MALINA-berba i cena 2015

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja imam u planu ranu proizvodnju povrca ali prvo da dodjem sa malinom do zaokruzenog ciklusa pa onda da delim vreme i paznju na 2 stvari.

Vi mislite da je se lako preusmeriti na drugu ne poznatu proizvodnju,a godine ulaganja da bacite.

Ali prema vasim shvatanjima to bi i trebalo uraditi,onu dobit ? od malina preusmeriti u nesto lakse,perspektivnije itd.

Cudno je da ljudi ne reinvestiraju,zar ne?

Ako ste puno ulagali a nema rezultata onda se postavlja pitanje da li ste smisleno i ekonomski opravdano ulagali u proizvodnju?

Pa normalno je da ljudi koriste za potrosnju,to je plata clanova porodice koji vode malinjak,a dobit se ulaze.Problem je sto dobiti nema jer ona zadovoljava samo uslove zivljenja.Lako je to izracunati.

- - - - - - - - - -

Sve je radjeno i ulagano po ps ali stalno i neki rizici,uglavnom odozgo ali te rizike nece niko da pokrije cak ni osiguranja.

Balansero na :sjasi:daj teleprontuj se sto kaze onaj odbrambeni keramicar nemoj smaras vise covek. UBI majku mu. Idi smaraj zenu

I ja se spremam za mini hladnjacu,jer samo tako mozemo se otrgnuti od ovih ne zasitih hladnjacara sto unistavaju srpsko malinarstvo.

Nemoj misliti da ces ih se otrgnutiiii ..... Razmiyli dobroooo u koju problematiku drugu ulazis.... ? moze ti se desiti da tek tad pojacano unistavajuuuu..... ? razmisli i raspitaj seee. ja nebih nista o ovom vise govorioooo .... mada mozda se i ja odlucim na neku mini hladnjacuuuu .....al veruj mi neradoooo ....?

Nemoj misliti da ces ih se otrgnutiiii ..... Razmiyli dobroooo u koju problematiku drugu ulazis.... ? moze ti se desiti da tek tad pojacano unistavajuuuu..... ? razmisli i raspitaj seee. ja nebih nista o ovom vise govorioooo .... mada mozda se i ja odlucim na neku mini hladnjacuuuu .....al veruj mi neradoooo ....?

Sve sto je u drugoga slatko deluje, takav nam je mentalitet, necu nista da mu pisem, samo mislim da ima prevelika ocekivanja od hladnjace, da ce uloziti novac veliki a da nece bas tako brzo otplatiti investiciju.

Pole samo ti napravi kvalitetan original ima da se otimaju. Ovo ti govorim iz iskustva. Poznajem par ljudi koji prave preko 75rolanda u originalu nema problema sa prodajom,a ni sa cenom

Hladnjaca za svoje potrebe.Da roba bude kod mene do uplate,a ne da je dam pa mi na pola berbe saopste.Moja malina ima da bude moja dok unapred ne dogovorim cenu,toje moje razmisljanje,a posao hladnjacara me ne interesuje.

Pa normalno je da ljudi koriste za potrosnju,to je plata clanova porodice koji vode malinjak,a dobit se ulaze.Problem je sto dobiti nema jer ona zadovoljava samo uslove zivljenja.Lako je to izracunati.

- - - - - - - - - -

Sve je radjeno i ulagano po ps ali stalno i neki rizici,uglavnom odozgo ali te rizike nece niko da pokrije cak ni osiguranja.

U poslu i zivotu nekad i faktor srece moze da odigra znacajnu ulogu, ali sreca prati hrabre siguran sam da ce biti bolje....

Nemoj mi pises vise molim te. Kad vidim koliko ne znas zao mi da trosim vreme na tvoje postove

Sad gledam onog sto je video najvecu zgradu u evropi u dubaiu hahhaha gradi neki vodopad.

- - - - - - - - - -

Daj Boze pa da pocne sa tom cenom. Neka podignu jos malo do 2 evra i meni super :) Ala mastam hahahah

Onda nauci da je stvarna dobit od malina 0,4 evra i da normalnoj porodici da pristojno zivi treba 12000 evra godisnje minimum minimuma.Da bi to jedna porodica zaradila treba da ima 30 t maline(recimo 2 hektara sa razmakom za masinsku obradu).

Covece 2 hektara,znas li ti koji je to posao?I ovo je da porodica samo zivi a da bi ulagala treba da ima bar jos 1 hektar.

Nemas volju da naucis jer mi pricamo stvari koje nam se desavaju u proizvodnji godinama ,a ti kazes ne niste u pravu ja znam sto sam malinu viseo samo na pijaci. Ja koji sve znam u teoriji a nikada nisam ni krocio u malinjak. Vidim da hoces da ucis ali hoxu i ja. Sta je to teleprontovanje :sjasi:objasni mi molim te hahahhaa

Onda nauci da je stvarna dobit od malina 0,4 evra i da normalnoj porodici da pristojno zivi treba 12000 evra godisnje minimum minimuma.Da bi to jedna porodica zaradila treba da ima 30 t maline(recimo 2 hektara sa razmakom za masinsku obradu).

Covece 2 hektara,znas li ti koji je to posao?I ovo je da porodica samo zivi a da bi ulagala treba da ima bar jos 1 hektar.

Pa jedno je ozbiljno bavljenje nekim poslom a sasvim drugo je "hobi poljopriveda", ona nasa narodna kaze ne moze i jare i pare....

Video je on malinu na fakturi.

Od sada sam samo u temi radovi u malinjaku,pa dokle izdrzim da ovde ne pisem,laku noc,ceka me zena u krevetu,moram da palim,a cena sta bude ali i ovom lopovluku ce jednom doci kraj.

Nicija nije gorela do zore.

Predvidjam da ce i od ove berbe pred nama da se napravi rijaliti program i da ce da profitira samo veliki brat. Zar je buducnost naša to da pravimo svako sebi hladnjaču, neki delovi ove naše privrede bi se svakako tome i obradovali. Moze i to da se uradi da nikne još 300 hladnjačica... Mene lično to izludjuje zar moramo baš svaka vaška obaška? Zar niki niskim ne moze? Zar ne mogu 10 ljudi u selu da prave organizaciju pa zajednicki zalede pa na trziste????

Predvidjam da ce i od ove berbe pred nama da se napravi rijaliti program i da ce da profitira samo veliki brat. Zar je buducnost naša to da pravimo svako sebi hladnjaču, neki delovi ove naše privrede bi se svakako tome i obradovali. Moze i to da se uradi da nikne još 300 hladnjačica... Mene lično to izludjuje zar moramo baš svaka vaška obaška? Zar niki niskim ne moze? Zar ne mogu 10 ljudi u selu da prave organizaciju pa zajednicki zalede pa na trziste????

Postovani, sve sam vam napisao u ranijim postovima, kako bi trebalo da izgleda organizacija, neki su se smejali tada a sada kada je sezona prikucala na vrata pitaju se sta dalje raditi. Nazalost, nas mentalitet nas koci u mnogim poljima pa i u poslu sa vocem. Mi nista ne treba puno da pametujemo, treba samo da vidimo kako to rade uspesniji od nas i onda da to prilagodimo nasim uslovima.

A tih 300 da nikne opet se nece resiti problem, oni ce opet biti nezadovoljni, jer oni sami nece moci lako da izadju na trziste, nemaju neophodno iskustvo i znanje za tako nesto i opet ce na kraju zavisiti od nekoga drugog.

Meni je mnogo bolje i lakse da zaokruzim svoju proozvodnju sa cuvanjem plodova i onda se udruzim sa drugima koji rade isto. Nije problem kada ima vise ljudi samo u zajednickoj hladnjaci nego bi tu moralo da bude isto tretiranje pa dogovor kada prodati(nekome trebaju novci a nekome ne pa bi on cekao jos) snas li kooiko tu ima promenljivih boyla. Mnogo lakse da ja svako zalesi svoju malinu i odgovara za kvalitet. Zamisli da se desi prodate malinu i necija je tretirana necim sto je problem i vrate svu malinu zamisli samo taj cirkus??? Pa ko je kriv pa nisam nisam ni ja neka hvala. Svako obelezi kutije pa se zna ko je i ako je zeznu stvar. Mnogo lakse makar za mene samostalno doci do cuvanja plodova pa onda u udruzivanje

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh