MALINA-berba i cena 2015

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
STA znaci dobraaaa cenaaa ..... neko ko ima losu malinu njemu je i 150 din DOBRAA cena ....meni je dobra samo ako je 300 +

Znam neko ce reci da gladan i pohlepan..... verujte mi da nisaaam .... samo se nesto vise razumem u kalkulacijeee i odnos % PODELE kolaca ...ko ji se zove malinnaaa.

Marko znam i za ono sve sto si naveo TACNOOOO je ....al ja sam izneo samo minimum i to kod retkih koji imaju svoju hladnjacu ....al upadnu u masinu kod velikih .... pa onaj sistem.... pojavio se neki marko sa svojom hladnjacom... i nudi robu Stanicu ,Pancevcu, Draginji ili Ariljcu itd ....A oni se telef. dogovaraju da ti preuzmu robu po njihovim kalkulacijama i arsinima .... ?

A ovaj poznavalac p je ...naj verovatnije moj komsa Marin poznat je u svim malinarskim krajevima . otkupljuje voce za Ariljca..... On ovako svakodnevno proserava sa svima pa i sa onima koga malina i ne zanima.

Njegov interes je da cena bude sto niza ...tako ce da na razlici kroz otkup vise da zaradiii.(nego na svojoj plantazi od 30 ar)... raznim mahinacijama. ujedno je i podreps i odlican slugan svom gazdi.

Ako to nije on , onda je njegov dvojnik..? Ja ga dobro razumem i stoga se skoro i ne upustam u replike .... jer mi je toga svakodnevnoooo. sa komsoooom :ppozdrav:

Ja razumem da neko nema argumente ali ne razumem zasto moraju da se koriste uvrede? Te price kako se neko telefonom dogovara mogu da prodju u kafani, kod neukih ljudi a cenu po kojoj ce neko kupiti robu od vas zavisi od trzistai od toga koliko je vasa roba kvalitetna za dalju preradu, nikakvog tu dogovaranja nema. A pisao sam kako mozete i sami da izvozite i sta je sve potrebno od papira, na koji nacin mogu da se nadju kupci i slicno, na vama je samo da procitate. Razumem potrebu da se sve uvek i stalno svodi na teoriju zavere, jer ta mistika godi svakom coveku. U zivotu kao i u poslu, postoje odredjena pravila i zakonitosti, to mora da se nauci da bi na trzistu moglo da se prezivi.

Ja vam nudim model po kome ne morate nikoga vi da zovete telefonom, vec ce drugi zvati vas.

Verujem da ima ljudi koji me razumeju.

Treba nam sto vise ovakvih proizvoda, znaci, nasa sirovina, malo vode, ambalaza i dobar marketing.... Nadam se da ce to jednog dana biti u Srbiji....
http://2.bp.blogspot.com/-IH5x3t1Mi...600/V8+V=Fusion+Diet+Cranberry+Raspberryu.JPG

- - - - - - - - - -

Upoznao sam coveka koji je otkupio licencu za proizvodnju energetskog pica na bazi maline ali je od iste price odustao. Ideja je jako zanimljiva ali su potrebna izuzetno velika ulaganja. Po meni takve i slicne ideje su resenje za kreiranje proizvoda vece dodatne verdnosti.

Upravo je ovde problem vaseg izlaganja.Covek je imao zanimljivu ideju,ali su potrebna velika ulaganja.Taj covek verovatno ima mnogo vise novca za ulaganje od nas proizvodjaca i kao sto sam pisao vase edukovanje treba da cuju izvoznici nase maline,jer su oni sposaobni sa svojom dobiti da ulazu,a mi proizvodjci nemamo ni za mrezu i navodnjavanje.E sad kada bi neko i uspeo da napravi hladnjacu ili neki finalni proizvod garantujem da bi odustao od proizvodje jer je u proizvodnji velika muka i rad,a veoma mala dobit na osnovu ulozenog.Tako da se moraju traziti resenja prihvatljiva da izvoznici budu izvoznici a proizvodjaci da ostanu proizvodjaci.Ali tu i lezi problem naseg malinarstva je izvoznici ne zele da dele dobit(ranije je bilo dogovoreno 60-40 u korist proizvodjaca).Znaci treba izneti cenu proizvodnje,cenu skladistenja i prerade i to odbiti od izvozne cene i podeliti dobit.Na ovaj nacin se dolazi do cene.Sve je ovo do sada probano i ugovarano izmedju proizvodjaca i izvoznika i znamo ko nije ispostovao dogovore.

- - - - - - - - - -

Upravo sam dobio informaciju da je Hladnjaca Agropartner Lucani pozvala proizvodjace i obavestila ih o doplati od 30 din.Ima li ko iz Dragaceva da proveri tu informaciju?

Baš me raduje ova vest o doplati ako je tačna. Pravi potez hladnjače i to treba pohvaliti.

UH konačno malo zestine pred spavanje. Odoh kod babe u krevet valjda cu se setiti što sam došao.

Pole kalkulacija ti je veoma losa za hladnjacu. Prvo kutija i kesa su oko 3-4din po kilu. Drugo struju mozes sam da izracunas za ledjenje sto je i najveca stavka u troskovima kod hladnjace. Dalje cena nema veze sa onim sto pricas. Ti ako imas kvalitet originala svi ce ti dati maksimalnu cenu koju mogu da ponude. Kod nas svi sa mini hladnjacama prodaju zaledjenu malinu Stanicima. Odes lepo dole i pitas:dobar dan dobar dan koliko kupujete original? Oni ti kazu cenu ti prihvatis ili ne prihvatis za 15 dana dodjes ponovo opet isto ako ti odgovara ti prodas ako ne ti cekas i gotovo. 50centi ti je minimum koji ces dobiti u 90% sezona maline. Retke su godine kada bude manja zarada od toga. Eto ove godine zarada je bila oko 1.5-1.8 evra. Prosle oko evro i nesto. Na svakih 10 centi dobijas na 100t po 10000 evra. Pa bi tako ove godine bio dobar oko 150000-180000 evroca. Neka ti 100000 ostane MALO LI JE. Jos kada mozes da kontrolises sta ledis to jest kada ledia svoju malinu bog da te vidi.

- - - - - - - - - -

Ima li neko nesto novo da kaze oko cene? Ako smo se svi slozili da nema (posto nisu nam bas nesto informacije ove godine hehe) ja bi predlozio da damo rec balansero teoreticaru da nastavi gde je stao. Hvala
odakle ti marko ta cena da je u 90% zamrznuta skuplja od sveze za 0,5e? nije bila prosle god. cena prosle godine je bila zamrznutog originala do 220 plafon za vilamet, za miker je isla do 270. to su cene za eztra robu u originalu,ali ni u svom malinjaku nemas uvek extra robu. neka cena za svezu u poslednjih 15 god je minimum 1e kao zagarantovano tako reci a za zamrznutu ti ide najvisa cena koja izadje + 0,2e tako da je prosle godine zamrznuta iz manjih hladnjaca isla od 190-210. to ce da ti kazu i na telefon,sve ostalo sto ti neko mlatara da je 0,5e skupla je bzv. od koje cene je skupla za 0,5e od najnize,srednje ili najvece? koliko sam propratio ide od najvece oko 0,2e i to ako je ta najveca cena sveze bila malo duze ne 2-3 dana,i sve zavisi od kolicine a manje od kvaliteta,kolicine koju imas i kolicina koja je u hladnjacama vecim. pa kad bi bila 0,5e ti lepo daj na cuvanje a to kosta 0,2e pa zaradi tih 0,3e sto mislis da prodas.nije to tako jednostavno,neces izgubiti kad rznes ali ni mnogo da zaradis ako cena ne varira

- - - - - - - - - -

Najava cene 300 din od pocetka do kraja....?
pravi ugovor odmah:ppozdrav:

- - - - - - - - - -

Zemljak,pazljivije procitaj,napisao sam da ja tako racunam,ne znam za ostale,bas cu se raspitati. A ovo za 5 sljiva na 20a je nesto drugo,ja ipak govorim o ozbiljnoj proizvodnji
pazljivo sam procitao, ti tako racunas a ja racunam isto, 5 sljiva na 20 ari i to je vocnjak,tako pise,takav je vocnjak malo redja sadnja zbog ovih klimatskih uslova:osmeh:

Vec u septembru mozes da ocekujes minium 30 centi na krajnju cenu to ti potpisujem svake godine. Ove godine malina je u martu isla preko 3 evra. Oko nove godine bila na nekih 2.5 i od tada konstantno raste.

- - - - - - - - - -

Daj vas dvojica ne zajebavajte i doplata i extra cena sta je sledece DR prilika odlazi sa foruma. Ma dajte :) :) :)

Upravo je ovde problem vaseg izlaganja.Covek je imao zanimljivu ideju,ali su potrebna velika ulaganja.Taj covek verovatno ima mnogo vise novca za ulaganje od nas proizvodjaca i kao sto sam pisao vase edukovanje treba da cuju izvoznici nase maline,jer su oni sposaobni sa svojom dobiti da ulazu,a mi proizvodjci nemamo ni za mrezu i navodnjavanje.E sad kada bi neko i uspeo da napravi hladnjacu ili neki finalni proizvod garantujem da bi odustao od proizvodje jer je u proizvodnji velika muka i rad,a veoma mala dobit na osnovu ulozenog.Tako da se moraju traziti resenja prihvatljiva da izvoznici budu izvoznici a proizvodjaci da ostanu proizvodjaci.Ali tu i lezi problem naseg malinarstva je izvoznici ne zele da dele dobit(ranije je bilo dogovoreno 60-40 u korist proizvodjaca).Znaci treba izneti cenu proizvodnje,cenu skladistenja i prerade i to odbiti od izvozne cene i podeliti dobit.Na ovaj nacin se dolazi do cene.Sve je ovo do sada probano i ugovarano izmedju proizvodjaca i izvoznika i znamo ko nije ispostovao dogovore.

- - - - - - - - - -

Upravo sam dobio informaciju da je Hladnjaca Agropartner Lucani pozvala proizvodjace i obavestila ih o doplati od 30 din.Ima li ko iz Dragaceva da proveri tu informaciju?

Novac je uvek problem, pogotovu u situaciji kada treba uloziti u proizvod koji pored toga sto mora da bude kvalitetan zahteva i izuzetno velika ulaganja u marketing, jer bez toga nema prodaje. Razlog zasto se ovakve stvari ne pokrecu u Srbiji iako postoje projekti je taj sto je potrebno jako dug vremenski period da se investicija otplati uz veliki rizik koji niko nije spreman da prihvati a upravo ovakvi projekti bi znacajno pomogli svima u lancu proizvodnje. Evo nekih primera i cena.

http://price.salespider.com/cpidt2-...arfree-green-tea-raspberry-energy-drink-12-oz cena 1,79dolara
500-952820-847__1.jpg

http://www.healthysupplies.co.uk/la...er+100g+(Healthy+Supplies)&productid=42632920

6.49 funti , ili 1092 dinara za 100grama

Razumem poziciju proizvodjaca u Srbiju i zbog toga sam izneo ideju da usled nedostatka kapitala tu prepreku treba otkloniti udruzivanjem, kada bi njih 10,20 ili vise moglo udruzenim snagama da prikupi dovoljna sredstva (finansijska ili robna) neophodna za rad i poslovanje. To je po meni resenje za proizvodjace, jer puno puta smo do sada videli da dogovora na obostrano zadovoljstvo izmedju hladnjaca i proizvodjaca nema. Po prirodi stvari proizvodjaci i hladnjace bi trebalo da budu najblizi partneri a u nasem slucaju imamo situaciju da nijedna strana nije iskrena prema onoj drugoj, nema dogovora , nema iskrene parnertske saradnje sto dalje sigurno ne doprinosi napretku posla. Sto se tice raspodele dobiti, to resenje je prihvatljivo, ali u slucaju kada bi i proizvodjaci malo manji pritisak vrsili na hladnjace u vidu isplate, tako da hladnjace ne bi morale da se zaduzuju skupo kod nasih banaka i prodaju robu ispod cene. Pravedno je da se rizik kao i dobit podele izmedju proizvodjaca i hladnjaca.

Svedoci smo da do ovoga nije doslo iz vise razloga, a kako i da dodje kada umesto da budu partneri hladnjace i proizvodjaci su kod nas ljuti protivnici. Pokusavala je drzava da pomogne par puta proizvodjacima ali se to sve bezuspesno zavrsavalo uglavnom iz razloga sto su proizvodjaci precenjivali svoje mogucnosti i neangazovanjem strucnih ljudi projekti su propadali, kao npr hladnjaca u Prilikama ili projekat gde je drzava subvencionisala skladistenje sto proizvodjaci nisu u vecem broju prihvatili.

Postavlja se pitanje ko je ovde kriv proizvodjaci ili drzava? Po mome misljenju krivicu dele i jedna i druga strana, proizvodjaci zato sto nisu prepoznali i iskoristili sansu, jer npr da je model iz Prilika zaziveo to bi svim udruzenjima bio adut da se takve hladnjace podignu sirom Srbije, ovako nista od toga, isto je bilo i sa skladistenjem. Greska drzave je npr ta sto su proizvodjacima uopste dozvolili da upravljaju hladnjacom, jer drzava ako je ulozila novac u projekat morala je biti sigurna da ce tim projektom upravljati strucni ljudi, od znanja i iskustva a ne proizvodjaci koji znaju da proizvedu ali nemaju iskustva u marketingu, menadzmentu i prodaji robe na inostranom trzistu. Trebalo je drzava da nadje nacina i osigura da ce projekat voditi strucni ljudi (odredjeno vreme strucni ljudi da vrse nadzor nad projektom), a proizvodjaci nisu bili dovoljno iskreni prema sebi da priznaju da im je oko plasmana potrebna pomoc, vec su to samostalno radili i tako ceo projekat upropastili.

Problem koji jos postoji su i sama udruzenja, jer ih vode ljudi koji ne mogu na najbolji nacin da definisu zahteve svojih clanova, nestrucni i opet ponavljam bez znanja marketinga i menadzmenta, ljudi koji i pored najbolje volje, zelje i energije ne mogu na najbolji nacin da pomognu proizvodjacima. Drzava nema nacina u sadasnjem uredjenju (kapitalizam, koji su mnogi hteli a sada se mozda deo njih i kaje) da "natera" na slobodnom trzistu privatne firme koliko ce neku robu da plate a jos manje koliko ce tu robu kasnije da prodaju. Uticaj na prodaju maline drzava je imala u vreme kada su izvoz radile nase spoljnotrgovinske firme (u doba komunizma) kada nasa roba nikad nije prodavana ispod cene jer par firmi je moglo da se dogovori koji stav da se zauzme sto sada nije slucaj kada za izvoz nisu potrebne nikakve dozvole, vec jednostavno nadjete kupca i sami izvozite bez ikakavih poteskoca, sto veliki broj firmi i cini.

Sta dalje, proizvodjaci nezadovoljni, drzava pokusala da pomogne ali bezuspesno i resenje se ne nazire. Oni koji misle da protestima i blokadama mogu nesto da promene grdno se varaju, jer vreme protesta je za nama, moglo je da se protestuje dok nije bilo toliko stranih firmi, sada mislim da je to prosto nemoguce jer stranci nece sedeti skrstenih ruku vec ce preko svojih predstavnika odmah traziti zastitu svoga kapitala i mogucnost da normalno posluju. A drzava, morace da ih zastiti a usput moze i pitanje da postavi proizvodjacima, zar niste trazili da stranci dodju, kako to sada da vam odjednom ni oni vise ne odgovaraju?

Obzirom da drzava nema vise ni nacina a ni ideja kako da pomogne proizvodjacima a ovi opet ne uspevaju da nadju zajednicki jezik sa hladnjacama ostaje jedino moje resnje koje sam detaljno opisao i napisao. Uz malo dorade i puno truda i rada jedan takav projekat bio bi itekako odrziv i isplativ kako kratkorocno tako i dugorocno.

Konacno jedan odmeren tekst koji se ne stavlja ni na jednu stranu,ali vas predlog ?.20 proizvodjaca koji se udruze i koji imaju 300 t maline,uglavnom bez novca za ulaganje(sta ce i gde oni nesto da urade).U startu im treba novac za hladnjacu,osoba koja ce voditi hladnjacu i prodati robu,a opet to je mizerna kolicina i opet se svodi da se roba proda izvoznicima.Sinoc sam nasao neki link gde su radikali pre dve tri godine objavili sve o 21 najvecih izvoznika srske maline.15 njih clanovi demokratcke stranke i G17,a 6 socijalisti.Skoro svi iskoristili razne subvencije i drzavne kredite(koje ko zna da li su i vratili).Znaci politicki podobni.Uglavnom ovakvim nacinom su sagradjene njihove hladnjace i sve to pije vodu jer normalnim radom i onih koji su se bavili otkupom i postali mali hladnjacari samo su toliki i mogli postati postenim radom,a ovi veliki koji su uglavnom ulozili svoj negde opljackan novac od drzavnih i javnih preduzeca i oprali ga kroz ulaganje u hladnjacu sa subvencijom koju su politicki dobili i skidaju kajmak,a verovatno su u obavezi da neki svoj deo vrate politickoj stranci kojoj pripadaju.Zato je i svaki pokusaj dogovora propadao je vlada je posredovala i kao resavaju se problemi a ovi njihovi i dalje rade kako njima odgovara i za to imaju politicku pozadinu.Stranci koji su dosli uglavnom su njihovi ljudi,a ovi su se samo pritaji jer su izgubili politicki uticaj,a ovi koji i dalje drze hladnjace prelaze u naprednjake i hihove koalicione saveznike i traze novu politicku podrsku za pljacku svojih proizvodjaca,svog naroda i svoje drzave.E ovo je pravo stanje stvari,nikakva trzisna utakmica ovde ne postoji i to se jasno vidi i besmisleno je vise diskutovati o tome.Drzava bi trebala opet da uvede tu izvoznu firmu koja ce da zastiti minimalnu cenu i ona ostvari neki profit,a ne neki pojedinci.Uostalom u Japanu i dan danas postoji drzavna agencija koja kontrolise i odobrava minimalnu izvoznu cenu odredjene robe iz razloga da pojedinci ne obaraju cene.Naprimer neki ne sposoban prodavac iz razloga svoje nesposobnosti i ne znanja ne moze izvesti robu i time obaliti cenu svim prodavcima,a kada jedan takav to ucini cena ide dole i veoma se tesko vraca.Znam recicete to nije moderno poslovanje,slobodno trziste i tako se ne moze raditi,ali je u redu da EU uvodi razne kvote i sistemski ti unistava poljoprivredu.Drzava mora da stane iza ovoga i ona da postavi menadzment i proda srpsku malinu,ako mogu da postave menadzment u Zelezari Smederevo,ovo im je jos bolja prilika za doazivanjem da zele jaku i bogatu drzavu a ne pojedinca.

Evo nasao sam tekst o izvoznicima i vlasnicima hladnjaca kako ih je videla sadasnja vlast.Da li ce preduzeti nesto Vucic ?
Криминал и корупција највећи проблеми – Конференција 8.10.2009 – Српска радикална странка

Poslednja izmena:
Gospodine prilika ovaj post i mogu da progutam ali iznosis dosta stvari koje nisu tacne. Prvo otvoreno trziste u evropi ne postoji. Imas kvotu pa ti vidi sta ces sa robom koja je preko. Eee a onda dodje neko i kaze ne moze niko da kontrolise privatnike ,a ovi tamo kontrolisu cele drzave. Stvar je samo u tome da li neko nesto hoce ili nece. Sto se tice hladnjace u Prilikama i tu iznosite neproverene informacije da ne kazem nesto teze. Ta hladnjaca je izgradjena a da niko nije znao cija je za sta je namenjena i ko ima kakav plan sa njom. Niko ali NIKO nije rekao da je ta hladnjaca namenjena za skladistenje maline za nas proizvodjace. Tu je od kada je hladnjaca izgradjena istaknuta cena svake godine i malina se odkupljuje za koga ne znam,zasto nam nikada nije ponudjena na koriscenje ne znam ni to ali pouzdano znam da niko nikada nije pomuneo da je ta hladnjaca izgradjena od strame drzave za proizvodjace to sam prvi put cuo ovde na forumu. Tamo gde bi to trebalo da zna svako NE ZNA NITI JEDAN PROIZVODJAC

- - - - - - - - - -

Sto se tice hladnjacara u Jugozapadnoj Srbiji svi ali svi prate STANICE. Znam licno za makar dvojicu koji bi dali doplatu ali ne smeju zato sto Stanic cuti. Kazu mi bismo dali ali Stanic se ne oglasava. Ako on da dacemo i mi. Pa vi vidite sta je slobodno trziste. Stanic je glavni za cenu za Ivanjicu i Arilje. Ranije je tu bio zimonjic i Elixir da prave konkurenciju SADA NEMA KO. Ako u Arilju i Ivanjici zelimo normalnu cenu na tu adresu treba da se obratimo. A sad ide ona druga stranaedalje i Stanic je neciji i on ima gazdu tako da moze i to da nam propadne. Ocigledno cemo morati da ponovo trazimo pregovore sa vrhom vlasti da bi nesto dobili jer ovde samo tako moze nesto da se uradi jer je bukvalno sve i svi povezani sa politikom

- - - - - - - - - -

Sto se tice udruzivanja da se udruze 20 najvecih proizvodjaca u srbiji to su toliko smesne kolicine da nemam sta vise da dodam na to. Nama treba ovde drzavna politika da se udruze Arilje i Ivanjica na opstinskom nivou i da se onda Dr prilika krene sa tim tvojim modelom. Da poznajes malinarstvo znao bi da kada bi se to desilo imali bi kolicinu maline sa kojima bismo mogli da prodjemo bilo gde u svetu i kod bilo kog kupca. Da opstine unajme menadzment podignu kredite naprave hladnjace potpisu ugovore sa proizvodjacima i zaradjuju i mi i oni ali to ne moze bez normalnog pametnog nekorumpirang coveka na celu opstina. Da to bude covek koji zeli da radi za opstinu a ne za svoj dzep kao svi u Srbiji. Ja mogu da garantujem da bi kredite vratili u roku od 3-5 godina i ove nase opstine bi postale eldorado. Ja ne znam ko jos pametan veruje u EU kapitalizam demokratiju a ne shvata da su to samo instrumenti za pribavljanje svog zdravog kapitala iz potlacenih drzava. Evo najbanalniji primer mmf uslovljava privatizaciju javnih preduzeca. Neko ko vam zeli dobro rekao bi restruktuirajte to ovako ovako i ovako i povecacete profit 3x ALI NE prodajte vi to nama mi cemo to da uradimo povecamo profit a vi gledajte i placite. Vise se u svetu ne vode ratovi da bi se narodi porobili,za to sada zaduzeni krediti od fiktivnog novca koji je vredan isto koliko i onaj papir na kome je stampan. Da ne smaram vise mogao bih dr prilika da vam pricam 5dana bez prestanka kako i po kom siatemu se prave poalusne drzave ruse sistemi vlasti i dovode u red neposlusne drzave i rezimi. Osetili smo deo toga 90ih

- - - - - - - - - -

A pre svega ovoga mora da se ima normalna drzava jer i ako imas normalnog coveka na celu opstine dodje ona republicka bagra skloni ga i postavi svog poltrona i ode sve. Nije ovo jos vreme za taj vas model DR prilika jer ljudi prvo treba da prezive da prehrane decu i stare pa onda da rizikuju ne znajuci hoce li imati za hleba. Izadjite malo iz Beograda u ruralni deo Srbije van Zlatibora i Kopa da vidite kako Srbija zivi

Ja sam kontaktirao jednog kolegu malianara ali on ne saradjuje sa ovom hladnjacom i kaze da tako nesto nije cuo i da od toga nema nista.Inace kaze da su vlasnici te hladnjace velike cicije i da ako oni doplate 30 drugi ce 40-50.Ovu logiku poznajem jer sam imao ponudu zadnje dve tri godine da njima dajem malinu preko otkupljivaca u Cacku i prica je bila da placaju minimalno odnosno 5-10 dinara manje ali pare po dogovoru tacni kao grad.Ovo sam cuo jos od nekoliko ljudi da placaju slabo ali tacno,a sa druge strane informacija koju sam dobio je od zeninog strica kome je rodjak iz dragaceva pre neki dan ovo rekao na nekoj sahrani da su ga zvali iz te hladnjace za dotlatu do 200 din,odnosno 30 din./kg.Izgleda da na forumu slabo ima Dragacevaca a inace to je malinarski kraj sa velikim brojem malinara.

Ja sam jos odavno pisao da sam dobio info od nekih ljudi bliskih strankama da treba da bude doplate ali ne na 200 din vec na 190+ onih 7 za prevoz ko je dobio. Znaci da bude 197 ukupno ali kao sto sam i onda rekao mozda dobijemo,a mozda i ne.

marko 987 ocito da si mlad malinar pa nepamtis dugo evo za tebe jedan tekst iz 2006 godine tako da je tvoj post-(ovo su tvoje reci dole) kao i tvoj odnos sa ljudima koji ovde pisu jedno obicno nepoznavanje prilika u odnosu na "poznavaoca prilika" koji pise korisne stvari za sve nas malinare-citaj oba teksta pa pitaj nekog starijeg ili komsiju tu u ivanjici sta je bilo te vec davne 2006 ....mi stariji znamo tacno ...to je bio pokusaj da se izbegnu posrednici ....

"Ta hladnjaca je izgradjena a da niko nije znao cija je za sta je namenjena i ko ima kakav plan sa njom. Niko ali NIKO nije rekao da je ta hladnjaca namenjena za skladistenje maline za nas proizvodjace. Tu je od kada je hladnjaca izgradjena istaknuta cena svake godine i malina se odkupljuje za koga ne znam,zasto nam nikada nije ponudjena na koriscenje ne znam ni to ali pouzdano znam da niko nikada nije pomuneo da je ta hladnjaca izgradjena od strame drzave za proizvodjace to sam prvi put cuo ovde na forumu. Tamo gde bi to trebalo da zna svako NE ZNA NITI JEDAN PROIZVODJAC

(SER) Udruzenje malinara gradi hladnjacu u Prilikama

Vibilia Pregled 6524

(25/05/2006)U Prilikama kod Ivanjice privode se kraju radovi na izgradnji prve hladnjace udruzenja malinara u Srbiji. Predsednik udruzenja "Eko Vilamet" Milan Racic rekao je Tanjugu (www.tanjug.co.yu) da se gradnjom nove hladnjace izbegavaju posrednici u otkupu i izvozu. Za hladnjacu, cija je vrednost 1,3 milion EUR, novac je kroz hipotekarne kredite obezbedilo 11 zadrugara, Milojko Grujovic je u svojstvu zadrugara ulozio plac, deo novca ce kroz subvenciju obezbediti Ministarstvo poljoprivrede Srbije (www.minpolj.sr.gov.yu) a deo kroz savremenu opremu italijanska firma Sarakom.

U ivanjickom kraju se godisnje proizvede oko 1.200 vagona maline, a hladnjace mogu da prime 500 vagona. Hladnjaca ce imati kapacitet 80 vagona za skladistenje zamrznute maline, zatim dva tunela za zamrzavanje po 14 t dnevno, prateci prostor i laboratoriju. Zavrsetak radova se ocekuje do 15. juna, kada bi trebalo da pocne otkup ovogodisnjeg roda malina.

Nije to ni prva ni zadnja promašena investicija u Srbiji, doktori smo za takve stvari. Nit je malinjak naftna bušotina nit smo mi malinari šeici. Malina je tu pod vedrim nebom i na trzištu takvom kakvo je prilično neuredjeno. Mi malinari smo uglavnom i vecina nespremni za neke vece iskorake, čast ituzetcima, tako da ce i ove a i sledeci godina biti svega i kukanja i prevara raznih oblika. Neko ili nešto nas baš debelo ograničava da kazemo- Dobar dan mi smo Srpski malinari mozemo to i to i hocemo tako i tako. Trazimo svoj prostor pod suncem i na trzištu i hoćemo i mi da sepitamo, da u toj utakmici igramo . Ovako danju rintamo uveče malinu kad je berba predamo ili prodamo kako neko odredi taj dan pa bilo ti krivo ili pravo ali kazu TRZIŠTE. Nije baš tako ali mi pristajemo stalno biti u publici ili kraj aut linije. Što nismo baš u nekom timu koji igra Evropske utakmice ?

marko 987 ocito da si mlad malinar pa nepamtis dugo evo za tebe jedan tekst iz 2006 godine tako da je tvoj post-(ovo su tvoje reci dole) kao i tvoj odnos sa ljudima koji ovde pisu jedno obicno nepoznavanje prilika u odnosu na "poznavaoca prilika" koji pise korisne stvari za sve nas malinare-citaj oba teksta pa pitaj nekog starijeg ili komsiju tu u ivanjici sta je bilo te vec davne 2006 ....mi stariji znamo tacno ...to je bio pokusaj da se izbegnu posrednici ....

"Ta hladnjaca je izgradjena a da niko nije znao cija je za sta je namenjena i ko ima kakav plan sa njom. Niko ali NIKO nije rekao da je ta hladnjaca namenjena za skladistenje maline za nas proizvodjace. Tu je od kada je hladnjaca izgradjena istaknuta cena svake godine i malina se odkupljuje za koga ne znam,zasto nam nikada nije ponudjena na koriscenje ne znam ni to ali pouzdano znam da niko nikada nije pomuneo da je ta hladnjaca izgradjena od strame drzave za proizvodjace to sam prvi put cuo ovde na forumu. Tamo gde bi to trebalo da zna svako NE ZNA NITI JEDAN PROIZVODJAC

(SER) Udruzenje malinara gradi hladnjacu u Prilikama

Vibilia Pregled 6524

(25/05/2006)U Prilikama kod Ivanjice privode se kraju radovi na izgradnji prve hladnjace udruzenja malinara u Srbiji. Predsednik udruzenja "Eko Vilamet" Milan Racic rekao je Tanjugu (www.tanjug.co.yu) da se gradnjom nove hladnjace izbegavaju posrednici u otkupu i izvozu. Za hladnjacu, cija je vrednost 1,3 milion EUR, novac je kroz hipotekarne kredite obezbedilo 11 zadrugara, Milojko Grujovic je u svojstvu zadrugara ulozio plac, deo novca ce kroz subvenciju obezbediti Ministarstvo poljoprivrede Srbije (www.minpolj.sr.gov.yu) a deo kroz savremenu opremu italijanska firma Sarakom.

U ivanjickom kraju se godisnje proizvede oko 1.200 vagona maline, a hladnjace mogu da prime 500 vagona. Hladnjaca ce imati kapacitet 80 vagona za skladistenje zamrznute maline, zatim dva tunela za zamrzavanje po 14 t dnevno, prateci prostor i laboratoriju. Zavrsetak radova se ocekuje do 15. juna, kada bi trebalo da pocne otkup ovogodisnjeg roda malina.

Ja lepo kazem zivim tamo i nisam znao za tu hladnjacu. Milion puta sam pitao ko je ovo napravio niko nije znao da mi odgovori. Mislis da je neko pozvao proizvodjace da kaze evo imamo hladnjacu hajde da ledimo zajedno MA NAJJACE DA JESTE. Niko se nije oglasio. Kako se tu malina iupuje ako je vlasnistvo udruzenja valjda bi trebalo da se ledi malina clanova udruzenja???Zar ne???
Ja jesam mlad malinar ali ne zivim na marsu nego u tim prilikama i ko god da je vlasnik te hladnjace ni najmanje se nije potrudio da informise ili okupi proizvodjace oko sebe jednostavno ja koji se trudim da saznam sve o desavanjima oko maline ne znam skoro nista o tome to je valjda dovoljno da se vidi da tu nisu cista posla.
Moj odnos sa ljudima ovde je izgradjen na mom misljenju o tim doticnim ljudima. Vas dvojice i vase lelemud udruzenje me ni malo ne interesujete. Tebe sam vec video na delu kada je Pole(kog izuzetno cenim kada vidim kako covek radi i kooiko zna)pomenuo da ima skoro6ha malina a u planu deset. Odmah promena ploce pa Pole moj dragi pogresno sam te procenio ti si ovakav onakav vole bi da se upoznamo. Dajjjj breee te kameleon fore ne prolaze kod nas ovde HLADNJACAR. Malo sam vas jpoznao pa da vas ne prepoznam na daljinu. Sto se mene tice mozete vi da se hvalite medjusobno u tom lelemud udruzenju do sutra. Onaj balansero teoreticar ako jos koji put napise one njegove bljuvotine mozda i sam poveruje u to sto prica. Sto bi voleo da vidim da on proba tu njegovu pricu da proda samo jednu sezonu,ja sam mu lepo rekao nece dobiti od mene 1000 nego 5000 evra za tu zadrugu ako treba snaci u se i za 10000. Mislis da je neko spreman da rizikuje prihode od kojih zivi zbog price tamog neko ko se pojavio i poceo da tera svoju pricu kao konj kad mu navuces na glavu ono da vidi samo napred sta ima sa strane ga ne interesuje. Inteligentni ljudi uce od drugih taj sistem ja sve znam je recept za propast. E sad da mi imamo normalno okruzenje da postoje neki zakoni ne bi se izvozila malina odavde SVOJIM FIRMAMA u inostranstvo pod parolom sve je rezevisano i dogovorena cena nego bi drzava nahvatala sve istresla ih iz gaca moj bato pa da vidim ko bi se usudio tako nesto ponovo da uradi.

- - - - - - - - - -

Ako su tacne informacije koje sam video na jednoj poljoprivrednoj emisiji kazu izvezla srbija 75000 tona maline. Ljudi ima ko info koliko smo proizveli maline ove godine??? Meni se po glavi vrti 60000tona tako da ako je to tacno neko je lepo uvezao 15000 tona poljske maline zamesao sa nasom i to ponovo izvezao. Nije to nista novo to se godinama radi cak i kod nas u Ivanjici ali ako ne gresim preterase ga ove godine. Ako gresim ispravite me pozdrav

- - - - - - - - - -

Nije to ni prva ni zadnja promašena investicija u Srbiji, doktori smo za takve stvari. Nit je malinjak naftna bušotina nit smo mi malinari šeici. Malina je tu pod vedrim nebom i na trzištu takvom kakvo je prilično neuredjeno. Mi malinari smo uglavnom i vecina nespremni za neke vece iskorake, čast ituzetcima, tako da ce i ove a i sledeci godina biti svega i kukanja i prevara raznih oblika. Neko ili nešto nas baš debelo ograničava da kazemo- Dobar dan mi smo Srpski malinari mozemo to i to i hocemo tako i tako. Trazimo svoj prostor pod suncem i na trzištu i hoćemo i mi da sepitamo, da u toj utakmici igramo . Ovako danju rintamo uveče malinu kad je berba predamo ili prodamo kako neko odredi taj dan pa bilo ti krivo ili pravo ali kazu TRZIŠTE. Nije baš tako ali mi pristajemo stalno biti u publici ili kraj aut linije. Što nismo baš u nekom timu koji igra Evropske utakmice ?

Mi ne mozemo da se udruzimo i napravimo veliku hladnjacu jer nemamo kapitala. Potrebno je mnogo novca za tako nesto. Treba ici u suprotnom smeru da se prave mini hadnjace za zamrzavanje sopstvene proizvodnje i onda se udruzivati i zajedno nastupati sa nekom vecom kolicinom. Tek tako mogu da se prepoznaju ljudi koji zele ozbiljno da rade i usavrsavaju proizvodnju. Takodje velika prednost je sto taj kvalitet originala koje mini hladnjace mogu da postignu velike mogu samo da sanjaju. Tu nam je buducnost da sami odredimo vreme prodaje robe kada vec postoji mogucnost da je cuvamo i onda nam hladnjacari ne mogu nista. Kada im hladnjace ostanu na pola prazne KONACNO ce da im dodje iz dupeta u glavu da ovi aeljaci mogu da ih zapbidju i idu mimo njih. Tek kada se uplase da nece moci da zgrcu pare kao ranije imamo sansu da ravnopravno sednemo za sto.

- - - - - - - - - -

Na moju veliku zalost godine ako ne i decenije nas dele od toga da cemo imati u svojim rukama dovoljno malih rashladnih kapaciteta da cemo moci da uticemo na trziste smrznute maline u Srbiji. Ariljci i Ivanjicani ako niste pravite hladnjace jer ako se niko ne nadje da Stanicu pravi konkurenciju ne pise nam se dobro a tako ce izgleda i biti. Pozdrav

marko 987 tvoji veliki kvaliteti su tvoja maldost i tvoja buducnost u malinarstvu a tvoja velika mana je iskljucivost i povrsnost ....ali potpuna analiza i konacna sinteza dolaze sa godinama i iskustvom ....setices se negde potsvesno mojih reci kada godine prodju....kako i jedna evidentna stvar i moj post od sinoc koji pokazuje tvoju neinformisanost o hladnjaci u prilikama iskljucivim odgovorom ("Vas dvojice i vase lelemud udruzenje me ni malo ne interesujete") tvoje neznanje potiskujes klasicnom negacijom i umesto da se zahvalis na informaciji teras dalje u novo neznanje.....nisi naucio da ucis empiriski iz iskustva i da tako napredujes.... ako ti to ne zelis ostavi druge clanove ovog foruma da razmene pa makar oprecna iskustva i misljenja o jednoj temi "cena maline za 2015" jer ovaj poljo forum u njemu slobodno pisu svi oni koje poljuprivreda interesuje.... profesori pravnici proljuprivrednici trgovci hladnjacari svi.... to je otvoren forum i nije rezervisan samo za "one malinare proizvodjace koji isto misle"....tako da kada bi pisali samo istomisljenici na njemu bilo bi dosadno i bez vizije..i nijedan forum nije mesto samo za jednoumlje....
-sto se tice poleta posle informacije da je njegov malinjak na malo metara nadmorske visine divim se njegovom umecu da malinu miker sadi sa toliiko uspeha...
-odgovorno tvrdim da saditi miker bez 600 metara nadmorske visine ulazimo u veliki rizik (problemi sa korenom virusima...itd) i kratak vek (malo godina pravilne vegetacij i roda) ...pogotovo su se klima i drugi prirodni uslovi proizvodnje promenili u zadnjoj deceniji... (sto je nekada moglo sada vise ne moze) zato je on za mene fenomen i uspeva iako je svo teoretsko znanje o gajenju do sada protiv sadnje maline miker na takvim nadmorskim visinama ......zeleo bih da ga upoznam jer rusi sva do sada poznata pravila ....zato mu se i divim....na toliko rada i rizika....pole je izuzetan ali izuzetci ne cine pravilo ...i to treba jasno reci na ovom forumu (zbog drugih koji su probali i nisu uspeli jer nisu postovali nauku -odnosno pravila)

Poslednja izmena:
Ne znam tacno jer se tada i nisam bavio malinama,ali ta hladnjaca je po meni samo jedan u nizu pljacki pojedinaca preduzeca u Srbiji.Rukovodstvo hladnjace isisa pare,proglasi stecaj,strpa pare u svoje dzepove i kraj.Ovakvih primera u nasoj zemlji je premnogo.Pa koliko je firmi privatizovano i isisano iz njih i ono malo sto je ostalo i vraceno agenciji za privatizaciju.Drugo koliko je firmi propalo jer je nekome isporucilo robu a nije naplatilo,a treba da plati sve dazbine i pdv.Jednostavno u nasoj zemlji se svasta desava,sudovi ne radi a i ako rade razvlace godinama.Tako da je veoma lako da nesto sto nije tvoje a povereno ti je na upravljanje prebacujes kapital na sebe.Ovo se desavalo u svim granama privrede.

Nego reci ti nama Vladane kretanja na svetckom trzistu,kakvo je stanje,sta i koja se cena ocekuje ove godine,imaju li nameru izvoznici da doplate za proslu godinu ista proizvodjacima i glavno posto ti to studiozno pratis saopsti nam koliko je maline proizvedeno,koliko prodato,koliko uvezeno iz Poljske,po kojoj ceni je izvezeno i kolika je dobit proizvodjaca,a kolika izvoznika.Posto si rekao da studiozno posmatras trziste ti ove informacije imas pa ih podeli da drugarima sa foruma da se i mi malo vise edukujemo.Ne bitno je da diskutujemo sta je bilo,vec kako dalje u cilju unapredjenja proizvodnje i ostvarivanja vece dobiti svih ucesnika u lancu srpskog malinarstva.

marko 987 tvoji veliki kvaliteti su tvoja maldost i tvoja buducnost u malinarstvu a tvoja velika mana je iskljucivost i povrsnost ....ali potpuna analiza i konacna sinteza dolaze sa godinama i iskustvom ....setices se negde potsvesno mojih reci kada godine prodju....kako i jedna evidentna stvar i moj post od sinoc koji pokazuje tvoju neinformisanost o hladnjaci u prilikama iskljucivim odgovorom ("Vas dvojice i vase lelemud udruzenje me ni malo ne interesujete") tvoje neznanje potiskujes klasicnom negacijom i umesto da se zahvalis na informaciji teras dalje u novo neznanje.....nisi naucio da ucis empiriski iz iskustva i da tako napredujes.... ako ti to ne zelis ostavi druge clanove ovog foruma da razmene pa makar oprecna iskustva i misljenja o jednoj temi "cena maline za 2015" jer ovaj poljo forum u njemu slobodno pisu svi oni koje poljuprivreda interesuje.... profesori pravnici proljuprivrednici trgovci hladnjacari svi.... to je otvoren forum i nije rezervisan samo za "one malinare proizvodjace koji isto misle"....tako da kada bi pisali samo istomisljenici na njemu bilo bi dosadno i bez vizije..i nijedan forum nije mesto samo za jednoumlje....
-sto se tice poleta posle informacije da je njegov malinjak na malo metara nadmorske visine divim se njegovom umecu da malinu miker sadi sa toliiko uspeha...
-odgovorno tvrdim da saditi miker bez 600 metara nadmorske visine ulazimo u veliki rizik (problemi sa korenom virusima...itd) i kratak vek (malo godina pravilne vegetacij i roda) ...pogotovo su se klima i drugi prirodni uslovi proizvodnje promenili u zadnjoj deceniji... (sto je nekada moglo sada vise ne moze) zato je on za mene fenomen i uspeva iako je svo teoretsko znanje o gajenju do sada protiv sadnje maline miker na takvim nadmorskim visinama ......zeleo bih da ga upoznam jer rusi sva do sada poznata pravila ....zato mu se i divim....na toliko rada i rizika....pole je izuzetan ali izuzetci ne cine pravilo ...i to treba jasno reci na ovom forumu (zbog drugih koji su probali i nisu uspeli jer nisu postovali nauku -odnosno pravila)

Da do sada nisam citao tvoje postove pa da i poverujem u ovo sto pises.
Prvo moje neznanje o toj hladnjaci je zbom manjka informacija na terenu. To sto ja napisem da tamo niko ne zna cija je to hladnjaca i za koga je pravljena nije bitno jer ti bolje znas to nego ja sto zivim tamo.
Drugo normalno je da svi pisu na ovom forumu ali od vas dvojice moze samo da se cuje neko utopijsko teoretisanje i varijacije na temu. To posebno od DR prilike.
Dalje sto se tice Poleta(ovo je zadnji put da dikutujem o coveku) pise lepo DUVANISTE pa nije posadio malinu na ceru ako zivi u duvanistu i na svi dosadasnjim slikama se vidi da je sve ravno ko tepsija. I sta mislis da je on jedini tamo ???Ima jos ljudi ovde sa foruma koji rade isto na istoj nadmorskoj visini pa te to nije fasciniralo dok nisi video hektare.
I da zavrsim. Malina je nekada prskana samo jednom ili dva puta,a danas mozes da je gajus i u holandiji na -50metara jer mozes da je stitis i u zemlji i na zemlji tako da joj nista ne fali.KO god ispostuje program prskanja ne mora da brine za malinu. KO god povede racuna u kakvu zemlju sadi malinu ne mora da brine za korenov sistem prosta pravila kojih se pridrzava vecina proizvodjaca. Ne zelim vise da diskutujem o bilo cemu sa tobom i prilikom jer su nam pogledi na situaciju potpuno razliciti. Ne moze na malinarstvo isto da gleda hladnjacar proizvodjac i ekonomista ali mogu da uce jedni od drugih a ne da teraju svoju pricu bez obzira sto nista ne znaju o stanju na terenu.
Sve najbolje i da otkupis dosta maline i da nam je lepo platis naravno hehe. I zamolicu te da odgovoris na post koji je cegovac postavio jer znam da se vecina velikih hladnjacara sataje vise puta pre sezone i da se cena zna vec pocetkom maja pa nam kao sto cekovac kaze podeli informacije druze sa foruma pozdrav.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh