Mozda nisam bio najprecizniji u nekim detaljima,ali mislim da u trzisnoj logici jesam.Kad sam pomenuo Sabac i 50 -60 din.govorio sam o prosloj godini.Mozda to nije bio Sabac ,ali neka mesta u kolubarskom okrugu jesu.Svejedno,mogao je biti bilo koji grad.Evo zasto je to neprirodno,neodrzivo i vestacki nametnuto.Hipoteticno neka to budu Sabac i Arilje.Tokom otkupne sezone cena u Arilju je 170 din. a u sapcu 230.Otprilike tako je bilo.Zar nije prirodno da otkupljivaci iz Sapca dodju i pocnu da otkupljuju ariljsku malinu po navedenoj ceni.Ne mozemo reci da su troskovi transporta 60.din. po kg. i da oni nemaju interes za to.I ne mozemo reci da ne mogu naci kvalitet maline u Arilju kao sto je u Sapcu.Sta se dogadja.Logicno povecava se traznja maline u Arilju a smanjuje u Sapcu.Posledicno otkupna cena u Arilju raste a u Sapcu pada.I taj proces traje do trenutka dok se cene ne izjednace.Jos jedan momenat je ovde bitan.Kod maline cena je odredjena od strane otkupljivaca.Nisu proizvodjaci ti koji diktiraju cenu.I da jesu navedeni mehanizam bi delovavako on samo ima brzi efekat.Postavimo logicno pitanje.Sta je to sto goni otkupljivaca da placa u Sapcu 230 a u Arilju 170.Zar nije njegov interes da plati svu malinu po 170.Ne radi se ovde o otkupu maline u Srbiji i Cileu vec na malom jedinstvenom trzisnom prostoru.Inace takve situacije i zakon sankcionise.Pogledajte Zakon o zastiti konkurencije.