MALINA-berba i cena 2015

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Citam ove postove,i mislim da ovo nevodi nigde.

Polemika i prazna rasprava!
Bavim se malinom od '87 god.dozivljavao sam sve i svasta,pa cak da gotov rod maline nije mogao da plati beraca.
Mnogi ovde previdjaju rizike proizvodnje,cesto uzaludan rad,ili bar delimicno isplativ.....ovi VELIKANI...to ne primecuju,"to je individualni gubitak"ili kao ovi ludi zapadnjaci kazu ....KOLATERALNA STETA....
Gospodine Spasojevicu..../prestani kukati na nekulturne i nesavesne i nesposobne proizvodjace,koji "necu" da proizvedu kvalitet....MA HOCE...Ako treba i 3 maline sa peteljkom u pakovanju,organski proizvedenu....ALI PLATI TO...Bar pristojno plati,dobices za pare sve sto pozelis.....a ne za milostinju da trazis sto ni ti sam nebi nabrao....
U protivnom prodaj hladnjacu i podigni 3-5 hektara maline pa da ti se divimo kao gazda Polu.
---------------------------
Poznavalac ali posto si rekao da si elektricar ja cu te tako oslovljavati.....
ima u tvom izlaganju i dobrog i istinitig,.....ALI.....
Sve je to teorija,boim se prazna......
HAJDE nesto konkretno .....DELO....
povedi ove pasivne proizvodjace,da naprave profit,da imaju vise i bolje,dsa imate i vi,a ne samo beskonacno izlaganje i pisanje teorije....
TEORIJA BEZ PRAKSE JE NULA!!.....

Sve pohvale za post na to sam zaboravi taso. Hladnjacar posto konstantno kritikujes u vezi ovoga sto je taso napisao u postu evo daj cenu i trazi sta hoces poakovanje od 125grama 250 pola kila nije bitno.Tvoj program zastite djubrenja sve sto zahtevas moze da se uradi. Hoces da se bere rukavicama da se peru i ribaju gajbe NIJE PROBLEM SAMO PLATI.DA potpisemo ugovor za cenu isplata po ugovoru i sve moze.

Marko , Vladan koliko ja znam nije hladnjačar. Osim ako nije u medjuvremenu postao. Sa njegovim tekstovima se ni ja delimično ne slažem. Oko hladnjače u Prilikama znam dosta , vidim da je pominjete ali ne stižem sve da čitam. Za nju znam već par godina da jeste predvidjena od strane države za skladištenje individualnih proizvodjača. Čak još uvek stoi uredba vlade o subvencionisanju skladištenja i garanciji države u podizanju kredita na ime skladištene robe. Ima više takvih hladnjača u Srbiji koje su predvidjene za ovu namenu ali na žalost neke su i ugašene.

Poznavalac piše korisne stvari ali sve već isprobane. Imam utisak da je dobronameran ali kao da je došao odnekud sa strane te da ne zna šta je sve pokušano.... zbog čega nije uspelo ....previše veruje državi u koju je naš narod sagubio poverenje.... neke stvari ovde ne prolaze kao u drugim državama.

Gospodin Vladan Spasojevic je suvlasnik hladnjace Sicoberry iz Ratine kod Kraljeva.

http://www.google.rs/url?sa=t&rct=j...C4hxrR3FHBdAMRptA&sig2=XeuHoX05UEDEF6QaqRq-rg

Ovaj link govori sve o tome o cemu pise Gospodin VladanSpas.

Sa razvojem interneta i dolaskom mladjih ljudi koji se bave malinama informacije su na dohvat ruke,koga zanima,proslo je vreme ne znanja i ne informisanosti i saznanja o malinama iskljucivo od nasih okupljivaca koji nam stalno serviraju price.Sada sami mozemo saznati mnoge stvari kao posto je cena u Poljskoj i Cileu,kolika je izvozna cena,koliko smo proizveli,koliko izvezli,koliko uvezli i dr. korisne stvari.

Poslednja izmena:
Gdn. Spasojevicu...! Ako je to tako po Cegovac-u i Trnavcevicu ....Onda ja sam pravi lik za saradnju....???

Kvalitet je na prvom mestuuuu....! Sem Nordohsa malo Cipkorda od hemije nista do sad nisam dao malini

A bioloskim preparatima kao sto su Evgard , Epin ,Isabon,Domatra. sutra se tretira Bioplant-om 1.2/440/l/v ,+ KSC II 1.5 kg/440/l/v + i Zato 150gr /440/l/v Zatim sledi Perfit folij . i kpk pa Trifender i cajevi od Koprive i B.luka idt.

Zaboravih da napomenem da organike u zamljiste i mikro organizama dajem po finansijskim mogucnostima ....a Zeolita sam dao skoro celu plantazu .... nisam znao da on mnogo i ne utice na prinos koliko utice na skupljanje toksina i daje zdrav plod .
Bez obzira sto to hladnjacari ne vrednuju..? i sledece god . dajem joj dozu Zeolita ....u NADI da ce svojevremeno neko to da ceni i nagradi .!

Sto znaci ekolosko biolosko organski proizvod ...MALINA ..._*? Sto se tice gajbica pored pranja i dezinfikovacu ih sodom -birkabonom i ako treba i jabukovim sircetom...?

A berba samo 2 reda sa medecinskom ful opremom .... + Da se organizujemo kod lokalnih hladnjaca da im odvezem oko 12 h prvu turu a oko 17 h drugu turu u podhladu ili sta vec..._da za VAS Gdn-e . roba u kvalitetu bude spremnaaaa.... ?

Za sve ovo sto nudim .....? pitam Vas koliko Vi nudite vecu cenu od 350 din/kg...!

Kao sto sam i ja otvoren i telef. je otvore. (transp...) 063/235-402

Ako gospodin Spasojevic odgovori na Polovo pitanje smatracu da nismo bezveze pisali i diskutovali.Ako mu odgovori i dostavi svoju ponudu ovde javno,sto kazu sve transparetno smatracu da je ovo slobodno trziste ako ne onda njegovi postovi i postovi poznavaoca prilika pobijaju sve njihove tvrdnje o slododnom trzistu.

Izvolite gospodinu Spasojevicu,covek nudi kolicinu,kvalitet,minimalno koriscenje zastite,higijenske uslove branja od gajbica do ambalaze.Ako je slobodno trziste a posto vas ovakva roba interesujete napisite sta nudite i dokazite da je ovde slobodno trziste.

Cegovac---prijatelju,
Nebudite smesni,doticni gospodin NECE odgovoriti....
Kao ni sto nije odgovorio na moj poziv da prokomentarise ponasanje dole tvoje "BISERKE" (hladnjacarke),,
Ganula me ta prica iako nemam veze stim ali sam i ja nekad bio u celjustima takvih hijena kao sto je ona,
Ja pozivam sve,ne samo gosp. Spasojevica,hajdemo na maksimum kvaliteta ali samo da PLATE TO.

ISPRAVITE ME AKO GRESIM

Pole zemljace,drag si mi kao domacin,kao neko svoj,...Iskren si,zelis pomoci i drugima,...ALI doticnom gospodinu sve to odgovara sto nudis ALI DA JE TO ZA 150 DIN....Ponavljam EEXX roba ZA 150 SERB. DINARA.

----------------------
A sve one koji ovde pricaju sta je i koja to realna cena,i pricu o bogacenju na proizvodnji maline,(a neznaju da je svaki zaradjen dinar preznojen 9 puta)pozivam da podignu sopstvene zasade pa da stisnu "gas" i da se bogatimo zajedno..

Poslednja izmena:
Odlicno ako ne odgovore.Samim tim diskredituju sami sebe i sve ono sto su dosad pisali.Onda znaci da nema potrebe da ostali ucesnici ulaze sa njima u polemiku,trose nepotrebno svoje vreme i usmeravaju paznju na prazna teoretisanja i bezvredna filozofiranja.
Pole je dao konkretnu ponudu javno sa svim bitnim detaljima.Neka tako postupe i hladnjacari.Ako Polova ponuda za njih nije prihvatljiva nek otvoreno kazu koja je njihova cena i uslovi otkupa.Nek daju svoju ponudu otvoreno.Mislim da nista ne odudara od principa slobodnog trzista i zdrave konkurencije.

Takodje se pridružujem gore navedenim tekstovima. Taj isti Vladan je mene savetovao da nastavim predavati malinu prošlogodišnjem otkupljivaču koi traži iste ove kriterijume koi su gore navedeni a plaća mi kao i drugi 150 din. Naravno da sam takvog otkupljivača napustio jer takvi zahtevi moraju dodatno da se plate. A evo može se i u Arilju naći par proizvodjača koi bi zaista ispoštovali sve zadate kriterijume pa nek pokušaju da otkupljuju po nekoj većoj ceni . Tad će videti zašto pominjem monopol.

Ma odgovorice gospodin Spasojevic.Ozbiljan je covek.Pa nije valjda onoliko dzaba pisao po forumu.Odgovorice da dokaze da gresimo u vezi slobodnog trzista samo da pogleda kretanja na svetckom trzistu i javlja se.Ipak biznis je ovo i zasto da ispusti kvalitet i kolicinu jer do takve se robe tesko dolazi.

Koliko neka roba moze da se plati zavisi pre svega od trzista na kome se ista prodaje. Vasa roba moze biti najbolja na svetu, ali ako na trzistu ona ne moze da se proda skuplje od cene vaseg kostanja (cena koja je placena proizvodjacu) onda je sve uzalud. Situacija na trzistu je takva da gore pomenuta cena zalazi u naucnu fantastiku, jer ako bi toliko neko placao svezu onda bi zamrznuta roba prve klase bila 6-7 eura a to je nezamislivo.

Ipak postoji samo jedan nacin na koji se moze postice gore pomenuta cena a to je prodaja u svezem stanju. Pakovanje u pet posudice od 125 ili 250gr, zrelost od 70% do 80% i najbrzi transport za Rusiju ili negde na zapad. Problem kod sveze robe je sto je jako tesko naci trziste , ima par ljudi u srbiji koji rade samo svezu robu uz veliki napor i veliki trud.

Napominjem da je velika razlika izmedju robe koja se prodaje u svezem stanju i robe koja se dalje zamrzava.

Opet sam ponudio resenje, jer za sve postoje resenja samo je pitanje koliko mi to mozemo ispratiti, koliko zelimo da ulazemo a ponekad i da rizikujemo. Nije na odmet reci da je posao za svezim vocem jako rizican, cene su zato vece jer se sa vecim cenama kompenzuje eventualni rizik koji moze nastati usled niza za nas nepredvidjenih okolnosti (trasnport, problemi na granici, slaba prodaja, i dr).

- - - - - - - - - -

Kako ja gledam na situaciju na trzistu. Malina se uvek sadila i vadila, na visokim cenama se sadila a na niskim se vadila. To je prosto princip ponude i potraznje, kad je ponuda velika cena je mala i obratno a sve u korelaciji sa trzistem. Ako neko nije zadovoljan sa cenom jednog proizvoda on ce prestati to da proizvodi, preorentisace se na neku drugu kulturu ili ce siriti zasade ukoliko proceni da sa tom proizvodnjom moze zaraditi novac. Trenutno stanje u Srbiji je takvo da se proizvodnja maline siri, iz razloga sto je visoka cena u otkupu i siguran plasman. To rade velika i mala gazdinstva, mala porodicna gazdinstva od toga zive a ova velika od toga pokusavaju da naprave dobar posao i uglavnom sve radove placaju. Prvi nagli pad cene ove velike proizvodjace ucinice nekonkurentnim na trzistu i oni ce po prirodi stvari povaditi svoje zasade, ostace oni koji su dugo u poslu i koji jako dobro poznaju proizvodnju. Mala porodicna gazdinstva su buducnost ove proizvodnje, jer oni sve rade sami , malina im predstavlja dodatni izvor prihoda pa samim tim mogu i da prezive velike oscilacije cena koje se neminovno desavaju na trzistu.

Zasto vam ovo pisem, pa prosto i jednostavno ako niste zadovoljni stanjem na trzistu, menjajte kulturu, menjajte nacin rada, organizujete se kao sto sam vec pisao, nemojte stalno traziti krivca u nekom drugom, jer to ne vodi nicemu.

Poznavalac mogu sa ovim postom gore i da se slozim ,ali... Pitanje svih pitanja je DRZAVA Srbija njena moc, organizaciono uredjenje, mogucnost kontrole rada velikih igraca kreatora unutrašnjeg trzišta. Jer gledajuci malo pre slike iz kolege Tomaziyevog malinjaka mnogo toga mi je jasnije. Sve miriše na zapad na EU jer je Hrvatska članica i on odmah ima neke drugačije okolnosti i mogucnosti. Mi smo samim postojanjem tu gde jesmo hendikepirani pa kada tu dodaš i ostale probleme koje su kolege vec opisivale tada nas glava bole i kada imamo i kada nemamo. Zato nam je misaona imenica za malinu ekstra kvaliteta 3eura.

Poznavalac mogu sa ovim postom gore i da se slozim ,ali... Pitanje svih pitanja je DRZAVA Srbija njena moc, organizaciono uredjenje, mogucnost kontrole rada velikih igraca kreatora unutrašnjeg trzišta. Jer gledajuci malo pre slike iz kolege Tomaziyevog malinjaka mnogo toga mi je jasnije. Sve miriše na zapad na EU jer je Hrvatska članica i on odmah ima neke drugačije okolnosti i mogucnosti. Mi smo samim postojanjem tu gde jesmo hendikepirani pa kada tu dodaš i ostale probleme koje su kolege vec opisivale tada nas glava bole i kada imamo i kada nemamo. Zato nam je misaona imenica za malinu ekstra kvaliteta 3eura.

Drzava Srbija trenutno nema moc i dobro uredjenje kako bi pomogla male proizvodjace a dovodjenjem velikih igraca Srbija je stvorila kakvo takvo trziste. Pitanje je, da li je trebalo dovoditi velike igrace ili je mozda trebalo dati bolju podrsku nasim firmama? Naravno, kada se zemlja otvori kao sto se otvorila Srbija neminovno je da ce strani igraci tu doci jer zele da budu sto blize sirovini i da sto jeftinije istu kupe. Po meni greska Srbije je sto nije dovoljno pomogla da nasi proizvodjaci i preradjivaci ojacaju kako bi se nosili sa stranom konkurencijom, ovako u situaciji smo nazalost da moramo njih da pratimo. Sto se tice EU, mi ne treba da gledamo puno sta se tamo desava, mi treba da se bolje unutar Srbije organizujemo a kada to uradimo i cena od 3 eura bice moguca kao i od 50 eura za malinu preradjenu procesom liofilizacije.

Clanstvom u EU sticu se neke pogodnosti ali ne toliko znacajne da se dobrom organizacijom kod nas ne mogu postici bolji rezultati.

Cegovac---prijatelju,
Nebudite smesni,doticni gospodin NECE odgovoriti....
Kao ni sto nije odgovorio na moj poziv da prokomentarise ponasanje dole tvoje "BISERKE" (hladnjacarke),,
Ganula me ta prica iako nemam veze stim ali sam i ja nekad bio u celjustima takvih hijena kao sto je ona,
Ja pozivam sve,ne samo gosp. Spasojevica,hajdemo na maksimum kvaliteta ali samo da PLATE TO.

ISPRAVITE ME AKO GRESIM

Pole zemljace,drag si mi kao domacin,kao neko svoj,...Iskren si,zelis pomoci i drugima,...ALI doticnom gospodinu sve to odgovara sto nudis ALI DA JE TO ZA 150 DIN....Ponavljam EEXX roba ZA 150 SERB. DINARA.

----------------------
A sve one koji ovde pricaju sta je i koja to realna cena,i pricu o bogacenju na proizvodnji maline,(a neznaju da je svaki zaradjen dinar preznojen 9 puta)pozivam da podignu sopstvene zasade pa da stisnu "gas" i da se bogatimo zajedno..
Sve se vrti oko ovog sto je moj dragi krivotorbic objasnioooo
Dodajte i ovooo

Oktombar 2009 SRS na internetu

И због тога смо ми кренули да истражујемо, да видимо шта се ту крије, ко се крије иза овога. Када истражите све, дођете у ситуацију да видите врло блиску повезаност власника хладњача са Демократском странком, затим са Г 17 плус и нешто мало са СПС-ом. Ми овде имамо податке који су потпуно сигурни, који су потпуно тачни, данас ћемо их изнети у јавност и очекујемо да после овога, пре свега Министарство пољопривреде, а у неким случајевима и Тужилаштво, покрене одређене радње како би се неке ствари промениле. Ево, почећемо од „Сирогојно продукта“, хладњачу је купио „Малина продукт Пожега“, укупни капацитет 4 500 тона, власник је Раде Љубојевић, члан Г 17, иначе председник Удружења хладњачара, са уписаним капиталом од 190 000 евра, псоловним приходом од 538 милиона динара, а све у оквиру организације Сербиан Фрут коју је која се налази под Ју-Ес Ејдом. Све хладњаче, дакле, послују у оквиру организације Сербиан Фрут. Ни једна једина није ван овог удружења. Фриго Паунд Пожега, капацитет 1000 тона, власник Паун Петровић, председник Општинског одбора Демократстке странке Пожега. Имају отворену фирму на Барбадосу, Frigo Pound, уписан капитал милион евра, основни приход 313 822 000, такође у удружењу Сербиан Фрут Ју-Ес Ејд.
„Либертас“ Београд има сопствених засада на преко 100 хектара и највећи је произвођач свеже малине у Републици Србије, власник је Рака Жунић, члан Демократске странке. Купци: „Делта Макси“, „Ц маркет“, „Меркатор“, „Ем Родић“, „Метро“, „Верополус“, „Идеа“, „Универекспорт“. Такође у удружењу Сербиан Фрут Ју-Ес Ејд, „Станић“, Ариље, капацитет 4000 тона, купио хладњачу од Земљорадничке задруге „Ластавица“ Ариље, власник Станић Милан, чалн Демократске странке. „Агро- партнер“ Лучани, власници Раде Ковачевић и Момчило Кичић, чланови Демократске странке. Подгорина Фрут Осечина, капацитет 700 до 800 вагона, већински власник aустријска фирма „Grunevald MDH“, директор Чеда Николић, Демократска странка, и што је интересантно, ову хладњачу је отворио Борис Тадић, 40 одсто бесповратних средстава дала је Влада Републике Србије, у изградњи учествовали и Пољаци, а знате да су нам Пољаци директни конкуренти када је у питању малина. Њихов квалитет, односно квалитет пољске малине заостаје за квалитетом српске малине, али они то надокнађују количином малине коју производе. „Еликсир Фрут“ Шабац, власник Станко Нарцис Поповић, члан Демократске странке. Земљорадничка задруга „Аринова“ Ариље, изграђена 2000. године, држава бесповратно уложила 400 000 евра, изградњу водио Драган Милосављевић, члан Главног одбора Демократске странке. Тренутно се води поступак због махинација, нови директор је Алекса Обрадовић, такође члан Демократске странке. „Драгачевац-промет“ Гуча, правни власник Миленко Суруџић, члан Г 17, формални власници Милош и Радојко Гавриловић; „Медитеран“ Б 92 Гуча, власник Миленко Суруџић, чалн Г 17; Земљорадничка задруга „Виламет“, капацитет око 800 тона, држава уложила 500 000 евра, задруга, кажу, проблематична, хладњача не ради, главни утицај има Демократска странка; „Гротекс“ Ариље, укупан капацитет 1 500 тона, власник Глишић Павле, члан Социјалистичке партије Србије; „АБД Пром“ Јевремовац, Шабац, власник Александар Јаковљевић, члан СПС-а; „Сериан Фрут Ју-Ес Ејд“, „ЗЗ Пецка“, власник Живојин Плавшић, члан СПС-а; „Бепи“ Ариље, капацитет 1 500 тона, директор Божовић Војислав, члан СПС-а, директор „ЗЗ Ариље“ највећа хладњача у Србији 8 000 тона, акционари Ниба-цео Београд, и неки Нехам Булгарија а.д. Холдинг. „Фруком“ Ариље, власник Зимољић Миломир, Група грађана, члан Општинског већа коалиције са Демократском странком. Ово је само један део за који ми имамо сигурне податке добијене људи који су непосредно чланови и функционери Демократске странке. Овде се јасно показује повезаност хладњачара и Министарства пољопривреде, што на најбољи начин открива због чега годинама не може да се реши проблем између произвођача малина и хладњачара, који покушавају да диктирањем цена потпуно униште наше малинаре

Jos dodajte razmisljanjeeee moje malenkosti

Kolika je proizvodnja u Nemackoj,Holandiji , Francuskoj iii drug... I kolika je proizvodna cena u pomenutim drzavama ,(veca je nego nasa otkupna) kolika je otkupna cena...???? Pa se pitam sta se to desava na belosvetskom trzistu ....da neko otkupi njihovu malinu po veoma visokim proizvodnim cenama.... ZASTOOOOO kad imaju mnogo jeftiniju robuuu kod nas,Poljaka , Cileanaca ,Kineza i dr.

Pitam se dali u pomenutim drzavama gaje malinu i prodaju je vanzemaljcimaa....??'? inace kome je prodaju kad ima dosta jeftinijeee i kod nas

I da budem iskren prema svimaaaaa

Vladan spas me kontaktirao telefonom ...kroz vise minutni razgovor sam stekao utisak da je pozitivniji lik nego sto je u postovimaaa....? ZAHVAljUJEM se !

A sad ga razumem zasto on poentira na mini hladnjace i kojekakva udruzivanja..... :Verovatno i mi bi smo da se bavimo istim poslom kojim se on bavi.

@ pp ... Situacija na trzistu je takva da gore pomenuta cena zalazi u naucnu fantastiku, jer ako bi toliko neko placao svezu onda bi zamrznuta roba prve klase bila 6-7 eura a to je nezamislivo.

Gosp pp ...ako je gore pomenuta cena 2.5-3 eu ZAAAAASTOOO bi zamrznuta rooooba prve kl.bila 6-7 eu NERAZUMEEEEM prihvatam da sam gluperda.

Jos dodajte razmisljanjeeee moje malenkosti

Kolika je proizvodnja u Nemackoj,Holandiji , Francuskoj iii drug... I kolika je proizvodna cena u pomenutim drzavama ,(veca je nego nasa otkupna) kolika je otkupna cena...???? Pa se pitam sta se to desava na belosvetskom trzistu ....da neko otkupi njihovu malinu po veoma visokim proizvodnim cenama.... ZASTOOOOO kad imaju mnogo jeftiniju robuuu kod nas,Poljaka , Cileanaca ,Kineza i dr.

Pitam se dali u pomenutim drzavama gaje malinu i prodaju je vanzemaljcimaa....??'? inace kome je prodaju kad ima dosta jeftinijeee i kod nas

I da budem iskren prema svimaaaaa

Vladan spas me kontaktirao telefonom ...kroz vise minutni razgovor sam stekao utisak da je pozitivniji lik nego sto je u postovimaaa....? ZAHVAljUJEM se !

A sad ga razumem zasto on poentira na mini hladnjace i kojekakva udruzivanja..... :Verovatno i mi bi smo da se bavimo istim poslom kojim se on bavi.

@ pp ... Situacija na trzistu je takva da gore pomenuta cena zalazi u naucnu fantastiku, jer ako bi toliko neko placao svezu onda bi zamrznuta roba prve klase bila 6-7 eura a to je nezamislivo.

Gosp pp ...ako je gore pomenuta cena 2.5-3 eu ZAAAAASTOOO bi zamrznuta rooooba prve kl.bila 6-7 eu NERAZUMEEEEM prihvatam da sam gluperda.[/QUOTE]

Proizvodnja u pomenutim drzavama je mala i uglavnom zavrsi na trzistu kao sveza roba, dodatno na je to su to jako velike zemlje sa visokim standardom gde ljudi sebi mogu da priuste kupovinu maline u pakovanju od 125 gr koje kosta recimo 2 ili vise eura. Imamo mi trziste sveze maline i u Srbiji, ali koliko na njemu moze robe da se proda? Ko moze sebi da priusti da kupi svezu malinu kada je jabuka jeftinija, banana ili neko drugo voce... Standard nam je nazalost jako nizak.

Dobro je sto ovaj forum sluzi za uspostavljanje kontakata medju clanovima (pole i spas), jer svrha foruma i jste druzenje i razmena misljenja.

Prosto i jednostavno cena bi bila 6-7 eura je bi tu doslo do odredjenih troskova, npr zamrzavanje, rad, pa zatim odvajanje robe po klasama i sl. Dok bi se roba dopremila do hladnjace kvalitet bi znacajno opao sto bi proizvelo i drugu klasu i blok.

Kod sveze robe, trosak je samo branje i posudice, ona takva ide dalje u prodaju, ali i najmanja nedoslednost u smislu kvaliteta (ovo napominjem jer nasi ljudi to cesto ne postuju a to je i jedan od razloga zasto nas nema na trzistu sveze robe, ovo je problem koji i ruski kupci imaju kod nas) povlaci za sobom reklamaciju koja sav trud obesmiljava jer reklamirana roba se ili vraca ili prodaje po znacajno nizoj ceni.

Zbog ovakcih stvari mi jos uvek ne mozemo da pariramo nikome po pitanju sveze robe, treba jos vremena da se promeni nas mentalitet, odnos ka poslu , treba da se uvode novi sortimenti itd.

Ovde se izvinjavam Polu, na otkupnu od 3 eura, preradjena bi bila manja nego sto sam napisao ali svakako puno veca od trenutne sadasnje izvozne cene koja po meni predstavlja enormno visoku cenu , a jos preko toga nisam siguran da to zapad moze da plati bez obzira koliko da je nasa bolja i kvalitetnija od poljske.

Poslednja izmena:
Mene zanima kako neko ko ovako dobro Poznaje Prilike,ima ovoliko slobodnog vremena da se posveti ovom forumu,i da pise na njemu u svako doba dana i noci,i to ovako opsirno.
Nego,malinari kako napreduju radovi,jeste li zadovoljni malinjacima,kako i koliko su krenule. Meni su lastari oko 15cm i za sad malina lepo izgleda,zdrava je i modri se. Miker je u pitanju na oko 550m nadmorske visine.

Niko nije ni rekao da je gospodin Spasojevic los covek,ovde se sa njim najvise vodila polemika oko slobodnog trzista koje on zastupa ali jos uvek nas nije uverio u svoje tvrdnje.Ja verujem da on ima najbolje namere cak i bolje od drugih hladnjacara ali da bas zbog tog slobodnog trzista ne sme da iskace iz sistema.Ko iskoci iz sistema unija hladnjacara mu caskom namesti igru i kraj i zato i razumem sto nema odgovora na ponudjena pitanja ali i dalje stoji da slobodnog trzista nema.

Sve su ovo price koje mogu ovako u nedogled da se pricaju,a za cetrdesetak dana krece berba,a nikakve cene jos ni u najavi,svi se nadamo nekoj ceni od 2-2,5e,samo se nesto bojim da da se cena nece znati do pola berbe,kao i prethodnih godina,dok veliki igraci opipaju kolicine i kvalitet!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh