poznavalac_prilika
Banned
pole sa ovom nadrmorskom visinom pobijas sve teorije (profesora i drugih teroriskih znalaca) o prostoru za sadnju maline 400nv i vise ( mikera i vilameta) srednje propusno zemljiste i ph bi bile takodje prepreke teoriske ali volja trud i ljubav prema poslu su jaci od svih teorija....voleo bih da posetim tvoj malinjak...jedinstven primer si na ovom forumu....
Pole je pravi primer kako proizvodjaci treba da razmisljaju, tamo gde postoji volja i zelja za uspehom tu se odredjeni "zakoni' i ruse. Holandjani su od mora pravili plodno zemljiste i sada imaju izuzetno veliki prihod od poljoprovrede a mi u Srbiji imamo bogom dane uslove za mnoge grane poljoprivrede ali dzabe kad nismo dobro organizovani.
- - - - - - - - - -
n. v. 68 m srednje propusno zemnjiste ilov. ph bilo 5.5 sad je 6,07 mada imamo 1 parcelu gde je ph 5.00 malo smo jesenas kacificirali malo jos dodamo nateracemo je na oko ph 6. postepeno bi trbalo .._? radi se na poboljsavanju humusa , mikro i makro elemenata ali i na poboljsanju korisnih ( efektivnih ) B.O organizama.
Sledeca faza nabavka podrivaca i drenaza plantaza...._? ako Bog da.
Hladnjcu nebih nikako ....ako se ne bude moralo ......?
Jer prema izvoznim cenama zadnjih god. ....OTKUPNA cena bi trebala da bude 2.5 eur + - 10% A isto prema kalkulaciji meni uvazene gos. Aleksandara Leposavica i .... da je proizvodna cena (kostanja) 1.25 eur Nesto slicno i moj kompoooo izracunava proizvodnu cenu program je u EXCELU . ... sam ga napravio pa mozda nesto i gresiiii. ha,ha.
Pa kao i u svakoj ozbiljnoj proizvodnji bi bilo minim. na ulozen din + din.
A da se vise nikad ne desava da neki novokomponovani hladnjacari ....sa belosvetskim alama se utrkuju da po naj nizoj ceni sto vise izvezu ....na uskrb i muke jeftine radne snageee kod nas ( i savesni dobri PROIZVODjACI su jeftina rad. snaga)
Svi oni koji ne umeju da trguju (izvezu).... ...neka se batale tog poslaaa. i prepuste onima koji umeju.
Da ne ispadne da lupetam ...sta mislite koliko Nemacka godisnje proizvede hiljada tona maline ....kolika je kod njih proizvodna cena ...a kolika je otkupna....??? he. he ... a po kojoj ceni uvozeeeee .... Samo da napomenem siguran sam da oni su korektni i da placaju nazovimo UVOZNU cenu solidno ....ali se ona u papirima ne iskazuje na pravi nacin. poz.
Sve pohvale za izuzetan trud, rad i znacajna sredstva koja su ulozena u ovu plantazu, vi ste skolski primer kako pravi proizvodjac treba da razmislja i u kom pravcu da se razvija.
Sto se tice same prodaje robe, trziste je liberalizovano tako da svako ima pravo da se ukljuci u trzisnu utakmicu i niko nikome ne moze da ogranici po kojoj ce ceni izvoziti malinu. Desava se da smo sami sebi najveca konkurencija jer uvek se nadje neko ko isporucuje robu po jako niskoj ceni sto znacajno kasnije otezava posao drugima. Ovaj nedostatak bi jedino drzava mogla da regulise na neki nacin, ranije su za izvoz bile potrebne dozvole i znalo se tacno koje nase firme izvoze robu a one nikad nisu radile jedna protiv druge i tu se nije desavalo da sami sebi oborimo cenu. Danas kada toga vise nema svako robu ugovara onako kako misli da je najbolje, sto cesto zna da bude veliki problem.
Sto se Nemacke tice, znam da na nijednom pakovanju uvezenom iz Srbije ne stoji cak ni zemlja porekla maline, tako da oni tu malinu prodaju kao svoju. Nazalost takav slucaj je i sa drugim zemljama (Belgija, Danska, Francuska, Finska). Imao sam priliku da gledam i odredjena pakovanja nase maline koja se izvoze u jednu zemlju (Nemacka, Holandija) a odatle reeksportuju za Kinu recimo ili bliski istok.
Oko placanja i papira, ne bih rekao da Nemci mogu tu nesto da rade "ispod zita" jer su jako uredjena drzava gde su pravila igre unapred definisana.