novac ali bas veliki novac i da , budite malo manje frustrirani kada pisete mislim da sam to svojim pisanjem i ophodjenjem prema Vama u najmanju ruku i zasluzio.

- - - - - - - - - -

a sta je ovo cim ja ovde i poznavalac ovde, odakle si poznavalac?jel samo pise bg ili stvarno bg? kasno je za udruzivanje sad krece berba za 10 dana tako da je to i suvise kasno,unapred znamo da ce biti razlike u ceni i da ces u sred berbe da kazes ETO STA SAM PISAO A VI NE SLUSATE

Bice razlike u ceni ja nisam rekao da nece, bice nezadovoljnih proizvodjaca a onda ce se mnogi setiti moga pisanja ali nece od svog ega smeti da priznaju da sam bio u pravu. Takav je nas srpski mentalitet nazalost i to nas cesto u poslu sputava..... Zivim u BG a poticem iz unutrasnjosti, mislim da je dovoljno, ko zeli da me upozna on ce naci nacina.....

Dobar covek se dobro plati + bonus za rezultat i onda nema problema, ovakvih ljudi ima u Srbiji. Zasto se koristi pezorativni, vulgarni i ulicarski izraz za nekoga ko bi trebao da vodi udruzenje??? Ako tako gledate na stvari budite sigurni da niko posten i odgovoran nece ni za kakav novac prihvatiti da radi za vas jer zasto bi neko ulazio u nesto kada je unapred osudjen....

Ja sam vam slao i primer menadzera iz inostranstva koji bi mogao da bude predstavnih i ambasador jednog takvog udruzenja tako da bi udruzenje od samog pocetka imalo fantasticne uslove da svoje proizvode izvozi direktno bez posrednika.

Ljudi su nepoverljivi zato sto takvih primera udruzivanja kod nas nema,bar ja nisam cuo da ima.
Sigurno je da bi lezernije usli u svu ovu pricu da kod nas postoji neki konkretan primer,ovako tesko...
Ljudi ocekuju nekakve garancije,a ne lepe price,a ovamo posle propast.

@Poznavalac
Opet prazna prica bez konkretntnih cinjenica
Navedi mi tri hladnjace koje su propale u poslednjih 20 godina u Rasinskom okrugu ili nemoj vise da mi se obracas,jer sve drugo je prazna prica i nepotrebna retorika
Ako si nekome pomogao na ovom forumu pozivam ga da to javno kaze
Ako se ne javi niko mislim da ces imati trunku dostojanstva i da ces se makar kao covek povuci
Video sam nekoliko poruka gde te ljudi mole i preklinju da se povuces odavde,a ti jednostavno zloupotrebljavas pravila foruma i spamujes temu

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh