Kao prvo kazes"Sa druge strane pravi otkupljivaci ne rade samo malinu nego rade i drugo voce pa i tu dolazi do profita" ,90% hladnjacara prima kupinu samo od onog proizvodjaca ko mu praedaje malinu,o jagodi da i ne govorim nju primaju samo ako sa nekom poslujes 10+ godina o kakvom drugom vocu govoris covece.Da nije maline oni bi zatvorili hladnjace jer ih ostalo voce ne zanima.Kako su otkupljivaci zaradjivali vise, jednostavno radili su vecu kolicinu otkupa pa puta dogvorena marza i eto profita, a ako je neko samostalan otkupljivac pa radi sa vise hladnjaca onda se to samo jos vise uvecava. Sa druge strane pravi otkupljivaci ne rade samo malinu nego rade i drugo voce pa i tu dolazi do profita. A jedan od razloga zasto su pobegli od proizvodnje je zato sto je proizvodnja teska, puno se radi, ulaze i puno se ceka na krajnji rezultat, kod otkupa se zna kolika je zarada veoma brzo.
Kod propalih hladnjaca vi mene hocete da ubedite da su to ljudi izrezirali? Evo postavljam vam sada pitanje, ko bi to normalan uradio , da izgubi kooperante i posao zarad cega? A mnoge su propale, a mnoge su pred propadanjem (sa ovako skupim kreditima nema razvoja niti ulaganja) samo vama je lepse da verujete u drugaciju pricu. Sto se tice podele kolaca, u danasnjoj situaciji niko ne moze naterati nijednu hladnjacu u Srbiji da sa vama deli bilo sta, jer je to bilo u komunizmu kada je drzava imala i kontrolu prodaje maline, sada kada drzava nema vise kontrolu nad prodajom, kada svako radi kako hoce, kada je trziste slobodno za svoja prava se morate sami izboriti (ja sam ponudio resenje) ali bez blokade puteva jer to ne resava ni na koji nacin vas problem.
Prognozu roda je nemoguce pogoditi jer zavisi od mnogo faktora, niko to ne moze u tonu da proceni, moze da se proceni rod sa odredjenim odstupanjima ali u tonu kako vi kazete je zaista nemoguce i bespotrebno je o tome trositi reci.
Sto se tice prosipanja, siguran sam da necete svoju muku prosipati pa iako cena bude ispod 300din, a bojim se da vase ocekivanje cene prevazilaze sva normalna i trzisna kretanja.
- - - - - - - - - -
Po 1kg malina hladnjaca zaradi manje od proizvodjaca, ali hladnjaca svoju zaradu bazira na obimu proizvodnju tj prerade. Ja vama pisem kako se stvari strucno mogu proveriti ali sta vredi kada vi ne verujete ljudima iz struke vec vise verujete pricama rekla-kazala. Zato sto vise verujete takvim ljudima se i nalazite u situaciji u kojoj se nalazite. zavrsni racun u svetu je svuda merilo poslovanja, tacno je da tu moze da ima necasnih rabota, ali to ne moze da bude 100%, vec dosta dosta manje. Svako srednje preduzece ima obavezu revizora, pa jel vi mislite da ti revizori ne pisu kazne ako nesto nije u redu????
I na kraju, ako o svemu znate najbolje, oragnizujte se , pokrenite se , otvorite i vi hladnjacu i zaradite velike novce, niko vas u tome ne moze spreciti, ali ne vama je lakse da pisete i uzivate u kafanskim pricama kako se sa hladnjacom zaradjuje enormni novac, kako oni zavrsne racune mogu da napisu kako hoce (svaki zavrsni racun ovlasceni knjigovodja mora da potpise) , naskrabaju par cifri cisto reda radi da nesto tu pise.... Ovako mali perica zamislja posao nazalost realno stanje je puno komplikovanije i drugacije....
- - - - - - - - - -
Mala porodicna gazdinstva mogu kvalitetnije robu da proizvedu, drugo o kakvim plntazama mi pricamo kad je najveca koncentracija same proizvodnje odakle i dolazi najbolji kvalitet lociran u brdsko planinskom delu zemlje gde su posedi usitnjeni i gde nije moguce imati posede od 4-5ha. Tu komasacija nikad nije radjena a i imovinski odnosi su ponekad zamrseni sto ogranicava ljude da kada bi i hteli imaju velike plantaze. Na severu zemlje to moze da se radi ali pitanje je koliko ljudi to zele i kakav kvalitet mogu da postignu.
Moc proizvodjaca ce rasti od onog trenutka kada se budu skupili, udruzili i poceli ozbiljno da rade po modelu o kome sam pisao, sve drugo nema nikakvog govora o jacanju.
Pod dva kazes "propalih hladnjaca,skupi krediti" kojih propalih hladnjaca pa u mom kraju 99% hladnjaca je prosirilo kapacitete jedan jedte recimo propao pre par godina al je posle dve godine napravio novu duplo vecu hladnjacu toliko o njegovom propadanju.Kazes skup kredit lose prolaze pa ako malo zaradis odakle ti pare da produzavas hladnjace .Ko to normalan ako lose posluje produzava kapacitete odnosno po tebi ide u jos veci minus
Pod tri o kakvoj vi (HLADNJACARI) ceni govorite pa sami odredjujete kolika je cena ,nas proizvodjace niko nista nepita i posle kao lose sam prosao mnogo sam platio pa covece sam si postavio cenu onaj sto ti pravi robu na kojoj si ti zaradio njega nisi ni jedamput pitao za cenu.Znaci onaj ko ti donosi zaradu njega uopste nepitas za cenu ,jer da nema njega nema ni robe nema ni zarade za vas hladnjacare.
Tako da te price o propadanju hladnjacara i njihovoj postenoj podeli nemoj molim te jos samo prolazi kod proizvodjaca koji zive na nekim brdima i koji imaju 70+ godina