Iz 478 poruke ....a po kojoj ceni uvozeeeee .... Samo da napomenem siguran sam da oni su korektni i da placaju nazovimo UVOZNU cenu solidno ....ali se ona u papirima ne iskazuje na pravi nacin. poz.
@ pp...Oko placanja i papira, ne bih rekao da Nemci mogu tu nesto da rade "ispod zita" jer su jako uredjena drzava gde su pravila igre unapred definisana.
Pa sta sam napisao korektni i solidno (jer su uredjeni).....a papire ...ko.kad .kako. zasto ..... pa zna se ....i tako mi tvrdite na indirektan nacin ... kao i neki drugi da zarade samo 20 euro-centi /kg......
Nebih POLEMIKU ......Oprostiii.
Ne bih ni ja ulazio u polemiku sa vama nema potrebe, moje pitanje je, ko je nama kriv sto u ranijem periodu nismo iskoristili svoju sansu i bolje se pozicionirali na nama kljucnim trzistima? Ranije za vreme EX YU kada su u izvozu ucestvovale samo par velikih domacih trgovinskih firmi moglo je da se uz dobar marketing i znacajna ulaganja jos vise priblizimo nasim krajnjim kupcima, nazalost to vreme je proslo a mi nasu sansu nismo iskoristili. Zbog posla cesto putujem vani i vidjam u kolike su cene voca u maloprodaji sirom evrope, ali tu nigde nema nijedne nase firme, za razliku od Grcke, Poljske, Spanije, pa cak i Cile ima direktan ulaz u maloprodaju, jedino mi nemamo.
Mi smo sami sebi cesto najveci naprijatelji....
A to koliko ko zaradjuje, nije ni umesno pitati, ali jedno je sigurno bez velikog ulaganja nema ni velike zarade, pa ko kako hoce, mi (mislim na Srbiju i srpske firme) smo izgleda odlucili odavno da drugi skida kajmak....
- - - - - - - - - -
Ma Pole pusti te rasprave to su dobro organizovane igre za velike igrače i mi tu ništa ne mozemo promeniti. To funkcioniše odavno i to je za velike igrače.Poznavalac priliki ili ne poznaje stvari baš najbolje ili nas provocira iz nekih razloga.
Moje pisanje nema za cilj nikoga da provocira, nemam razloga za to, pisem vam kako ja vidim stanje stvari na trzistu i trudim se da vam razbijem stereotipe koji postoje kod nasih proizvodjaca a i hladnjacara takodje.
Igra je za velike igrace, ali sta mi radimo da bi postali veliki igraci, da li se trudimo dovoljno?? Pisao sam koja su resenja, ali mora se poceti raditi odmah, ne sutra ili prekosutra, jer ako i jedan dan kasnije pocnemo znaci da smo upravo taj dan izgubili.
- - - - - - - - - -
Trziste ce i ove godine diktirati cenu, uveren sam da ce proizvodjaci biti zadovoljni, ali posle otkupnih cena od zadnjih par godina logicno je da ce doci do velikog pada, spremite se na vreme....