:Istina je uvek malo drugacija" U ovakvim okolnostima kakve su u Srbiji i na trzistu istina je taj lanac od proizvodnje do do kupca vrlo neuredjen i da sigurnu zaradu imaju otkuplivaci i nakupci. Oni koji imaju po 1kg 5do 20 din. svako vece. Kako primi ,izmeri, gajbicu on je zaradio i nema nekog rizika.Proizvodjac je vrlo vrlo opterecen velikim rizicima prvo vremenskim pa obolenju zasada, velikim ulaganjima u zastitu, prihranu..... Hladnjacari su u nesto povoljnijem polozaju , mogu malinu prodavati odmah uz neku manju zaradu ili rizikovati i cekati priliku za vecom zaradom. Obzirom da su proizvodjaci neorganizovani , usitnjeni , oni su lepa meta za lov vecih igraca i to tako funkcionise decenijama. Hiljadu proizvodjaca se ne mogu dogovoriti ali zato 20 hladnjacara se zgodno dogovori. Jos nesto je tu vrlo bitno-siromastvo-,prizvodjaci su dobrim delom siromasni finansijski, znanjem a i informacijom.
Nazalost, u ovom poslu jedini sigurnu zaradu uvek imaju otkupljivaci i nakupci, svi drugi prihvataju znatno veci rizik. Ne bih bas rekao da proizvodjaci ne zaradjuju, jer da nema zarade na malini sadile bi se neke druge kulture ili bi se ljudi bavili nekim drugim poslovima vezanim za poljoprivredu. Proizvodjac jeste u teskom polozaju, on treba da proizvede kvalitetno i kvalitetno da je proda. Druga strana medalje je sto proizvodjaci ne ulazu u proizvodnju pa samim tim svoje rizike u proizvodnji ne smanjuju.
Zasto su proizvodjaci usitnjeni i neorganizovani, zasto hiljadu proizvodjaca ne mogu da se dogovore? Ko je za to kriv, da li su krive hladnjace ili neko drugi? Pisao sam vec ranije kako proizvodjaci mogu da se organizuju i da pariraju svakoj hladnjaci u Srbiji, ali da bi se to desilo mora ljudi moraju drugacije da pocnu da razmisljaju moraju da postanu preduzimljivi, a sve dok se to ne desi uvek ce krivac biti na drugoj strani jer je za svoj neuspeh uvek lakse nekoga drugog okriviti.
A hladnjace, da bas uvek zarade i to nije tacno, retke su godine kada su hladnjace gubile novac na malini ali i toga je bilo. U uspesnosti hladnjaca najbolje govori podatak da svake godine po nekoliko hladnjaca propadne, sto znaci da nigde nije sjajno, ne postoji 100% siguran posao na ovome svetu, u svakom poslu postoje rizici i postoji mogucnost da ne uspemo.
- - - - - - - - - -
Poznavalac prilika
Mislim da svi sve dobro razumeju,samo sto malo ko biva samokritican.
Ja sam pisao prvo o sopstvenim greskama pa onda o greskama opet moram reci pojedinih proizvodjaca (o zastiti i kulturi branja),pisao sam koliki je mali napor da to bude sve kako treba,i proizvodjaci priznaju svoje greske! A dali ijedan hladnjacar i otkupljivac priznaju svoje,jeste li to igde procitali? Mi imamo ovde na forumu jednog hladnjacara ,glasnog kriticara proizvodjaca a gde nenanapisa nijedno slovo kritike bar na racun onih najbezobzirnijih svojih kolega.
Pogledajte a i vi to znate i sami,hladnjacari a pogotovu otkupljivaci,posluju po principu kolicina puta procenat=zbir,nebitno koja je cena maline,oni uvek zaradjuju,stim sto se svi lomovi prelivaju najvise na stetu proizvodjaca,i proizvodjac uvek placa najveci ceh.
Naravno zbog svega toga,postojeceg stanja gubimo svi,a najvise mi proizvodjaci.
Ja ipak razumem vas gde tezite dokazati da nesto ipak treba uciniti da se popravi dato stanje na dobrobit svih,ali kao sto kolega Boyla rece siromastvo je glavni faktor zavisnosti i kamen spoticanja za brzi pristup i bolju organizaciju posla.
To sto je malo ko samokritican nas dovodi u jednu ovakvu situaciju, gde niko nikom ne veruje i gde se nista ne preduzima da bi se proizvodnja poboljsala, nazalost konkurencija ne spava.
Ukoliko se vratite unazad i procitate moje postove videcete da sam kritikovao i hladnjacare i proizvodjace, nijedna strana tu nije bezgresna i nijedna strana na ovaj posao ne gleda iz jedne dugorocne perspektive sto je porazavajuce.
U ovom lancu proizvodnje niko nikom ne veruje i stoga stalno citam kako neko drugi zaradjuje (uglavnom hladnjace), a nikako ne mogu da razumem kako to proizvodjaci ulazu u malinu a nemaju nikakvu zaradu, da li su nasi proizvodjaci mazohisti ili postoji neki drugi fenomen? Zasto proizvodjaci nemaju kalkulaciju kolicina x cena - profit, ima pojedinaca na forumu koji rade uspesno , smatram da drugi proizvodjaci treba da se ugledaju na njih.
Zaradjuju i proizvodjaci a zaradjuju i hladnjacari, naravno da hladnjacari zarade puno vise jer u poslovnom smislu puno vise i rizikuju (ne moze se ocekivati isti profit ako neko ulaze i rizikuje 1. 000 000 eura i ako to isto neko cini sa 10.000 eura), hladnjaca kosta da se napravi a tek da se ista napuni sa robom.
Za proizvodjace sam nudio resenja kako mogu da se zastite i poboljsaju svoj polozaj, sva resenja su primenljiva i ekonomski isplativa cak i na kraci rok.
Sto se tice hladnjacara oni sami sebe dovode u red jer svake godine neko propadne zato sto misli da moze protiv trzista i ekonomske logike.
I za kraj jedna lepa analiza, puno brojki, puno surove istine, tekst je napisan krajnje profesionalno od vrhunskog intelektualca, coveka koji jako dobro poznaje prilike kako u Srbiji tako i u svetu moja topla preporuka za procitati a posle toga staviti prst na celo i dobro se zamisliti......
http://www.makroekonomija.org/poljoprivreda/proizvodnja-i-potrosnja-malina-u-srbiji/