MALINA-berba i cena 2015

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Poznavalac;

Zbog posla cesto putujem vani i vidjam u kolike su cene voca u maloprodaji sirom evrope, ali tu nigde nema nijedne nase firme, za razliku od Grcke, Poljske, Spanije, pa cak i Cile ima direktan ulaz u maloprodaju, jedino mi nemamo.

Mi smo sami sebi cesto najveci naprijatelji....
A to koliko ko zaradjuje, nije ni umesno pitati, ali jedno je sigurno bez velikog ulaganja nema ni velike zarade, pa ko kako hoce, mi (mislim na Srbiju i srpske firme) smo izgleda odlucili odavno da drugi skida kajmak....

Da, nema nigde Srbije na pakovanjima ali postavlja se takodje pitanje kako bi ta roba išla recimo u Nemačkoj ako bi na pakovanju pisalo ,,Mejd in Serbija ".Oni nas smatraju za nižu rasu ljudi kao što smo mi nekad govorili za Rumune. Govorili smo za nešto što ne valja da je Rumunsko. Na žalost i oni su nas pretekli u celoj industriji.

Ja ne bih donosio tako pausalne ocene kao vi? Koliko nemaca poznajete , da li mozda imate nekog od njih za prijatelja? Ja ih poznajem jako puno, za neke smem slobodno da tvrdim da su mi prijatelji. Narod kao i svaki drugi narod, ima ih dobrih a ima ih i losih ali generalizovati celu jednu naciju iz nekog razloga nije nimalo pristojno, jer verujte mi ni oni nas ne generalizuju.

Ako kupuju poljske, cileanske, ne vidim razlog da uz dobar marketing ne bi kupovali i srpske proizvode. Sa druge strane, vi zaboravljate kolika je nasa dijaspora u nemackoj npr i uopste u evropi i to je mozda nasa sansa koja nije dovoljno iskoriscena.

Sve je to u redu poznavalac samo ovo ti je prica o edukovanju prodavaca srpske maline,mi smo proizvodjaci i ovo je forum i tema proizvodjaca srpske maline,a prodavaca je malo ovde po neki koji bi trebali da procitaju tvoje postove i uloze napore da bolje prodaju nas proizvod.Nas zadatak ovde je da proizvedemo sto bolji kvalitet i o tome pisemo,ucimo i radimo,a ti koji treba da ispituju trzista,marketing i dr. vise vole leba bez motike(kupi jeftino,prodaj duplo skuplje i biznis cveta,sta ga briga kako ce da prodaje u cisternama,dzakovima i dr. kad kako okrenu imaju 100 % profit i dok je ove nase maline i njenog kvaliteta nemaju razloga da se trude da robu prodaju bolje.Deviza je dognam-prodam.Nemoj samo pricati o udruzivanju jer i da se pet sela sa malinarima udruze nemaju dovoljno robe da bi bili neki znacajan igracic,a o sirem udruzivanju je ne moguce i govoriti.

Nista mi ne zaboravljamo,sve mi vec znamo,ali smo mali i ne mozemo uticati na poslove velikih gazda.
Jedini pametan uticaj je kada nece da plate koliko treba je ne predavati robu,prosuti je ali je veoma mali broj malinara spreman na takve radikalne poteze a najvise zbog ovakve ekonomske situacije u zemlji.Svaki veliki proizvodjac bi rizikovao jer je ulozio mnogo novca i truda i zeli da naplati svoj rad,ali problem su mali proizvodjaci kojih je 90%.Kad bi se ovako nesto napravilo i postala praksa da hladnjace ostanu prazne,trziste bi se odmah sredilo.Mogu da pisem jos ali me mrzi a i uzaludno je.Pozdrav

Forum je slobodan za sve ljude, nigde nisam procitao da je forum napravljen samo za jednu grupaciju ljudi niti da je zabranjeno iznositi svoje stavove i misljenja. Sto bolje i sami proizvodjaci upoznaju ceo proces od proizvodnje do prodaje, tim pre ce moci bolje da donesu valjane zakljucke sta im je ciniti da svoj polozaj zastite i unaprede u sto vecoj meri.

Price kako se 100% zaradjuje na vocu su krajnje netacne i iluzorne i pre predstavljaju plod vase maste nego realno stanje. Ja ne znam posao koji donosi 100% zarade, mozda postoji , ali su to verovatno nelegalni poslovi ili poslovi koji u sebi nose veliki rizik (berzanski poslovi - trgovina akcijama, valutnim parovima, investiranje uopste) pa samim tim je moguce i ocekivati enormnu zaradu.

Made in Serbija... lepo zvuči ali na koliko proizvoda u EU moze to da se pročita! To je pitanje za vladine sluzbe, velike privrednike, Srpske rodoljube ali pošto to verovatno ne bi donelo brze i velike pare to nikoga i ne zanima. Kod ovoliko posla oko proizvodnje mi treba o tome još da razmišljamo.Gledam u malinu, u zemlju u nebo , rane i zuljevi na rukama, dzepovi se brzo prazne, na sve strane prevare vrebaju od zaštitara , proizvodjača djubriva, bezobrazni hladjnačara, proceni što je ovde list zelen onde zut tamo ljubičast. Osiguranje skupo , raketa nema, zaštitne mreze san za vecinu proizvodjača. Pored svega treba da lupam glavu i kako da spakujem u kesu Made in Srbija. Pa gde su nam ti akademci boga mu ljubim bavi li se još neko u ovoj drzavi svojim poslom?

Kupili po 1,5 evra,prodali po 3.Dobro ima troskova oko 0,20 evra.Znaci jesam preterao ipak je malo manje od 100%.

Nisam ja rekao da je forum zabranjen,normalno je da je slobodan vec sam hteo da kazem da se ne obracate pravoj ciljanoj grupi kojoj savetujete kako da unaprede prodaju jer su ovde uglavnom proizvodjaci koji se bave proizvodnjem a ne marketingom i trgovinom.

- - - - - - - - - -

Made in Serbija... lepo zvuči ali na koliko proizvoda u EU moze to da se pročita! To je pitanje za vladine sluzbe, velike privrednike, Srpske rodoljube ali pošto to verovatno ne bi donelo brze i velike pare to nikoga i ne zanima. Kod ovoliko posla oko proizvodnje mi treba o tome još da razmišljamo.Gledam u malinu, u zemlju u nebo , rane i zuljevi na rukama, dzepovi se brzo prazne, na sve strane prevare vrebaju od zaštitara , proizvodjača djubriva, bezobrazni hladjnačara, proceni što je ovde list zelen onde zut tamo ljubičast. Osiguranje skupo , raketa nema, zaštitne mreze san za vecinu proizvodjača. Pored svega treba da lupam glavu i kako da spakujem u kesu Made in Srbija. Pa gde su nam ti akademci boga mu ljubim bavi li se još neko u ovoj drzavi svojim poslom?

Sve objasnjeno!

Kupili po 1,5 evra,prodali po 3.Dobro ima troskova oko 0,20 evra.Znaci jesam preterao ipak je malo manje od 100%.

Nisam ja rekao da je forum zabranjen,normalno je da je slobodan vec sam hteo da kazem da se ne obracate pravoj ciljanoj grupi kojoj savetujete kako da unaprede prodaju jer su ovde uglavnom proizvodjaci koji se bave proizvodnjem a ne marketingom i trgovinom.

- - - - - - - - - -

Sve objasnjeno!

Kalkulacija se pravi malo drugacije. Ima tu jos dosta troskova koje niste spomenuli a tu treba ukljuciti cenu kapitala u Srbiji (znacajan trosak) , poslovni rizik , amortizaciju samog objekta, troskove marketinga i sl. Ali priznajem za neuke ljude to ste jako lepo napisali, ali ljudi od znanja i iskustva tesko da ce vam poverovati.

- - - - - - - - - -

Od pocetka do kraja proizvodnog lanca svi moraju da daju svoj maksimum, ja pisem stvari koje donekle znam, nista preko toga. A sto se tice proizvodnje, uveren sam da (bez uvrede za vas) ljudi iz zapadne Srbije (gde i skoncentrisana nasa najveca proizvodnja) imaju proizvodnju u malom prstu, gde bi uz jos vecu primenu savremenih agrotehnickih dostignuca to moglo da se podigne na jedan jos veci nivo.
A ja ne kazem da vi treba o ovome svemu da razmisljate ja samo zelim da stvari demistifikujem.

Poslednja izmena:
Sve je to u redu poznavalac samo ovo ti je prica o edukovanju prodavaca srpske maline,mi smo proizvodjaci i ovo je forum i tema proizvodjaca srpske maline,a prodavaca je malo ovde po neki koji bi trebali da procitaju tvoje postove i uloze napore da bolje prodaju nas proizvod.Nas zadatak ovde je da proizvedemo sto bolji kvalitet i o tome pisemo,ucimo i radimo,a ti koji treba da ispituju trzista,marketing i dr. vise vole leba bez motike(kupi jeftino,prodaj duplo skuplje i biznis cveta,sta ga briga kako ce da prodaje u cisternama,dzakovima i dr. kad kako okrenu imaju 100 % profit i dok je ove nase maline i njenog kvaliteta nemaju razloga da se trude da robu prodaju bolje.Deviza je dognam-prodam.Nemoj samo pricati o udruzivanju jer i da se pet sela sa malinarima udruze nemaju dovoljno robe da bi bili neki znacajan igracic,a o sirem udruzivanju je ne moguce i govoriti.

Nista mi ne zaboravljamo,sve mi vec znamo,ali smo mali i ne mozemo uticati na poslove velikih gazda.
Jedini pametan uticaj je kada nece da plate koliko treba je ne predavati robu,prosuti je ali je veoma mali broj malinara spreman na takve radikalne poteze a najvise zbog ovakve ekonomske situacije u zemlji.Svaki veliki proizvodjac bi rizikovao jer je ulozio mnogo novca i truda i zeli da naplati svoj rad,ali problem su mali proizvodjaci kojih je 90%.Kad bi se ovako nesto napravilo i postala praksa da hladnjace ostanu prazne,trziste bi se odmah sredilo.Mogu da pisem jos ali me mrzi a i uzaludno je.Pozdrav

::svaka cast::

Samo da receeem ....za sada potencijala u malinjaku ima 40-50 t pa mozda i vise ....(sutra slike) ... i bicu u stanju da opet je prosipam ili da je ne berem ...AKO cena ne bude koliko -toliko REALNA...? Bez obzira na ulozena sredstva,rad,trud .emoocije,.......ljubaaav.

Nasa opazanja su . Jedan hladnjacar ove god samo u mom selu imace 20-30 tona manje da otkupi , zbog losijeg starta malinjaka. prosla god. je uzela danak. Slicno je i sa drugim hladnjacarima .... ? Ima dosta problematicnih malinjaka ...al ima i dobriiih.

U nedelju sam isao u Krupanj ....i tamo se primetilo dosta problemaaa....nije kako bi trebalo biiiti.

Jos da se pohvalim veceras sam doneo 3 kosnice pcela da odrade svoj posao ..... A ko zna mozda za 3 god . da ih bude 100...? pa da bude prica.

A pozznavalac ...da li i jedan post moze bez pravokacije....?

Samo da receeem ....za sada potencijala u malinjaku ima 40-50 t pa mozda i vise ....(sutra slike) ... i bicu u stanju da opet je prosipam ili da je ne berem ...AKO cena ne bude koliko -toliko REALNA...? Bez obzira na ulozena sredstva,rad,trud .emoocije,.......ljubaaav.

Nasa opazanja su . Jedan hladnjacar ove god samo u mom selu imace 20-30 tona manje da otkupi , zbog losijeg starta malinjaka. prosla god. je uzela danak. Slicno je i sa drugim hladnjacarima .... ? Ima dosta problematicnih malinjaka ...al ima i dobriiih.

U nedelju sam isao u Krupanj ....i tamo se primetilo dosta problemaaa....nije kako bi trebalo biiiti.

Jos da se pohvalim veceras sam doneo 3 kosnice pcela da odrade svoj posao ..... A ko zna mozda za 3 god . da ih bude 100...? pa da bude prica.

Odlican posao uradjen sa vase strane. Ne znam na osnovu cega ste zakljucili da bilo koga provociram? Nije mi cilj nikoga da provociram zaista, ali ako se tako osecate ne znam kako mogu da pomognem, pisem istinu i realnost stvari kod nas na trzistu, nekome se ta istina mozda ne dopada ali,
citiracu jednu poslovicu "I najgora istina je bolja od najbolje lazi".[h=3][/h]Nisam neko od onih koji vole da "ulepsavaju" stvarnost, pisem realno i otvoreno, demistifikujem stvari, trudim se da dam sve od sebe da ljubima malo priblizim ceo posao oko voca i srpskog malinarstva. Znanje i informacije ne mogu da skode, moze samo neznanje i manjak informacija.

Sto se tice vase borbe i prosipanja, verujem da cete ove godine biti zadovoljni i da ce vas trud biti nagradjen, ali se bojim da posle par dobrih godina (sa visokim otkupnim cenama) po prirodi stvari dolaze nize cene, moj vam je topao savet da se spremite da prezivite i te godine, nece biti lako ali najbolji ce opstati.

Trziste je neumoljivo i uvek nepogresivo reaguje, kada je robe na pretek cena je niza i obratno. Malina se svuda sadi u Srbiji od severa do juga, od zapada do istoka, ljudi u tome vide sansu da prezive jer privreda ne funkcionise, jos uvek kolicine nece biti rekordne ali ce doci i godina rekordnih kolicina kada cemo se "trkati sa cenom nadole" (pisao sam vec o ovom fenomenu) i kada cemo sami sebi biti najveci konkurenti.

Da bi smo uspeli moramo puno vise da radimo, neki vec idu u tom pravcu ali velika vecina "spava" nesto cekaju samo ne znam sta. Jako malo je inovacija a inovacije i novi proizvodi mogu svima dobro doneti i proizvodjacima i hladnjacama. Na stotine je proizvoda od maline i na bazi maline, a koliko ih znate da se u Srbiji proizvode? Nazalost jako malo, ja poznajem par zanimljivih proizvoda, ali svi ti proizvodi staju na prste jedne ruke a mora da ih bude jos vise....

pole ove godine neces prosipati maline sigurno, i ostajem pri minimlanoj ceni od 1,9 eura , a sto se tice ovog naseg kraja situacija je bas sarena i kod mene ima sarenila po prvi put,a koliko vidim u mom kraju svi se zale na malinjake
pole mene zabrinjava cinjenica da vec nisi dobio neke ponude do sada

Poslednja izmena:
Kalkulacija se pravi malo drugacije. Ima tu jos dosta troskova koje niste spomenuli a tu treba ukljuciti cenu kapitala u Srbiji (znacajan trosak) , poslovni rizik , amortizaciju samog objekta, troskove marketinga i sl. Ali priznajem za neuke ljude to ste jako lepo napisali, ali ljudi od znanja i iskustva tesko da ce vam poverovati.

- - - - - - - - - -

Ja uopste nisam ulazio u kalkulaciju ni proizvodjaca ni hladnjacara,ja sam samo napisao proverenu informaciju i tacnu 100%,otkupili malinu po 1,45 evra(170 din),a izvezli po uglavnom 3 evra(2,8-3,3).Malina treba da se plati 2,5 evra proizvodjacu,a da se proda po 3 do 3,5 i svi da budu prezadovoljni.

Ja cu odmah da te ispravim Cegovac nisu je izvezli po 3 evra nego su original izvoznicima prodavali po 3 evra. Moj hladnjacar dao po 410 original. JBG ima covek kes ne radi sa kreditima pa moze da ceka sa prodajom do kad hoce. ZNACI ORIGINAL ZALEDJEN otisao [po 410dinara.

I kod mene sarenila cak i onaj malinjak za koga sam smatrao da je extra je pola pola jer ko god je vezao u Prilikama pre nego da je krenula vegetacija nije nista dobro nasao 15-20 dana posle. Srecom najveci malinjak sam ostavi dok ne krene pa sam vezivao malinu koja ima cak po 5cm lastara. JBG bolje tako nego da vezem kao u brdu a ljudi bila je savrsena svaka zuta stablo savrseno ali po negde i ceo koren suv. Sta cete bice cene kad nema maline kao ima maline nema cene i tako uvek u krug.

I ljudi ne pridajte toliku paznju ovom balansero teoreticaru. Covek samo mlati praznu slamu. Pozdrav

Valjda ce nam kolega poznavalac prilika saopsiti kalkulacije i proizvodjaca i izvoznika malina posto sve to dobro poznaje i nas neuke proizvodjace prosvetli.

Ima nas malinara i sa fakultetskim diplomama,mada i to je beznacajna stvar u poredjenju sa seljackom logikom.

Tacno je Marko da ima i visih cena koje je iskoristilo mali broj hladnjacara ja sam namerno napisao cene po kojoj je vecina prodavala je kolega poznavalac stalno sve pobija i razvodnjava pricu.Nadam se da ce sada ipak saopstiti sve kalkulacije da bi mogli da ih komentarisemo pa da vidimo gde smo.

Ma taj balansero teoreticar samo mlati. Zamislite kada bi mi uracunali sve troskove kod proizvodnje????Nase nadnice pa amortizaciju mehanizacije pa PROIZVODNI RIZIK pa godisnje odvajanje za unapredjenje proizvodnje ne bi je ni radili jer bi videli da smo uglavnom na nuli a nekada i u minusu. STO KAZU STA SVE PAPIR TRPI

pole ove godine neces prosipati maline sigurno, i ostajem pri minimlanoj ceni od 1,9 eura , a sto se tice ovog naseg kraja situacija je bas sarena i kod mene ima sarenila po prvi put,a koliko vidim u mom kraju svi se zale na malinjake
pole mene zabrinjava cinjenica da vec nisi dobio neke ponude do sada

Nekih najava imaa..... Al etiketiran sam kao crveni (politicki nepodoban).... samo ja to osecam kao teret na ledjima a to mogu razumeti samo retki poznavaoci prilika.... ostalima nema svrhe ni pojasnjavatiii.

- - - - - - - - - -

Ja uopste nisam ulazio u kalkulaciju ni proizvodjaca ni hladnjacara,ja sam samo napisao proverenu informaciju i tacnu 100%,otkupili malinu po 1,45 evra(170 din),a izvezli po uglavnom 3 evra(2,8-3,3).Malina treba da se plati 2,5 evra proizvodjacu,a da se proda po 3 do 3,5 i svi da budu prezadovoljni.
http://www.21food.com/products/18t-ready-to-go-95-iqf-frozen-raspberry-from-serbia-481845.html jasno pise ima toliko maline po ceni od 3,5 eura

Jos dve jako bitne stvari kod kalkulacije, pored svega navedenog dodajte jos i troskove prerade za malinu prve klase, za malinu griz i malinu blok, sve ovo kosta ali izgleda da je puno lepse mastati bez troskova....

- - - - - - - - - -

Valjda ce nam kolega poznavalac prilika saopsiti kalkulacije i proizvodjaca i izvoznika malina posto sve to dobro poznaje i nas neuke proizvodjace prosvetli.

Ima nas malinara i sa fakultetskim diplomama,mada i to je beznacajna stvar u poredjenju sa seljackom logikom.

Tacno je Marko da ima i visih cena koje je iskoristilo mali broj hladnjacara ja sam namerno napisao cene po kojoj je vecina prodavala je kolega poznavalac stalno sve pobija i razvodnjava pricu.Nadam se da ce sada ipak saopstiti sve kalkulacije da bi mogli da ih komentarisemo pa da vidimo gde smo.

ja vam mogu napisati kalkulaciju ali vi izgleda ne volite kalkulacije, samo volite
prodajna (cena gotovog proizvoda) - nabavna cena (sirovina sveza) = PROFIT.

A gde je zamrzavanje, radnici, struja, prerada te robe u prvu klasu, griz, blok, gde je kalo koje nastaje u svim tim procesima, gde je cena kapitala, amortizacija, poslovni rizik, marketing itd itd ima troskova jos puno....

Nista nije onako kako nam se cini, stvari cesto izgledaju jako lepo kada povrsno razmisljamo o njima, kada se udubimo i kada u celu pricu ukljucimo nekoga od iskustva stvari poprimaju sasvim drugaciji tok i krajnji rezultat. Tacno je da se sa vocem moze zaraditi ali ne toliko koliko necija masta projektuje, jer da su vase price tacne nijedna hladnjaca nikad ne bi propala a mnoge danas ma koliko vama izgledaju velike ne stoje bas najbolje u finansijskom smislu.

- - - - - - - - - -

Ma taj balansero teoreticar samo mlati. Zamislite kada bi mi uracunali sve troskove kod proizvodnje????Nase nadnice pa amortizaciju mehanizacije pa PROIZVODNI RIZIK pa godisnje odvajanje za unapredjenje proizvodnje ne bi je ni radili jer bi videli da smo uglavnom na nuli a nekada i u minusu. STO KAZU STA SVE PAPIR TRPI

U nedostatku argumenata najlakse je napisati da neko "mlati"... Da su proizvodjaci u minusu odavno bi se preorentisali na nesto drugo, tvrdim da je malina najisplativija za manja porodicna gazdinstva u brdsko-planinskim krajevima jer nijedna druga kultura ne moze doneti prihod koliki donese malina.

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

Ako su sve informacije tacne koje posedujete i ako ste sigurni u izvor, organizujte se i pocnite vi posao, zaradite i vi velike novce, zasto samo da zaradjuju drugi?
Malina dozivljava svoj vrhunac po pitanju otkupnih i izvonih cena, posle ovog vrhunca desice se ogroman pad (ciklicno ponavljanje)...

Troskovi :rashlade, dubokog zamrzavanja, prebirivanja,pakovanja ,kartonskih kutija,odlaganja i cuvanja 3 meseca kosta od 10-12 euro-centi po 1 kg maline.... ovisi od tehnicgog resenja hladnjace ..... ova informacija je iz 3 kompetentna izvora.

Na sve to moze se dodati 6-8 din po 1 kg cena kratkorocnog kredita....ovisi sa kojom bankom se dela...._?

To bi prvo trebalo da proveri svak ko razmislja o izgradnji min hladnjace za svoje proizvode (potrebe)

I kad sve to organizujes sredis....? sta dalje..? Naci ino kupca u tom obimu je misaona imenica...? moze nekom i da se posreci ali su retki.

Tad nastupaju VELIKI igraci i nude za smrznutu malinu 25 - do nekad i 50 euro centi vise od otkupne cene koja je bila za taj rod.

Sto znaci da ako napravim hladnjacu od 100 t .... zaradio bih na njoj sigurnih 12 000 evreja do 38 000 za 30-ak dana rada i 90-ak dana lagrovanja.

Recimo da je sve ovo sto sam izneo ...pausalno...? Al mozda saaznam sta je stvarnooo.!:ppozdrav:

Troskovi :rashlade, dubokog zamrzavanja, prebirivanja,pakovanja ,kartonskih kutija,odlaganja i cuvanja 3 meseca kosta od 10-12 euro-centi po 1 kg maline.... ovisi od tehnicgog resenja hladnjace ..... ova informacija je iz 3 kompetentna izvora.

Na sve to moze se dodati 6-8 din po 1 kg cena kratkorocnog kredita....ovisi sa kojom bankom se dela...._?

To bi prvo trebalo da proveri svak ko razmislja o izgradnji min hladnjace za svoje proizvode (potrebe)

I kad sve to organizujes sredis....? sta dalje..? Naci ino kupca u tom obimu je misaona imenica...? moze nekom i da se posreci ali su retki.

Tad nastupaju VELIKI igraci i nude za smrznutu malinu 25 - do nekad i 50 euro centi vise od otkupne cene koja je bila za taj rod.

Sto znaci da ako napravim hladnjacu od 100 t .... zaradio bih na njoj sigurnih 12 000 evreja do 38 000 za 30-ak dana rada i 90-ak dana lagrovanja.

Recimo da je sve ovo sto sam izneo ...pausalno...? Al mozda saaznam sta je stvarnooo.!:ppozdrav:

Moram vas razocarati i reci da vam kalkulacija nikako nije dobra, 15 centi samo kosta zamrzavanje (ukljucena kutija + kesa i radnici, realna cena) a gde su ostali troskovi, troskovi prebiranja pa jos jedna kutija, pa kalo, pa prebiranje druge klase pa prerada te druge klase u griz, pa prerada bloka, pa kutije za jedno i drugo, radnici u svim ovim procesima itd itd....

Sto se tice kredita troskovi su isto veci....

Ima tu dosta skrivenih troskova.... Nisam pesimista nikad bio, ali ne volim ni da gledam na posao i zivot ruzicastim naocarima....

A sto se tice kupaca, kupci uvek mogu da se nadju, ali to spada u troskove marketinga i isto kosta, malo vise nego sto neki misle....

E sad vasa zarada na 100 tona hipoteticki gledano, zavisi od mnogih faktora, sve moze da bude a i ne mora...

Skrivenih troskova imaju i proizvodjaci ali o tome ne pisete,cak i mnogo rizicnijih od hladnjace.Forsiranje price o malim porodicnim gazdinstvima je direktna prica o otimanju malina,jer oni malo ulazu,koriste clanove poreodice za rad i sta im ostane oni zadovoljni,a veliki proizvodjaci ulazu mnogo vise i ocekuju da naplate i svoj rad i svoje ulaganje.I necu vise polemisati jer znamo mi sta koliko kosta.I kao sto sam napisao troskovi hladnjace 0,2-0,25 evro centi.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh