MALINA-berba i cena 2015

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Osiguranje u Srbiji je jedna od najvecih prevara,ali drzava subvencijom potpomaze tu prevaru pa se zbog tih 40% subvencije jos uvek veliki broj peca.Kad budu osigurali ceo proces proizvodnje onda cu ih uzeti u razmatranje,a ne da mi nude osiguranje 2 rizika a imam ih 10.

Pole, jel se ova plantaža sa ovom kućicom nalazi pored puta Šabac - Loznica?

Ova ne al je blizu 800 m prema Lipolistu ,a ova druga da pored namestaj ;Jole;

:haha: Aman Marko ja sam zasadio na perceli od 2.9 ha :haha: a de i malo šaleeee...... ne radi se vise skoro nista kako su
nasi dedovi radiliii.... :ppozdrav:::vino::

I u mom kraju dosta se zale na suvu malinu.

Ja icno mislim da svi oni koji nisu tretirali od didimele u septembru i oktombru , a posto je bila topla jesen dugo malina se zarazila i tat je pocela da se susi .....a u martu je dokrajcilooo...?

Da dodam prosle god osigurao kod dunav i bilo mi stete od grada 3-5 % al kad su dosli da procenjuju ....i pita me da li sam obrao 70% ....a nije bilo obrano ni 30% ... ja se zapanjio i nisam hteo nista ni da koment.

Ove god kod Delta nudili su mi cenu i 250 din ali sam prihvatio 180 a vecu kilazu.

Poslednja izmena:
Idi u dunav mene danas zvao covek sa kojim saradjujem vec par godina i kaze biraj cenu do 250din.

- - - - - - - - - -

I nije ti bitna samo cena nego i kolicina. Tu pravis kalkulaciju jer kada ti onaj izadje da proceni stetu(ne daj boze nikome) on gleda procenat obrane maline na licu mesta i po tome odredjuje koliko ti je ostalo i koliko je gradom unisteno to jest koliko od onoga sto je trebalo da oberes ce da ti plate,a koliko smatraju da ce moci da se obere i posle grada. Jednom recju idi nadji nekog u osiguravajucem drustvu sprijatelji se sa covekom i ako vec dodje do toga moze i on malo da ti pomogne sa proceniteljem. Jednostavno da mu kaze da realno proceni da ste prijatelji ili i oni mogu da zezaju. Znaci nadji jednog i kod njega uvek
znam za te seme sa osiguranjima,ovo sam cist svratio u ddor a osiguravao sam u deltipar puta ali svi imaju svoje,koliko sad vidim delta opet daje cenu 250 provericu i ok je jer drzava i opstina regresiraju 80-90% tako da samo presipaju iz budzeta u dzep.jeste osiguranje bzv jer prosle god nisam osigurao i ocukao grad posle berbe pa sad suvih i losih gomila a i da sam osigurao nista oni placaju rod a pre i posle berbe nista,takodje ako je oluja mora da se ceka izvestaj iz hidrometaroloske stanice da oni kazu jacinu vetra a nemam pojma kako mere ako oluja uhvati neki pojas manji,mreza i sve drugo je bolje ali navucu da osiguram jer regresiraju.najveca glupost je UDAR GROMA,nisam cuo da je nekom udario u maline i ako udari on zajebe par ara i to je najveca glupost koja tu postoji po meni

- - - - - - - - - -

135kg po aru a 150din po kg su mi ponudili,dobro je da sam prvo pogledao koliko vidim u najlosije uslove:haha:. jel zna neko dal je drzava izasla sa uredbom od 40-50% regresiranja osiguranja,mada mi je jos rano moram malo da se neckam,takodje u ddor-u od oluje kao dodatno osiguranje osiguravaju samo vise ha. sto je isto glupost jer ja imam i nove zasade i stare zasade koje nebih osiguravao...

- - - - - - - - - -

Ova ne al je blizu 800 m prema Lipolistu ,a ova druga da pored namestaj ;Jole;

:haha: Aman Marko ja sam zasadio na perceli od 2.9 ha :haha: a de i malo šaleeee...... ne radi se vise skoro nista kako su
nasi dedovi radiliii.... :ppozdrav:::vino::

I u mom kraju dosta se zale na suvu malinu.

Ja icno mislim da svi oni koji nisu tretirali od didimele u septembru i oktombru , a posto je bila topla jesen dugo malina se zarazila i tat je pocela da se susi .....a u martu je dokrajcilooo...?

Da dodam prosle god osigurao kod dunav i bilo mi stete od grada 3-5 % al kad su dosli da procenjuju ....i pita me da li sam obrao 70% ....a nije bilo obrano ni 30% ... ja se zapanjio i nisam hteo nista ni da koment.

Ove god kod Delta nudili su mi cenu i 250 din ali sam prihvatio 180 a vecu kilazu.
jel dunav paca stetu ako je ispod 5%?

Nuko ne placa ako je manje od 5% sto se mene tice i ne more. Meni je osiguranje ciato da pokrijem ulog za nedaj boze ako sabije grad sve. Nisam ja pominjao nikakve prevare vec da procenjivaci umeju da budu bezobrazni i ne priznaju svu stetu. Zato je tu covek kaji vam je napravio polisu da sugerise da procenjivac malo ne umanjuje stetu jer vi tu nemate pravo glasa kao ostecena strana.
Pole racunaj je brate kako hoces. Samo kada smo imali drzavu ti jest kada su nam dedovi radili dolazili su profesori sa poljoprivrednog fakulteta i drzali predavanja seljacima sta i kako treba da se radi. Danas mi i ovoj drzavi ako se ova tvorevina tako moze nazvati sve krpimo nacujemo probamo NE IDE TO TAKO. I ovi ljudi u sluzbama sto savetuju pitanje je njihove expertize i kako znanj poseduju.

- - - - - - - - - -

nema veze tretiranje izgleda da je ove godine bitan samo polozaj
Meni malina u brdu iznad ravnice nema 100metara vazdusnom linijom I nekihmozda 50 metara vise od kotline pa nema ni jedne suve,a u kotlini moravice I ko je tretirao I ko nije isto suve na sve strane.
Cak ni ona prica dugo vegetacija I ostalo ne pije vodu kod mene. Znate svi da ja bacam dosta prihrana a ta malina u brdu mi stize pre nego ova u kotlini I jos je u zapadnoj stramni I opet nema suve.
Kazem izgleda da je voda uradila svoje a ne mraz

- - - - - - - - - -

To sa Dunavom i ostalim osiguranjima je vrlo varljiva tema. Bilo je godina kada su ljudi osiguravali parcele gde su bukve kao malinjake i naplacivali dobre pare ali tu je trebala debela veza... Osiguravao sam nekoliko godina i ne bih se tim sportom bavio više. Sigurnija varijanta su zaštitne mreze. štite od grada a prave senku-hlad na visokim temperaturama.

Slazem se u potpunosta ali hajde ti odvoji 617 HILJADA dinara za 20 ari pod mrezom. Toliko je meni nudila najpovoljnija firma u srbiji.Opet se vracam na ono krpljenje pelverenje I pokusavanje da od nicega napravimo nesto. BANANA drzava.

Ja cu morati u svakom slucaju da radim mrezu pre hladnjace ali ocigledno u kucnoj radinosti. Dobra mreza I system postavljanja koji sam smislio jer se profi sistemi nikako ne isplate za male I srednje proizvodjace

Marko,
zasto ne iskoristis drzavne subvencije za protiv gradne mreze?
Sa subvencijom profi mreza ce ti izaci kao i ona u kucnoj radinosti.

Pa dobro Ariljac majku mu pa nismo pali sa duda znas kako to ide sa drzavom Srbistanom. Prvo moras da platis tih 617 hiljada pa da predas za subvenciju pa da molis boga da ti je odobre jer ne dobiju svi nadju oni tamo nesto sto nisi ispunio ZATO SVI KOJI HOCE BILO KAKVU SUBVENCIJU U OPSTINU KOD LJUDI KOJI TO RADE I DA VAM NA PAPIR STAVE SVE STA VAM TREBA. Bilo je par slucajeva da su zbog nekih banalnosti ljudi ostajali bez para. E a kad i ako odobre onda cekas na pare do ko zna kad. Reci sad ti meni ko ima u ovo vreme dva miliona da okrene i ceka x meseci i misli da li ce dobiti povracaj ili ne. JA NEMAM

i kod mene u mom malinjaku ima suvih i mislim da ove godine nece ulistati , licno mislim da je od prevelike kise koja je zadesila nase podrucje nisu pomogla ni hemijskia tretiranja ipak je 1400 lit kise mhogo za jednu godinu , jeo pogotovo neravnomerno rasporedjene

Cunami pregledaj korenov sistem kod onih suvih ako moze i slika...._? 1) dali truli donji deo korenovog sistema...ili ??? i imali tragova od crveee.miseva...i dr. ..? javljaj .:ppozdrav: Mora se znati sta je uticalooooo...????

Zanimljivi su ovi nacini racunanja povrsine malinjaka,ili povrsine pod malinom,zavisi kako ko gleda a samim tim i racunanje prinosa po jedinici povrsine koje se kako vidim razlikuje od podrucja do podrucja. Ja prinos racunam po povrsini njive na koju sam posadio malinu(ili kupinu,ili krompir nebitno)a ne po povrsini koju su zauzeli samo redovi,jer kad posadim jednu biljnu kulturu na neku njivu odredjene povrsine cela ta njiva mi je zauzeta tom kulturom(malinom,kupinom,krompirom)nemam drugog prinosa sa nje i samim tim racunam prinos sa cele povrsine,a ne sa povrsine zauzete redovima. To je neka moja logika. Mada racunanje po duznom metru je dobro zbog preracunavanja kolicine djubriva i svih drugih prehrana i navodnjavanja,pa kad se sve uzme u obzir i ono ima dobru logiku

Zanimljivi su ovi nacini racunanja povrsine malinjaka,ili povrsine pod malinom,zavisi kako ko gleda a samim tim i racunanje prinosa po jedinici povrsine koje se kako vidim razlikuje od podrucja do podrucja. Ja prinos racunam po povrsini njive na koju sam posadio malinu(ili kupinu,ili krompir nebitno)a ne po povrsini koju su zauzeli samo redovi,jer kad posadim jednu biljnu kulturu na neku njivu odredjene povrsine cela ta njiva mi je zauzeta tom kulturom(malinom,kupinom,krompirom)nemam drugog prinosa sa nje i samim tim racunam prinos sa cele povrsine,a ne sa povrsine zauzete redovima. To je neka moja logika. Mada racunanje po duznom metru je dobro zbog preracunavanja kolicine djubriva i svih drugih prehrana i navodnjavanja,pa kad se sve uzme u obzir i ono ima dobru logiku
i kazes da u brusu tako racunate? ja imam parcelu od 20a i u njoj 5 starih stabla sljiva i stvarno se vodi kao vocnjak 20a u registru. da znas da si u pravu i ovi u sabcu sad u bg isto razmisljaju kao ti i meni to odgovara.

Cunami pregledaj korenov sistem kod onih suvih ako moze i slika...._? 1) dali truli donji deo korenovog sistema...ili ??? i imali tragova od crveee.miseva...i dr. ..? javljaj .:ppozdrav: Mora se znati sta je uticalooooo...????
visak vode bukvalno receno udavila se biljka , sporadicno se javlja bas na mestima gde su redovi malo nizi, a i primetio sam u freziranju da je na tim mestima bas vlazna zemlja u odnosu na ostatak, inace mi je to u starom delu koji datira iz 2001 godine, a u novom delu gde su redovi izdignuti na bankove nema takvih problema

Marko,
zasto ne iskoristis drzavne subvencije za protiv gradne mreze?
Sa subvencijom profi mreza ce ti izaci kao i ona u kucnoj radinosti.

Bilo je prošle godine u Ariljskom kraju čini mi se dvadesetak subvencija za protivgradnu mrežu ali ako pogledaš kriterijum za dodelu i imena ljudi koi su te mreže dobili , biće ti jasno da je to namešteno . Kriterijumi koje su odredili nisu ispoštovani i na kraju mu dođe, svoj svome.

i kazes da u brusu tako racunate? ja imam parcelu od 20a i u njoj 5 starih stabla sljiva i stvarno se vodi kao vocnjak 20a u registru. da znas da si u pravu i ovi u sabcu sad u bg isto razmisljaju kao ti i meni to odgovara.

Zemljak,pazljivije procitaj,napisao sam da ja tako racunam,ne znam za ostale,bas cu se raspitati. A ovo za 5 sljiva na 20a je nesto drugo,ja ipak govorim o ozbiljnoj proizvodnji

Navescu moj primer....na novom zasadu koji ove godine treba da rodi prvi put,ima suvih u Vilametu 10%, a u Mikeru do 30%....ali situacija je sledeca: malina nije suva cela, prvih 50-60 cm od zemlje je ok, sa sve pupoljcima, ali onaj gornji deo je izmrzao,sto nedvosmisleno ukazuje daje u pitanju mraz...tu gde mi je malina je bas vetrovito zimi, a sneg nije bio dovoljno veliki da pokrije izdanke. e sad evo kako sam ja to resio,obicno svaka ta malina koja je suva ima u tih prvih pola metra duzine bar jednu izraslu granu, nekad cak i u duzini vodilje(pogotovo Miker)..govorim o novom zasadu...onaj stari nije takav...i tada bih ja obicnu vezao jednu ili dve te grane,koje ce mislim uspesno "zameniti" osusenu vodilju(da je tako nazovem)......dodacu i da zbog velikih jesenjih radova na podizanju novih parcela nisam stigao da malinu tretiram bakrom, i mozda i tu treba traziti deo uzroka za ovaj problem....
Takodje godinama primecujem da recimo na malini koja treba da rodi prvi put lisna masa ne opadne do sredine, kraja zime, u zavisnosti od mrazeva...a recimo na onoj "staroj" list vrlo brzo ceo opadne....da li je u pitanju tu neka "produzena " vegetacija te mlade maline ili sta vec pojma nemam...

- - - - - - - - - -

Gledao sam Pole tvoje prinose u predhodnom postu i ovo 4.2kg x 50m/d =210kg po aru maline
Inace najveci zabelezen prinos je 34 ili 37 tona na hektar(nisam siguran koji je tacan) i zabelezio ga je covek na Sar planini na povrsini od 4ara.
Sto znaci da on na tih 4ara izvukao oko 1500kg maline

Ah divnog li poredjenja.....naucna fantastika....lako je na povrsini od 4 ara zabeleziti takav prinos jer mozes da je gledas kao zenicu oka svog....ali nemojmo to posle pretvarate u kolicini po hektaru i sl....jer bi NEMOGUCE bilo da tako dobro obradi taj ha i izvuce takav prinos....1ha maline je ozbiljan zalogaj....plus milion drugih nimalo beznacajnih "sitnica"....recimo mnogo je lakse naci idealnu parcelicu od 4 ara nego onu od 1ha....jer u tako ogromnoj njivi moze se uvek ocekivati da ima neki deo gde je recimo podvodan, neki deo daje ovakav ili onakav sto ce znacajno umanjiti prinos....
Ovo Marko1987 nije nista protiv tebe, ti si samo preneo ovu informaciju, ali mislim da su to budalastine....

Druga stvar, mislim da je nemoguce imati prinos veci od 300kg po aru na povrsinama vecim od 30-40 ari...i takav je pravi raritet....90% proizvodjaca u Srbiji moze izvuci max do 250 kg, a ostalo su sve price tipa lovaca i ribolovaca....

Bilo je prošle godine u Ariljskom kraju čini mi se dvadesetak subvencija za protivgradnu mrežu ali ako pogledaš kriterijum za dodelu i imena ljudi koi su te mreže dobili , biće ti jasno da je to namešteno . Kriterijumi koje su odredili nisu ispoštovani i na kraju mu dođe, svoj svome.

Ovo mogu da potvrdim znam par ljudi koji su dobili mreze a povezani su sa nekim vise ili manje bitnim ljudima po Arilju.
Inace to nisu bile subvencije samo da te ispravim vec bespovratna sredstva znaci dobili su za DZ.

- - - - - - - - - -

Isto je bilo i kada su se delile one rasne krave u Ivanjici. Dobijali ljudi koji jedva da imaju stalu a nama nisu dali iako imam ogromnu stalu i sve preduslove za za dobijanje dotacije. Posle se saznalo kako su deljene PREKO VEZE naravno i to informacija iz prve ruke jedan moj ujak urgirao kod prijatelja u opstini,a mi nismo kao hteli da budemo posteni i eto sta smo dobili. JEDNO VELIKO NISTA.....

Tacno je da na povrsinama od hektara je veoma tesko imati isti prinos po celoj povrsini,kod mene od 4 km spalira,2,5 km je vrh malina,1 km onako,nisam zadovoljan i pokusavam da ga izguram sa vecim djubrenjem ali da li cu uspeti videcemo iduce godine i imam 500 metara koje sam podsadio pre mesec dana.Znaci sarenoliko,sve na jednoj parceli i ista poklonjena paznja a rezultati sarenoliki.Moje misljenje je da je ipak kvalitet zemljista i polozaj parcele presudan za dobar malinjak.Ja u 2 reda imam problem sa zadrzavanjem vode,u jednom cosku malinjaka mi je smonicava zemlja,u u drugom ima kamenja i tu su mi problemi,a po sredini gde je zemlja gajnjaca maline su odlicne.Dve godine se borim da ovo sto je lose dovedem u pristojno stanje ali ne ide lako.Tamo gde mi ima smonice jednostavno malina nece da izgraste dovoljno_Ove godine sam bacio stajnjak,krec,tu cu prvo ostaviti lastare za iducu godinu i forsiracu je kanom pa cemo videti rezultate.Inace me strasno nervira kad pogledam ceo malinjak i vidim ono sto je dobro i ono sto je lose.Moje misljenje je da sve preko 4 kila po duznom metru malinjaka je dobar malinjak,5 kg odlican,a 6kg vrh koji je ipak tesko ostvarljiv na velikim povrsinama kao sto rece kolega Tandir.

@ Cegovac ...:ppozdrav: Odlicno si prokomentarisao ...pije vodu

Samo moja razmisljanja idu u pravcu ....? 6 kg/m/d je ostvarljivo a 8 - mozda i 9 kg/m/d ..je VRH koji bi se mozda moglo ostvariti..._? Ovo govorim iz saznanja ..... kolike su genetske mogucnosti maline.... ?

Stoga sam svake godine radnicima rekao da mi uz stub ostave 1-3 lastara ne skracivana da so visine 3 m + ?
ali radnici ko radnici . nikad to ne urade.

Sad je slucajno ostao 1 lastar sto sam ga vezao uz stub Praticemo njegov rad (bice slikcica) i ako on da podjednako rod od vrha do dna kao i ostali ..... (krupnocu , brojnost plodova po bocnoj grani itd) Verujem da iz tako nekog ogleda,eksperimenta se moze izvesti nekakav zakljucak.

Prihvatam da ste Vi mnogo vise u pravu ....nego ova moja razmisljanja ..... ovo sa mozda 9 kg/m/d bi mozda bilo ako bih se postigla SINERGIJA kod biljaka ....al to ovisi i od rodne god. i naseg umeca (znanja) i srece iiii?

Znate šta meni je mnogo lakše kada neznam za ovakve bezobrazluke razbacivanja drzavnih para na partijske i rodbinske pajtose. Ali kada ovo pročitah pade mi na um Poznavalac prilika i njegova priča o trzišnim uslovima u Srbiji. Mozda je bolje što nisam sudija mnogima bi po kratkom postupku presudio a u zatvorima izbacio klime i hotelski smeštaj, a uz obrok ubacio po 10 četničkih po turu.

Postovani malinari, ima li kakvih novih informacija o ceni??? Cunami, da li i dalje stojis pri tvrdnji za cenu od 1.9-2.1e...?
Imate li vi ostali nekih informacija...Vilamet2012 i ostali...? Evo stize maj...vreme brzo prolazi, brzo ce i berba, pa da vidimo sta nam se sprema.
Veliki pozdrav za sve...

Iz 478 poruke ....a po kojoj ceni uvozeeeee .... Samo da napomenem siguran sam da oni su korektni i da placaju nazovimo UVOZNU cenu solidno ....ali se ona u papirima ne iskazuje na pravi nacin. poz.

@ pp...Oko placanja i papira, ne bih rekao da Nemci mogu tu nesto da rade "ispod zita" jer su jako uredjena drzava gde su pravila igre unapred definisana.

Pa sta sam napisao korektni i solidno (jer su uredjeni).....a papire ...ko.kad .kako. zasto ..... pa zna se ....i tako mi tvrdite na indirektan nacin ... kao i neki drugi da zarade samo 20 euro-centi /kg......
:haha:

Nebih POLEMIKU ......Oprostiii.

Ne bih ni ja ulazio u polemiku sa vama nema potrebe, moje pitanje je, ko je nama kriv sto u ranijem periodu nismo iskoristili svoju sansu i bolje se pozicionirali na nama kljucnim trzistima? Ranije za vreme EX YU kada su u izvozu ucestvovale samo par velikih domacih trgovinskih firmi moglo je da se uz dobar marketing i znacajna ulaganja jos vise priblizimo nasim krajnjim kupcima, nazalost to vreme je proslo a mi nasu sansu nismo iskoristili. Zbog posla cesto putujem vani i vidjam u kolike su cene voca u maloprodaji sirom evrope, ali tu nigde nema nijedne nase firme, za razliku od Grcke, Poljske, Spanije, pa cak i Cile ima direktan ulaz u maloprodaju, jedino mi nemamo.

Mi smo sami sebi cesto najveci naprijatelji....
A to koliko ko zaradjuje, nije ni umesno pitati, ali jedno je sigurno bez velikog ulaganja nema ni velike zarade, pa ko kako hoce, mi (mislim na Srbiju i srpske firme) smo izgleda odlucili odavno da drugi skida kajmak....

- - - - - - - - - -

Ma Pole pusti te rasprave to su dobro organizovane igre za velike igrače i mi tu ništa ne mozemo promeniti. To funkcioniše odavno i to je za velike igrače.Poznavalac priliki ili ne poznaje stvari baš najbolje ili nas provocira iz nekih razloga.

Moje pisanje nema za cilj nikoga da provocira, nemam razloga za to, pisem vam kako ja vidim stanje stvari na trzistu i trudim se da vam razbijem stereotipe koji postoje kod nasih proizvodjaca a i hladnjacara takodje.

Igra je za velike igrace, ali sta mi radimo da bi postali veliki igraci, da li se trudimo dovoljno?? Pisao sam koja su resenja, ali mora se poceti raditi odmah, ne sutra ili prekosutra, jer ako i jedan dan kasnije pocnemo znaci da smo upravo taj dan izgubili.

- - - - - - - - - -

Trziste ce i ove godine diktirati cenu, uveren sam da ce proizvodjaci biti zadovoljni, ali posle otkupnih cena od zadnjih par godina logicno je da ce doci do velikog pada, spremite se na vreme....

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh