MALINA-berba i cena 2015

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
pole sa ovom nadrmorskom visinom pobijas sve teorije (profesora i drugih teroriskih znalaca) o prostoru za sadnju maline 400nv i vise ( mikera i vilameta) srednje propusno zemljiste i ph bi bile takodje prepreke teoriske ali volja trud i ljubav prema poslu su jaci od svih teorija....voleo bih da posetim tvoj malinjak...jedinstven primer si na ovom forumu....

Pole je pravi primer kako proizvodjaci treba da razmisljaju, tamo gde postoji volja i zelja za uspehom tu se odredjeni "zakoni' i ruse. Holandjani su od mora pravili plodno zemljiste i sada imaju izuzetno veliki prihod od poljoprovrede a mi u Srbiji imamo bogom dane uslove za mnoge grane poljoprivrede ali dzabe kad nismo dobro organizovani.

- - - - - - - - - -

n. v. 68 m srednje propusno zemnjiste ilov. ph bilo 5.5 sad je 6,07 mada imamo 1 parcelu gde je ph 5.00 malo smo jesenas kacificirali malo jos dodamo nateracemo je na oko ph 6. postepeno bi trbalo .._? radi se na poboljsavanju humusa , mikro i makro elemenata ali i na poboljsanju korisnih ( efektivnih ) B.O organizama.

Sledeca faza nabavka podrivaca i drenaza plantaza...._? ako Bog da.

Hladnjcu nebih nikako ....ako se ne bude moralo ......?
Jer prema izvoznim cenama zadnjih god. ....OTKUPNA cena bi trebala da bude 2.5 eur + - 10% A isto prema kalkulaciji meni uvazene gos. Aleksandara Leposavica i .... da je proizvodna cena (kostanja) 1.25 eur Nesto slicno i moj kompoooo izracunava proizvodnu cenu program je u EXCELU . ... sam ga napravio pa mozda nesto i gresiiii. ha,ha.
Pa kao i u svakoj ozbiljnoj proizvodnji bi bilo minim. na ulozen din + din.

A da se vise nikad ne desava da neki novokomponovani hladnjacari ....sa belosvetskim alama se utrkuju da po naj nizoj ceni sto vise izvezu ....na uskrb i muke jeftine radne snageee kod nas ( i savesni dobri PROIZVODjACI su jeftina rad. snaga)

Svi oni koji ne umeju da trguju (izvezu).... ...neka se batale tog poslaaa. i prepuste onima koji umeju.

Da ne ispadne da lupetam ...sta mislite koliko Nemacka godisnje proizvede hiljada tona maline ....kolika je kod njih proizvodna cena ...a kolika je otkupna....??? he. he ... a po kojoj ceni uvozeeeee .... Samo da napomenem siguran sam da oni su korektni i da placaju nazovimo UVOZNU cenu solidno ....ali se ona u papirima ne iskazuje na pravi nacin. poz.

Sve pohvale za izuzetan trud, rad i znacajna sredstva koja su ulozena u ovu plantazu, vi ste skolski primer kako pravi proizvodjac treba da razmislja i u kom pravcu da se razvija.

Sto se tice same prodaje robe, trziste je liberalizovano tako da svako ima pravo da se ukljuci u trzisnu utakmicu i niko nikome ne moze da ogranici po kojoj ce ceni izvoziti malinu. Desava se da smo sami sebi najveca konkurencija jer uvek se nadje neko ko isporucuje robu po jako niskoj ceni sto znacajno kasnije otezava posao drugima. Ovaj nedostatak bi jedino drzava mogla da regulise na neki nacin, ranije su za izvoz bile potrebne dozvole i znalo se tacno koje nase firme izvoze robu a one nikad nisu radile jedna protiv druge i tu se nije desavalo da sami sebi oborimo cenu. Danas kada toga vise nema svako robu ugovara onako kako misli da je najbolje, sto cesto zna da bude veliki problem.

Sto se Nemacke tice, znam da na nijednom pakovanju uvezenom iz Srbije ne stoji cak ni zemlja porekla maline, tako da oni tu malinu prodaju kao svoju. Nazalost takav slucaj je i sa drugim zemljama (Belgija, Danska, Francuska, Finska). Imao sam priliku da gledam i odredjena pakovanja nase maline koja se izvoze u jednu zemlju (Nemacka, Holandija) a odatle reeksportuju za Kinu recimo ili bliski istok.

Oko placanja i papira, ne bih rekao da Nemci mogu tu nesto da rade "ispod zita" jer su jako uredjena drzava gde su pravila igre unapred definisana.

Iz 478 poruke ....a po kojoj ceni uvozeeeee .... Samo da napomenem siguran sam da oni su korektni i da placaju nazovimo UVOZNU cenu solidno ....ali se ona u papirima ne iskazuje na pravi nacin. poz.

@ pp...Oko placanja i papira, ne bih rekao da Nemci mogu tu nesto da rade "ispod zita" jer su jako uredjena drzava gde su pravila igre unapred definisana.

Pa sta sam napisao korektni i solidno (jer su uredjeni).....a papire ...ko.kad .kako. zasto ..... pa zna se ....i tako mi tvrdite na indirektan nacin ... kao i neki drugi da zarade samo 20 euro-centi /kg......
:haha:

Nebih POLEMIKU ......Oprostiii.

Ma Pole pusti te rasprave to su dobro organizovane igre za velike igrače i mi tu ništa ne mozemo promeniti. To funkcioniše odavno i to je za velike igrače.Poznavalac priliki ili ne poznaje stvari baš najbolje ili nas provocira iz nekih razloga.

Pole gresis u vezi hladnjace i to poprilicno. Dobices ti vecu cenu od svih nas ovde jer imas veliku kolicinu maline ali opet je to sitno u odnosu sta mozes da postignes sa hladnjacom. Vodi se ovom logikom iste ili vece pare zaradjujes sa hladnjacom i malinom koju imas nego sa 25% vicim plantazama i to je minimum. Evo ove godine ide cifra i do 125% proizvodnje. Jesu velika ulaganja u mreze i hladnjacu ali zato uzmes iste pare a radi 2 umesto 3hektara. Ako hoces 3hektara uzmes pare kao sa 4. Dobro razmisli pogotovo sto imas dobar kvalitet ploda. Ako ostvaris visok procenat rolanda (preko 75%) mozes da dobijes jos 5-15% na cenu originala jer ce onda tvoju neko da mesa sa trecinom ameca i prodaje kao solidan original.
Najfascinantnija stvar na forumu u zadnje vreme mi je kako ti se ovaj hladnjavar umiljava od kako je cuo da imas 6hektara malina ,a u planu jos 4. I ljudi dajte neke informacije oko cena ako ima ovo teoretisanje sa ovom dvojicom ne vodi nigde.

- - - - - - - - - -

Dobio sam specifikaciju hladnjace i cena je oko 8500 evra bez pdv-a i ugradnje znaci samo oprema. Kao sto vec rekoh 11ooo evrica za 10tona bude kada se sve uracuna. Iznenadilo me samo da su ljudi stavili kompresor od 7kw i kazu ne moze manje,a meni pre par godina nudili od 3 ili opciono od 4kw. Smejurija ko sve i kako radi hladnjace kod nas. Ovo sto sam ja dobio je po PS-u izvedeno iz tablica kapaciteta rashladnih sistem i kolicina robe koja se ledi. Kad pomislim samo majko moja sta su meni pokusavali da uvale.

@ marko .....Da smo uredjeno drustvo i da svako radi svoj posao ....nebi trebalo da razmisljam o nabavcci hladnjacee .....(ako ne budem moraooo) ....? Radije bi da od hobiste postanem SAMO profesionalni VOCAR.
A hladnjacari da postanu PRAVIII sa prosirenim kapacitetom i PRERADOM ...tako da se izvozi FINALAN proizvod ...a ne samo sirovinaaaa...!

@ alen1972 Po 1/ha ...je diskutabilno Ali recimo po 1/m/d 2013 bilo 5.01 kg/m/d = 3100 m/d 15.5 t . Prosle god . potencijal i obecavala je 6 kg/m/d a to je oko 18 kao sto znate bilo je pexa tako izguralo na 4.2 kg

Licno mislim da u Macvi tesko se moze postici vise od 24 t /ha uz naj bolju organizovanost i rodnu god.... Zelim to postici

Mi uglavnom radimo medjuredni razmak 3 m = oko 3100 m/d/ha

Stoga bi molio da svi ko ji iznose podatke da to bude po m/d a ne po ha.. poz.

Pole mi ovde racunamo 50m/d maline kao 1ar. Nije bitno koliko je razmak vec koliko imas duznih metara maline. 3100 metara maline ti je 62ara ukupno. Toliko imas maline a koliko ti je slobodne zemlje izmedju to je nebitno

- - - - - - - - - -

Mozes ti da sadis i na 2 metra razmak kao sto rade neki kod mene sto obradjuju sa tomom vinkovicem onda oni mogu da imaju i oko 85ari malina na 1ha povrsine. Mi radimo razmak od oko 2,3m jer obradjujemo sa 549kom

Pole mi ovde racunamo 50m/d maline kao 1ar. Nije bitno koliko je razmak vec koliko imas duznih metara maline. 3100 metara maline ti je 62ara ukupno. Toliko imas maline a koliko ti je slobodne zemlje izmedju to je nebitno

- - - - - - - - - -

Mozes ti da sadis i na 2 metra razmak kao sto rade neki kod mene sto obradjuju sa tomom vinkovicem onda oni mogu da imaju i oko 85ari malina na 1ha povrsine. Mi radimo razmak od oko 2,3m jer obradjujemo sa 549kom

Nista sad ne razumeeeem ...!
1h je recimo 100x100 sto je 100 : 3m= 34 reda x92m/d=3128 md.. po 4m su, mi zovemo uvratine

Sto znaci plantaza od 1 h povrsine ima oko 3100 m/d ...ovisi od oblika njive

I stoga je naj lakse racunati koliko joj dati prehrane po duznom metru (odnosno po kvadratnom) ako to radimo u trake po pola metra sa obe strane. tako i prinos po m/d sto je po meni prihvatljivije

I ja na prvoj njivi gde su stubovi za PG imam medjuredni razmak 2.6 m povrsina je 0.9 h . A imam mikera 2620 m/d + 800 m/d polke =3428 m i racunam da mi je ta njiva kao da ima povrsinu od 1.1 h umesto 0.9 h

Tako da kad mi neko kaze imao sam recimo 15/t/h ili 30 ...nista mi ne znaci ako nije rekao i koliki je medjuredni razmak

Zato sto 1 h moze da ima 100:2m=51 red X 94m = 4794 +? m/d Tako da rade mogu samo hobisti do 0.3 h sa frezama i oni mogu ladno postici prinos od 30 t/ha +-

Ja prizeljkujem da na 1m/d imam 3 sadnice po 2 lastara= 6 kom/m/d X 1.33 kg / lastaru sto je moguce ?+ to je 8 kg/m/d = 24 000 kg /ha.....?
Na vecoj plantazi od 1 ha bi sebe proglasio kao Macvanski rekorder...? Na manjim plantazama je to lakse izvodljivooo...al na vecim ...????

Oprosti ali meni je malo nelogicno da....imaju i oko 85ari malina na 1ha povrsine...? Mozda zato sto kod nas niko nema medjuredni razmak od 2 m tako b ispalo da 1 ha ima 1.54 ha po mom vidjenju.... :ppozdrav:

U pravu si da su duzni metri merodavni.Jer na 1h moze biti od 3000 do 5000 duznih metara spalira sto je ogromna razlika.

Pole mislio sam na sledece:
hektar je 100x100 dalje moras ostaviti sa svake strane po metar i po freziranje i ostalo. Neki minimalan razmak za rad sa vecim trakotorom 539 549 ti je 2.30. Po toj racunici imas 42 reda po 97 metar sto je oko 4000metara duznih. To se kod nas ovde racuna 80ari maline jer se racunaju samo spaliri znaci 50metara reda je ar. Mozes ti nju da sadis od 2m to je neki minimum pa ako hoces i na po 4metra medjurednog razmaka. Mi racunamo 50 metara reda kao ar maline nadam se da sam sad jasniji.

Pole , nije mi jasna ova tvoja matemotika. Ali evo da unesem još malo zabune. 10 ari je 1000 m kvadratnih. Recimo ja imam jednu njivu od 20ari . Na njoj imam 20 ari malina. Kako? Njiva je 40m širine i 50m dužine, 40*50=2000m kvadratnih ili 20 ari. Tu mi je stalo 20 reda po 50m. Razmak mi je 2 m izmedju reda. Ispred prvog reda mi je ostalo 1 metar kao što reče Marko, takodje iza zadnjeg reda 1 metar. Dužina reda mi je taman tolika da mogu obići oko njih tako što bih prelazio u komšijino. Ali to prelaženje se ne računa. Dakle 20reda po 50m dužine je 1000 dužnih metara maline. 1000 dužnih metara podeljeno sa 50m(ar maline) = 20ari. Tako dobijamo da je 50m dužnih stalo na jedan ar.

Ili red od 50m , gledano po metar sa obe strane to je 100 m kvadratnih ili ar

OPROSTITEEE mi MOLIM VAS...! Al ni meni nije jasna .... matemotikaaa...?

Kad me pita ... Bankar.hladnjacar,PORESKI ORGAN , Zastitar .osigurivac, rodjak ....... i nedaj boze sudski izvrsitelj...._? lli strucnjak za prihranu....itd

Kolika ti je povrsina plantazeeee , normalno je da odgovorim ukupnu povrsinu.

E koliko m/d na istoj ...njih to i ne zanima......uglavnom ih zanima prinos ,ili kolko je rastureno sredstava (prihrane ili zastite) po pvrsini....?

Ja sad Vas razumem sto kod Vas racunaju drugacije... Uglavnom su usitnjene parcele i obrada je sa malom mehanizacijom....?
- Nemoguce je obraditi Tomom Vinkovic 6 ha povrsine blagovremenoo.

Sto me sad zbunjuje...? Dali mi na ovim n/v imamo iste mozda i vece prinose od Vas , po povrsini od 1 ha..._? odnosno po 1 metru duznom ( m/d ). :ppozdrav:

Ja ove god berem sa 9600 m/d na 2.9 ha kako bi ste Vi racunali povrsinu?

Poslednja izmena:
9600:50=192 ara 1,9 hektara 192ara puta 220kg po aru = 42 240kg Ovo ti je prosečan prinos u Arilju od 220kg po aru ako napraviš do 300 kg što dosta ljudi ovde ima dobićeš prinos od 57 600 ili 5,5 vagona. Ako ubiraš oko 4 vagona to je odlično . Sve ispod , daleko si od našeg proseka. Naravno ima i ovde ljudi sa više hektara koi prelaze 220kg po aru. Parcele su uglavnom usitnjene jer nemamo ravnice poput vas. Do 300kg po aru izlaze ljudi uglavnom koi poseduju površine do 50ari pod malinom ali ima ih i čovek sa 6 hektara .

Ili ranije si već pominjao 6kg po dužnom metru. To je vrh iznad kog se ne može

Gledao sam Pole tvoje prinose u predhodnom postu i ovo 4.2kg x 50m/d =210kg po aru maline
Inace najveci zabelezen prinos je 34 ili 37 tona na hektar(nisam siguran koji je tacan) i zabelezio ga je covek na Sar planini na povrsini od 4ara.
Sto znaci da on na tih 4ara izvukao oko 1500kg maline

Vec sam pisao prva berba 2012 mislim da je bila oko4.2-3 kg/m/d 2013 5.2 kg /m /d 2014 4.2 kg/m/d ove god nadam se 6 kg m/d ako ne ove god ali u naredne 3 god ocekujem da postignem taj rezultat i tad sebe proglasavam rekorderom macvanskim Al kako ste mi pojasnili ...mozda i vise.

Sto znaciii 9600m/d x 6kg/m/d= 57600 kg :2.9 ha (ukup.povrsine) = 19.862 kg/ha..... Sto znaci da je naj merodavnije da pricamo o prinosu po m/d metru duznom. dali je on 2.5-3 kg kod polovine u mom okruzenju a 3-5 kg /m/d je kod druge polovine i retkih pojedinaca prelazi 5+ .

Nebih vise o ovome..._?

Tema je cena ...jer berba jos nije ni pocela..... Prema vremenskim prognozama i dr. prognoz. ne bi me iznenadilo ako otkupna cena predje i 3 eura/kg.....? slicno sa kupinom koju god unazad.

Aman Pole nemas ti 2.9hektara maline ako imas 2.9hektara njive. Nije malina kao krompir ili kukuriz da ti pokrije celu povrsinu njive. 50 metara duznih maline jedan ar --5000 metara maline jedan hektar. Tako su je racunali jos od kada je moj deda isao na predavanja 80ih godina kada je i stigla u nas kraj

- - - - - - - - - -

Jos da dodam u ivanjickom i ariljskom kraju dosta se zale na suvu malinu. Kod mog matorog u jednom malinjaku ima suve i to je uglavnom u kotlinama po brdima je vec bolja situacija.Videcu sta je kod mene u luci pored reke tu jos nisam vezao jer je prosle godine ostala gola do prve zice ove sam resio ne diram je dok ne krene. Ovo moze dobro da utice na cenu ako ne bude maline kao prosle a mislim da je nece biti sigurno

jeste1a=50m i kod nas u kraju, radio sam predracun-profakturu za osiguranje maline i kupine. trazio sam cenu za malinu od 200din po kg i nisu mi dali,150 din moze a kupinu sam trazio 80din i moze ta cena, to je u DDOR-u. na zalost pogadjaju osiguravajuce kuce cenu mada se nikad ne zna do pocetka berbe.prosle god malina isto 150 a kupina 50 i bili su relativno blizu. jel neko isao da osigurava i dali je mozda dobio jacu cenu po kg?

- - - - - - - - - -

vilamet a kupina cacanka,nisam pitao ni trazio za druge sorte

- - - - - - - - - -

Pole , nije mi jasna ova tvoja matemotika. Ali evo da unesem još malo zabune. 10 ari je 1000 m kvadratnih. Recimo ja imam jednu njivu od 20ari . Na njoj imam 20 ari malina. Kako? Njiva je 40m širine i 50m dužine, 40*50=2000m kvadratnih ili 20 ari. Tu mi je stalo 20 reda po 50m. Razmak mi je 2 m izmedju reda. Ispred prvog reda mi je ostalo 1 metar kao što reče Marko, takodje iza zadnjeg reda 1 metar. Dužina reda mi je taman tolika da mogu obići oko njih tako što bih prelazio u komšijino. Ali to prelaženje se ne računa. Dakle 20reda po 50m dužine je 1000 dužnih metara maline. 1000 dužnih metara podeljeno sa 50m(ar maline) = 20ari. Tako dobijamo da je 50m dužnih stalo na jedan ar.

Ili red od 50m , gledano po metar sa obe strane to je 100 m kvadratnih ili ar
ipak ti fali onih 2m ili 100m ako ostavljas na pocetku i kraju reda po 1m da okrenes penkalo:osmeh:

Idi u dunav mene danas zvao covek sa kojim saradjujem vec par godina i kaze biraj cenu do 250din.

- - - - - - - - - -

I nije ti bitna samo cena nego i kolicina. Tu pravis kalkulaciju jer kada ti onaj izadje da proceni stetu(ne daj boze nikome) on gleda procenat obrane maline na licu mesta i po tome odredjuje koliko ti je ostalo i koliko je gradom unisteno to jest koliko od onoga sto je trebalo da oberes ce da ti plate,a koliko smatraju da ce moci da se obere i posle grada. Jednom recju idi nadji nekog u osiguravajucem drustvu sprijatelji se sa covekom i ako vec dodje do toga moze i on malo da ti pomogne sa proceniteljem. Jednostavno da mu kaze da realno proceni da ste prijatelji ili i oni mogu da zezaju. Znaci nadji jednog i kod njega uvek

To sa Dunavom i ostalim osiguranjima je vrlo varljiva tema. Bilo je godina kada su ljudi osiguravali parcele gde su bukve kao malinjake i naplacivali dobre pare ali tu je trebala debela veza... Osiguravao sam nekoliko godina i ne bih se tim sportom bavio više. Sigurnija varijanta su zaštitne mreze. štite od grada a prave senku-hlad na visokim temperaturama.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh