MALINA-berba i cena 2015

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja iskreno ne smem da se nadam nicemu. Prosle godine sam znao znaci ne nagadjao vec znao da cena treba da bude min 2evra i tu informaciju dobio iz mnogo izvora ,a sta je bilo??? Tako da nam ostaje samo da cekamo i vidimo sta ce biti. Realno mogu da nas zavrcu kako hoce kao i prosle godine. I ove godine realna minimalna cena je 2evra. Maline nema,potraznja je sve veca i sto je najbitnije imamo kvalitet jer vec sam pisao ko je nekao probao poljsku malinu i nasu ne mogu se uporediti.

Mene zanima kako neko ko ovako dobro Poznaje Prilike,ima ovoliko slobodnog vremena da se posveti ovom forumu,i da pise na njemu u svako doba dana i noci,i to ovako opsirno.
Nego,malinari kako napreduju radovi,jeste li zadovoljni malinjacima,kako i koliko su krenule. Meni su lastari oko 15cm i za sad malina lepo izgleda,zdrava je i modri se. Miker je u pitanju na oko 550m nadmorske visine.

Uz dobru organizazciju sve se moze postici.

- - - - - - - - - -

Ja iskreno ne smem da se nadam nicemu. Prosle godine sam znao znaci ne nagadjao vec znao da cena treba da bude min 2evra i tu informaciju dobio iz mnogo izvora ,a sta je bilo??? Tako da nam ostaje samo da cekamo i vidimo sta ce biti. Realno mogu da nas zavrcu kako hoce kao i prosle godine. I ove godine realna minimalna cena je 2evra. Maline nema,potraznja je sve veca i sto je najbitnije imamo kvalitet jer vec sam pisao ko je nekao probao poljsku malinu i nasu ne mogu se uporediti.

Ne znam kakve izvore imate, da li su to kafanske price "rekla kazala" ili to dolazi od ozbiljnih ljudi koji se bave izvozom maline, ali cenu nikako ne mozete saznati u Maju. Jer u Maju se ne zna ni kakav ce kvalitet biti ni koja ce kolicina biti nabrana a ne zna se ni kolika je potraznja na zapadu... Pojedine firme prave zalihe robe pa cesto kalkulisu da li jedne sezone da povucu vecu kolicinu ili da cekaju sledecu sezonu. Druge firme opet ako je malina preskupa u svoje recepture ubacuju druge sirovine itd itd.

Jednacina sa jako puno nepoznatih....

Ponoviću po ko zna koi put ; prošle godine je menadžer inostrane firme ovde u Arilju rekao cenu maline još krajem marta. To je rekao mojoj prijateljici koja mu je radila geodetsko merenje a nema maline. Njoj je rečeno da će cena biti 1,35eur. Toliko je i bilo manje-više +, Pdv , prevoz... Ove godine ta ista firma neće otkupiti u Arilju ni trećinu prošlogodišnjeg otkupa. To je zbog odnosa sa proizvodjačima. Ove godine ti isti nude da plate 7 din za prevoz iako oni dolaze sa kamionom u njivu , takodje nude 5 din nagrade ali uzalud. Poverenje se teško stiče , lako sagubi a teško povrati. Očekujem da su oni ove godine jedan od igrača koi neće učestvovati u dogovoru oko cene iako su prošle godine bili glavni.

Jednačina sa puno poznatih . Jedno je sigurno - mi cenu nećemo saznati pre početka berbe osim ako opet bude curenja informacija.

S početkom maja, Ivanjicu, Arilje, Požegu i okolna mesta zahvata crvena groznica. Pored radova na obrađivanju maline tu je i uvek aktuelna priča o ceni. Već tradicionalno, konačna cena za kilogram maline nije poznata sve do pred sam kraj branja, kada proizvođačima ne preostaje ništa drugo nego da prihvate cenu otkupljivača. Svedoci smo, takođe tradicionalne, blokade puteva, obraćanja ministrima i nadaleko čuvenog prosipanja maline po putu, u jeku branja. Kako bi izbegli već svima poznati scenario, Ivanjičara vam poklanja savet stručnjaka, sa višegodišnjim iskustvom u otkupu i prodaji voća: Proizvođači maline treba da se udruže, i kao udruženje, otkupljivačima ponude svoju cenu za kilogram maline. Ukoliko se sa lokalnim otkupljivačima ne usaglasi povoljna cena, kontaktirati regionalne, pa čak i kupce iz okolnih zemalja. Jedno je sigurno, tržište za malinu uvek postoji, a srpska malina je, zbog svog kvaliteta, cenjenija i traženija od poljske ili čileanske maline.

Ovako rade i Čileanci.

Poslednja izmena:
, ali cenu nikako ne mozete saznati u Maju. Jer u Maju se ne zna ni kakav ce kvalitet biti ni koja ce kolicina biti nabrana a ne zna se ni kolika je potraznja na zapadu... Pojedine firme prave zalihe robe pa cesto kalkulisu da li jedne sezone da povucu vecu kolicinu ili da cekaju sledecu sezonu. Druge firme opet ako je malina preskupa u svoje recepture ubacuju druge sirovine itd itd.

Jednacina sa jako puno nepoznatih....[/QUOTE]
poznavalac prilika ovo sto si napisao ti demantuje nik sve ovo si pogresio ,sad mozda stvarno ne znas ili namerno ovde prosipas maglu, cinjenica je sledeca da trenutno smrznutog orginala maline nema za sve " na zemaljskoj kugli " pojedine firme na zapadu a i kod nas prekinule su rad zbog nedostatka maline,iako je proslogodisnji rod bio solidan u svetu potraznja je uradila svoje te se ocekuju izuzetno visoke cene maline, sad moze da se desi da monopolisti urade svasta

- - - - - - - - - -

Ne znam kakve izvore imate, da li su to kafanske price "rekla kazala" ili to dolazi od ozbiljnih ljudi koji se bave izvozom maline, ali cenu nikako ne mozete saznati u Maju. Jer u Maju se ne zna ni kakav ce kvalitet biti ni koja ce kolicina biti nabrana a ne zna se ni kolika je potraznja na zapadu... Pojedine firme prave zalihe robe pa cesto kalkulisu da li jedne sezone da povucu vecu kolicinu ili da cekaju sledecu sezonu. Druge firme opet ako je malina preskupa u svoje recepture ubacuju druge sirovine itd itd.

Balansero teoreticar moji izvori su pouzdani, ali monopol Stanica je ucinio svoje. Francuzi kupili zimonjica i kaskaju za Stanicima ne pokusavaju da podignu cene. Elixir se izgubio od kada su zuti izgubili izbore tako da ne smem nista da kazem za ovu sezone da ne bude kao sa proslom. Cena se vec zna tamo gde treba. Samo je pitanje ko od nas do nje moze da dodje. A sad ocekujem nesto novo od tebe daj brate nesto konkretno daj nam neku informaciju ako hoces imalo kredibiliteta na ovom forumu.Ako nastavis po starom znaci da samo potvrdjujes moje zapazanje BALANSERO TEPRETICAR.

- - - - - - - - - -

Da a da ne pominjem one Ariljske ljige iz opstine sto zovu otkupljivace da dodju u Arilje pa im onda svaki dan salju inspekciju da narod mora da ih tera iz Mirosaljaca. O tome necu ni da pricam jer mi je vise muka od politike i govana od ljudi koji se prodaju za pare i svojim komsijama i sugradjanima prave probleme. Ali to je slobodno trziste jel tako balansero tepreticar.??????
Ako nekoga interesuje vise o ovim dogadjajima iz prosle sezone verovatno Ariljci imaju vise info od mene. Pozdrav

Balansero teoreticar moji izvori su pouzdani, ali monopol Stanica je ucinio svoje. Francuzi kupili zimonjica i kaskaju za Stanicima ne pokusavaju da podignu cene. Elixir se izgubio od kada su zuti izgubili izbore tako da ne smem nista da kazem za ovu sezone da ne bude kao sa proslom. Cena se vec zna tamo gde treba. Samo je pitanje ko od nas do nje moze da dodje. A sad ocekujem nesto novo od tebe daj brate nesto konkretno daj nam neku informaciju ako hoces imalo kredibiliteta na ovom forumu.Ako nastavis po starom znaci da samo potvrdjujes moje zapazanje BALANSERO TEPRETICAR.

- - - - - - - - - -

Da a da ne pominjem one Ariljske ljige iz opstine sto zovu otkupljivace da dodju u Arilje pa im onda svaki dan salju inspekciju da narod mora da ih tera iz Mirosaljaca. O tome necu ni da pricam jer mi je vise muka od politike i govana od ljudi koji se prodaju za pare i svojim komsijama i sugradjanima prave probleme. Ali to je slobodno trziste jel tako balansero tepreticar.??????
Ako nekoga interesuje vise o ovim dogadjajima iz prosle sezone verovatno Ariljci imaju vise info od mene. Pozdrav

Nista nije onako kako izgleda, a budi uveren da strane firme koje su dosle kod nas itekako imaju svoje planove, a tamo odakle dolaze poznaju i tamosnje trziste tako da se ja za njih ne plasim. Sto se tice domacih firmi, ima tu jos firmi nije samo gorepomenuta.

- - - - - - - - - -

, ali cenu nikako ne mozete saznati u Maju. Jer u Maju se ne zna ni kakav ce kvalitet biti ni koja ce kolicina biti nabrana a ne zna se ni kolika je potraznja na zapadu... Pojedine firme prave zalihe robe pa cesto kalkulisu da li jedne sezone da povucu vecu kolicinu ili da cekaju sledecu sezonu. Druge firme opet ako je malina preskupa u svoje recepture ubacuju druge sirovine itd itd.

poznavalac prilika ovo sto si napisao ti demantuje nik sve ovo si pogresio ,sad mozda stvarno ne znas ili namerno ovde prosipas maglu, cinjenica je sledeca da trenutno smrznutog orginala maline nema za sve " na zemaljskoj kugli " pojedine firme na zapadu a i kod nas prekinule su rad zbog nedostatka maline,iako je proslogodisnji rod bio solidan u svetu potraznja je uradila svoje te se ocekuju izuzetno visoke cene maline, sad moze da se desi da monopolisti urade svasta[/QUOTE]

Videcemo sta ce biti, do sezone ima jos vremena, traznja postoji, pitanje je koliki i kakav cemo mi rod imati?

Ne bih se usudio da prognoziram cenu nezahvalno je, pogotovu sto i tokom otkupa cene uvek variraju u zavisnosti od toga kakva je situacija na trzistu a kakva je situacija na terenu.

- - - - - - - - - -
Uz dobru organizaciju ili uz dobru platu,pitanje je sad???
Ako je dobra organizacija u pitanju onda skidam kapu,svaka cast. Ali znam da u mom kraju pojedini preduzimljivi hladnjacari imaju ljude koji proizvodjacima plasiraju odredjene price,obilaze proizvodjace,savetuju ih,obradjuju u skladu sa politikom firme,usadjuju im u glavu(malo grubo receno)odredjene nacine razmisljanja itd...Doduse sve to rade usmeno,onako u licnom kontaktu,neposredno,tako to kod nas bolje funkcionise,ipak smo slabo razvijen kraj,nemaju svi proizvodjaci internet i sl.ali to rade za platu naravno,ili eventualno za procenat(pocinjemo modernizaciju heheh)
Elem,mozda gresim,i nadam se da je tako,ali me pisanje p.p.sve vise asocira na taj sistem,samo eto vise modernizovan,na visem nivoiu(ipak je ovaj forum itekako posecen),a taj sistem su osmislili hladnjacari, a ne proizvodjaci,i sve price su u interesu hladnjacara,i tako to ide

elixir je prodat pre oko mesec dana mislim da ga je kupila kompanija LUKOWA

Ja znam da je elixir bio pred kupovinom ariljske zadrige kada su zuti pali sa vlasti i od tada se ne pojavljuju. Znam takodje da su ih ovi novi zavrnilu na svakom mestu gde je to moglo ali onako na finjaka da se ne vidi. Zna li neko ko su ti novi????

- - - - - - - - - -
Uz dobru organizaciju ili uz dobru platu,pitanje je sad???
Ako je dobra organizacija u pitanju onda skidam kapu,svaka cast. Ali znam da u mom kraju pojedini preduzimljivi hladnjacari imaju ljude koji proizvodjacima plasiraju odredjene price,obilaze proizvodjace,savetuju ih,obradjuju u skladu sa politikom firme,usadjuju im u glavu(malo grubo receno)odredjene nacine razmisljanja itd...Doduse sve to rade usmeno,onako u licnom kontaktu,neposredno,tako to kod nas bolje funkcionise,ipak smo slabo razvijen kraj,nemaju svi proizvodjaci internet i sl.ali to rade za platu naravno,ili eventualno za procenat(pocinjemo modernizaciju heheh)
Elem,mozda gresim,i nadam se da je tako,ali me pisanje p.p.sve vise asocira na taj sistem,samo eto vise modernizovan,na visem nivoiu(ipak je ovaj forum itekako posecen),a taj sistem su osmislili hladnjacari, a ne proizvodjaci,i sve price su u interesu hladnjacara,i tako to ide

Danas je dovoljno imati samo mobilni telefon i sve moze da se postigne. Moje razmisljanje je drugacije, imam ideje i znam kako bi ljudima mogao da pomognem, pri tome stavove iznosim krajnje dobronamerno ne stajuci ni na ciju stranu jer sam vec puno puta ponovio da su u ovom poslu podjednaki krivci i jedna i druga strana, a kada bi se obe strane dogovorile posao bi mogao da bude jos bolji i da se razvija u skladu sa nasim radom i nasom tradicijom. Ovako od toga nema nista makar dok se ne promeni mentalitet nasih ljudi i dok konacno ne shvate ono o cemu ja pisem.

A to o cemu vi pisete spada pod pojam "propagande" ili "marketinga" ali nikako ne vidim sebe u tome, a ne znam ni cime sam vas naveo da tako nesto pomislite? Sve sto sam napisao argumentovano sam obrazlozio a pri tome nisam stao ni na ciju stranu tako da vasa teza o meni otpada.

Sto se tice hladnjacara i proizvodjaca, nema napretka u poslu dok se ne sedne za sto i ne napravi pravi konstruktivan dijalog, ovako stalno biti suprostavljenih stavova samo steti i jednoj i drugoj strani. Ove godine ce proizvodjaci dobro proci i bice zadovoljni cenom ali postavljam pitanje sta ce biti kada bude enormno veliki rod maline a traznja na zapadu ostane ista, jer zapad svoju traznju ne povecava, ona stoji na odredjenom nivou i blago oscilira gore ili dole, a novih trzista za malinu nemamo?

Ovo su stvari o kojima zajedno trebaju i hladnjace i proizvodjaci da razgovaraju, u protivnom desavace se stvari kao i svih ovih godina, blokade, protesti, negodovanja, svaljivanje krivice na drugoga i sl.... Mislite o ovome o cemu vam pisem dobronamerno, ja sam najmanje bitan u celoj prici....

Dajte ljudi da zaposlimo ovu pamtnicu i posaljemo da nas zastupa kod hladnjacara. Ili bi ih toliko smorio da bi rekli evo dajemo sta oces samo stani vise ili bi ga zaposlili pa ne bi bio vise ovde. Sto kazu ameri win win situacija. Hahhahahahah

- - - - - - - - - -

A moguce i da bi uvideo skim ima posla podvio rep i poceo sa nama da raspreda teoriju zavere.

Ja znam da je elixir bio pred kupovinom ariljske zadrige kada su zuti pali sa vlasti i od tada se ne pojavljuju. Znam takodje da su ih ovi novi zavrnilu na svakom mestu gde je to moglo ali onako na finjaka da se ne vidi. Zna li neko ko su ti novi????
ovi novi su ozbilja firma rade profesionalno i ozbiljno , nalaze nova trzista, uvoze izvoze pakuju prepakuju sve i svasta ali se radi punom parom

sad sto se tice poznavaoca prilika ima u njegovim postovima nesto tu kao na primer ovo drasticno povecanje povrsnia pod malinama koje ce neminovno dovesti do povecanja kolicine i pada cena na svetskoj pijaci i to po mojoj proceni do 50% vec 2017 godine , ovakvo stanje je vec vidjano 2 ili 3 puta do sada u ovom veku , bar tako statistika kaze

Ajmo sad LUKOWA koja je kupila elixir ima dva preduzeca u beogradu i jedno u svici. Veoma slican logo a i nalazi se na nekom srpakom sajtu sa svajcarskim domenom pa da predpostavimo da je to isto 99%. Kod nas likova d.o.o. i lukova internationl na istoj adrsi ista delatnost dva razlicita direktora od kojih je jedan i sales manager uz to sto je i dorektor. Kapital od po 100din novcani. Nenovcani oko milionce evra po firmi(mozda su hladnjace ). Firma u swici se bavi prometom ovoga sto oni ovde lede i konzerviraju. I onda ce neko da mi kaze da nije tacna ona prica o dvojnim firmama ovde i na zapadu. Nisu cak smatrali za shodno ni da daju drugo ime firmi da ne mozemo lako da je lociramo ono ko vas j... ne mozete nam nista. Izvori apr i sajt forme u swici. Ma ne muzu drzavu za porez i carnu garantujem... da mi je samo znati koji je tajfun vlasnik

Dajte ljudi da zaposlimo ovu pamtnicu i posaljemo da nas zastupa kod hladnjacara. Ili bi ih toliko smorio da bi rekli evo dajemo sta oces samo stani vise ili bi ga zaposlili pa ne bi bio vise ovde. Sto kazu ameri win win situacija. Hahhahahahah

- - - - - - - - - -

A moguce i da bi uvideo skim ima posla podvio rep i poceo sa nama da raspreda teoriju zavere.

Neko pomenu onih famoznih 300 tona, kao kada bi i toliko uspelo da se skupi ne bi bilo dovoljno za neku ozbiljnu pricu a ja vam kazem i garantujem, stanite vas nekoliko sa makar 300 tona iza mene i daj te mi odresene ruke da pregovaram pa cete da vidite razultat, je necu nista unapred, samo po realizaciji....

To drasticno povecanje povrsina ne znaci nista kada se isto toliko povrsina gasi. Cunami jesi prolazio skoro Srbijom???? Sela se gase covece svi odose u gradove. Ako i bude povecanja bice ga trenutno dok ove zadnje generacije 40o i 50o godisnjaka izdrzavaju da rade posle nema sanse druze. Mi jos ne mozemo da dostignemo 80000 tona a prosla godina je bila takva da i ko nije nista posebno pazio na malinu imao je 150kg po aru pa opet smo stigli mozda ali samo MOZDA DO 65000 tona. Kada ima toliko u najrodnijoj godini u poslednjih 10 koliko se biti kada je prosek???

- - - - - - - - - -

Ali bitno je da smo izvezli 75000 tona haahhhha Srbistan sta dodati

Ajmo sad LUKOWA koja je kupila elixir ima dva preduzeca u beogradu i jedno u svici. Veoma slican logo a i nalazi se na nekom srpakom sajtu sa svajcarskim domenom pa da predpostavimo da je to isto 99%. Kod nas likova d.o.o. i lukova internationl na istoj adrsi ista delatnost dva razlicita direktora od kojih je jedan i sales manager uz to sto je i dorektor. Kapital od po 100din novcani. Nenovcani oko milionce evra po firmi(mozda su hladnjace ). Firma u swici se bavi prometom ovoga sto oni ovde lede i konzerviraju. I onda ce neko da mi kaze da nije tacna ona prica o dvojnim firmama ovde i na zapadu. Nisu cak smatrali za shodno ni da daju drugo ime firmi da ne mozemo lako da je lociramo ono ko vas j... ne mozete nam nista. Izvori apr i sajt forme u swici. Ma ne muzu drzavu za porez i carnu garantujem... da mi je samo znati koji je tajfun vlasnik

Iz kojih izvora imate informaciju da je LUKOWA kupila ELIXIR, malo mi deluje neverovatno ta prica, molim vas okacite link. Sto se tice firmi ovde i preko ima vise razloga za to, nisu samo razlozi ti koje vi pominjete. Drugo, ko kom zakonu je zabranjeno imati vise firmi? Da li vas neko sprecava da se organizujete, platite pismenog coveka koji ce da zastupa vase interese, recimo, ja predlazem da vam sediste bude svajcarski grad Zug, lepo mesto, niska stopa poreza a uz to, tu su u komsiluku smestene najvece evropske i svetske firme. Firma se otvara jako lako a nije potreban ni veliki novac, novcem raspolazete kako vam volja bilo gde bilo kog trenutka.

Najlakse je kukati, ja vam pisem kako moze da se radi u svetskom nivou vi necete tako da radite, vi se trudite da nimalo ne rizikujete a da maksimalno prihodujete, to nema nigde, takvo razmisljanje i takav stav vas nicemu ne vodi. Sto pre pocnete sa stvarima o kojima sav pisao pre cete i uspeti pa cak i da jednog dana imate firmu i predstavnistvo negde napolju, zasto da ne, mnogi to rade i ne vidim razlog da to ne bi mogla da uradi i grupa od 20-30 proizvodjaca....

Ti si covece lud. Ko od hladnjacara moze a i hoce da zaledi 300 tona i da ti to cuva??? To je za njih cist gubitak sta je njima 20-40 centi sto ce zaraditi na cuvanju nase maline kad ovamo uzimaju preko evra po kilu. Jooooj boze da mi je tvoj mozak da se odmorim par dana. Majstore mozda ti i jesi dobar pregovarac ili ekonomista ali o malini stvarno nemas pojma,a jos manje pojma imas o stanju stvari na terenu.

- - - - - - - - - -

ZATO STO I DA SE UDRUZIS TREBA NEKO TU MALINU DA TI ZALEDI ALOOOO. I STA KAD TI SVI HLADNJACARI KAZU NECU DA TI LEDIM. KAKO DA GA NATERAS DA GA JURIS OKO HLADNJACE COVECE SHVATI DA SI TOTALNO NEINFORMISAN NEMAS BRE POJMA

To drasticno povecanje povrsina ne znaci nista kada se isto toliko povrsina gasi. Cunami jesi prolazio skoro Srbijom???? Sela se gase covece svi odose u gradove. Ako i bude povecanja bice ga trenutno dok ove zadnje generacije 40o i 50o godisnjaka izdrzavaju da rade posle nema sanse druze. Mi jos ne mozemo da dostignemo 80000 tona a prosla godina je bila takva da i ko nije nista posebno pazio na malinu imao je 150kg po aru pa opet smo stigli mozda ali samo MOZDA DO 65000 tona. Kada ima toliko u najrodnijoj godini u poslednjih 10 koliko se biti kada je prosek???

- - - - - - - - - -

Ali bitno je da smo izvezli 75000 tona haahhhha Srbistan sta dodati

Razlika koja se pojavljuje od 10.000 tona, ne mora shodno da znaci nista poliko lose koliko vi zelite to da predstavite, odredjene kolicine se uvoze i iz Bosne a ta malina je isto kvalitetna kao nasa srpska, takodje odredjene kolicine su sigurno ostale na lageru od prosle godine pa su izvezene u ovoj, pri tome ne mora to samo da bude malina prve klase, mogu da budu i razni drugi proizvodi od maline, blok, presa i slicno....

Sto se tice proizvodnje ja se ne plasim za proizvodnju, dok ima ljudi bice i proizvodnje, a obzirom da nama fabrike ne rade, ljudi ce se baviti nekom proizvodnjom da bi preziveli, mislim da je malina sigurno tu favorit jer je najprofitabilnija. Na malim usitnjenim gazdinstvima vi ne mozete uz manja ulaganja ostvariti vecu dobit ni sa jednom kulturom osim maline.

Moze sa marihuanom i borovnicom ali da ne ulazimo sad u detalje hahahhahaha

Ti si covece lud. Ko od hladnjacara moze a i hoce da zaledi 300 tona i da ti to cuva??? To je za njih cist gubitak sta je njima 20-40 centi sto ce zaraditi na cuvanju nase maline kad ovamo uzimaju preko evra po kilu. Jooooj boze da mi je tvoj mozak da se odmorim par dana. Majstore mozda ti i jesi dobar pregovarac ili ekonomista ali o malini stvarno nemas pojma,a jos manje pojma imas o stanju stvari na terenu.

- - - - - - - - - -

ZATO STO I DA SE UDRUZIS TREBA NEKO TU MALINU DA TI ZALEDI ALOOOO. I STA KAD TI SVI HLADNJACARI KAZU NECU DA TI LEDIM. KAKO DA GA NATERAS DA GA JURIS OKO HLADNJACE COVECE SHVATI DA SI TOTALNO NEINFORMISAN NEMAS BRE POJMA

Ja znam makar 5 hladnjaca koje mogu da zamrznu 300 tona bez ikakvih problema, pri tome, HACCP standard nije problem, laser isto nije problem.... Samo treba da se radi.... Ja stvari na terenu bolje poznajem od vas koji zivite u Prilikama a niste znali za sta vam hladnjaca sluzi koju je drzava finansirala....

Lepo je mastati i sanjati kako neko uzima preko evra po kg, takve zarade nema... Ako zelite velike zarade u vocarstvu, predjite da radite voce namenjeno svezem trzistu tu se mogu postici vece cene... Voce namenjemo za dalju preradu nema toliku marzu. Jer da ima, mnoge firme bi radile samo jednu sezonu.... Zarada je puno manja, to ce vam objasniti svaki bankar, knjigovodja, ekonomista ili hladnjacar kome zelite da verujete....

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh