MALINA-berba i cena 2015

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Izvinite ljudi sto smaram ovoliko ali dosadno mi sam sam u stanu pa se ganjam sa tepreticarem. Sutra cu u setnju po knezu pa cete se malo odmorite,a i zanimljiva mi mogucnost sto mogu da negiram sve sto napise jer sa ovim bajkama i bracu grim je zeznuo.

- - - - - - - - - -

Ma da a malina moze se vozi do Dzibutija i nazad u zastavici. Kakav ce kvalitet posle transporta da bude to nije bitno,takodje to sto niko NECE da zarobi 300 tona za 30cent ni to nije bitno. A ovo za cenu i da ti poverujemh da ne znam koliko je moj hladnjacar prodao malinu.

Izvinite ljudi sto smaram ovoliko ali dosadno mi sam sam u stanu pa se ganjam sa tepreticarem. Sutra cu u setnju po knezu pa cete se malo odmorite,a i zanimljiva mi mogucnost sto mogu da negiram sve sto napise jer sa ovim bajkama i bracu grim je zeznuo.

Vi sami sebe negirate, od kolicine od 300 tona pravite kao da je 3000 tona, 300 tona moze da se zamrzne bez problema, postoje hladnjace koje imaju slobodne kapacitete i verujte mi pre bi usle u posao sa 300 tona zamrzavanja nego da 300 tona otkupe, zasto, pa ovih 300 tona sto zamrznu je cista para, dobit zagarantovana, a ovih 300 iz otkupa, mora da se otkupi, mora da se preradi, moraju da se angazuju pare iz banke a to sve kosta i vremena i zivaca... Jako ste mladi i ocigledno nemate puno iskustva u poslu....

Shvatas valkda da tih 300tona kosta mnogo svakih 10centi koje izgubi na cuvanju nase maline su mu 30000 evra

- - - - - - - - - -

Ma da a malina moze se vozi do Dzibutija i nazad u zastavici. Kakav ce kvalitet posle transporta da bude to nije bitno,takodje to sto niko NECE da zarobi 300 tona za 30cent ni to nije bitno. A ovo za cenu i da ti poverujemh da ne znam koliko je moj hladnjacar prodao malinu.

Postovani, zamrzavanje i lager mesec dana gratis kosta 15 centi po jednom kilogramu, u krugu od 30km od vaseg mesta postoje 2-3 takve hladnjace koje usluzno zamrzavaju robu, ne bih da ih reklamiram ovde.... Ne da 300 tona nije problem, odgovorno tvrdim da nije problem ni za vece kolicine, 1000 tona pa cak mozda i vise.... Rashladni kapaciteti postoje samo je na vama da se organizujete, ja sam pisao sta i kako treba...

Ocigledno slabo poznajete materiju....

Vecina velikih Hladnjaca je u bedelim kreditima. Za stanica snam da jeste(to je i nacin da primoras hladnjacare da rade za tebe ako si tajfun povezan sa drzavom) i ne negiram ja sebe nego ti do sad pricas o nekom riziku o ugovorenim kolicinama pa kako ce taj da ispostuje dogovorene kolicine ako cuva nasih 300 tona. I sta sad bi sa onim tvojim necemo da rizikujemo a hocemombobit,isto tako hladnjacar ce da ide na nasih 20-40 centi a nece da rizikuje sa otkupom i uzme evro i vise ma daj.

Evo da budem malo konkretniji, za jednu stranu firmu par velikih hladnjaca je zamrzavalo robu usluzno, zasto su to radili ako im se ne isplati?

Nastavicemo ovo neki drugi put ide neka dobra muzika na vh1 pa mi nije vise dosadno. Imi i ti gucni jedno pivo da ti se odmore prsti.

Vecina velikih Hladnjaca je u bedelim kreditima. Za stanica snam da jeste(to je i nacin da primoras hladnjacare da rade za tebe ako si tajfun povezan sa drzavom) i ne negiram ja sebe nego ti do sad pricas o nekom riziku o ugovorenim kolicinama pa kako ce taj da ispostuje dogovorene kolicine ako cuva nasih 300 tona. I sta sad bi sa onim tvojim necemo da rizikujemo a hocemombobit,isto tako hladnjacar ce da ide na nasih 20-40 centi a nece da rizikuje sa otkupom i uzme evro i vise ma daj.

Ne bih znao da li je doticna firma u kreditima ili nije, pricama rekla kazala ne verujem, verujem samo zavrsnom racunu , obzirom da je doticna firma srednje preduzece ona ima obavezu revizora, koji svake godine kontrolise poslovanje, tako da tu puno odstupanja nema.

Vasih 300 tona je cista zarada a slobodnih kapaciteta ima, samo vi slabo poznajete trziste... Nije ceo svet Ivanjica i krug 20km od Ivanjice, ima jos dosta drugih firmi koje mogu ponuditi usluge cuvanja robe. A sto se tice zarade, zarade nisu tolike koliko vi mislite, zelim vam da napravite svoju hladnjacu pa onda (kad ne budete zaradili onoliko koliko mislite da se zaradjuje) ako budete imali snage da dodjete ovde na forum i da kazete kako sam bio u pravu...

Iz kojih izvora imate informaciju da je LUKOWA kupila ELIXIR, malo mi deluje neverovatno ta prica, molim vas okacite link. Sto se tice firmi ovde i preko ima vise razloga za to, nisu samo razlozi ti koje vi pominjete. Drugo, ko kom zakonu je zabranjeno imati vise firmi? Da li vas neko sprecava da se organizujete, platite pismenog coveka koji ce da zastupa vase interese, recimo, ja predlazem da vam sediste bude svajcarski grad Zug, lepo mesto, niska stopa poreza a uz to, tu su u komsiluku smestene najvece evropske i svetske firme. Firma se otvara jako lako a nije potreban ni veliki novac, novcem raspolazete kako vam volja bilo gde bilo kog trenutka.

Najlakse je kukati, ja vam pisem kako moze da se radi u svetskom nivou vi necete tako da radite, vi se trudite da nimalo ne rizikujete a da maksimalno prihodujete, to nema nigde, takvo razmisljanje i takav stav vas nicemu ne vodi. Sto pre pocnete sa stvarima o kojima sav pisao pre cete i uspeti pa cak i da jednog dana imate firmu i predstavnistvo negde napolju, zasto da ne, mnogi to rade i ne vidim razlog da to ne bi mogla da uradi i grupa od 20-30 proizvodjaca....
iz poverljivih izvora i mogu da kazem da je to dobar potez jer ta kompanija je do skora kupovala sirovine i plasirala ih dalje na treca trzista a kupovinom ne samo elixira vec par hladnjaca po Srbijii je pravi potez jer ce sada i otkupljivati robu od proizvodjaca , i imati mogucnost da isprati bolju cenu

" To drasticno povecanje povrsina ne znaci nista kada se isto toliko povrsina gasi. Cunami jesi prolazio skoro Srbijom???? Sela se gase covece svi odose u gradove. Ako i bude povecanja bice ga trenutno dok ove zadnje generacije 40o i 50o godisnjaka izdrzavaju da rade posle nema sanse druze. Mi jos ne mozemo da dostignemo 80000 tona a prosla godina je bila takva da i ko nije nista posebno pazio na malinu imao je 150kg po aru pa opet smo stigli mozda ali samo MOZDA DO 65000 tona. Kada ima toliko u najrodnijoj godini u poslednjih 10 koliko se biti kada je prosek???

- - - - - - - - - -

Ali bitno je da smo izvezli 75000 tona haahhhha Srbistan sta dodati

"samo trziste je nepredvidivo kazem iako je prosle godine u svetu prikupljeno oko 420 000 tona maline sto je prosek cena ce ostati i dalje visoka je potraznja prevazilazi te kolicine a samim tim cena ostaje nepromenjena ili ide na gore,posto je Chile u problemu sa malinama , ali docice vreme kad rodi kod nas, kod chileanaca, a pad poljaci naberu 150000 tona sto im je plan do 2017 pa jos mi dodamo 100000 tona pa ima rakiju da pecemo od malina,pa c e svi da krce zasade i opet nanovo za 5 godina deficit i u krug

Da da Cunami, sve ide u krug samo to neki ljudi ne mogu da shvate, stari ljudi imaju jednu poslovicu koja ide, ne znam je napamet ali cu da parafraziram, "Cega je bilo mnogo bice malo i obrnuto....".

Ovih 75000 tona sam pisao kako i zasto mogu da se nadju odstupanja.... U tim odstupanjima ima sigurno i necasnih rabota ali ne toliko koliko ljudi misle....

- - - - - - - - - -

Da da Cunami, sve ide u krug samo to neki ljudi ne mogu da shvate, stari ljudi imaju jednu poslovicu koja ide, ne znam je napamet ali cu da parafraziram, "Cega je bilo mnogo bice malo i obrnuto....".

Ovih 75000 tona sam pisao kako i zasto mogu da se nadju odstupanja.... U tim odstupanjima ima sigurno i necasnih rabota ali ne toliko koliko ljudi misle....

Po meni malina se uvek sadi kad je losa cena (iz iskustva sa malinom skoro 30 godina) jer jos uvek nije stvorena neka sorta na daljinski pa je tu po potrebi.

Poleee...zemljaceee...pa ti posle razgovora sa Spasojevicem me potsecas na Leha Valensu ha..ha..ha

poznavalac

Dosta opisaste i napisaste ostaje samo da se to sprovede u praksi....HOCEMO LI? mislim udruzenim snagama

- - - - - - - - - -

Po meni malina se uvek sadi kad je losa cena (iz iskustva sa malinom skoro 30 godina) jer jos uvek nije stvorena neka sorta na daljinski pa je tu po potrebi.

Poleee...zemljaceee...pa ti posle razgovora sa Spasojevicem me potsecas na Leha Valensu ha..ha..ha

poznavalac

Dosta opisaste i napisaste ostaje samo da se to sprovede u praksi....HOCEMO LI? mislim udruzenim snagama

Ja sam spreman uvek za akciju... Na vama je da okupite ljude oko sebe i da radimo.....

- - - - - - - - - -

Evo postovani Tasoo dok vi okupljate ljude i spremate teren da i ja malo pripomognem sa dodatnim informacijama. Neko pomenu u ranijoj diskusiji da je nemoguce naci pravog menadzera iz Evrope da su ti ljudi jako skupi i slicno, donekle su oni u pravu, ali samo donekle, jer prave ljude za pravi posao treba upoznati, treba znati kako ih naci i kako uspostaviti saradnju sa njima. To se ne moze raditi samo preko interneta ili tako sto ce se sedeti kod kuce, ispijati kafica ili pivo u lokalnom baru, mora puno ali bas puno da se putuje, moraju da se stvaraju i neguju ljudi tj vasi kontakti bilo poslovni bilo licni.

U prilogu je biografija mog prijatelja i saradnika, cisto da ljudima i to demistifikujem...

http://postimg.org/image/klzihagzt/

Crnim su namerno sklonjeni podaci , njegovo ime, firma za koju je radio i slicno, ali i pored toga moze se iz prilozenih informacija videti koliko znanje i iskustvo poseduje u oblasti koja je za nas zanimljiva a to je duboko zamrznuta hrana. Svojim iskustvom , integritetom licnim i poslovnim kontaktima sigurno ne postoje vrata koja on ne moze da otvori, a drugo jos vaznije, rad ga inspirise i ispunjava, to stvara jednu pozitivnu energiju u njemu koju lako prenosi i na druge, jer je harizmatican, iskren i zeli da pomogne. Trziste i borba kako da se isto osvoji za njega predstavljaju nacin zivota. Iza sebe kao konsultant ima dosta uspesnih projekata.

Sad imamo sve neophodne informacije, imate potrebne ljude koji mogu robu da vam prodaju, na vama ostaje samo da se udruzite, kreirate pravila igre i pocnete da radite. Hajde da podelimo poslove, vi radite ono sto najbolje znate a drugima prepustite da to isto urade, rezultati ne mogu izostati.

Od mene vise nego dovoljno.

Sve je na vama, znate da napravite vrhunski proizvod, pitanje je hocete li preuzeti sudbinu u svoje ruke ili cete nastaviti da protestujete i okrivljujete druge za svoje neuspehe. Znam da nije lako, znam da ima gomila problema ali ako znamo gde idemo sigurno cemo pre ili kasnije stici na cilj....

Ja sam uvek za sposobne i prosperitetne. Ljudima ,koji vredno i posteno rade je dosta prevara lazi ,obmana,dosta politikanstva,malih i velikih bogova,Ogromna vecina zaista zeli da radi po svim normativima savremeno,odgovorno jer je iznurena visegodisnjim sivilom,....Jednostavno zeli kvalitetan i dostojan zivot za sebe i svoju porodicu.
-----------------
Ova kapitalisticka surovost donela nam je da skoro nista nije problem proizvesti,imati kvalitet,imati masine,alate,opremu,hladnjacu itd itd...najveci problem prodati proizvod,imati sigurno trziste i jos sigurnijeg kupca.

Ja sam uvek za sposobne i prosperitetne. Ljudima ,koji vredno i posteno rade je dosta prevara lazi ,obmana,dosta politikanstva,malih i velikih bogova,Ogromna vecina zaista zeli da radi po svim normativima savremeno,odgovorno jer je iznurena visegodisnjim sivilom,....Jednostavno zeli kvalitetan i dostojan zivot za sebe i svoju porodicu.
-----------------
Ova kapitalisticka surovost donela nam je da skoro nista nije problem proizvesti,imati kvalitet,imati masine,alate,opremu,hladnjacu itd itd...najveci problem prodati proizvod,imati sigurno trziste i jos sigurnijeg kupca.

Postovani ja ne znam sta jos treba da uradim, sve sam vam napisao na vama je da li zelite da se ukljucite ili ne, ne znam da li treba svakom ponaosob proizvodnju da organizujem, ja i to to mogu ali to bi zaista onda bilo previse za mene, jer ako ja treba sve da uradim a druga strana samo prihod da ubira to nije ni fer ni posteno....

Taso...zemljace...! nisam nikakav Leh Valensa :haha: Samo Vas posmatram ...! Ako je primetiti prepucavanje je sad samo sa jednim igracem....dumaaaam sta da mu ponudim..?

Naslucujem da postovani V. Spasojevic i p.p. su ortaci ili tim...ili sl. (mozda su lojalna konkurencja) .... ??

Pretpostavljam da su NE mali igraci u srpskom malinarstvuuuu i vocarstvu.

Stoga evo nesto da ponudim i p.prilika
Postovani p.p. ,kao sto znate da su belosvetski ambari maline PRAZNIIIII! i svi znamo da zbog podbacaja u Cileu i Poljskoj ove god. bice kazu dobra cenamaline kod nas.

A ja bih Vas zamolio da se svi Vi veliki igraci postarate da ove god i sledece ne bude dobra cena vec EXSTRAAAA cena . Mozeete Vi to. svojim adekvatnim aganzmanom na svetskoj pijaci u sadasnjim okolnostima (deficita...) lagano postici. ..?? ako zeliteeeeeeee.

Zarad Srpskog malinarstva a i Vas samih u buducnosti

Edukujte ne edukovane izvoznike koji po niskoj ceni izvoze nas znoj ..... svaka cest onim drugim izvoznicima za njih poz.

Sad kad su ambari prazniiii momenat je da se Postigne IZVOZNICKA cena mnogo VISAAAA . Startuje sa otkupnom cenom od 3 eu . Tako ste motivisali 1/3 malinara koji CE DA ulazu u svoje malinjake P.G, kpk ,organiku (zarad kvaliteta i kvantiteta), mehanizaciju iii,, znamo da druga 1/3 ce u nabavku auta, namestaja, letovanja iii i treca 1/3-ina ce da luta tamo -amo. Bice i vise novih plantaza.... ! Tako evropljanima mozemo u bliskoj buducnosti ponuditi ne 120 000 t ocekivanih vec 200 000 KVALITETNE Seeerbske malinee .

Samo Vas molim nemojte mi pametovati da je nemoguce 3 eu ....podsecam Vas da je kupina pre par god bila skuplja od maline sto znaci EXSTRAAA cena ....pa i prosle god, kupini je bila EXSTRAAA cena za onakav kvalitet .....

Podsecam Vas sve na forumu da je prosle god startovala mi cena sa 250 din + 4.6 din prevoz sa cvrstim uveravanjem da ce cena da ide goreeee .
Al setiimo se kad je pocela ozbiljnija berba pocele su i kiseee ....kod polovine malinara ko ji nisu blagovremeno i adekvatno zastitili ,bilo je lose robe i cena je prirodno padala umesto da rasteee....?

Ovo sto sam naveo nisu moje zelje ili pohlepa : ovo su realne mogucnosti ....

Siguran sam da znate ...kao i ja sto znnam da mozda u bliskoj buducnosti ....kad udjemo u eu i budemo postovali njihova pravila i zakone....da placamo cocijali penziono sezoncima i ostala pravila ...da ce tad cena otkupna biti ne 3 eu nego dosta visaaaaa!

Jos bih VAS zamolio ....ne zamajavajte forumase i goste sto citaju ovaj forum ....da sva malina proizvedena u Nemackoj ide kao konzumna.....he,he.he mozda jedva polovina a druga polovina ide u industr, preraduuu ....slicno je i u drugim E. drzavama.... : Smem se kladiti da da Vi vise znate od mene .....Da su Franzuzi mnogo veci potrosaci od Nemaca ... al su Nemci mnogo veci preradjivaciiii....!

Verujem da ovo sto napisah neki me ne razumeju ..._ ? al siguran sam da ste me Vi postovani POZNAVAOCE PRILIKA dobro razumeli ....mozda i necete negirati...???? Verujte mi da ne zelim vise polemisati! poz.

Postovani,
Vase zelje su jedno a mogucnosti na trzistu su nesto sasvim drugo, 3 eura otkupna cena je nemoguca misija, ma koliko mi to zeleli postoje neke stvari na koje mi be mozemo da uticemo a jedna od tih stvari je i cena koju su nasi najveci potrosaci i kupci na zapadu spremni da plate. Druga stvar koja je nepoznata je rod, ako rod bude enormno veliki mnogi ce pozuriti sa prodajom i od cene nema nista , to je jednostavno trziste i na to niko ne moze da utice. Malo je firmi kod nas koje mogu robu da otkupe i da cekaju najbolju cenu, vecina odmah ugovara prodaju sto zbog finansijske situacije a delom i zbog nedostatka strategije. Niko nikome danas ne moze da naredi po kojoj ceni ce da izvozi robu, neko kaze meni je 5 centi dosta i izvozi , neko za 5 centi nece ni da razgovara sve je to individualno i zavisi od firme do firme, nekad recimo cena nije vazna, prioritet bude da se sacuva i ispostuje kupac. Ima milion varijanti zasto se roba prodaje u nekom trenutku, svako radi kako misli da je najbolje za njega i sopstvenu firmu zanemarujuci u potpunosti opsti drustveni interes.

Postovani ja ne znam sta jos treba da uradim, sve sam vam napisao na vama je da li zelite da se ukljucite ili ne, ne znam da li treba svakom ponaosob proizvodnju da organizujem, ja i to to mogu ali to bi zaista onda bilo previse za mene, jer ako ja treba sve da uradim a druga strana samo prihod da ubira to nije ni fer ni posteno....
:ideja:LELE POZNAVALAC
Sad ste se bas spustili.....AMAN COVECE...Vi mozda ste zaista vrhunski ekonomista,i poznavalac prilika kao sto se i predstavljate a ovo o organizaciji proizvodnje tu ste bas smesni. Pa zar mislis da su proizvodjaci toliko glupi da ni to neznaju???....Procitajte postove ,iskustva ,znanja,resavanja svih mogucih problema u proizvodnji....uvidecete koliko su ljudi uneti u taj posao....da cak prevazilaze i najbolje profesore,teorije,i strucna znanja,.
NEKAZEM ima tu i onih koji misle da je ceo posao samo zasaditi malinjak i doci da se bere.
----------------------
Biznis

UH UH
Ja neodbacujem vasu tezu ALIIIII.......
Nemoze se ici tako kao u maglu iz koje se nezna kako ,kad i na koji nacin izici?????....
KONKRETNO...Da se zna koja je to najmanja kolicina sa kojom moze da se nastupa,kontrola celog posla(zato sam i napisao da je proizvodjacima dosta prevara)prava i obaveze,ODLUCIVANJE,i ono najvaznije PROFIT?
Uspesnost posla mora biti dostizanje dosta vece cene nego u uobicajenom otkupu da bi ova vasa teza imala ikakvog smisla,.A NE DA KORIST OD UDRUZENJA IMA SAMO MENADZER,EKONOMISTA I JOS 2-3 COVEKA.
Mozda sam ja jedna zatucana i glupava seljacina koja nista nezna i nista nerazume.ali i glupavku danas nemozete bas sve da poturite?
CIST PRIMER
Vas prijatelj Spasojevic.....koji ovde prodaje neke teze vecini......Kada sam ga pozvao a i SADA GA POZIVAM da se izjasni o ponasanju Cacanske hladnjacarke po osnovu posta kolege Cegovca...covek ispari....pa mu ponudismo vrhunski kvalitet...ni traga ni glasa od njega....javlja se toboz na pp..koga se on to boji i plasi? I jel to iskrena poruka,iskren karakter,iskrene namere u koju trba da veruju "glupavi"proizvodjaci.

Vasa velika negativnost koja se provlaci kroz skoro sve postove je apostrofiranje na poklonjenom znanju....pa ako vam je zao sto ga poklanjate ili mozda ocekujete da vam ono bude placeno?NEMOJTE GA DELITI I SAKOM I KAPOM.

Kod nas ima dosta posustali,zavisnih,propalih ,sitnih hladnjacara,pa ako su vam proizvodjaci nemoguci za saradnju probajte sa njima?!?

Jos da dodam nisu bas svi takvi....ima tu i dobrih otkupljivaca,hladnjacara,koji pametno rade,i misle i za neki naredni period,i gde ima ajd da kazem fleksibilne saradnje sa proizvodjacima.

Poslednja izmena:
Proizvodjaci,malinari osluskujte malo hladnjacare,a bogami i otkupljivace iz vase okoline. Zasto? Kod mene se i jedni i drugi vec pribojavaju otkupne cene od oko 300 din/kg koja se kako kazu uvukla narodu u usi i u svest i koja deluje sve vise realna(tako se prica). Hladnjacari brinu zbog potrebne velike kolicine kes para(kredita)za otkup,a otkupljivaci brinu zbog placanja manjkova i kaliranja robe kojih uvek ima ali je uvek veci problem kad je veca otkupna cena. Tako se prica kod nas,i proizvodjaci:treba se drzati te price neka svima udje u mali mozak,mozda se nesto i ostvari.

Licno sto se otkupne cene tice ne znam sta da ocekujem,ali jedno sam siguran:eek:va godina bice godina PROIZVODJACA,a bogami i sledeca

Prosle godine cena u swici bila oko 22 franka u Austriji bila oko 15evra. I sad neko da mi kaze da je cena od 3evra samo nasa pusta zelja. Znaci po toj prici da je mnogo dati 20% proizvodjacu a svi ostali da se ugrade 80% do krajnjeg kupca???? Ja stvarno ne znam zasto neko i dalje odgovara ovom sarlatanu?????

Evo da vam dam ja ekonomski savet koji je primenljiv u praksi,a sarlatana neka slusa ko hoce ja se vise ne upustam u bilo kakvu diskusiju sa njim jer posle odgovora tasu i polu taj covek je u mojim ocima jedna velika sarlatancina(da ne upotrebim nista teze). Ako ce on da nam organizuje bilo sta oko proizvodnje treba da uzmemo total i zavrsimo sa malinom.

E sad za ovo vam treba minimum 10tona maline. Znaci minimalna povrsina je 50ari mada bi bilo preporucljivo ici sa 70 da bi mogao da se bira kvalitetnan proizvod za ledjenje ukoliko bude kise,visak preko vagona(10t) moze da se za pocetak prodaje ili predaje hladnjacarima. Prvo i osnovno ustanoviti zdravu i kvalitetnu proizvodnju. To znaci postovati program prskanja i najbitnije je da je taj program prskanja uskladjen sa EU propisima o koriscenju odredjenih preparata. Jednostavnim recnikom koristiti one preparate koji su dozvoljeni j EU i u dozvoljenim dozama,vremenom tretiranja i brojem tretiranja. Dalje obezbediti kvalitet ploda pri branju transportu i ledjenju. U to se posrazumeva branje maline svaki drugi najkasnije treci dan brz transport do hladnjace i ledjenje 3puta dnevno sto znaci da se malona ubacuje u hladnjacu oko 10. 14. I oko 21h. Malona se zbog kvaliteta ledjenja a i kvaliteta samog ploda mora brati u dva reda max ili ne vise od 2kg u gajbu. Dalji proces zavisi od vasih materijalnih mogucnosti i toga da li zelite ili mozete ulaziti u kredite. Sto se tice kredita imate poljoprivredne kredite sa grejs periodom od 2godine. Za dve godine bi trebalo(ali i ne mora da znaci moze da potraje i do 4) da se kredita oslobodite u potpunosti. Jos samo da dodam ja kreditiranje za potrebe unapredjenja proizvodnje ne vidim kao bauk vec kao izuzetno korisnu stvar. Umesto da cekate na sopstvena sredstva par godina u mogucnosti ste odjednom da zavrsite sve i krenete da radite ,a i uvek morate kod sebe imati makar 5000evra za obrtni kapital. Nikad ali nikad nemojte sebi dozvoliti da ulozite sav novac. Bolje je uzeti kredit a imati kod sebe kapitala za ne daj boze.
Prva stavka je protiv gradna mreza i sistem za navodnjavanje. To je nesto sto je obavezno i tacka. Protiv gradni sistemi su izuzetno skupi tako da za pocetak kupite kvalitetan direk i mrezu a sistem osmislite sami. Ima na netu primera koliko hoceta a ja sam vec u temi radovi objasnio kako cu ja raditi isti. Moja neka procena je oko 100-130hiljada na 10ari stim da imate 50% povracaja za sve sto kupite od firmi i prilozite racun Sistem za navodnjavanje je nekoh 5-7hiljada za creva kap po kap na 10ari i to kvalitetna a pumpa po izboru. To moze recimo da se uradi u prvoj godini investicija a da se radi u drugoj Hladnjaca. Kazem sve za visi od finansiranja. Nemojte zuriti bitno je da se sve skocka da bude ostvarivo a da vi ne grcate jer ste potrosili suvise novca ili uleteli u veliki kredit. Ovo za mrezu i navodnjavanje moze da se odvoji i od sopstvenih sredstava ali Hladnjaca je vec velika investicija.
Dalje sad ide Hladnjaca. Napisao sam vam vec po ps-u kosta 11000 evra kljuc u ruke. To je kapacitet od 10tona. Nema tu mnogo da se prica date kes dodju ljudi i za par dana imate hladnjacu. Jos jedna korisna stvar koju su mi preporucili posto 10 tona nije mnogo velika masa umesto da pravite betonsku kosuljicu mozete da stavite i podni panel sto je velika usteda. Za vece kapacitete i mase mora da se radi btonski izolovani pod. A onda dolazimo do toga da recimo poceli ste da radite sve to ide kako treba sledeca stvar koja ce vam jednom zatrebati(nije nuzno ali je pozeljno) je agregat. Jos nisam pricao koliko bi to bilo kw za tu hladnjacu ali cena je 100evra za benzince i 200 evra za dizele po kilovatu. Dalje ova hladnjaca je iz jednog dela sto znaci da se ledi i cuva u istom prostoru. Kada budete projektovali gde ce da vam stoji Hladnjaca mislite i na sledece. Posto imate recimo 70 ari to je sa dobrom proizvodnjom oko 14tona morate negde smestiti i one 4. Sledeci korak posle odplate kredita je prosirenje hladnjace na 20 tona i to po sledecem principu. Prvo se pravi podhlada. Da bi se cuvali kompresor i isparivac ovo je obavezno. Kada unesete malinu koja je sa 30 celziusa u hladnjacu na isparivacu ce biti leda cudo. Zato sve moderne hladnjace imaju predkomore za podhladu. Za to ce trebati neki agregat od oko 1.5kw da spusti samo do 5stepeni. Ti agregati i oprema su i jeftiniji jer nisu minusni. Da'ke kada napravite predkomoru ako moze u prvoj ako ne sledece godine ide jos 10 tona lagera. Znaci morate ostaviti prostora da nastavite hladnjacu i da pomerite jedan panel da bi dobili mali tunel od 1000 kg na 24h i lager od nekih 15-16tona. Trebace vam tu jos jedan agregat od oko 4kw. Zasto ovoliko agregata a ne jedan za sve iako je moguce?? Pa jeenostano da biste cuvali opremu. Agregat koji radi ledjenje je pod ogromnim opterecenjem mesec dana i kada biste mogli da ga koristite samo tih mesec dana produzili biste mu trajanje za duplo. A i ako se desi da nestane struje lakse je pokrenuti agregat od 4kw nego od 7kw(on ledi malinu). Takodje agregat koji radi podhladu radi isto samo tih mesec dana pa je se i on cuva. Time ste zavrsili sa hladnjacom i sada mozete da dosadite jos 20-30 ari imate punu hladnjacu od 20tona svoje kvalitetne robe sto je najbitnije. Vi u kontrosilanim uslovima koje stvorite od rada u malinjacima do ledjenja mozete da imate minimum 70% rolanda. To cete prodati zmureci za dobre pare to am garantujem. Za taj kvalitet je minimum 50centi na krajnju cenu ali minimum i niko drugi ne moze da me ubedi drugacije zato sto to znam potvrdjena mnogo puta sa terena. O ceni necu da licitiram ali zadnje 3godine moj hladnjacar uzima po evro preko cene minimum. To je u prostoj racunici 10000 evra prihoda za hladnjacu. Godisnji troskovi hladnjace ne prelaze 1000 evra. Krecu se od 600-700 evra. Tu ulazi struja majstor da je pusti u rad i prebaci iz ledjenja na lager. Sad sto se tice prodaje tu imaju dva modela. Prvi je da sami nudite svoju robu i cekate cenu koja vam odgovara. Minimu na koji treba ici je 50 centi. Do nove godine cete i 95% slucajeva dobiti to ako ne I vise. Bitno da znate da na svakih 10centi preko cene vi ste dobri 1000evra. Drugi model je da se dogovorite sa nekim hladnjacarem(u izbor partnera ne mogu da ulazim to je na vama) da vi samo dodate vasu robu uz njegovu za odredjenu nadoknadu. Ovo treba koristiti svake godine kao opciju ako nadjete pouzdanog partnera jer oni mozda vec imaju razradjenu prodaju i nije im bitno da ubace jos 10 ili20tona u narudzbinu a od vas dobiju 1000 ili vise evra a nista nisu radili. Ipak moguce da oni mogu zbog kolicine da postignu vecu cenu recima mada sa vasim kvalitetom koji bi trebalo da bude extra ne bi trebalo da bude problema sa prodajom.
Ljudi moji namucih se sa pisanjem ali se nadam da ce nekome koristiti. Ovo je realno primenjivo pa ko zeli nek izvoli ja sam ovde da pomognem oko svega BEZ NADOKNADE(dobro moze jedno dobro nemacko pivo ako se nekada sretnemo). E kada budemo imali vecinu ovakvih proizvodjaca onda cemo moci sa hladnjacarima racnopravno. Treba ljudima i pomagati upucivati ih. Ako budete imali praznog prostora nekada u hladnjaci pozovite nekoga zaledite mu tonu besplatno pokazite mu uputite kap ja sad vas dajte da se pomazemo da unapredimo proizvodnju. Mozemo samo jeeni drugima da pomognemo niko drugi nece ni hladnjacari ocigledno ni drzava a ni ovi sarlatani vajni ekonomisti. Pozdrav svima i svak dobro

:ideja:LELE POZNAVALAC
Sad ste se bas spustili.....AMAN COVECE...Vi mozda ste zaista vrhunski ekonomista,i poznavalac prilika kao sto se i predstavljate a ovo o organizaciji proizvodnje tu ste bas smesni. Pa zar mislis da su proizvodjaci toliko glupi da ni to neznaju???....Procitajte postove ,iskustva ,znanja,resavanja svih mogucih problema u proizvodnji....uvidecete koliko su ljudi uneti u taj posao....da cak prevazilaze i najbolje profesore,teorije,i strucna znanja,.
NEKAZEM ima tu i onih koji misle da je ceo posao samo zasaditi malinjak i doci da se bere.
----------------------
Biznis

UH UH
Ja neodbacujem vasu tezu ALIIIII.......
Nemoze se ici tako kao u maglu iz koje se nezna kako ,kad i na koji nacin izici?????....
KONKRETNO...Da se zna koja je to najmanja kolicina sa kojom moze da se nastupa,kontrola celog posla(zato sam i napisao da je proizvodjacima dosta prevara)prava i obaveze,ODLUCIVANJE,i ono najvaznije PROFIT?
Uspesnost posla mora biti dostizanje dosta vece cene nego u uobicajenom otkupu da bi ova vasa teza imala ikakvog smisla,.A NE DA KORIST OD UDRUZENJA IMA SAMO MENADZER,EKONOMISTA I JOS 2-3 COVEKA.
Mozda sam ja jedna zatucana i glupava seljacina koja nista nezna i nista nerazume.ali i glupavku danas nemozete bas sve da poturite?
CIST PRIMER
Vas prijatelj Spasojevic.....koji ovde prodaje neke teze vecini......Kada sam ga pozvao a i SADA GA POZIVAM da se izjasni o ponasanju Cacanske hladnjacarke po osnovu posta kolege Cegovca...covek ispari....pa mu ponudismo vrhunski kvalitet...ni traga ni glasa od njega....javlja se toboz na pp..koga se on to boji i plasi? I jel to iskrena poruka,iskren karakter,iskrene namere u koju trba da veruju "glupavi"proizvodjaci.

Vasa velika negativnost koja se provlaci kroz skoro sve postove je apostrofiranje na poklonjenom znanju....pa ako vam je zao sto ga poklanjate ili mozda ocekujete da vam ono bude placeno?NEMOJTE GA DELITI I SAKOM I KAPOM.

Kod nas ima dosta posustali,zavisnih,propalih ,sitnih hladnjacara,pa ako su vam proizvodjaci nemoguci za saradnju probajte sa njima?!?

Jos da dodam nisu bas svi takvi....ima tu i dobrih otkupljivaca,hladnjacara,koji pametno rade,i misle i za neki naredni period,i gde ima ajd da kazem fleksibilne saradnje sa proizvodjacima.

Sto se tice proizvodnje ne sumnjam da su nasi proizvodjaci vrhunski u tom poslu, a to sto sam napisao o organizaciji proizvodnje vise sam napisao kao metaforu sa ciljem da vas pokrenem, da vas motivisem da krenete da radite, jednom sam vec pisao, svaki proizvodjac u zapadnoj Srbiji ima u svom genetskom kodu zapisano kako se malina proizvodi. Godine iskustva i rada ne moze niko porekne i omalovazi.

Gde se nasa misljenja razilaze, vi uporno imate pogresno misljenje da hladnjace enormno zaradjuju sto nije tacna teza, vise puta sam to objasnjavao ali ljudi naprosto vise vole da veruju u lepe nego istinite price. Sta bi se desilo udruzivanjem, profit koji inace napravi hladnjaca ostao bi proizvodjacima ali taj profit ne bi bio toliki koliko vi mislite ali opet bio bi veci nego sto se moze zaraditi prodajom robe u svezem stanju. Menadzer bi radio samo na procenat a ostali ljudi za platu, uz kvalitetnu organizaciju nije potrebno puno ljudi. Oko minimalne kolicine, ne postoji minimalna kolicina, postoji volja i zelja da se ljudi udruze, i 100 tona treba kvalitetno prodati i spremiti kao i 20tona, sve je to na ljudima, koliko ljudi moze da se skupi , koliko su spremni da rade....

Ja u sebi nemam negativnosti, ja samo zelim da ljudima omogucim jedan drugaciji pogled na stanje stvari, zelim da im ponudim jedno drugacije resenje, jedan drugaciji model. Nisam od onih koji sede i kukaju, volim da radim, da se trudim, uvek tezim necemu boljem i vecem, to je valjda u prirodi svakog od nas, samo mnogi ljudi to moraju da prepoznaju u sebi.

Nadam se da sam svojim postovima naveo ljude da malo drugacije razmisljaju i da resenje za svoje probleme traze u boljoj organizaciji a ne na ulici.
Veliki pozdrav

- - - - - - - - - -

Proizvodjaci,malinari osluskujte malo hladnjacare,a bogami i otkupljivace iz vase okoline. Zasto? Kod mene se i jedni i drugi vec pribojavaju otkupne cene od oko 300 din/kg koja se kako kazu uvukla narodu u usi i u svest i koja deluje sve vise realna(tako se prica). Hladnjacari brinu zbog potrebne velike kolicine kes para(kredita)za otkup,a otkupljivaci brinu zbog placanja manjkova i kaliranja robe kojih uvek ima ali je uvek veci problem kad je veca otkupna cena. Tako se prica kod nas,i proizvodjaci:treba se drzati te price neka svima udje u mali mozak,mozda se nesto i ostvari.

Licno sto se otkupne cene tice ne znam sta da ocekujem,ali jedno sam siguran:eek:va godina bice godina PROIZVODJACA,a bogami i sledeca

Pre neki dan sam pricao sa jednim prijateljem, skoro 20 godina je u poslu sa izvozom DZ voca, prosao je sve u tom poslu od izuzetno niskih cena i velikih lomova kada su hladnjace masovno propadale i do velikih izvoznih cena i lepih zarada kada je moglo ida se investira da se prosire kapaciteti i stosta jos drugo. Sa svim danasnjim velikim kupcima (firma na J, zatim covek M.S. sa sedistem firme u jednoj maloj evropskoj zemlji, zatim S.J ime firme pocinje na B registrovana u jednoj zemlji na severu evrope, izvinjavam se ali drugacije ne mogu da napisem koje su firme) on je bio jedan od prvih koji je sa njima saradjivao kada su oni bili tek u povoju, zasto vam ovo sve pisem, pisem da shvatite koliko iskustvo i znanje stoji iza njega, koliko dobro poznaje trziste i kakav osecaj ima za isto. U razgovoru sa njim rekao je, na moju pretpostavku da se ocekuje visoka cena otkupa, "Jos je rano, nista se to ne zna". Sve zavisi od roda...

Ako neko poznaje posao poznaje on i zna i da zaradi a zna i da izgubi kada pogresi, ako se on ne usudjuje da donese bilo kakvu pretpostavku o ceni sada u ovom trenutku onda je suvisno bilo sta pricati na tu temu.

Ipak, moram da primetim da se u vazduhu oseca jedan optimizam po pitanju cene, svi parametri idu tome u prilog (domace trziste, traznja u izvozu) ali ipak,sacekajmo...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh