MALINA-berba i cena 2015

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ama Gospdoooo sto ga bre ne cool-irateee....? zar Vam nije providno da je on verovatno jedan lik pod vise nick-ova... i vidi se sta zastupa.

U mom kraju se na veliko prica o pocetnim cenama 280 i 300 din u vasem kraju glavni lik sa poltronima pokusav da natera sve da se krene sa cenom od 190 din max.

Podvlacim da ispod 300 din berem i prosipaaaam ....i rklamiraaaam sebe kao naj ,naj budaletinuuuu..._?

A ne zaboravite da se moze ponoviti x godina kad su se hladnjacariii ..skoro oruzjem izmedju sebe obracunavaliii ...ko ce vise da otkupiii nesto sto je veoma trazenoooo (deficit.)

Pa onaj sistem ....Ja kao glavni bacaaaa naredjujem svima da niko nesme platiti vise od 190 din a sam cu na razne nacine ,preko svojih tajnika placati i vise sam da bi sto vise otkupioooo..... Aostalima kolko ostane .... Ti filmovi su nekada davno odgleaniii...?

Ne znam kako je kod vas pole ali ako stanic kaze 190 190 ce i da bude. On prosle godine otkupio u berbi petinu roda u srbiji a ko zna koliko je posle kupio zaledjene. Glavni hladnjacar i drzavni covek u Srbiji

Poznavalac,
Pa svi smo mi imali ranije postove i misljenja,i niko od nas nije pobegao sa foruma ma sta nam receno,.....
Oko kalkulacija......Dali jos neko istinski izracuna kalkulacije proizvodjaca i proizvodnje maline, ZANIMA LI TO KOGA UOPSTE? Dali proizvodjacima treba nesto da ostane da zaradi preko ulozenog.?????????????

Ja sam pisao sta proizvodjaci treba da urade ako nisu zadovoljni, a proizvodnja maline se siri sto znaci da tu zarade ima jer da je nema ljudi ne bi prosirivali zasade i podizali nove...

- - - - - - - - - -

Ama najbolje je svi oni koji misle,da mi treba da budemo "srecni" koliko nam ko da nek podigne sopstveni zasad,sto veci to bolje pa da onda pisemo "masne" postove

Vama niko nista ne daje, od vas se kupuje roba, vi kao prodavci robe mozete tu robu da prodate ili da ne prodate to je vasa odluka. Trziste funkcionise tako kako funkcionise ako vam ne odgovara to, menjajte kulturu ili menjajte dosadasnji nacin rada.

Ja sam pisao sta proizvodjaci treba da urade ako nisu zadovoljni, a proizvodnja maline se siri sto znaci da tu zarade ima jer da je nema ljudi ne bi prosirivali zasade i podizali nove...

- - - - - - - - - -

siri se sto je narod ostao bez posla pa misli da na malinama ima najveca zarada medjutim to demantuje statistika jer ukupan rod zadnjih par godina opada ili stagnira mozda se vratimo na nekih 80 000 tona 2017 godine , kazem mozda jer vecina ovih novih malinara ima da odustane od ovog sporta jer mu nisu dorasli u praksi , a teorija je nesto drugo

- - - - - - - - - -

siri se sto je narod ostao bez posla pa misli da na malinama ima najveca zarada medjutim to demantuje statistika jer ukupan rod zadnjih par godina opada ili stagnira mozda se vratimo na nekih 80 000 tona 2017 godine , kazem mozda jer vecina ovih novih malinara ima da odustane od ovog sporta jer mu nisu dorasli u praksi , a teorija je nesto drugo

Videcemo sta ce u buducnosti statistika da pokaze, no ja ipak mislim da za brdsko planinske uslove (usitnjene posede) i odnos ulozenog rad naspram novca i kada u sve to ukljucimo da je otkup zagarantovan tvrdim da bolja i isplativija kultura u Srbiji ne postoji.

Nazalost neorganizovanost drzave dovodi cesto ljude bez razloga u tesku poziciju a imamo strucne strelce, domace rakete koje cini mi se radi Krusik ali dzaba kada strelci ne deluju... Da je normalna zemlja neko bi nastalu stetu ma kolika bila morao da nadoknadi.

Ovo ne spada u red neorganizacije jer ovo se namerno ovako radi da bi poljoprivrednici što više osigurali letinu jer Dunav se sprema za prodaju pa mu prave reklamu ili ti spremaju miraz kupcu. Ako cemo u EU mora i osiguranje da funkcioniše kao kod njih. Mada ja mislim da se usevi moraju štititi od grada bili osigurani ili ne jer učinjena šteta je šteta bez obzira ko ce da plati.

- - - - - - - - - -

Pa i hladnjace se sire,sto nove sto prosirivanje postojecih kapaciteta.....ZNACI I TU IMA DOBRE ZARADE...nemojte reci da je to tek onako mizerija...10-20 centi::novac::

- - - - - - - - - -

Pa i hladnjace se sire,sto nove sto prosirivane postojecih kapaciteta.....ZNACI I TU IMA DOBRE ZARADE...nemojte reci da je to tek onako mizerija...10-20 centi

Hladnjace se sire jer vlasnici dobit reinvestiraju a da za vas je 10-20 centi mizerno, ali kada se uradi velika kolicina robe onda to i nije mizerija. Hladnjace zaradjuju na kolicini, zatim, zavisno od toga kakve ugovore imaju, kada prodaju robu i sl. Ima tu vise faktora... Niko ne kaze da u hladnjcarstvu nema zarade, samo kao i kod proizvodjaca i tu mora ozbiljno da se radi, zbog loseg poslovanja mnoge hladnjace su propale bilo da su manje ili vece.

Hladnjace se sire jer vlasnici dobit reinvestiraju a da za vas je 10-20 centi mizerno, ali kada se uradi velika kolicina robe onda to i nije mizerija. Hladnjace zaradjuju na kolicini, zatim, zavisno od toga kakve ugovore imaju, kada prodaju robu i sl. Ima tu vise faktora... Niko ne kaze da u hladnjcarstvu nema zarade, samo kao i kod proizvodjaca i tu mora ozbiljno da se radi, zbog loseg poslovanja mnoge hladnjace su propale bilo da su manje ili vece.

Sve je to biznis::novac::.I mi proizvodjaci reinvestiramo u proizvodnju,kopamo arteriske bunare,postavljamo sisteme za navodnjavanje,protivgradne mreze i dr.Od ove zarade sto mi malinari ostvarimo jos malo pa nece biti malinjaka koji nece imati najmodernije uslove proizvodnje.Stvarno ne vidim razlog da pored ovako dobre zarade proizvodjaca ovako premalo ulazemo u modernizaciju proizvodnje.

Joj zemljo otvori se.O cemu vi pisete @poznavalac prilika

Sve kazem sebi necu da pisem,ali kad procitam vas post prosto moram da odgovorim i da malinjaci se sade ali se ukupne povrsine ne prosiruju,a i ti sto sade vecina ce vrlo brzo odustati kada vide koliko rada i rizika ulazu,a treba i znanja koje se samo godinama mogu steci jer jedno je knjiga a drugo praksa.

Sve je to biznis::novac::.I mi proizvodjaci reinvestiramo u proizvodnju,kopamo arteriske bunare,postavljamo sisteme za navodnjavanje,protivgradne mreze i dr.Od ove zarade sto mi malinari ostvarimo jos malo pa nece biti malinjaka koji nece imati najmodernije uslove proizvodnje.Stvarno ne vidim razlog da pored ovako dobre zarade proizvodjaca ovako premalo ulazemo u modernizaciju proizvodnje.

Joj zemljo otvori se.O cemu vi pisete @poznavalac prilika

Sve kazem sebi necu da pisem,ali kad procitam vas post prosto moram da odgovorim i da malinjaci se sade ali se ukupne povrsine ne prosiruju,a i ti sto sade vecina ce vrlo brzo odustati kada vide koliko rada i rizika ulazu,a treba i znanja koje se samo godinama mogu steci jer jedno je knjiga a drugo praksa.

Ja znam proizvodjace koji jako dobro zive cak bolje od vecine hladnjacara jer u Avgustu oni su na moru. E sad, to sto su nama usitnjeni posedi a apetiti veliki to je neka druga prica. Ima zasada sa najmodernijom agrotehnikom, ali ti zasadi nisu 20 ari vec 2-3 ha i vise. A zasadi se prosiruju a podizu se i novi a docice i do povecanja proizvodnje. Da ja vas pitam nesto, zasto se vi bavite proizvodnjom malina ako nemate interesa?

Problem u Srbiji je taj sto je privreda propala a malina ne moze da apsorbuje toliku nezaposlenost a nazalost i nase velike prohteve, jer srazmerno ulozeno-dodijeno nema bolje investicije za proizvodjace od malina. To sto svi imaju nerealna ocekivanja to je za neku durug pricu....

Ja se malinom bavim jer sam hteo da imam razlog da idem u selo da ne zaraste korov,usput svidela mi se prica sa selom a vec sada mnogo novca sam ulozio i nema dalje,to su pravi razlozi,inace zivim u gradu i imam druge izvore prihoda za zivot i ovo mi dodje kao hobi ili da zaradim za zivota nesto vise od solidnog zivljenja.Zato se samnom i ne moze pricati kao sa vecinom malinara kako vi kazete malih poseda jer nisam direktno zavistan od malina,ali imam 4000 d/m i znam koliki rad i trud se ulaze sto je ne srazmerno sa dobiti.Inace se malinama bavim od 2010.god i nista mi nije draze nego kad sam u malinama,telefon iskljucen i divim se mom malinjaku,jedino me razocarava sto i pored svog truda konstantno imam problem sa 800 m/d jedne godine zbog suse u jednom delu,ja ga podsadim,deo oporavim pa sad proslogodisnja kisa na drugom delu i stalno sam u rashodu tih 800 m/d a sve radim isto.A to sto ste vi videli tako dobre i moderne malinjake mozete ih nabrojati na prste jedne ruke.

Evo ja pocinjem od sledece godine da se bavim proizvodnjom hladnjace i to ce da mi bude primarna proizvodnja

Vi mislite da je se lako preusmeriti na drugu ne poznatu proizvodnju,a godine ulaganja da bacite.

Ali prema vasim shvatanjima to bi i trebalo uraditi,onu dobit ? od malina preusmeriti u nesto lakse,perspektivnije itd.

Cudno je da ljudi ne reinvestiraju,zar ne?

Ja se malinom bavim jer sam hteo da imam razlog da idem u selo da ne zaraste korov,usput svidela mi se prica sa selom a vec sada mnogo novca sam ulozio i nema dalje,to su pravi razlozi,inace zivim u gradu i imam druge izvore prihoda za zivot i ovo mi dodje kao hobi ili da zaradim za zivota nesto vise od solidnog zivljenja.Zato se samnom i ne moze pricati kao sa vecinom malinara kako vi kazete malih poseda jer nisam direktno zavistan od malina,ali imam 4000 d/m i znam koliki rad i trud se ulaze sto je ne srazmerno sa dobiti.Inace se malinama bavim od 2010.god i nista mi nije draze nego kad sam u malinama,telefon iskljucen i divim se mom malinjaku,jedino me razocarava sto i pored svog truda konstantno imam problem sa 800 m/d jedne godine zbog suse u jednom delu,ja ga podsadim,deo oporavim pa sad proslogodisnja kisa na drugom delu i stalno sam u rashodu tih 800 m/d a sve radim isto.A to sto ste vi videli tako dobre i moderne malinjake mozete ih nabrojati na prste jedne ruke.

Modernih malinjaka ima malo to je tacno, vecina su mala porodicna gazdinstva i vecini ljudi je to osnovni izvor prihoda a takvim ljudima i 5 eura je mala cena, takva porodicna gazdinstva ne ulazu u proizvodnju vec prihod ostvaren po tom osnovu koriste za potrosnju. Na takav nacin podstice se celokupno nasa ekonomija ali nazalost proizvodnja zbog toga tapka u mestu...

Grupa ljudi u koju i vi spadate je takodje brojna i oni su obicno zadovoljni jer im prihod dobro dodje ali ni oni ne ulazu u proizvodnju bas puno. Samo ljudi koji se ozibljno bave proizvodnjom i imaju velike povrsine ulazu ozbiljno u proizvodnju, ima ih malo ali ih svakako ima npr Pole a ima ih jos sirom Srbije.

Moj predlog je bio upravo jacanje malih porodicnih gazdinstava putem udruzivanja jer bi tada i oni sigurno dobili na znacaju i mogucnosti da poboljsaju svoju proizvodnju, ali neki to ovde nece da razumeju.

I ja se spremam za mini hladnjacu,jer samo tako mozemo se otrgnuti od ovih ne zasitih hladnjacara sto unistavaju srpsko malinarstvo.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh